Oficiální název: Malajsijská federace Hlavní město: Kuala Lumpur Rozloha: 329.733 km2 Počet obyvatel: 24,5 mil. (2002) Oficiální jazyk: Malajština (Bahasa.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
nejvyšší vodopády na světě obrovští hadi,jaguáři, pásovci
Advertisements

Japonsko.
Identifikátor materiálu: EU
Socioekonomická charakteristika USA
VY_32_INOVACE_20 Jižní Amerika - Karibské, Andské, Laplatské státy
Persie a muslimský svět
Bulharsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
IRSKO Robin Plch 8.A
Asie bývalé státy SSSR Slaninová Beáta.
Velká Británie.
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Spojené Království Velké Británie a Irska
Indie.
JIHOVÝCHODNÍ ASIE.
Bývalé státy Sovětského svazu
VENEZUELA.
Jižní Asie Se rozkládá na poloostrově Přední Indie a v přilehlých regionech a ostrůvkách v Indickém oc. Tvoří ji Indická tabule, která se připojila v III.horách.
BULHARSKO.
THAJSKO „Země svobodných“.
Škola1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko AutorMgr. Ilona Šindelářová, ČísloVY_52_INOVACE_180 NázevVietnam Téma hodinyJihovýchodní.
VY_32_INOVACE_12 Amerika - Kanada
BELGIE.
USA United States of America
JIHOVÝCHODNÍ ASIE zahrnuje státy, které leží východně od Indie a jižně od Číny je geograficky rozdělená do dvou oblastí, jmenovitě Indochina a Malay souostroví.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Francie.
VY_32_INOVACE_14 Asie - Jihovýchodní Asie
Mongolsko.
JIHOVÝCHODNÍ ASIE.
ČÍNA – ŘÍŠE STŘEDU rozloha Číny je asi 9,5 mil. km² (4.největší stát)
ASIJŠTÍ TYGŘI. Tyto státy se nacházejí v monzunové oblasti. Mají dobrou polohu na pobřeží Tichého oceánu. V posledních letech se velice rychle zlepšilo.
LATINSKÁ AMERIKA 5. DÍL B R A Z Í L I E
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Střední Amerika.
VY_32_INOVACE_12 Asie - Jižní Asie
PORTUGALSKO.
Viet Nam.
RUMUNSKO.
Jižní Asie.
KANADA Státní uspořádání: F _ _ _ _ _ _ E _ _ provincií a _ teritoria
Společenství nezávislých států
Čína Jan Dušek.
- Oblast poloostrova Zadní Indie a Malajského poloostrova
JV Asie Zabírá poloostrov Zadní Indie, Malajský poloo. a souostroví v Tichém oc. (Sundy, Filipíny). Menší část regionu leží již na jižní polokouli. Povrch.
Malajsie.
JIŽNÍ ASIE Indický subkontinent.
CHILE. Přímořský stát, jihozápad Jižní Ameriky Hlavní město: Santiago de Chile Rozloha : km² Počet obyvatel: Jazyk: španělština Ostrovy:
Asie Jihovýchodní. Přírodní podmínky  Poloostrovy  Zadní Indie, Malajský X  Ostrovy  Sundy  Velké - Borneo, Sumatra, Jáva, Celebes,  Malé,  Filipíny.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_62_18 Název materiáluBulharsko.
ARABSKÝ POLOOSTROV Jiří Korec SEXTA 2008/2009. O Arabském poloostrově…  Křižovatka mezi Evropou a Asií  Rozloha: km²  Na JZ ohraničen Rudým.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_JIHOVÝCHODNÍ ASIE ROČNÍK: 7. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda.
Vzdělávací materiál: Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních.
VY_32_INOVACE_143_Státy JV Asie Šablona Identifikátor školy:
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Dobiášová Michaela Název: VY_32_INOVACE_05_C 9_Asijští tygři Téma: Asie Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Afrika.
Turecko.
INDONÉSIE.
Švédsko Open Presentation.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
Vzdělávací materiál: Brazílie Operační systém: Windows XP Professional
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_Světadíly
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Pobřeží slonoviny Stát ve střední Africe, na pobřeží Guinejského zálivu Rozloha – km2 Počet obyvatel – 23,7 mil obyvatel (2016) Státní zřízení.
4. c Brazílie a severní sousedé
Kuvajt
Transkript prezentace:

Oficiální název: Malajsijská federace Hlavní město: Kuala Lumpur Rozloha: km2 Počet obyvatel: 24,5 mil. (2002) Oficiální jazyk: Malajština (Bahasa Melayu) Státní zřízení: sultanát Hlavní náboženství: Muslimové (60,4%); Buddhisté (19,2%); Křesťané (9,1%); Hinduisté (6,3%); Konfuciáni, Taoisté (2,6%); Ostatní (2,4%) Oficiální název: Malajsijská federace Hlavní město: Kuala Lumpur Rozloha: km2 Počet obyvatel: 24,5 mil. (2002) Oficiální jazyk: Malajština (Bahasa Melayu) Státní zřízení: sultanát Hlavní náboženství: Muslimové (60,4%); Buddhisté (19,2%); Křesťané (9,1%); Hinduisté (6,3%); Konfuciáni, Taoisté (2,6%); Ostatní (2,4%)

Přírodní podmínky Pevninská část státu je hornatá. Pohoří se směrem na jih snižují. Na jihu země převládají nížiny. Ostrovní Malajsie má bažinaté pobřeží a ve vnitrozemí vysoké hory. Podnebí je rovníkové s vysokými teplotami a vysokou vlhkostí po celý rok. Monzuny přinášejí každý rok hojné srážky. Horské oblasti jsou pokryty tropickým pralesem. Mezi nejvzácnější živočichy patří orangutan, tygr či nosorožec. Pevninská část státu je hornatá. Pohoří se směrem na jih snižují. Na jihu země převládají nížiny. Ostrovní Malajsie má bažinaté pobřeží a ve vnitrozemí vysoké hory. Podnebí je rovníkové s vysokými teplotami a vysokou vlhkostí po celý rok. Monzuny přinášejí každý rok hojné srážky. Horské oblasti jsou pokryty tropickým pralesem. Mezi nejvzácnější živočichy patří orangutan, tygr či nosorožec.

Obyvatelstvo a náboženství Malajsie má obyvatel, které je tvořeno pestrou směsicí ras. Přibližně 50% jsou Malajci, 30% Číňané, 9% Indové a další domorodé národy. Politickou moc v zemi mají v rukou Malajci, ale Číňané ovládají hospodářství. Hlavním náboženstvím je islám (55% obyvatel). V zemi jsou četné menšiny buddhistů (17%) lidí, kteří vyznávají některé z čínských náboženství (12%), hindiuistů (7%) a křesťanů (6%). Podle neziskové organizace Privacy International mají obyvatelé Malajsie světově nejnižší tzv. index soukromí (ukazatel reflektující dodržování osobních práv, zejména práva na soukromí). Malajsie má obyvatel, které je tvořeno pestrou směsicí ras. Přibližně 50% jsou Malajci, 30% Číňané, 9% Indové a další domorodé národy. Politickou moc v zemi mají v rukou Malajci, ale Číňané ovládají hospodářství. Hlavním náboženstvím je islám (55% obyvatel). V zemi jsou četné menšiny buddhistů (17%) lidí, kteří vyznávají některé z čínských náboženství (12%), hindiuistů (7%) a křesťanů (6%). Podle neziskové organizace Privacy International mají obyvatelé Malajsie světově nejnižší tzv. index soukromí (ukazatel reflektující dodržování osobních práv, zejména práva na soukromí).

Hospodářství V posledních 25 letech prožívá Malajsie rozkvět, který ji umožnil se změnit ze země třetího světa závislé na vývozu kaučuku a cínu v převážně průmyslovou zemi. V době ekonomického růstu dodržovala přibližně 8% růst HDP. V posledních 25 letech prožívá Malajsie rozkvět, který ji umožnil se změnit ze země třetího světa závislé na vývozu kaučuku a cínu v převážně průmyslovou zemi. V době ekonomického růstu dodržovala přibližně 8% růst HDP. Mezi hlavní hospodářské produkty země patří rýže, palmový olej, kaučuk, dřevo, kakao, pepř, ananas a ryby. Důležitá je těžba ropy, zemního plynu, cínové rudy, železa a mědi. Mezi hlavní hospodářské produkty země patří rýže, palmový olej, kaučuk, dřevo, kakao, pepř, ananas a ryby. Důležitá je těžba ropy, zemního plynu, cínové rudy, železa a mědi. Mezi hlavní průmyslová odvětví země patří zemědělství, těžba ropy, hornictví, potravinářský průmysl, výroba pneumatik a cementu, elektronika, chemický a textilní průmysl. Mezi hlavní průmyslová odvětví země patří zemědělství, těžba ropy, hornictví, potravinářský průmysl, výroba pneumatik a cementu, elektronika, chemický a textilní průmysl.

Poloha