Krajina a životní prostředí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracovala:Veronika Bitalová, 8.B.
Advertisements

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
Zpracovala: Klára Jonášová, 8.A ZŠ a MŠ, Brno, Horníkova 1
SAVANY Mgr. Josef Koumar. SAVANY Mgr. Josef Koumar.
AMERIKA POVRCH.
Pratur –divoký skot se vrací díky projektu TaurOs
Jaguár americký.
Medvědi.
Pravěk První lidé. Pravěk První lidé Člověk zručný (Homo habilis) je jedna z linií rodu Homo a hypotetický předchůdce dnešního člověka, který žil.
Základní škola a Mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín
Stupeň ohrožení: ohrožený Počet: méně než 1000 kusů
Lichokopytníci.
Zvířata divočiny Terezka Mazurová.
PRIMÁTI - OPICE Ploskochodci = těžiště těla je přesunuto na zadní končetiny. Lebka je oválnější než u jiných savců. Oči směřují dopředu = řídí se hlavně.
Plazi Plazi jsou obratlovci
AMERIKA přírodní krajiny
Moje první prezentace Panda velká ŽIRAFA AFRICKÁ ŽIRAFA AFRICKÁ
Čeleď: Šelmy kočkovité
Vývoj nejstarších lidských společenství
Primáti Martin Man Jan Dresler.
LEVHART SKVRNITÝ.
Po stopách ohrožených zvířat
Tropický deštný les SAVCI.
Lesnictví Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm
Kriteria třídění koní Podle fylogenetického původu - skupina mongolských koní - skupina orientálních koní iránských arabských araboberberských anglických.
Kočkovité šelmy.
Lichokopytníci.
Ohrožené druhy zvířat.
ANTARKTIDA.
Domestikace.
VY_32_INOVACE_ 20 Vymírání živočichů
ŠELMY.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Tygři Václav Pavelka Přerov 2014.
VY_52_INOVACE_PŘ.8.07_Šelmy, test Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Zaměření VM – Člověk a příroda – Přírodopis 8.ročník.
Ještěři Listík František.
1. Přírodopis 7.ročník Plazi - ještěři.
Fylogenie koně.
Latimérie podivná.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Moje první prezentace. Téma : zvířata.
Lukeš 9.B. Lama Známá jako,,Velbloud Jižní Ameriky,, V posledních 40 letech se Lama šíří do celého světa jako chovny dobytek Výskyt:Peru,Vysoké Andy,Bollivie.
Biosféra.
Savci.
Psovité šelmy.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
KROKODÝLI.
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
PRAŽSKÁ ZOO stavba pražské zoo Kůň převalského žirafa Lachtani
SAVCI ŠELMY KOČKOVITÉ.
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES v pásu podél rovníku na pevninách i ostrovech
Dinosauři Klára Marie Lohniská.
Zoologie bezobratlých a obratlovců
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Dinosauři.
Vypracoval David Holub
6. ročník Michaela Hantková
Dinosauři Klára Marie Lohniská.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_ Členění zemského povrchu I. Autor
Vyhynulí živočichové Šťastný Ondřej.
Chobotnatci a damani Martina Koubová 3.C.
Vypracoval David Holub
Běžci.
PTÁCI – LETCI (MĚKKOZOBÍ)
PTÁCI – LETCI (DRAVCI) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Randáková. Dostupné z Metodického portálu
PTÁCI – LETCI (BRODIVÍ)
Lichokopytníci.
Zoologická zahrada U kasy najdete občerstvení (k za koupení je např. párek v rohlíku) Cena zoo: dítě (do 15ti let) 120kč dospělí 180kč vyrobili:
Transkript prezentace:

Krajina a životní prostředí Monitorování výuky odborných předmětů Reg. č. CZ.1.07/1.1.08/03.0032 Krajina a životní prostředí Člověk a prostředí - ohrožené a vyhynulé druhy Ing. Vilma Hladíková Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm

Ohrožené a vyhynulé druhy Lemur vari – řadí se k největším žijícím lemurům (váží 3,5-4,5 kg, měří 110-120 cm, polovina je huňatý ocas. Sídlí v pralesích Madagaskaru, o početnosti nepřesné zprávy – poslední odhady 1000-10 000 jedinců.

Ohrožené a vyhynulé druhy Ara tyrkysový obýval subtropické lesy podél řek Paraná, Paraguay a Uruguay od severní Argentiny po jižní Brazílii a Uruguay, již přes 30 let nebyl v přírodě spatřen.

Ohrožené a vyhynulé druhy Varan komodský – největší současný ještěr (hmotnost až 59 kg), 1912 je vědecky popsán a indonéská vláda vydala přísný zákaz přistávání lodí u ostrovů, kde se vyskytuje. Stenoendemit Komodského souostroví.

Ohrožené a vyhynulé druhy Macarát jeskynní – v podzemních krasových vodách na západě Balkánského poloostrova a v severovýchodní Itálii.

Ohrožené a vyhynulé druhy Latimerie podivná – lalokoploutvá ryba, živoucí zkamenělina, nejbližší předky nalézáme ve zkamenělinách starých 50-65 mil. let, unikátní stavba plynového měchýře vyplněného tukovou tkání, jihovýchodní pobřeží Afriky.

Ohrožené a vyhynulé druhy Zebra kvaga - ještě na počátku 19. století žila ve velikých stádech na horním toku řeky Orange v jižní Africe. V roce 1878 byla zastřelena poslední kvaga ve volné přírodě.

Ohrožené a vyhynulé druhy Dronte mauritijský - objeven Portugalci 1505, nelétavý, zavalitý pták. Vyhynutí způsobila dovezená zvířata (prasata, krysy, kočky..) a kácení lesů.

Ohrožené a vyhynulé druhy Tarpan - Obýval značnou část západní a střední Evropy, byl vybíjen zemědělci. Měl jemnou hlavu s rovným profilem, vzpřímenou krátkou hřívu. Tarpan lesní Tarpan stepní

Ohrožené a vyhynulé druhy Pratur (Bos primigenius) - mohutné zvíře dosahující kohoutkové výšky ke 2 metrům a hmotnosti 800–1000 kg. Rohy pratura byly až 1 metr dlouhé Zpětně byl vyšlechtěn pratur z domácího skotu (byl vypuštěn v polské Bělověžském pralese).

Ohrožené a vyhynulé druhy Šavlozubí tygři jsou vyhynulé kočkovité šelmy rodu Smilodon, kteří žili v Severní i Jižní Americe před 1.6 milionem - 8000 lety. Špičáky až 17 cm – trhání kořisti.

Ohrožené a vyhynulé druhy Holubi stěhovaví byli sociálním druhem, žijící v obrovských hejnech. Tvořili až 4O% všech ptáků Severní Ameriky, velikost populace až 5 mld. Pro rozmnožování potřebovali koncentraci jedinců v obřích koloniích. Počty klesaly vybíjením, populace se přestaly rozmnožovat.