EVVO aktuální informace z MŽP Opava, Krajská konference k EVVO 22. dubna 2010 Mgr. Miroslav Novák, MŽP.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Role obce v systému sociálních služeb Hradec Králové 7. května 2010 Jaromír Jech.
Ekologická výchova v Zoo Ostrava
Základy projektu - rozvoj NNO ŽP Regionální centrum ČSOP Pověřenou organizací je ZO ČSOP Kněžice, celkem 18 základních organizací v kraji Koordinační.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Finanční nástroje pro podporu stanic Lenka Tomášková AOPK ČR, Sekce ochrany přírody a krajiny, odbor zvláštní ochrany přírody Praha,
Petr Kurz Krasec, o.s. Fr. Šrámka České Budějovice KRAjská Síť Environmentálních Center
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Aktuální stav EVVO Společná prezentace MŠMT a MŽP.
Národní institut dětí a mládeže MŠMT Centrum ekologické výchovy DŘÍPATKA pracoviště pro školní i mimoškolní environmentální výchovu, vzdělávání a osvětu,
Základní škola Merklín, okres Plzeň - jih
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Irena Opršalová Projektová manažerka.  Základní info o Sluňákovu  Zkušenosti s Národními programy SFŽP  Proč je pro neziskové organizace našeho typu.
Projekt „Věda do škol“ Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy v Praze.
Role školního koordinátora EVVO
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Environmentální vzdělávání, výchova a osvěta v Pardubickém kraji v roce 2010.
Podprogram Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2014 RNDr. Jarmila Dupejová Odbor životního prostředí a zemědělství.
EVVO v Karlovarském kraji
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
EVVO v Jihočeském kraji v roce 2010
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA Cesta k informační společnosti Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Úmluva primátorů a starostů v podmínkách ČR Yvonna Gaillyová Ekologický institut Veronica Seminář NSZM, Praha,
Přístup státu k budování informačních systémů veřejné správy ing. Tomáš HOLENDA odbor informatizace veřejné správy Ministerstvo vnitra ČR.
EVVO v Ústeckém kraji Odlřichov v Hájích 29. –
Chaloupky o.p.s. Štoky,
EVVO v Jihomoravském kraji 2010
EVVO v Plzeňském kraji.
Mgr. Štěpánka Vojtěchovská
ENVIRONMENTÁLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVA A OSVĚTA VE STŘEDOČESKÉM KRAJI ENVIRONMENTÁLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVA A OSVĚTA VE STŘEDOČESKÉM KRAJI Pracovní setkání.
EVVO v Královéhradeckém kraji. Situace na KÚ KHK a strategické dokumenty pracovníci EVVO – 1 úvazek na odboru životního prostředí, spolupráce s odborem.
EVVO EVVO V LIBERECKÉM KRAJI. EVVO NA LIBERECKÉM KRAJI SAMOSPRÁVA ODDĚLENA OD STÁTNÍ SPRÁVY oddělení samosprávy na odboru ŽP a zemědělství – vedle EVVO.
lenové NSZM ČR: Členové Služby pro členy NSZM ČR  Semináře a školení pro koordinátory PZM a MA21 Boskovice, říjen 2004 Chrudim, červenec 2004.
Zdravý kraj Vysočina a MA 21
Setkání krajských zástupců EVVO 29. – 30. listopadu 2010 SEV – STŘEVLIK Oldřichov v Hájích.
Mgr. Jana Slaninová (OŽP) Ing. Stanislava Bulantová (OLVHZ)
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
REGIONÁLNÍ AKČNÍ PLÁN PRO ÚZEMÍ KRAJE VYSOČINA (RAP)
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Chráněná území ČR a regionu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Rodinná politika v Jihomoravském kraji Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí ( Jihlava – konference)
Ing. Aleš Průša. Co bylo na počátku ? Primárně je nutné předcházet protiprávním jednáním ve městě, obci Společná odpovědnost samosprávy a PČR za oblast.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Aktuální stav přípravy programového období František Kubeš odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj ČR RSK Pardubického.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
21. října 2009 expozice 21. budovy Zlínského kraje.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Základní informace o spolupráci KAP a MAP Martin Majcík 1.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Krajská konference EVVO 2016 Děti v přírodě – jde to i v Praze! 4. října 2016 SEV HMP Toulcův dvůr.
Informační kampaň pro posílení udržitelného užívání vodních zdrojů a ekosystémových služeb krajiny v podmínkách globální změny (LAPLANT) Zemědělské hospodaření.
Projekt Jihlava Zdravé město.  město Jihlava je členem Národní sítě Zdravých měst ČR od června 2007  politikem zodpovědným za PZM a MA21 je náměstkyně.
ČINNOST PANELU HO ÚSTECKÉHO KRAJE V ROCE 2016
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Profesionalizace práce koordinátorů EV ve školách Olomouckého kraje
Program RP04-17 Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2017
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Odbor speciálního vzdělávání, prevence a institucionální výchovy
Projekt „Věda do škol“ Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy v Praze.
Zapojení nestátních neziskových organizací do NRP a NSRR
EVVO v operačních programech
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
Ing. Stanislava Správková
EVVO v právních normách a dalších dokumentech
Transkript prezentace:

EVVO aktuální informace z MŽP Opava, Krajská konference k EVVO 22. dubna 2010 Mgr. Miroslav Novák, MŽP

Pilíře EVVO v ČR Zákon č. 123/1998 Sb., o právu na informace o životním prostředí SP EVVO (2000) a akční plány (10/2009) Krajské koncepce EVVO Součást vzdělávání ve školách – RVP/ŠVP Koordinátoři EVVO na školách Síť ekocenter (88) a realizátorů EVVO (>140) Finanční nástroje

Koordinace MŽP –EVVO – nástroj politiky ŽP – samostatný odbor –Koordinace a metodické vedení na národní úrovni –Mezirezortní pracovní skupina –Národní finanční zdroje a zdroje EU –střednědobá stabilita Kraje –Krajské systémy EVVO –Krajští koordinátoři EVVO –Finanční zdroje – dle priority kraje –Vytvořeny sítě EVVO (NNO a veřejná správa)

Pokrytí SEV v krajích (bez PO 7)

Financování Systémová podpora: O perační program životní prostředí O perační program vzdělávání pro konkurenceschopnost Národní program EVVO při SFŽP Dotace MŽP, MŠMT Další zdroje: Kraje, města nadace

24 Realizované projekty OPŽP – 1. výzvakrajích

25 Statutární město Karlovy Vary Orel Jednota Chomutov Středisko ekologické výchovy a etiky Rýchory - Sever ZO ČSOP 44/03 Zoopark Vyškov o.s. Ester Obec Vysoké Pole ZOO Jihlava CZ Biom Muzeum Říčany Statutární město Kladno ZERA Projekty OPŽP, Prioritní osy 7 (ekocentra) Ekocentrum Paleta Společnost Renata o.s. Lipka

Co je nového?

Kontakt dětí s přírodou ( Děti 0-6 let ) Přírodní zahrady u MŠ a ZŠ Ekoškolky a lesní MŠ

Seminář „Ekologická výchova a biodiverzita“ Témata: –Jakou roli hraje přímý kontakt člověka s přírodou? –Jaká je efektivita různých forem EVVO v ochraně biodiverzity? –Jaká je role nestátních neziskových organizací? 27. května, Městská knihovna v Praze

Děkuji za pozornost. A přeji dobře prožitý DEN ZEMĚ. Mgr. Miroslav Novák Ministerstvo životního prostředí odbor env. vzdělávání