BAROKO století protiklad renesance v latině „bradavice“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PORTRÉT PRŮŘEZOVÉ TÉMA.
Advertisements

Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
BAROKNÍ UMĚNÍ A3V Mgr. Jitka Nováková
Rozvoj klíčových kompetencí
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Baroko.
Baroko Baroko je umělecko-kulturní směr, který vládl v Evropě mezi roky 1600 a Vznikl v Itálii a rozšířil se po celé Evropě a v jejích koloniích.
Barokní kultura 17. a 18. stol. sochařství hudba a divadlo
Baroko.
Itálie Francie Španělsko
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Kulturní dějiny, ročník Mgr. Ondřej Kunc.
Barokní umění.
Baroko a rokoko Věk nové zbožnosti.
Renesance Kristýna Strouhalová.
Baroko umělecký sloh konce 16. století z Itálie spojen s protireformací po Evropě se baroko rozšířilo v 17. a 18. století dělí se na umírněné (v protestantských.
Baroko v Čechách Malířství 1. část
Baroko v Čechách Malířství 2. část
Evropské barokní malířství Barokní radikalismus
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
17. a první polovina 18. století
BAROKO Doba protikladů.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
A B C Č D E F G H CH I J K L M N O P R Ř S Š T U V W Z Ž
Opakování a prohlubování znalostí na nových reprodukcích 2. část.
Baroko Malířství Společnost.
Opakování a prohlubování znalostí na nových reprodukcích 1. část
Baroko - procvičení 8. ročník.
BAROKO = poslední univerzální a jednotný styl v Evropě
Nizozemské malířství 17. století
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Přehled nejvýznamnějších malířů
Benátská malířská škola
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Baroko ve Španělsku a Anglii
ITALSKÉ VÝTVARNÉ BAROKO
Baroko Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Rembrandt (Rembrandt Harmenszoon van Rijn )
Baroko – výtvarné umění, hudba – 8. ročník
PORTRÉT PRŮŘEZOVÉ TÉMA.
Naše baroko Architektura a malba. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Baroko Univerzální umělecký styl. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Barokní umění. Baroko (barok) (zřejmě z portugalského pérola barroca – perla nepravidelného tvaru) (zřejmě z portugalského pérola barroca – perla nepravidelného.
Barokní kultura Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3611_Barokní_kultura Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Baroko − architektura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nyczová. Dostupné z Metodického portálu
VÝTVARNÉ UMĚNÍ Sochařství vnitřní výzdoba kostelů zámecké a palácové interiéry venkovní schodiště sochy v zahradách, na mostech atd. většinou byl ztvárněný.
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření listopad 2011 Ročník 8. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a společnost Dějepis Modernizace společnosti.
BAROKO. původ slova z portugalštiny – barocco = perla nepravidelného tvaru umělecko-kulturní směr barok vznikl v Itálii a šířil se asi od roku 1600 do.
Peter Paul Rubens ● Alexander Mansurov. Peter Paul Rubens ● Narozen ● otec zemřel, matka se vrací do Antverp, Petr Paul a jeho bratr posláni.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Česká barokní malba. K. Škréta: Narození sv. Václava.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_251.DEJ.01 Baroko.
Baroko Autor: Mgr. Jana KalvasováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Baroko Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo: VY_32_INOVACE_17.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NOVOVĚK Kapitola VIII. BAROKNÍ UMĚNÍ Pavel Josef Vejvanovský.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: ZŠ Průhonice
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
BAROKO sochařství, malířství, literatura
ŠABLONA III/2 BAROKO Mgr. Lucie Opltová VY_32_INOVACE_ 287_ BAROKO
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
BAROKO významní představitelé
  Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Využití ICT, výtvarná výchova, České baroko Autor: Mgr. Olga Pasovská.
BAROKO sochařství, malířství, literatura
Transkript prezentace:

BAROKO 16.- 18. století protiklad renesance v latině „bradavice“ v řečtině „hojnost“ v portugalštině – druh perly

MALÍŘSTVÍ zachycení dramatické situace či okamžiku kontrast teplých a studených barev šerosvit, stínování contrapposto => pohybová dynamika výstup objektů z temnoty

ITÁLIE 16./17. století v Bologni krajinová malba bratři Carracciove => založení akademie ~ Lodovico – Bologne, první náznaky baroka v náboženských obrazech ~ Aniballe – Řím, inspirován Michelangelem ~ Agastino – grafik

Guido Reni (1575 - 1642) ~ fresky ~ „Aurora“ v paláci Rospigliosilů ~ „Únos Deiäneiry“ v Louvre ~ „Ukřižování svatého Petra“ ve Vatikáně ~ snaha o odpoutání se od manýrismu

ZÁVOD ATLANTY A HIPPOMENA

Carravaggio (1571 – 1610) ~ Michelangelo Amerisi ~ neuznával Carracciovy ~ mytologické a biblické postavy ~ maloval pro papeže a knížata ~ „Večeře v Emmaus“ ~ „Smrt Panny Marie“ v Louvru

KAJÍCÍ SE MÁŘÍ MAGDALÉNA

ŠPANĚLSKO 17. století velmi realistické portréty Joseph Riber (1591 – 1652) ~ prudký kontrast ~ brutalita, mučednické obrazy ~ „Chlapec s koňskou nohou“ ~ „Archimedes“

Diego Velazquez (1599 – 1660) ~ na dvoře Filipa IV. ~ antické motivy ~ zaměření pozornosti na detaily lidí a předmětů ~ „Dvorní dámy“ ~ „Stará žena smažíce vejce“

VENUŠINA TOALETA

BELGIE španělská kolonie Petr Paul Rubens (1577 – 1640) ~ na dvoře Vincenza Ganzaga ~ radost ze života ~ náboženská témata ~ „Stavění kříže“ a „Snímání z kříže“

SLAMĚNÝ KLOBOUK

Antoon van Dyck (1599-1641) ~ studoval u Rubense ~ vlámský malíř ~ na dvoře Karla I. ~ „zahraniční portrétista“ ~ „Trnová koruna“ v Madridu

NIZOZEMSKO Rembrandt van Rijn (1606 – 1669) ~ „zlatý věk“ ~ ikonografie, šerosvit, figurální malba ~ mytologické a biblické příběhy ~ malby krajin, portréty, autoportréty ~ „Noční hlídka“

SASKIA JAKO FLÓRA

ČESKO Karel Škréta (1610-1674) ~ nejvýznamnější český barokní umělec ~ obrazy pro Týnský chrám nebo kostel svatého Prokopa ~ „Paris a Helena“ ~ „Svatováclavský cyklus“ ~ Petr Brandl, Václav Vavřinec Reiner

ZROZENÍ SV. VÁCLAVA