Body-art Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sloupcová sazba a oddíly
Advertisements

Alfons Mucha Název školy
Styly Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
Litosféra a litosférické desky
Glóbus a zeměpisná síť Název školy
Zemětřesení Název školy
Základní typy monarchií
Energiequellen Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu
Jugend auf Reisen Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Monzuny Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Lidské rasy Název školy
Oběh vzduchu na Zemi Název školy
Podpovrchová voda Název školy
AUTOREM MATERIÁLU A VŠECH JEHO ČÁSTÍ, NENÍ-LI UVEDENO JINAK, JE MGR. KAROLÍNA BERANOVÁ Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Topologie počítačových sítí
Ukládání čísel v počítači 1
Postimpresionismus - Gogh Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Objektová tvorba - asambláž
Zelená revoluce Název školy
Práce nutné ke vzniku mapy
Náboženství - křesťanství
Národy světa Název školy
Socioekonomická geografie
Cuerpo humano Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Ich und mein Computer Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Srovnej 1. a 2. světovou válku - zbraně
Antika II Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Body art - ruce Název školy
Antika I Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Vodstvo ČR Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Východoasijská náboženství
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu
Funkcionalistický Zlín – významné stavby
Měsíc Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Pravěk II - Věstonická venuše
Etapy českého národního obrození
Eduard Manet Název školy
Kámen Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
Barevné modely Název školy
Náboženství - opakování
Leonardo da Vinci Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Symbolismus Název školy
Sníh Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
Socioekonomická geografie - opakování
Světové obyvatelstvo 1 Název školy
Pop-art Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Funkcionalistický Zlín
Autoportrét Název školy
Filozofie 20. století - Fenomenologie
Grafické techniky Název školy
Písmo obrázkové Název školy
Giuseppe Arcimboldo Název školy
Poznávání krajů českých
Poznávání krajů moravských
Tibet Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
Surrealismus Název školy
Matyáš Bernard Braun Název školy
Geometrická abstrakce
Úvod do počítačových sítí
Portrét - anfas Název školy
Gaudí Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Pravěk I Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Land-art Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Postimpresionismus – Cézanne, Gauguin Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj.
Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21. století.
Op-art Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
Secese Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Futurismus Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Impresionismus Název školy
Transkript prezentace:

Body-art www.zlinskedumy.cz Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0484 Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM Body-art Označení DUM VY_32_INOVACE_07_3_19 Autor Mgr. Veronika Sedláčková Datum 28.2. 2013 Vzdělávací oblast Umění a kultura Vzdělávací obor Výtvarná výchova Tematický okruh Dějiny výtvarného umění Ročník 2. ročník a sexty gymnázia www.zlinskedumy.cz

Body-art umělecký směr 2.pol.20.stol., v 60.l. začíná být vnímán v souvislosti s rozvojem performance a happeningu Umělci experimentují se svým tělem, často evokují základní vědomé i podvědomé pohnutky určujících naše chování (sexuální touhu, agresivitu, strach). Akce může mít dvojí základní charakter: - umělec se záměrně veřejně předvádí, cítí uspokojení, že je v těle viděn a vnímán - jde o činnost neveřejnou, samota zintenzivňuje prožitek

Akce většinou nemají povahu příběhu, ale zhušťují prožitek těla prostřednictvím jednoduchého gesta, bolesti, rituálního opakování, fyzického omezení, extrémního tělesného nasazení nebo narcistní posedlosti vlastní osobou. Body artové akce často ztělesňují drama konfliktů odehrávající se v psychice jednotlivce, ale i v jeho interakcích s okolím.

Bruce Nauman ve svém Autoportrétu jako Fontána (vystřikuje vodu z úst) odkazuje na Duchampa a jeho Fontánu – pisoár. Chris Burden akce Socha –seděl 40 hodin na židli bez jídla, pak omdlel a jeho tělo bylo zakresleno akce Ukřižovaný - obyvatelé jednoho kalifornského města mohli vidět z garáže vyjíždějící Volkswagen Beetl, na jehož kapotě byl přibitý Chris Burden (WB jako symbol generace hippies, která se později stala součástí přesně toho establishmentu, který kritizovala) akce Postřelení, ve které si Burden nechal prostřelit ruku

Yves Klein – Antropometrie jako jednu z metod tvorby užíval Klein otiskování těl modelek, zde s použitím jeho oblíbené modré, jejíž odstín si nechal patentovat AUTOR NEUVEDEN. yveskleinarchives.org [online]. [cit. 28.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.yveskleinarchives.org/works/works1_us.html

Petr Štembera se v akci Štěpování (1975) pokusil naroubovat větvičku do ruky. Podstoupená bolest tak může být výzvou, provokací, jak překonat navyklou otupělost našeho vztahu ke světu. Jan Mlčoch v roce 1974 provedl performanci bez diváků Zavěšení – Velký spánek, kdy se nechal zavěsit za ruce a nohy v obrovském půdním prostoru, oči měl zakryté, uši zacpané tampony z vosku, v hluboké tmě, tichu. Tím, že se člověk vymaní ze zaběhnutých stereotypů vnímání, může smysly otevřít dalšímu poznání.

Václav Stratil – cyklus Řeholní pacient – hra s identitou ŠVAJCR. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 28.2.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:100719_Praha_vystavy_portrety_0221.JPG?uselang=cs

Konzerva Piera Manzoniho – Merda d´artista vznikla v roce 1961 Konzerva Piera Manzoniho – Merda d´artista vznikla v roce 1961. Jaký mohl být Manzoniho záměr? Můžeme plechovku exkrementů označit jako umělecké dílo? Najdete ve světě umění paralelu? MF, Michele. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 28.2.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Piero_Manzoni_Artist%27s_shit.jpg