filosofický a umělecký směr vznikl po první světové válce v Německu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co může být tohle? Dá se to nějak popsat? Co k tomu říct?
Advertisements

Co je estetika?  věda o podstatě a formách tvorby podle zákonů krásy  základ osvojení světa jako tvůrčí,cílevědomé činnosti lidí-estetické osvojování.
3. Co jsou to hodnoty? významný termín používaný zvláště v etice 20. století axiologie – disciplína zkoumající hodnoty hlavní představitelé: Max Scheler,
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Simona Belanová CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.04/Be.
Jakub Kersch, V8A Gymnázium Jiřího Ortena
Cíle při výuce etiky/náboženství Zuzana Svobodová.
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
Osvícenství.
KFI/NFILE 4 kredity Zkouška (písemná + ústní dozkoušení)
Kritický realismus v literatuře
Etika Mgr. Blanka Chocová.
Friedrich Schelling Martin Mudruňka 7.AG.
MEZI TŘICETILETOU VÁLKOU A FRANCOUZSKOU REVOLUCÍ
Expresionismus Expresionismus - evropský umělecký směr.
Téma: Dějiny filozofie
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Jitka Mannová Název šablonyIII/2.
12. října  z řeckého filein – milovat / sofia – moudrost  touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života,
Pedagogicko-etická podstata morální kreativizace osobnosti
Pojetí pravdy u pragmatiků
Principy etiky v medicíně ● Medicína – aplikace poznatků přírodních věd ve světě lidských vztahů ● Objektivita x Subjektivita ● Fakta x Hodnoty ● Vědění.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Etika v práci s lidmi.
Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ , OPVK)
Společenskovědní seminář Mgr. Milan Šimek
Filozofie 20. století – Francouzský existencialismus
Svět není, děje se. Bytí (ve smyslu předmětného, věcného bytí, nikoli bytí např. pojmů a dalších ideálních entit) ve filosofii je něco podobného jako.
Albert Camus Barbora Vaňková.
 Tomáš Pešl C4B  Martin Heidegger  Život  Díla  Otázky  Zdroje.
Poezie ve světové literatuře
Tento směr si kladl za cíl podat nový obraz člověka. Aktualizoval člověka, realitu a předmětný svět. V samotných dílech se však nejvýrazněji zrcadlí tíživý.
Období formování klasické politické ekonomie Jedná se o předvoj klasické politické ekonomie (také formativní období KPE)
EXISTENCIALISMUS 20. března 2014, Pavel Trtílek.
Filosofie křesťanského středověku
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Existencialismus výklad pojmu, spisovatelé.
INFORMEL Jana Bobčíková.
Téma: Světová próza 1. poloviny 20. století VY_32_INOVACE_142.
EXISTENCIALISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Evropské umění počátku 20. století
Přednáška K čemu je právní filosofie
Světová literatra mezi světovými válkami
Existencionalismus, neorealismus
Stoicismus Vypracoval: Palásek Petr. filozofický směr založen Zenonem z Kitia - 3. st. př. n. l. nejdůležitější směr helénské filozofie z kořenů učení.
Úvod do filozofie 2/Filozofie 2 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 6 Subjektivní, objektivní a absolutní idealismus.
Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy.
Jan Patočka moderní čs. filosofie „Kde se však mění svět a dějiny ? V 'nitru', lépe než v životě jednotlivce.“ Jan Patočka.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ladislava Drnková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Vážná (artificiální) hudba 20. století 1. část. Vážná (artificiální) hudba 20. století Název školy: Základní škola Francova Lhota Autor: Mgr. Lada Martinková.
Úvod do filozofie 1/Filozofie 1 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 5 Sofisté, Sókratés & spol.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka TémaFilozofie.
Osoba a osobnost Pavlína Jordánová, Margita Přikrylová, Eliška Roubalová.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
FILOsOFIE A VĚDA.
Něcisté, ateisté a agnostici: Čemu v Česku věříme?
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
SVOBODA A PRÁVO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Náboženství a fanatismus
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_324.FIL.34 G. W. F. Hegel.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
EXISTENCIALISMUS Pavel Trtílek,
EXISTENCIALISMUS 10. března 2016, Pavel Trtílek.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Albert Camus Název : VY_32_inovace_13 Český jazyk a literatura –
VAŠE NÁBOŽENSTVÍ NENÍ DŮLEŽITÉ Překlad:
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Arthur Schopenhauer narodil se v Gdaňsku
Základní filozofické otázky
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Transkript prezentace:

filosofický a umělecký směr vznikl po první světové válce v Německu EXISTENCIALISMUS filosofický a umělecký směr vznikl po první světové válce v Německu

Základní charakteristika (1) = filosofie prožitku východiskem je subjektivita individua (osobní vědomí postihující sebe sama) u každého jednání musíme počítat s lidskou subjektivitou jediná poznatelná skutečnost konkrétní prožitek vyjádření pravdy – popis existence

Základní charakteristika (2) člověk je tím, čím se sám udělá člověk je odpovědný za všechny své činy – existence = svoboda existence – osobní svoboda v sebe samu život = originální, jedinečný schopnost každého člověka je žít autenticky každý člověk je schopný vymezit a stanovit jeho nebo její vlastní život

Rozdíl oproti klasické filosofii opomíjí , že bytost poznávací je bytost existující existence je od kořenů co-existence ÚKOL: charakterizujte pojem CO-EXISTENCE

Počátky „existence“ populární filozofie, která měla jeho kořeny v 19. století Za otce filosofie považujeme Sørena Kierkegaarda a Friedricha Nietzscheho rozvinutý v Evropě, zvláště ve Francii a Německu.

FRANCOUZSKÝ EXISTENCIALISMUS Ateistický Jean-Paul Sartre Albert Camus

Základní problémy Odcizení – „Bůh neexistuje“ Svoboda jako lidský osud Pravdivost prožitku jediným příkazem člověka je jednat svobodně a autenticky, není žádný objektivní zákon - já se ve své svobodě rozhoduji o morálnosti, ale za vše jsem absolutně odpovědný

Bůh neexistuje Pro existenciální autory ateistického typu Bůh neexistuje Existuje PEKLO = ti druzí /ostatní lidé/

Jean – Paul Sartre Ústřední kategorií Sartrovy filosofie je svoboda. V raném díle se jí pokouší interpretovat ve fenomenologických a existencialistických souvislostech.