Sociologie pro ekonomy (BKV_SOPE)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cíle a postupy empirického výzkumu
Advertisements

Stručné dějiny sociologie
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
Sociologie Sociologie je společenská věda, která zkoumá sociální život jednotlivců, skupin a společnosti.
SOCIOLOGIE.
Metodologie historického výzkumu volného času
Modernizace a globalizace
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Média: nástroj vládnoucí třídy
Téma: Co je sociologie? Na úvod, co jsou to sociální vědy? A které by to měly být? Politologie, ekonomie, psychologie, sociologie…?
Σ Vznik sociologie. zakladatelem je Auguste Comte ( ) francouzský pozitivista řídí se třemi zásadami: POZNAT, PŘEDVÍDAT a JEDNAT Sociologie se.
Σ Vývoj sociologie. A. Formulování teorií a hypotéz B. Verifikace těchto hypotéz C. Propracování metodologie dosahování žádoucích změn V rámci sociologie.
Politologie jako věda Politika moc
Sociální konstruktivismus
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Období velkých výzkumů a velkého hledání, paradigmata sociologie
ZÁKLADY SOCIOLOGIE Co je sociologie Předmět sociologie
Sociologie pro ekonomy (BPV_SOPE) Struktura přednášky 1) sociologie jako věda o společnosti; 2) důvody vzniku sociologie; 3) vymezení, vztah.
Veřejnost – dav - masa Eliška Jungová, IKSŽ, FSV UK LS 2007/08.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Teoretické zdroje kvalitativního výzkumu
Úvod.  Ekonomie = interdisciplinární věda zkoumající zejména chování ekonomických subjektů = dále také hospodárnost, úspornost, dobré hospodaření  Obecná.
Struktura a obory sociologie VY_32_INOVACE_ZSV3r0102 Mgr. Jaroslav Knesl.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Sociologie jako věda - opakování
Strukturalismus a jeho pohled na dějiny KARKOŠ, C4B.
Vznik sociologie Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
2. téma: Zákl. teoretické směry sociologie
SOCIÁLNÍ STRUKTURA, STRATIFIKACE A MOBILITA
Shrnutí – 1. přednáška 1) Proč studovat sociologii? Předmět, metoda a funkce sociologie 2) Pojem paradigma – paradigma jako základ vědy a paradigmatická.
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Předmět sociologie Určení sociologie: Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie Empirická sociologie Sociální jevy a formy vztahů Sociální jevy.
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Alberto Melucci: Challenging Codes SM as prophets SH jako signály upozorňující na hlubokou transformaci v logice komplexní společnosti. Jako prorok SH.
Základy sociální psychologie
August Comte Émile Durkheim Max Weber
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Klasická sociologie (Émile Durkheim)
Pojetí sociálněvědního výzkumu
Sociologie ?.
4. téma: Společenská organizace Počátky studia formální organizace Problém: Najít univerzálně platné principy ’vědeckého’ řízení výrobních.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
1 HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ Postup v rámci bakalářského studia oboru Dějin křesťanského umění na KTF UK: INTERDISCIPLINÁRNÍ CVIČENÍ HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ SEMINÁŘ.
Postavení pedagogiky mezi vědami
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Sociologie ?. Věda o společnosti (obecná definice) Věda o sociálním jednání (Max Weber) Věda o sociálním faktu (Émile Durkheim)
Název politologie je složen z následujících slov:
2. téma: Vznik a základní přístupy sociologie
OBLÍBENÝ PŘEDMĚT. Krátce o předmětu Tento předmět sdružuje široké spektrum oborů, které se týkají soužití lidí ve společnosti i mimo ni. Filosofie Ekonomie.
RANDALL COLLINS TEORIE KONFLIKTU
1. Úvod do studia sociologie FSS MU Brno, jaro 2015.
Pozitivismus Kristýna Zinková C4B Seminář společenských věd Co je to?PrincipyAuguste ComteTři stádiaKritikaSoučasnost.
SOCIOLOGIE 20. STOLETÍ. 20. století a sociologie  Snaha o syntézu teorie a empirie  Institucionalizace výuky a výzkumu  Dominují USA  Multidisciplinarita.
SOCIOLOGIE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
Mgr. Jitka LAŠTOVKOVÁ, Ph.D.
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
KLASICKÁ SOCIOLOGIE 19. STOLETÍ
Klasická sociologie (Max Weber)
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Sociologie pro SPP/SPR
Mediální manipulace rozjizdeji-kampan-proti-propagande-a- bludum/r~c1f97c0ea36f11e6a16a fea04/
Pedagogika jako vědecká disciplína
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
I. Výzkum sociálních struktur a genderová diferenciace
Moc médií 3.3..
KVALITATIVNÍ VÝZKUM - ÚVOD
Vybrané kapitoly ze sociologie I.
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

Sociologie pro ekonomy (BKV_SOPE)

Struktura kurzu Úvod do sociologie (sociologie jako věda o společnosti; důvody vzniku sociologie; vymezení, vztah k jiným vědám a praxi; sociální realita a způsoby jejího poznání; naturalismus, psychologismus a sociologismus; speciální sociologické disciplíny; základní paradigmata sociologického myšlení; teorie konsensuální, konfliktní, interpretativní). Sociální jednání (sociologie jako věda o společenských faktech - É. Durkheim; sociologie jako věda o sociální jednání - M. Weber; kultura, enkulturace, akulturace; sociální subkultury a kontrakultury; sociální deviace; anomie; sociální kontrola; socializace jako univerzální nástroj sociální kontroly; problematika moci). Sociální organizace a struktura (společnost strukturovaná a stratifikovaná; sociální struktura; sociální stratifikace; sociální status a jeho ukazatele; sociální a kulturní kapitál; sociální mobilita; problém rovnosti). Sociologický výzkum (metody a techniky sociologického výzkumu; fáze sociologického výzkumu; sociometrie a sociotechnika).

Základní sociologická literatura v ČJ Bauman, Zygmunt. 1996. Myslet sociologicky. Praha: SLON. Keller, Jan. 1997. Úvod do sociologie. Praha: SLON. Giddens, Anthony. 1999. Sociologie. Praha: Argo Disman, Miroslav. 2000. Jak se vyrábí sociologická znalost. Praha: Karolinum. Jandourek, Jan. 2003. Úvod do sociologie. Praha: Portál. Keller, Jan. 2004. Dějiny klasické sociologie. Praha: SLON. Nový, Ivan. Surynek, Alois (eds.) 2006. Sociologie pro ekonomy a manažery. Praha: Grada.

Úvod: klasifikace věd Intuitivní (příroda, jedinec, společnost …) Podle předmětu (formální, reálné) Podle metody (deduktivní, hypoteticko-deduktivní)

Sociologie - vymezení Sociologie se zabývá studiem sociálního života, skupin a společností Jejím předmětem je lidské chování, zkoumá člověka jakožto společenského tvora Má značně široký záběr – od analýzy jednorázových interakcí jednotlivců až po zkoumání globálních společenských procesů

Sociologie jako věda I. Věda – „užití systematických metod empirického zkoumání, teoretické analýzy dat a logického vyhodnocování argumentů za účelem vytvoření souhrnu znalostí v určité oblasti“ Výsledky vědeckého procesu jsou neustále předmětem revize Konfrontace s přírodními vědami

Sociologie jako věda II. Počátky sociologie – metody a ambice přírodních věd (exaktnost, objektivita) – pozitivismus Reformulace: sociologie věda ve smyslu využívání systematických (tj. ověřitelných a jasně stanovených) metod zkoumání, analýzy dat a hodnocení teorií z hlediska důkazů a logických argumentů ale s vědomím odlišnosti předmětu svého zkoumání

Sociologie jako věda III. Zkoumání společenského života a reality vs. zkoumání přírodních jevů a prvků Společenská realita je nadána smyslem pro zúčastněné aktéry – vědomí a záměry Z hlediska výzkumu jde o pozitivum i negativum Omezená možnost objektivity > nutnost otevřenosti, veřejnosti, přezkoumatelnosti metod a výsledků

Sociologická perspektiva Sociologická imaginace (Ch.W. Mills) 1) schopnost odmyslet se od každodenní zkušenosti a své osobní situace a 2) schopnost podívat se na tyto zkušenosti a situace novým způsobem a 3) schopnost jejich interpretace a nahlížení v (časově, geograficky, …) širších souvislostech Zdroje: historie, antropologie, filosofie

Sociologické myšlení Jedním z klíčových rozlišení – zamýšlené a nezamýšlené důsledky lidského jednání Někdy jsou tyto typy ve vzájemném protikladu Sociální realita jako směs obou typů Sociologie zkoumá vztah mezi sociální reprodukcí a sociální transformací

Některé sociologické sub-disciplíny Politická sociologie Sociologie kultury Sociologie náboženství Sociologie města /venkova Sociologie rodiny …

Předpoklady vzniku Sociální (procesy industrializace, urbanizace, demokratizace) Kulturní (procesy materializace, sekularizace, emancipace, kulturní expanze, reformace) Teoretické (protestantství, matematika a přírodní vědy, utopismus, větší reflexe společnosti ve vědách obecně – právo, historie atd.)

Moderní společnosti Základní rozlišení společností – předmoderní, moderní a nemoderní Předmětem sociologie – moderní společnost Vznikla díky racionalizaci a univerzalizaci tradiční společnosti (konkrétně díky procesům industrializace, urbanizace, demokratizace) Moderní společnosti charakterizují: Vztahy založené na dělbě práce a sociální mobilitě Abstraktní svazky a vztahy Zájmová, univerzalistická politika Hospodářství průmyslového typu Rozvinutá dělba práce a specializace Rozvinutá technika a technologie Stále méně omezovaná komunikace Atd.

Vznik sociologie Procesy modernizace (univerzalizace, racionalizace) Krize tradiční společnosti (pospolitost > společnost) Sociologie jako produkt modernizace Sociologie jako sociální věda o modernizaci a moderní společnosti

Sociologie a modernita I. Institucionální dimenze modernity (podle A. Giddense): Dohled (kontrola informací, sociální kontrola) Kapitalismus (akumulace kapitálu, trh, směna) Industrialismus (transformace přírody) Vojenská síla (kontrola prostředků násilí)

Sociologie a modernita II. Z obecného hlediska sociologie popisuje, analyzuje a vysvětluje jevy spojené se společenskou krizí v důsledku 1) rozkladu tradiční společnosti 2) vzniku moderní společnosti Průvodní jevy: sociální nerovnosti, nedostatek statků a problém jejich distribuce, institucionální proměna, vliv ideologií, kolektivní násilí

„Průkopníci“ sociologie Auguste Comte (1798-1857) Émile Durkheim (1858-1917) Karel Marx (1818-1883) Max Weber (1864-1920)

Naturalismus v sociologii Snaha o vysvětlení dění ve společnosti pomocí etablovaných přírodovědných disciplín nebo teorií Využívání fyziky (mechaniky), demografie, rasové antropologie, vývojové biologie (darwinismus, organicismus atp.) Analogie mezi společností a předměty přírodovědy – počátek již u A. Comta Důraz klade na přirozenost, zákonitost, nezpochybnitelnost – tj. objektivitu Problém s uchopením kulturních jevů Představitelé: A. de Gobineau, H.S. Chaberlain (rasové teorie), R. Worms (organicismus), H. Spencer (sociální darwinismus)

Psychologismus v sociologii Snaha o vysvětlení sociálních struktur, procesů a vztahů pomocí psychologických dat a konceptů (např. kolektivní jednání a konflikty, „národní“ politická kultura atd.) Starší představitelé kladli důraz na základní psychické atributy člověka – zejména na ty, které považovali za konstantní (např. sexualitu, agresivitu, afektivitu a další instinkty) Averze vůči objektivizujícím sociologickým přístupům (realita pouze jako bezprostřední prožitek, reálné je to, co tady a teď vnímáme jako reálné a na co tedy jako na reálné reagujeme) – blízké vazby na sociální psychologii Představitelé: G. Tarde a G. Le Bon (psychologie davu), Ch.H. Cooley a G.H. Mead (komunikace, socializace), freudismus (kultura, společnost), fenomenologická sociologie (vědění, ideologie)

Sociologismus Vznik v reakci na redukcionistické vlivy naturalismu a psychologismu při zkoumání společnosti V protikladu k individualistickým koncepcím (tj. psychologismu) zastává princip primátu sociální reality ve vztahu k jednotlivcům V protikladu k naturalismu zastává princip specifičnosti a autonomie sociální reality ve vztahu k dalším složkám reality (fyzické, chemické, biologické) Zásada objasňovat společenské jevy a procesy jinými společenskými jevy, předmětem sociologismu jsou pak tzv. sociální fakta nadindividuální, vykonávající na jedince sociální tlak Snaha o vybudování sociologie jakožto univerzální disciplíny, která do sebe zahrne stávající dílčí vědy, zabývající se jednotlivými aspekty společnosti Představitelé: É. Durkheim

Základní teoretické přístupy („školy“) Založení sociologie (Durkheim, Weber, Marx) > krystalizace jednotlivých teoretických přístupů Během 20. století – rostoucí vliv americké sociologie (G.H. Mead) Hlavní teoretické přístupy: strukturalismus, funkcionalismus, marxismus, symbolický interakcionismus

Strukturalismus Ovlivněn dílem É. Durkheima Podněty z lingvistiky (F. de Saussure) Zajímá se o skryté a autonomní pravidla a mechanismy, které ovlivňují fungování společnosti v jejím celku i různých aspektech Proti analytické metodě rozkladu a studia jednoduchých prvků zdůrazňuje význam struktur, tj. celkového uspořádání složitých systémů a vztahů mezi jejich prvky

Funkcionalismus Podobně jako strukturalismus vychází z díla É. Durkheima a A. Comta Opět důraz na celistvý pohled na společnost (či její části) a její instituce a prvky Studium toho, jak jednotlivé prvky (ne-)přispívají ke kontinuitě společnosti jako celku – ať už manifestně nebo latentně Obecně jsou zdůrazňovány faktory související se sociální soudržností a stabilitou

Marxismus Někdy považován za „meta-přístup“ > různé varianty marxismu (strukturalistický, kulturní, analytický …) Ústředním bodem marxismu je kritická analýza kapitalismu (sociální stratifikace atd.) a teorie sociální změny (sociální konflikty, politická moc atd.) Využívány jsou metody analýzy, které představil Marx (historický materialismus, kritika ideologií atd.)

Symbolický interakcionismus Podobně jako strukturalismu vychází ze zájmu o lidskou řeč a jazyk, zakladatel G.H. Mead (vliv M. Webera) Na rozdíl od předcházejících přístupů je klíčový důraz kladen na jedince a jeho činnost (zejména v kontextu ostatních konkrétních osob) Důraz na symboly a jejich výměnu jakožto „nadreálné prvky“, na jejich vnímání, interpretaci, a rekonstrukci ze strany individuí

Dilemata a spory uvnitř jednotlivých přístupů a mezi nimi Sociální struktura vs. sociální jednání (tj. perspektiva společnosti vs. perspektiva jedince) Konsensus vs. konflikt (které tendence jsou hlavním rysem společnosti?) Genderové rozdělení (jaká je povaha, příčiny a dopady tohoto rozdělení?) Vznik moderního světa (jaké jsou jeho příčiny a hlavní mechanismy?) Odpověď na otázku: Jak je vůbec možný řád (stabilita) ve společnosti?

Základní paradigmata v sociologii 20. století Paradigma - souhrn základních domněnek, předpokladů, představ dané skupiny vědců (může se uplatňovat uvnitř jednoho vědního oboru ale i napříč více disciplínami) Ke každému paradigmatu patří i metodická pravidla řešení, intuitivní postoje a hodnocení problémů Mohou nabízet komplementární pohled na jednotlivé praktické problémy a stále častěji bývají u jednotlivých autorů kombinována V sociologii – různé typologie paradigmat, jedno z možných dělení je na základě vysvětlování existence společenské stability, řádu. Konsensuální, konfliktualistické a interpretativní paradigma v sociologii 20. století

Konsensuální paradigma Existence pravidel, hodnot či norem umožňuje vzájemné soužití, nebo tyto jsou lidmi jako rozumnými jedinci uznávány a respektovány Za společenskou stabilitou stojí snaha jedinců o minimalizaci konfliktů a maximalizaci výhod ze soužití Společenský život závisí na solidaritě, je založen na reciprocitě a kooperaci Společnosti mají tendenci přetrvávat a reprodukovat se Nebezpečí: může být základem konzervativního pohledu na společnost Příklady: funkcionalismus, T. Parsons, R.K. Merton, G.C. Homans

Konfliktualistické paradigma Mladší paradigma (50. léta 20. století) Kritická reakce na jednostrannost konsensuálního pohledu na společnost a její integraci, a její negace Společnosti jsou podle něj založeny na protikladech a jsou nutně vnitřně rozdělené Společnost sama neustále generuje konflikty a protiklady, vždy v ní existuje mocenská nerovnost a útlak Základními prvky sociálního života jsou vzájemně neslučitelné zájmy Společnosti mají tendence se měnit Příklady: marxisté, L. Coser, Ch.W. Mills, R. Dahrendorf

Interpretativní paradigma Není vnitřně příliš jednotné Zahrnuje symbolický interakcionismus, etnometodologii nebo fenomenologickou sociologii Orientace zejména na výzkum „všedního dne“ – každodenního života běžných lidí Lidé jednají na základě významů, které jsou produktem jejich vzájemné interakce a které se mohou neustále měnit Sociální realita je tvořena významy, které mají různou dobu trvání Sociologie by si měla uvědomovat, že svým zájmem o tuto sociální realitu jí sama přikládá určité významy a konstruuje tak konstrukty – měla by si to tedy uvědomovat Příklady: T. Luckmann, P. Berger, E. Goffman, H. Garfinkel