Analytická metoda AES - ICP

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vedení elektrického proudu v látkách
Advertisements

Co je elektrický proud? (Učebnice strana 122 – 124)
Pavel Janoš Optické metody Pavel Janoš 1 INAN
Ramanova spektrometrie
Molekulová fluorescenční spektrometrie
Změny skupenství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově
Optické metody Metody využívající lom světla (refraktometrie)
ELEKTRONOVÁ PARAMAGNETICKÁ (SPINOVÁ) REZONANCE
Kapalinová chromatografie v analytické toxikologii Věra Pacáková Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta, katedra analytické chemie.
Magnetické pole.
Optické metody.
OPTICKÁ EMISNÍ SPEKTROSKOPIE
Izolace karotenoidních barviv z rostlinného materiálu
Separační metody.
Metody detekce energetických materiálů
emisní spektrofotometrie
Optické metody.
Chromatografie.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
ZEEMANŮV JEV anomální A. Dominec, H. Štulcová (Gymnázium J. Seiferta) ‏ V.Pospíšil jako vedoucí projektu.
magnetické pole druh silového pole vzniká kolem: vodiče s proudem
Astronomická spektroskopie Fotometrie
Rotace plazmatu Tomáš Odstrčil Zimní škola Mariánská 2012.
Degradace materiálů vlivem záření IBWS – ve Vlašimi.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Měření a analýza tepelné kapacity YPd 5 Al 2 a NdPd 5 Al 2 Martin Duřt Milan Ročeň Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_120.
Atomová absorpční spektroskopie (AAS)
Spektra látek Při průchodu světla optickým hranolem vzniká v důsledku disperze světla tzv. hranolové spektrum.   Podobné spektrum vzniká také při průchodu.
Chromatografie Chromatografické dělení je založeno na distribuci separované látky mezi mobilní a stacionární fázi Richard Vytášek 2009.
Mössbauerova spektroskopie
Magnetické pole Mgr. Andrea Cahelová
Kvalitativní a kvantitativní analýza – chromatografie
Atomová spektrometrie
MS Mass spectrometry Hmotnostní spektrometrie. Zdroj iontů AnalyzátorDetektor.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
N. Hlaváčová, Gymnázium Olomouc, Čajkovského 9 P. Vanický, Gymnázium Broumov.
Hmotnostní spektrometrie
Ionizační energie.
IONIZACE PLYNŮ.
chromatografické metody adsorpce - fyzikální, chemická
Spektroskopické studie na tokamaku GOLEM. Plazma.
5.4. Účinné průřezy tepelných neutronů
Chromatografické metody
Fotočlánky Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
FS kombinované Mezimolekulové síly
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Optické metody (pokračování) – fluorescence, fluorimetrie
Neutronové účinné průřezy
Princip laseru Zdrojem energie (např. výbojka) je do aktivního média dodávána energie. Ta energeticky vybudí elektrony aktivního prostředí ze zákl. energetické.
HMOTNOSTNÍ SPEKTROMETRIE
Elektrický proud Elektrický proud kovech Ohmův zákon
Zdroje světla.
Chromatografie Petr Breinek Chromatografie-I 2012.
Denzitometrie Reflexní fotometrie
Diagnostika plazmatu v parách dimethylfenylsilanu Bc.Michal Procházka Ústav fyzikální a spotřební chemie.
Identifikace neznámého zářiče použitím gama spektroskopie
Aplikace rentgenfluorescenční analýzy při studiu památek Z.Ferda, T.Kulatá, L.Bandas Rentgenfluorescenční analýza je fyzikální metoda, pomocí které snadno,
Fyzikálně chemické analýza A. Dufka  Chemická analýza  Diferenční termická analýza (DTA)  Stanovení pH betonu ve výluhu  Rentgenová difrakční analýza.
INSTRUMENTÁLNÍ METODY. Instrumentální metody využití přístrojů.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_20 Název materiáluSpektra.
LA - ICP - OES/MS. Indukčně vázané plazma ICP l Excitační zdroj pro atomovou emisní spektrometrii (ICP-AES), excitace M a M + l Ionizační zdroj pro anorganickou.
Částicový charakter světla
Spektroskopie.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Metoda IČ (IR) spektrometrie
Chemiluminiscence, fluorescence
Kvantová fyzika.
IONIZACE PLYNŮ.
Transkript prezentace:

Analytická metoda AES - ICP Atomová emisní spektroskopie s buzením v indukčně vázané plazmě (Inductively coupled plasma - ICP) Metoda je v současnosti nejvíce používanou variantou emisní spektrální analýzy atomových optických spekter, tj. záření vysílaného excitovanými atomy, příp. ionty prvků. Dodáním energie – působením vysokých teplot je měřený prvek krátkodobě převeden do excitovaného atomárního stavu. Zpětným přechodem do stavů o nižších energiích je emitováno čárové spektrum – záření obsahující specifické spektrální čáry (vlnové délky). Jednotlivé spektrální čáry odpovídají přechodům valenčních elektronů mezi různými energetickými stavy. Např. atom sodíku má jeden valenční elektron 3s1, který může přecházet v rámci zobrazených energetických stavů. Vyzáření spektrální čáry samozřejmě odpovídá zpětnému přechodu z vyšší na nižší energetickou hladinu.

Analytická metoda AES - ICP Emisní spektrum prvků obsažených např. v pitné vodě je vyzařováno plamenem přístroje AAS při nasátí vzorku této vody (toto se týká emisní spektroskopie obecně, u AES ICP je emise buzena plazmou nikoli plamenem)

Analytická metoda AES - ICP Teplota plazmy je velmi vysoká Plazma je obecně vysoce ionizovaný plyn – nejčastěji argon, který je snadno ionizovatelný. Dle definice je plazma plyn, který je více než z 1 % ionizován. Ionizace je výsledkem procesu, při kterém se elektrony vyšších hladin v atomech plazmového plynu v důsledku vysoké teploty odpoutávají a stávají se zcela volnými částicemi plazmy. Plazmou se označuje i stav absolutní ionizace, kdy je plyn tvořen atomovými jádry a volnými elektrony. Plazma je elektricky vodivá, lze ji vytvořit elektrickým výbojem v plazmovém plynu. Indukčně vázaná plazma (ICP) vzniká indukčním přenosem vysokofrekvenční energie z budícího VF generátoru cívkou s 2 – 3 závity primárního vinutí (plazma „tvoří“ vinutí sekundární). Radiofrekvenční elektrický proud (15-100 MHz) prochází indukční cívkou a vytváří magnetické pole s vektorem intenzity rovnoběžným s křemennou trubicí. Elektrony uvnitř trubice jsou tímto polem urychleny a předávají svoji energii argonu, který se zahřívá a ionizuje. Tj. v důsledku velkého střídavého proudu, který začne proudit v plynu, jenž je primárně ionizován v malé míře, dojde k vzrůstu teploty v tomto plynu a k další ionizaci – vznikne plazma s teplotou odpovídající velikosti protékajícího el. proudu. Vzorek je do plazmy zamlžován obdobně jako u AAS ve formě aerosolu v nosném plynu - argonu

Analytická metoda AES - ICP Uspořádání bloku detekce a registrace signálu umožňuje stanovení více prvků (až 50) na jedno nasátí vzorku. Každý prvek je identifikován na základě nejméně tří specifických emisních spektrálních čar – (vyzařovaných vlnových délek). Intenzita těchto čar detekovaná jako plocha signálového píku odpovídá koncentraci daného prvku ve vzorku. Scanovací monochromátor – difrakční mřížka je otočena velkou rychlostí do polohy odpovídající detekované vlnové délce. Po té je poloha mřížky měněna velmi jemně okolo profilu analytické čáry a je integrován měřený signál. Statická detekce specifických spektrálních čar – polohy štěrbin odpovídající úhlům odrazu detekovaných spektrálních čar měřených prvků od difrakční mřížky jsou nastaveny napevno.

Analytická metoda ICP - MS Hmotnostní spektrometrie s indukčně vázanou plazmou jako budícím zdrojem iontů Prvky obsažené ve vzorku jsou ionizovány v plazmě a následně vedeny ve formě iontového svazku urychleného elektrickým polem tzv. iontových čoček do kvadrupolového analyzátoru hmotnostního spektrometru. V průběhu měření je v tomto analyzátoru specificky měněna intenzita elektrického pole, čímž jsou identifikovány jednotlivé ionty na základě atomové hmotnosti. Iont určité hmotnosti projde k detektoru jen pokud splňuje tzv. rezonanční podmínky při daném elektrickém poli. Obecný princip hmotnostního spektrometru – ionty vstupující stejnou rychlostí do elektrického pole změní svoji dráhu v závislosti na hmotnosti. V přístroji ICP-MS se používá kvadrupolový analyzátor, nikoli prezentované nejjednodušší uspořádání hmotnostního spektrometru

Analytická metoda ICP - MS Pro vytvoření plazmy se v přístroji ICP-MS používá vyššího radiofrekvenčního proudu oproti AES-ICP, neboť je nutná vyšší teplota, při které atomizované prvky přechází do iontové formy.

Analytická metoda ICP - MS Srovnání mezí detekce metod: ICP-MS, ETA-AAS, AES-ICP, F-AAS

Separační analytické metody - chromatografie Chromatografie je vysoce selektivní analytická metoda vhodná zjm. pro analýzy komplexních vzorků obsahujících organické látky. Principem je selektivní rozdělování zkoumaných látek mezi dvě nemísitelné fáze – tzv. mobilní a stacionární. Dělení probíhá na základě opakovaného ustavování sorpčních, rozpouštěcích nebo iontově výměnných rovnováh. Mobilní fáze unáší vzorek prostorem naplněným stacionární fází, ve kterém dochází k separaci. Při průchodu vzorku separačním prostorem dochází k jeho opakované interakci se stacionární fází. Jednotlivé chemické komponenty vzorku jsou touto interakcí selektivně brzděny – míra brzdění je úměrná vazebné síle interakce. Distribuci složky vzorku (= chem. látky) mezi mobilní a stacionární fázi lze vyjádřit distribuční konstantou KD

Separační analytické metody - chromatografie

Separační analytické metody - chromatografie Identifikace stanovované chemické látky je dána celkovým časem jejího průchodu kolonou, tj. polohou detekovaného píku v časové ose (tento čas je pro jednotlivé látky zcela specifický). Kvantita – koncentrace stanovované látky ve vzorku je determinována výškou a plochou píku.

Plynová chromatografie Metoda plynové chromatografie je vhodná pro analýzu těkavých látek, jež je možno převést do plynného stavu. Kolony: - náplňové – 2–4 mm x 2-6 m, částice 30-350 μm. - kapilární – 50-350 μm x až 100 m. Na stěně kapiláry nanesena netěkavá kapalina.

Plynová chromatografie

Vysokoúčinná kapalinová chromatografie - HPLC HPLC – High Performance Liquid Chromatography U HPLC je velmi významná volba složení mobilní fáze. Separační kolona o vnitřním průměru 2 – 5 mm a délce 30 – 300 mm je obvykle naplněná oxidem křemičitým, který bývá chemicky modifikovaný navázáním vhodných funkčních skupin. Separované látky jsou nejčastěji detekovány fotometricky. Fotometrický detektor pracující v UV oblasti je pro organické látky prakticky univerzální. Pro identifikaci stanovované látky je rozhodující čas průchodu kolonou, detekce vlnové délky pohlcovaných spektrálních pásů v UV oblasti je údajem pouze doplňujícím. Intenzita této absorpce však determinuje kvantitu – koncentraci látky ve vzorku.

Vysokoúčinná kapalinová chromatografie - HPLC Dávkování vzorku do proudu mobilní fáze vedené do separační kolony pod velkým tlakem je u metody HPLC realizováno šesticestným ventilem. Po naplnění dávkovací smyčky v celé délce vzorkem je ventil pootočen o 60o, čímž dojde k zavedení přesného objemu vzorku do proudu mobilní fáze

Vysokoúčinná kapalinová chromatografie - HPLC