Dopravní síť světa 1 B. Fendrych 8.K.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Doprava Ivan Gros
Advertisements

Železniční doprava Lucie Váchová, OA.
Dopravní infrastruktura a její hodnocení
Seznam doporučené literatury
ZÁKLADNÍ POJMY DRUHY DOPRAVY ZPŮSOBY VEDENÍ TRASY V ÚZEMÍ
Doprava. O čem tato lekce bude: o ukazatelích charakterizujících dopravu, o dopravní politice ČR.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA DOPRAVA
Jak doprava zatěžuje životní prostředí
Slouží k přemísťování lidí, zboží, surovin a informací
ZÁKLADNÍ POJMY DRUHY DOPRAVY ZPŮSOBY VEDENÍ TRASY V ÚZEMÍ
Doprava.
Název Doprava – rozdělení a charakteristiky Předmět, ročník
Doprava Vojtěch Růženec – Letecká doprava Zdeněk Suldovský – MHD
Dopravní služby v CR doprava = jeden z hlavních předpokladů rozvoje CR nové prostředky = nové činnosti ( lanovky, horská kola, skútry,…) -rozvoj regionů.
Doprava 25. listopadu 2005.
Registrační číslo projektu
Doprava.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 29 -DopravaAnotace Prezentace se zabývá světovou dopravou a jejími druhy Autor Mgr. Kamila Bočková JazykČeština Očekávaný.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Masná 18, Praha 1 Prezentace oboru Provoz a ekonomika dopravy zaměření Dopravní služby v EU z pohledu studentů.
GEOGRAFIE DOPRAVY II. Martin VRZALA.
DOPRAVA Nenahraditelná složka hospodářství každé země – brzdí nebo urychluje ekonomický rozvoj. Poloha uprostřed Evropy – ČR je křižovatkou transevropských.
Dopravní síť České Republiky
Slouží k přemísťování lidí, zboží, surovin a informací
Filip Zelenka. Základy dopravní politiky jsou obsaženy již v Římských smlouvách, které zavádějí společná pravidla mezinárodní dopravy, volný přístup k.
Doprava a spoje Skončíme také tak? také tak? Pro automobilovou dopravu je důležité dobře zaparkovat.
1 Plánované změny v železniční dopravě Vít Bárta, ministr dopravy ČR Petr Žaluda, generální ředitel Českých drah Jiří Vodička, předseda představenstva.
Typy projektů realizovaných v rámci Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod 2007–2013 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice.
Společenské a hospodářské prostředí
Přínosy dopravní infrastruktury Praha, Mariot, Petr MOOS Fakulta dopravní ČVUT v Praze.
Krajina a životní prostředí
Přírodní vědy moderně a interaktivně ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 DOPRAVA „ KREV HOSPOD Á ŘSTV Í“ 1.
Společenské a hospodářské prostředí. Doprava Obsah 1. Význam a postavení dopravy 2. Dopravní cesty 3. Osobní a nákladní přeprava.
Úloha dopravy v hospodářství
Dopravní síť světa 2 Jan Spousta.
GEOGRAFIE DOPRAVY III. Martin VRZALA.
Úvod do dopravního zeměpisu
1 Doprava Ekonomika ŽP a TI Ing. Jakub Dostál
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Ekonomika dopravy. Charakteristika dopravy doprava je součástí technické infrastruktury (vedle energetiky, telekomunikací, vodního hospodářství, odpadového.
Elektronická učebnice - II
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Úvod do technologie silniční nákladní dopravy Předmět: technologie silniční nákladní.
Doprava. Dělení dopravy 1.Pozemní – silniční, železniční, potrubní 2.Vodní - říční, námořní 3.Letecká 4.Speciální – přenos dat, zpráv, energie.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
DOPRAVA VY_32_INOVACE_1C_13 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Rodinná a Občanská výchova Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Diana Jančářová NÁZEV:DOPRAVA TÉMATICKÝ CELEK:Společenské a hos.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování veřejné dopravy Význam a charakteristika dopravy: Propojuje všechna odvětví hospodářství Propojuje všechna.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: Z 8/19 Předmět: Zeměpis Ročník: 8. ročník Jméno.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název:VY_32_INOVACE_05_03A_Doprava v ČR Téma:Zeměpis České republiky.
Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních.
Společná dopravní politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná dopravní politika Důvody pro společnou politiku: Důvody pro společnou politiku: Postupující ekonomická.
Severní Amerika globální aspekty ekonomického rozvoje doprava
osobní doprava patří do sféry služeb
Doprava.
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_33_ZEMĚPIS
Severní Amerika – globální aspekty ekonomického rozvoje
DOPRAVNÍ PROSTŘEDKY Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Postavení CR v hospodářství
Železniční nákladní doprava v 21. století
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie
Systém vodních staveb v Evropě
Technologie a řízení letecké dopravy: 1
Autor: Mgr. Helena Nováková
VY_52_INOVACE_65_Doprava v ČR
Transkript prezentace:

Dopravní síť světa 1 B. Fendrych 8.K

Doprava Doprava patří mezi základní potřeby lidstva Lidé jsou nuceni přemisťovat své hmotné statky i sebe sami V současnosti dopravu řadíme také mezi stěžejní odvětví ekonomiky Pomocí dopravních cest můžeme přemisťovat a přepravovat lidi, hmotu, energii a informace Nezařazuje se do jedné sféry lidské činnosti, ale osobní doprava patří do sféry služeb-terciární sféra Dopravu studují vědy geografické, technické, ekonomické , ale také společenské (např. sociologie)

Druhy dopravy Dělení druhů dopravy: pevninská silniční železniční vnitrozemská plavba potrubní mořská vzdušná

Složky dopravy dopravní prostředky – dělí se podle prostředí (suchozemské, vzdušné, vodní), podle funkce (osobní, nákladní), podle vzdálenosti (místní, dálkové) atd. dopravní cesty– klasifikujeme podle prostředí i funkce (stejně jako u předchozího bodu je možné dělení podle jiných parametrů – objem přepravovaného zboží, počet lidí…). dopravní infrastruktura – technická zařízení potřebná k organizaci dopravy a pohybu dopravních prostředků.

Ukazatele Hustota-jedním ze základních ukazatelů charakterizujících dopravní obslužnost státu či regionu - potažmo vyspělost Konektivita (spojitost)-označujeme tak stupeň propojení uzlů sítě Akcesibilita (dostupnost)-některé dopravní cesty jsou v rámci sítě významnější než ostatní Deviatilita (klikatost)

Světová dopravní síť je výsledkem nerovnoměrného vývoje jednotlivých druhů dopravních sítí – cca. 30 mil. km (bez námořních tras) silnice – 72 % železnice – 16,4 % potrubní – 5,6 % vnitrozemské vodní cesty – 6 %

Železniční doprava je kolejová doprava provozovaná na železniční dráze Obvykle ji vykonává železniční společnost Železniční dopravu dělíme na nákladní a osobní S rozvojem silniční a letecké dopravy ve druhé polovině dvacátého století význam upadl Stále je železnice významným a prakticky nenahraditelným přepravcem velkých objemů materiálů (například uhlí)

Silniční doprava je individuální druh dopravy probíhá za použití dopravních prostředků zpravidla po silnicích či zpevněných cestách Využívá se k přepravě osob, ale i nákladů

Srovnání Silniční doprava Železniční doprava +velmi flexibilní a dostanou se na mnoho míst - relativně nákladný způsob dopravy -Značně znečišťuje životní prostředí -nejnebezpečnější druh dopravy + relativně nízkou spotřebou energie, je levnější + relativně rychlá a komfortní - Nižší dostupnost

Srovnání délky silnic a železnic ve světě

Zdroje http://geography.upol.cz/ http://gis.zcu.cz/ http://vitejtenazemi.cz/ http://cs.wikipedia.org/

Složky dopravy dopravní cesta (komunikace)-pás terénu spojující dva koncové body, na němž se uskutečňuje doprava dopravní bod-místa ležící na dopravních cestách, na nichž se uskutečňuje vykládka x nakládka x překládka nákladu, resp. výstup x nástup x přestup cestujících dopravní uzel-je dopravní bod, v němž se sbíhají nejméně tři dopravní cesty dopravní cesty + dopravní body = dopravní síť