Politický systém Austrálie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Austrálie - A U S T R A L I A Aj pro r. REÁLIE
Advertisements

Státní zřízení ve světě
ÚZEMNÍ ČLENĚNÍ ČR Více ZDE.
Občanská nauka Ústava ČR; VY_32_INOVACE_D2_10 Interaktivní výklad: Ústava ČR Mgr. Ludmila Muchová.
Austrálie.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Spojené království Anglie a severního Irska
Volby VY_32_INOVACE_29-12 volební systémy.
Austrálie.
Konflikty v Belgii Valoni a Vlámové
Česká republika – demokratický stát
Austrálie a Nový Zéland
Politická geografie III
Přednáška č. 4 Horák Jakub
AUSTRÁLIE nejmenší kontinent (7,7 mil km2)
AMERIKA Kanada – přírodní poměry III2-Z7-I-08
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_031.
Dánské království Geografie Autor: Mgr. Zdeněk Kříž
Moc zákonodárná VY_32_INOVACE_ 06 - Moc zákonodárná.
Opakování Austrálie.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.. VOLBY V ČESKÉ.
VY_32_INOVACE_12 Amerika - Kanada
Prezidentské volby v USA (v porovnání s ČR)
TEST 17. POLITOLOGIE
Austrálie.
NIZOZEMÍ Leží v západní Evropě Hlavní město: Amsterdam
POLITICKÝ SYSTÉM NORSKA
ZÁKLADNÍ ÚDAJE Hlavní město: Minsk Státní zřízení: republika Rozloha (km 2 ): Počet obyvatel:
MOC ZÁKONODÁRNÁ Právní řád – není neměnný, lze jej měnit
Politický systém Itálie
KANADA Hlavní město: Ottawa -složena z deseti provincií a tří spolkových teritorií -úřední jazyk: francouzština a angličtina - z hlediska vládního uspořádání.
Demokracie x totalita 20. ledna 2006 Politická geografie IV.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_29.
Austrálie.
Austrálie - SES Geografie Autor: Mgr. Jaromír Vaněk
Registrační číslo projektu
Hlavní města Austrálie
Hlavní města Austrálie VY_32_INOVACE_17 Sada 7
NOVÝ ZÉLAND Nezávislý parlamentní demokratický stát
Autor: Zuzana Tonderová Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Anglický jazyk 60.1 Australia.

Kanada.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Politický systém Spojeného království Velké Británie a Severního Irska Helena Konečná Marie Masopustová.
Ústavní vývoj ČR Barbora Vítová, Kristýna Jiránková, C3A.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: PaedDr. Vaňková Marcela Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_34.
Šablona. Anotace : výkladová prezentace věnující se Kanadě jako státu Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: porovnává a přiměřeně.
Volby. Politická strana – organizace, která sdružuje občany s podobnými představami o řízení státu, - strany se snaží získat co nejvíce hlasů ve volbách,
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
Austrálie (Rudý kontinent)
POLITICKÝ SYSTÉM Rozloha: km2 Počet obyvatel: 21 mil
Právní základy státu.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník
Reálie německy mluvících zemí
NOVÝ ZÉLAND Rozloha: km2 Počet obyvatel: 4 mil.
Spojené království Lukáš Vicherek.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
Výchova k občanství Moc zákonodárná
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_04_Parlament ČR
Téma hodiny: English speaking countries – Australia 4.
NÁZEV ŠKOLY: AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_20 TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
ČESKÁ REPUBLIKA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
První čs. republika.
Česká republika Srdce Evropy.
Dějiny Austrálie
Transkript prezentace:

Politický systém Austrálie Hana Šimonová 385382

Základní informace Oficiální název státu: Australské společenství (Commonwealth of Australia) Hlavní město: Canberra Největší města: Sydney (4,3 mil. obyv.), Melbourne (3,7mil.), Brisbane (1,8 mil.), Perth (1,5 mil.) a Adelaide (1,1 mil.) Úřední jazyk a ostatní nejčastěji používané jazyky: Angličtina. V etnických hromadných sdělovacích prostředcích jsou používány téměř všechny jazyky přistěhovalců včetně českého. Měna: australský dolar (AUD). 1 AUD = 100 centů (1 AUD = 20,9 Kč)

Základní informace Rozloha: 7 682 300 km² Počet obyvatel: cca 22, 650 mil. Národnostní složení: 70% - potomci britských a irských přistěhovalců 15% - přistěhovalci z ostatních evropských národů      12% - přistěhovalci asijského původu 2% - původní obyvatelé – Austrálci Náboženské složení 27,6%  - katolíci 23,3%  - anglikáni   9,7%  - metodisté   9,2%  - presbyteriáni   5,0%  - jiná než křesťanská náboženství

Politický systém Státní zřízení: federální konstituční monarchie s parlamentním systémem vlády Povinná volební účast občanů Královna: Alžběta II., reprezentovaná generální guvernérkou Quentin Bryce Předseda vlády: Tony Abbott

Administrativně správní členění Australská federace se skládá ze šesti států a dvou teritorií: Nový Jižní Wales (New South Wales, NSW) - hlavní město Sydney Victoria (VIC) - hlavní město Melbourne Queensland (QLD) - hlavní město Brisbane8 Jižní Austrálie (South Australia, SA) - hlavní město Adelaide Západní Austrálie (Western Australia, WA) - hlavní město Perth Tasmánie (Tasmania, TAS) - hlavní město Hobart Teritorium australského hlavního města (Australian Capital Territory, ACT) - Canberra a okolí Severní teritorium (Northern Territory, NT) - hlavní město Darwin Australskými občany jsou rovněž obyvatelé Vánočního ostrova (Christmas Island) a Kokosových ostrovů (Cocos Islands), kteří mohou uplatňovat své volební právo v rámci Severního teritoria. Tichomořský ostrov Norfolk administrativně spadá pod Nový Jižní Wales.

Výkonná moc Hlavou státu a moci výkonné je královna Austrálie (the Queen of Australia). V Austrálii je královna zastupována generálním guvernérem (Quentin Bryce), stejně tak je guvernérem zastupována v každém spolkovém státu. Australská federální vláda = Federální výkonná rada (Federal Executive Council), tvořena premiérem a ministry. Navíc každý spolkový stát má svou vládu (a parlament).

Zákonodárná moc Reprezentována svazovým Australským parlamentem (dvoukomorový) - skládá se ze Sněmovny reprezentantů a Senátu. Součástí parlamentu je i královna (jako hlava moci zákonodárné). Moc královny se omezuje na souhlas či nesouhlas se zákony. Sněmovna reprezentantů (dolní komora) tvoří 150 členů (jejich počet je určen podle počtu obyvatel jednotlivých států). Do sněmovny reprezentantů se volí každé tři roky všech 150 poslanců. Volí se tzv. australským systémem (alternativní hlasování). Podobně jako ve Spojeném království, strana s nejvyšší podporou ve sněmovně reprezentantů vytváří vládu vedenou premiérem („ministerský předseda“). Senát (horní komora) tvoří 76 senátorů, kde každý spolkový stát má 12 zástupců a každé teritorium 2. Funkční období senátorů je 6 let, přičemž se každé 3 roky volí polovina senátorů. Volby jsou povinné (neúčast je postihnutelná) pro všechny občany starší 18 let. Roku 1986 přijal australský parlament tzv. Australia Act, podle kterého není australský parlament či vláda v ničem podřízena britskému parlamentu a společný je pouze panovník.

Politické strany V zemi působí tři hlavní politické strany: Australská strana práce (levicová), Liberální strana Austrálie (středopravicová, vůdce strany Tony Abbott) a Australská národní strana. Několik nezávislých a menších stran, například Strana zelených nebo Australští demokraté. V posledních federálních volbách, které se uskutečnily v září 2013, zvítězila Liberální strana Austrálie a ministerským předsedou se stal lídr strany Tony Abbott.

Vztah k EU Hlavním dokumentem upravujícím bilaterální vztahy mezi EU a Austrálií je Rámcové partnerství EU – Austrálie (EU – Australia Partnership Framework) podepsané 29. 10. 2008. Dokument je zaměřen na spolupráci v multilaterální oblasti obchodu, obchod službami, investice a na usnadnění obchodu průmyslovými výrobky. Z obchodní oblasti je rovněž důležitým momentem založení obchodně-politického dialogu (Trade Policy Dialogue).

Použité zdroje http://www.mzv.cz/jnp/cz/encyklopedie_statu/australie_a_oceanie/australie/ http://www.lidovky.cz/australsti-konzervativci-s-prevahou-vyhrali-parlamentni-volby-p8s-/zpravy-svet.aspx?c=A130907_115007_ln_zahranici_hm http://www.businessinfo.cz/cs/clanky/interaktivni-exportni-profil-zajmovych-zemi-australie-24105.html#!&chapter=11 http://cs.wikipedia.org/wiki/Austr%C3%A1lie