ŘECKÉ CHRÁMY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Vítejte u prezentace o Lidové architektuře.. Roubená stavba je stavba, jejíž stěny jsou zbudovány technikou roubení. Trámy, kladené vodorovně na sebe,
Advertisements

Antické Řecko Architektura
ANTICKÉ ŘECKO.
Řecká architektura a sochařství
Antické umění Starověké Řecko.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Románský sloh.
Antická kultura.
Antický Řím Architektura.
Jeruzalémský chrám.
Sedm divů světa Andrea.
Feidiův Zeus v Olympii.
Milánský dóm – Duomo di milano
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
ŘÍMSKÁ KULTURA Mgr. Jitka Moskvová.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 6.
UMĚNÍ EGYPTA Stará říše – př. n. l.
UMĚNÍ A VZDĚLANOST starověkého ŘECKA – zápis do obrysu chrámu
Řecké umění.
Artemidin chrám v Efesu
Dějiny KULTURY Konzervatoř P. J. Vejvanovského kroměříž Zlínský kraj
Požadavky na úpravu tabulek (podle požadavků ke státním zkouškám z kancelářského psaní na klávesnici dle ČSN z roku 2007) 2008 O. Kánský.
GOTIKA.
Prezentace na téma vývoje bydlení člověka.
Antické Řecko Opakovací mix
Doplňkové informace a reprodukce
7 divů světa Na následujících stránkách se seznámíte se sedmi divy světa. Seznámíte s dobou před a po divech.
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Název Architektura starověkého Řecka Předmět, ročník Dějepis, prima
Antické Řecko Architektura.
Egejská oblast Mykénská kultura
Řecká architektura MgA. Lukáš Psík
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Toskánsko – Florencie II.
7 divů světa Eva Kaniová I.A.
7 starověkých divů světa
„chrám všech bohů“ Řím Martovo pole
Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Starověké Řecko 6. ročník.
Starověké ŘECKO.
Stávajíc stav: Dům (velmi malý) starý cca 60 let. Základy kameno-hliněné. Lokalita - Bernartice u Tábora. Vykopaná podlaha do hloubky cca 30 cm Místnosti.
Vytváří se „kobercový styl“ – motivy ptáků, lvů, sfing, bájných fénixů, květinové vzory – černé a tmavě červené na světlejší podklad.
Sedm divů světa.
Téma: STAROVEKÉ ŘECKO 4 Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: Umění Řecka Škola: ZŠ Náklo Autor: Mgr. Barbora Volmanová Datum: 4/2012 Anotace: textová.
Řecká architektura 07. Kruhové stavby Athény Tholos na agoře - výstavba - kolem 465 př. Kr. - stavba bez vnějšího sloupového ochozu - rozměry - Ø 18,2.
Řecká architektura 7. Chrámová architektura 3: st. př. Kr. Chronologie Klasické období /32 př. Kr. raná klasika: př. Kr. vysoká.
Řecká architektura 8. Chronologie Klasické období /32 př. Kr. raná klasika: př. Kr. vysoká klasika: /420 př. Kr. bohatý styl:
Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném Autor: Alena Pavolková Název: VY_32_INOVACE_08_B_5_Řecké antické umění Téma: Dějiny výtvarného umění Číslo projektu:
Řecká architektura 6. Chrámová architektura 1: st. př. Kr. Chronologie Geometrické období rané: př. Kr. střední: /750 př. Kr.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
TŘEBÍČ – BAZILIKA SV. PROKOPA A ŽIDOVSKÁ ČTVRŤ
Kréta, Řecko, Řím.
Kulturněhistorický vývoj řeckých regionů
Od přelomu 2. a 1. tisíciletí př.n.l.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
Digitální učební materiál
Architektura do začátku 20. století.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Digitální učební materiál
3. 5. Mezipředmětová integrace Brno-Bystrc, Vejrostova 2
Název SŠ: VOŠ, SPŠ automobilní a technická
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
KUTNÁ HORA unikátně zachované a neporušené historické jádro města s chrámem sv. Barbory je zapsáno na seznamu UNESCO od r ve středověku byla druhé.
Starověké Řecko VY_32_INOVACE_46_921
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_22-10
EGYPTSKÁ ARCHITEKTURA
Transkript prezentace:

ŘECKÉ CHRÁMY

Řecké chrámy byly obvykle umístěny na posvátném území (temenos, peribolos), které mohlo být i mimo původního hradiště (akropole). Apollónův chrám v Korintu Často ale byly umístěny na akropoli a na jiných místech, kde průčelí nebo celý chrám byl dobře viditelný. Apollónův chrám – Dórské sloupy… Akropole v Aténách

Chrám byl zasvěcen nejčastěji jednomu bohu, ale nebylo výjimkou i zasvěcení více bohů (Erechteion - různým božstvům). Chrám byl původně chápán jako obydlí boha a jeho dům byl proto odvozen z domu lidského (naos = bydlím). Řekové si své bohy představovali v lidské podobě. V tomto antropomorfním pojetí je zobrazovali a socha boha byla umístěna na nejdůležitějším místě chrámu (mramor, slonovina, zlato).

Hlavní částí chrámu byla vnitřní cela se sochou příslušného boha. Do této části chrámu směli většinou jen kněží. Celé chrámové území bylo ohrazeno zdí (peribolos) a tvořilo posvátný okrsek (temenos, altis). Erechteion v Aténách

Typy chrámů podle šířky mezisloupí PYKNOSTYLOS – s hustě stavěnými sloupy - do mezisloupí se vejde jeden a půl průměru sloupu. SYSTYLOS - se sloupy poněkud dále od sebe - do jeho mezisloupí bylo možno umístit dva průměry sloupu. DIASTYLOS - se sloupy vzdálenými od sebe tři průměry sloupu. ARAIOSTYLOS - chrám se široce se rozevírajícími prostory mezisloupí. Nebylo možno při jeho stavbě ani užít mramorových epistylů, ani epistylů z jiného kamene, ale bylo již nutno zde klást průběžně dva dřevěné trámy. Vzhled samotného chrámu byl sražený, přisedlý, široký a nízký. EUSTYLOS - mezery mezi sloupy byly velké dvě a čtvrt velikosti průměru sloupu, přičemž však jedno prostřední mezisloupí v průčelí a druhé v záchrámí bylo zřízeno v šíři tří průměrů sloupu.

Typy chrámů podle rozvržení sloupů IN ANTIS - tvoří jej jen cella (naos) s otevřenou předsíní (pronaos), vymezenou ze stran zdmi a mezi jejich konci (antami) obyčejně dvojicí sloupů. PROSTYLOS - později se předsíň otevřela i do stran, takže z ní vznikl portikus s nejméně čtyřmi sloupy v průčelí.

AMFIPROSTYLOS - měl všechno jako prostylos, mimoto měl však obdobné sloupy i štít též na svém postiku (záchrámí). PERIPTEROS - měl v průčelí i v postiku po 6, na bocích po 11 sloupech, když počítáme i sloupy nárožní. Sloupy byly však umístěny tak, aby dokola mezi stěnami a mezi okrajem řad sloupů byla prostora v šíři mezisloupí. Okolo celly chrámové byl ochoz. PSEUDODIPTEROS - byl rozvržen tak, že v průčelí i v záchrámí bylo po 8 sloupech, na bocích po 15 sloupech. Stěny celly byly postaveny vždy proti 4 prostředním sloupům v průčelí i v záchrámí.

THOLOS - kruhový chrám s cellou a sloupovým ochozem MONOPTEROS - kruh sloupů bez obezděné celly uprostřed DIPTEROS - v předchrámí, i v záchrámí osmisloupový, kolem svatyně měl však dvojité řady sloupů.

Dórský řád… Parthenón v Aténách

Hefaistův chrám v Aténách Hefaistův chrám je postaven v Dórském řádu… Hefaistův chrám v Aténách

Freska z Knossosu Dórské sloupy… Chrám Tholos v Delfách

Diův chrám v Olympii Korintské sloupy…

Apollónův chrám v Korintu Dórské sloupy… Apollónův chrám v Korintu

Erechteion - Iónské sloupy… Dórský sloup Erechteion