Počátky zemědělství Oblast Žluté řeky Údolí Indu Úrodný půlměsíc

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počátky osídlení našeho území
Advertisements

Vliv člověka na životní prostředí
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
Od lovců k zemědělcům NEOLITICKÁ REVOLUCE.
STEPI A LESOSTEPI Obr. 24 Autor: Josef Koumar.
Ústav experimentální botaniky Akademie věd ČR, v. v. i. Setkání ředitelů fakultních škol PřF UP Mgr. Jan Bartoš, Ph.D.
VY_32_INOVACE_20 Jižní Amerika - Karibské, Andské, Laplatské státy
ZÁKLADNÍ ETAPY ROZVOJE
Pravěk Mladší doba kamenná
Vznik státních útvarů I.
EU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Skalský. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
AUSTRÁLIE Hospodářství
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Společenské a hospodářské prostředí
Neolit ve světě Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Asie bývalé státy SSSR Slaninová Beáta.
Sídla.
Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol.
Co je to biom?.
Problémy tropických oblastí
ZEMĚDĚLSTVÍ.
Jižní Amerika.
Co všechno lidé potřebují k přežití?
Velké řeky a vznik starověkých civilizací
PŘÍRODNÍ PODMÍNKY, ZEMĚDĚLSTVÍ, ŘEMESLO A OBCHOD
ANDSKÉ STÁTY Charakteristika: Oblast kolem rovníku
Polsko Eliška Pokorná.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Studijní info.
Lama.
Historie Starověkého Řecka
Zemědělství.
Znak Švýcarské konfederace Vlajka Švýcarské konfederace.
MLADŠÍ DOBA KAMENNÁ Mgr. Lenka Venclová 2009.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Enviromentální determinismus
Zemědělství Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Mladší doba kamenná - Neolit
Zemědělství Jižní Ameriky
ČÍNA.
Jedna ze základních hospodářských činností člověka Není zcela ovlivnitelná člověkem ( závisí na přírodních podmínkách a sociálně-ekonomických podmínkách)
SUCHO A DESERTIFIKACE. Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Mezopotámie Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Vývoj zemědělství Historie, úvod. Vývoj zemědělství Historie, úvod.
CHILE. Přímořský stát, jihozápad Jižní Ameriky Hlavní město: Santiago de Chile Rozloha : km² Počet obyvatel: Jazyk: španělština Ostrovy:
Současná biosféra. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV:Zemědělství TÉMATICKÝ CELEK: Společenské.
AMERIKA Ekvádor, Peru, Chile. Ekvádor krajina je velmi různorodá – dá se rozdělit do 3 částí, které se od sebe liší klimatem, biotypem, zvyky,… 1.Pobřežní.
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr. Květuše Hurdová Název: VY_32_INOVACE_ZEMĚPIS_13.AFRICKÉ REGIONY Téma: AFRICKÉ REGIONY (Sahel.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Krajina Co to je krajina?
Mexiko.
VZNIK ZEMĚDĚLSTVÍ.
Kultura INKŮ.
Budoucnost zemědělství a výživy v rozvojových zemích
Zemědělci v době kamenné
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Zemědělské plodiny Na polích zemědělci pěstují zemědělské plodiny a luštěniny Jsou základem výživy lidí (obilí, brambory, rýže) a hospodářských zvířat.
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_04 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /
STEPI.
STARŠÍ DOBA KAMENNÁ – př.n.l..
Autor: Mgr. Eva Procházková
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Člověk a krajina – vliv člověka
Šíření zemědělství Adaptace na zemědělství
VZNIK ZEMĚDĚLSTVÍ.
Zemědělství Rozdělení dle vyspělosti zemí:
Transkript prezentace:

Počátky zemědělství Oblast Žluté řeky Údolí Indu Úrodný půlměsíc Povodí Nilu Oblasti Střední a Jižní Ameriky v Evropě, Severní Americe a Austrálii mnohem později a převážně sekundárně Afrika Zemědělství se vyvinulo nezávisle na několika územích v úzkém rozpětí mezi 10 500 and 4 500 BP

Údolí Indu objeveno Brity 1986 systematické vykopávky současnost: velmi suchá oblast, minulost: dostatečné srážky letního monsunu Mohenjo-Daro 9 000 BP pěstování pšenice, ječmene (Mehrgarh) domestikace skotu, stavby z cihel. 8 000 BP u Mehrgarhu pěstování šestiřadého ječmene domestikováno in situ 8 000 BP kočující pastevci, zakládání vesnic a začátky pěstování ječmene a pšenice, Mohenjo-Daro 7 500 BP městská centra, keramika, kolem Mehrgarhu 6 000 BP zemědělství založené na obilí se rozšířilo na jih – kde se dál rozvinulo, zavlažování, pluh Harappa 5 500 – 4 600 BP stovky hospodařících komunit v údolí Indu, čirok, proso, rozvoj měst Kolem 4 000 BP ochlazení, změny trasy monsunu, sucho, změny toku řeky .....naprostý kolaps civilizace, která nebyla již nikdy obnovena 4 600 BP desítky měst, Harrapa, Mohenjo-Daro (30-40 000 obyvatel)...kontrola pitné a odpadní vody, městské plány, širší spektrum pěstovaných rostlin

Čína - Údolí žluté řeky a Jang-ce Čína jedno z center nejranějšího zemědělství X málo informací kolem 11 500 BP první experimenty se systematickým pěstováním rostlin .. během a po Mladším Dryasu v oblasti (1) - proso  8 000 – 5 000 BP ( posun do oblasti (2) kvůli suchu) rozvíjející se dobře organizované kultury pěstující proso a bér, skladovací prostory, nástroje na sklizeň, plně domestikované rostliny (2) 1 3 6 000- 4 000 BP další oblast kultivace zejména prosa, méně pšenice a rýže (3) rozvoj hrnčířství, písmo, nástroje, hierarchická kultura, ne města 2 13 000 BP domestikovaná rýže ?? Nepotvrzeno 9 000 BP kultivace domestikované rýže, rozvoj souvisí s hrnčířstvím 7 000 BP přes časnou kultivaci rýže nerozvinula se organizace společnosti podobná jako v oblastech pěstování prosa Oblasti pěstování prosa hranice pěstování rýže Oblast pěstování rýže Negativní klimatické změny kolem 8 200 BP a 5 200 BP, ale s relativně malými důsledky klimatická změna kolem 4 000 BP  drastické zmenšení populace v oblastech pěstování prosa 2, 3 seminomádské společnosti, pastevecké …dalších nejméně 1500 let, klimatická změna trvala 2 000 let Oblast pěstování rýže byla zasažena méně 3 000 BP intenzivní pěstování rýže na rýžových polích, zavedení časně zrajících variet… dvě sklizně ročně… umožňující další rozvoj společností

Afrika poušť 11 000 – 5 000 BP Africká vlhká fáze (sušší období kolem 10 700 a 7600 BP) současnost 6 000 BP savana 20 °s.š. Kolem 20 rovnoběžky - oblast jezer s travnatými porosty a lesíky středozemního typu, s bohatostí zvěře včetně velkých savců Osídlení bezprostředně po konci Mladšího Dryasu

 Osídlení oblasti malými skupinami lidí, vysoce mobilními pastevci Afrika Kombinace jezerních usedlých společností a společností lovecko-sběračských Proso Čirok, proso, jam, africká rýže (O. glaberrima) 9 300 BP skladiště obilí 9 000 BP počátky kultivace obilí a chovu skotu, hrnčířství 8 500-6 000 BP postupná převaha zemědělského a pasteveckého života, převažující kultivace domestikovaných forem čiroku a prosa 5 450 BP náhlá (během dekád) klimatická změna – lokalizovaná do Saharské oblasti, posun letního monsunu jižně, zánik civilizace usedlých zemědělských a jezerních lidí na Sahaře  Osídlení oblasti malými skupinami lidí, vysoce mobilními pastevci  Stěhování lidí do jižnějších části Afriky, spolu s domestikovanými plodinami a know –how Čirok Digitaria exilis Rosička útlá Jam

Údolí Nilu Po suchu kolem 7 300 BP migrace z východní části Sahary do udolí Nilu  7 000 BP zavedeno pěstování ječmene a pšenice z Levanty, další obilniny, luštěniny, ovoce ... Zavlažování založené na záplavách intenzivní kultivace Vysoce organizovaná městská společnost a dobře ! státem ! organizované pěstování obilí 6 500 BP údolí horního Nilu hustě osídlené Kulminace 5 400 BP Hierakonpolis s 10 000 obyvateli 5 200 BP díky zavlažování žádný efekt sucha 5 000 BP 1. Faraonská dynastie, (4500 BP Cheops), produktivní zemědělství založené na ječmeni pokračovalo 4 184 BP 1. Perioda sucha , záplavy menší než v jiných letech .... 150 let sucha Zhroucení zavlažovacích systémů pád Staré říše

Etiopská vysočina 7 000 BP kultivace rostlin, nezávislé centrum domestikace plodin Rostliny používané v této oblasti se nestaly základními plodinami v jiné oblasti Eragrostis tef Milička habešská Guizotia abyssinica, Asteraceae Ensete ventricosum, banánovník Mastňák habešský

Střední Amerika Období po době ledové, příznivé klima, MD malý efekt v této oblasti -- bohatost rostlin – agave, dýně, fazole, teosinta, kaktusy, bavlna Sběračsko-lovecká společenství přechod ke kultivaci – společenské důvody, usedlý způsob života 10 000 - 5 000 BP kultivace dýně, Tikal 9 000 - 7 000 BP teosinta/ kukuřice + fazole a dýně Rozšíření kukuřice ... základní plodina 2 300 BP intenzivní kultivace rostlin rozvoj měst Tikal - 50 000 obyvatel 2 200 - 1 300 BP vrchol rozkvětu Kolem 1 100 BP část měst opuštěna komplex příčin, včetně sucha a vyčerpání půdy

Jižní Amerika 8 000 – 7 500 BP první kultivace kukuřice (Kolumbie, Ekvádor) 7 500 BP kultivace manioku (Kolumbie), malé vesnické společnosti První komplexní společnosti byly pobřežní, rybařící 4 600 BP Andské společnosti kultivující brambor a quinou (Merlík chilský, Chenopodium quinoa), a chovající lamy a alpaky 3 000 BP import „šlechtěné“ kukuřice, + brambory +quinoa Intensifikace zemědělství a urbanizace 2 800 - 2 200 BP transport a obchod mezi oblastmi Zavlažované pobřežní oblasti, terasovitá pole, pastviny Manihot esculenta Domestikace zvířat, ale ne blízký kontakt, malé riziko přenosu chorob Hlavní problém : dostupnost vody Spojení farmařících oblastí cestami, skladování zásob potravin . 700- 500 BP – sjednocení celé andské oblasti – Incká říše maniok/kasava Winaywayna

Jižní Amerika 8 000 – 7 500 BP první kultivace kukuřice (Kolumbie, Ekvádor) 7 500 BP kultivace manioku (Kolumbie), malé vesnické společnosti První komplexní společnosti byly pobřežní, rybařící 4 600 BP Andské společnosti kultivující brambor a quinou (Merlík chilský, Chenopodium quinoa), a chovající lamy a alpaky 3 000 BP import „šlechtěné“ kukuřice, + brambory +quinoa Intensifikace zemědělství a urbanizace Malé ale komplexní hierarchické společnosti v Amazonské oblasti, domestikace manioku 2 800 - 2 200 BP transport a obchod mezi oblastmi Zavlažované pobřežní oblasti, terasovitá pole, pastviny Manihot esculenta Domestikace zvířat, ale ne blízký kontakt, malé riziko přenosu chorob Hlavní problém : dostupnost vody Spojení farmařících oblastí cestami, skladování zásob potravin . 700- 500 BP – sjednocení celé andské oblasti – Incká říše maniok/kasava Winaywayna

Jižní Amerika 8 000 – 7 500 BP první kultivace kukuřice ( Kolumbie, Ekvádor) 7 500 BP kultivace manioku (Kolumbie), malé vesnické společnosti První komplexní společnosti byly pobřežní rybařící 4 600 BP Andské společnosti kultivující brambor a quinou (Merlík čilský, Chenopodium quinoa), a chovající lamy a alpaky 3 000 BP import „šlechtěné“ kukuřice + brambory +quinoa Intensifikace zemědělství a urbanizace Pobřežní oblasti – zavlažování 2 800 - 2 200 BP transport a obchod mezi oblastmi Manihot esculenta Hlavní problém : dostupnost vody 700- 500 BP – sjednocení celé andské oblasti – Incká říše Spojení farmařících oblastí cestami, skladování zásob potravin. Domestifikace zvířat, ale ne blízký kontakt, malé riziko přenosu chorob maniok/kasava Moray, blízko města Cuzco

Pravděpodobně další oblasti, východní část Severní Ameriky, Nový Zéland... Osud civilizace závisí na interakci mezi klimatickými, biologickými a sociálními faktory

Vznik zemědělství- Proč ne jinde a jindy ???   Proč se to nestalo na jiných místech? Proč se to nestalo dříve ?    Proč zemědělství zvítězilo skoro na celém světě ? Podmínky vedoucí k vzniku zemědělství v Levantě Výskyt vhodných rostlin pro domestikaci v dané lokalitě Dostatek vědomostí o rostlinách a zkušeností s jejich managementem typ půdy, škůdci a konkurující rostliny, sklizeň semen, zpracování, technologie Tendence k usedlému způsobu života Tlak prostředí – klimatická změna ( nedostatek jiných zdrojů potravy) Posledních 110 000 let  23 klimatických změn srovnatelných s  MD

Šíření zemědělství Počet obyvatel Země Proč expanze plodin, hospodářských zvířat, lidí a technologií byla rychlejší podle východo - západní osy než podle osy severo – jižní ? Počet obyvatel Země Proč v současnosti hlavní produkce v jiných oblastech ?

Výhody plynoucí ze zemědělství Větší produktivita - větší zisk kalorií na jednotku plochy země Zajištění výživy větší populace, kde ne všichni se musejí věnovat obstarávání potravy Větší počet lidí dává výhodu při konfliktu s jinou lovecko-sběračskou skupinou Možnost specializace – řemesla, ... umění... Efektivnější ve smyslu technologických inovací. Výsledkem jsou také kulturní změny: identifikace s větší skupinou lidí Strukturalizace společnosti, změny v organizaci společnosti, změny systému rozhodování, politická centralizace a vydělení obránců

?? Druhá tvář zemědělství ?? Negativní důsledky Víc práce Menší pestrost stravy - zhoršená výživy, AK, minerály, Fe, vitamin D, Vývoj epidemických infekčních nemocí Infekční nemoci paradoxně byly nástrojem dobytí nových území Vývoj elit a nerovnosti ve společnosti a změny v rozhodovacích způsobech Proč méně tělesně zdatní a zdraví zemědělci převládli ? Možnost uživit víc lidí, na menším území, budovat stabilní obydlí, umožnit technologický vývoj a větší komplexitu společnosti Výhoda leží na úrovni společnosti, nikoli na úrovni jedince Zemědělství nelze jednoznačně chápat jako něco progresivního a nevyhnutelného

Společná evoluce rostlin a lidí Genetický vývoj lidí Domestikace byla nejdůležitější příčinou genetických změn lidí v posledních 10 000 letech. Společná evoluce rostlin a lidí Rozšíření genů lidí ze zemědělských oblastí Vývoj rezistencí k infekčním chorobám Adaptace k dietě s vyšším obsahem jednoduchých sacharidů, vyššímu obsahu solí… Vývoj enzymů alkoholového metabolismu dovolující konzumaci piva v západní Eurasii Zachování laktázy u populací konzumujících mléko do dospělosti Intolerance laktózy: 93% Číňanů, 100% Amerických Indiánů, 2% Švédů Mutace dovolující konzumaci mléka vznikla před 5-10 000 lety u severoevropských pastevců, nezávisle u Beduinů v v Africe Evropské kočky jsou tolerantní k laktóze Intolerance laktózy