Španělsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Geografická charakteristika Střední Evropy I.
Advertisements

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Belgie Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Polsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Norsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Švédsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Rakousko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Srbsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Dánsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Německo Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Bulharsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Island Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Velká Británie Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Pyrenejský poloostrov
Identifikátor: VY_32_INOVACE_Z.7.329
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 23- Španělsko
Španělsko.
(Španělské království)
FRANCIE.
Řecko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Španělské království Geografie Mgr. Zdeněk Kříž
SRBSKO.
BELGIE.
Nizozemí Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
USA Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Předmět a očekávaný výstup
Finsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Polská republika Vlastivěda – 5. ročník
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Francie.
vypracoval :Adam Lašák a Kuba Holuša
Česká republika: Ústecký kraj Hospodářský zeměpis
Španělské království Reino de Espaňa.
Číslo 1, 2 nebo 3 na světových trzích?!
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Slovinsko.
PORTUGALSKO.
Španělsko a Portugalsko Autor: Mgr. Jana Kalandrová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Ukrajina.
Oblast: Jižní Evropa Španělsko
Španělské království.
ČERNÁ HORA. OBECNÉ VLASTNOSTI: Úřední název: Republika Černá hora Úřední název: Republika Černá hora Republika Crna Gora Republika Crna Gora Hlavní město:
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Španělsko.
Švédsko.
RUMUNSKO.
Peter Gabaĺ – 5.A.
Španělsko hymna.
Velká Británie a Francie Vlastivěda – 5. ročník
Německo.
Evropa – Jižní Evropa Španělsko Andorra. Španělsko – obecně Rozloha: km 2  velká evropská země Obyvatelstvo: 41,2 mil. (2002)  lidnatá země.
Francie Francie, oficiální název Francouzská republika je demokratický stát, jehož většina území (někdy označovaná jako Metropolitní Francie) se nachází.
Španělsko (Jižní Evropa) Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , leden.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_345.
CHILE. Přímořský stát, jihozápad Jižní Ameriky Hlavní město: Santiago de Chile Rozloha : km² Počet obyvatel: Jazyk: španělština Ostrovy:
Č í slo projektuCZ.1.07/1.5.00/ N á zev š kolyGymn á zium, Soběslav, Dr. Edvarda Bene š e 449/II K ó d materi á luVY_32_INOVACE_63_05 N á zev materi.
VY_32_INOVACE_Fi_II_15 Název Jižní Evropa Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
ŠPANĚLSKO. něco o Španělsku ● Rozloha: km² ● Hlavní město: Madrid ● Počet obyvatel: mil ● Úřední jazyk: španělština, katalánština ●
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_261 _Španělsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Státy Evropy1 Ověření ve výuce: Třída:
Š PANĚLSK O Vypracoval Tomáš Ptáčník. Š PANĚLSKO Španělské Království km² Katolické náboženství.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_03_Španělsko Téma:
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR:Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_ŠPANĚLSKO ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
NÁZEV ŠKOLY: AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_ TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Jižní Evropa Slunečný jih Evropy.
Transkript prezentace:

Španělsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník

Španělsko

Španělsko Oficiální název: Španělské království Státní zřízení: konstituční monarchie Rozloha: 504 780 km2 Počet obyvatel: 39 200 000 Hlavní město: Madrid Úřední jazyk: kastilská španělština katalánština galicijština baskičtina

Španělsko Nejvyšší hory: Nejdůležitější vodstva: Státní měna:Euro Pico de Teide (3 718 m) Mulhacén (3 482 m) Nejdůležitější vodstva: Ebro Tajo Státní měna:Euro Gramotnost: 99 % Datum vytvoření: 1492 Správní členění: 17 autonomních regionů Členství: OSN, NATO, OECD, EU

Poloha Španělsko leží v jihozápadní Evropě Nachází se na Pyrenejském poloostrově ( tvoří 6/7) Sousedící státy : na severu: Francie a Andorra na západě: Portugalsko Na severu hraničí s Biskajským zálivem Na východě a na jihu se Středozemním mořem Na západě se severní čásí Altantského oceánu

Povrch Pobřeží: údolní nivy: největší u Guadalquivir v Andalusii vnitrozemí: řeky: Tajo, Ebro, Duero, Guadiana a Guadalquivir pohoří: Pyreneje, Sierra Nevada vysoké náhorní plošiny: Meseta León, La Mancha

Zemědělství Je jednou z největších rybářských flotil na světě Obdělává se 37% území Převládá rostlinná výroba: oblininy vinná réva La Rioja - největší vinařská oblast země olivy nejvíce ovoce a zelenina Živočišná výroba: vepřové maso mléko hovězí maso drůbež ryby

Průmysl Největší význam mají: malé podniky střední podniky Nejdůležitější průmyslová odvětví: automobilový průmysl chemický průmysl strojírenský průmysl potravinářský průmysl Těží se zde: černé uhlí, hnědé uhlí, ropa, zemní plyn, železná ruda, měď, olovo, zinek, wolfram, rtuť, cín, antimon, titan, zlato, stříbro, uran, magnezit, síra

Doprava Letecká: Více než 20 letišť Automobilová: Rozsáhlá silniční síť Autobusová: Rozsáhlá síť spojů do bližších lokalit Železniční: Vysokorychlostní tratě: Madrid – Sevilla Námořní: Důležité přístavy: Barcelona, Bilbao, Gijón Městská: Metro ( Barcelona)

Cestovní ruch Jedna z nejdůležitějších zemí cestovního ruchu v Evropě Národní parky : Covadonga Oviedo Doňana Nejnavštěvovanější místa: rekreace Mallorka Ibiza Gran Canaria turismus Kantabrie Asturie Galicie

Cestovní ruch Významná historické oblasti a místa: Andalusie Granada Sevilla Malaga Kastilie Barcelona Madrid Santiago de Compostela Možnosti pro zimní sporty: Pyreneje Sierra Nevada

Otázky Na kterém polostrově leží Španělsko? Pyrenejském Vyjmenuj dvě španělská pohoří Pyreneje a Sierra Nevada Hlavní město Španělska je: Madrid Národními parky Španělska jsou: Covadonga, Oviedo, Doňana Vyjmenuj alespoň 3 věci, které se ve Španělsku těží: Např. Ropa, černé uhlí měď Jakými jazyky se ve Španělsku mluví? Kastilskou španělštinou, Katalánštinou, Galicijštinou, Baskičtinou