Oblast: Západní Evropa Belgie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BELGIE.
Advertisements

Geografická charakteristika Střední Evropy I.
Belgie Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Lucie Zelinková Sexta B
Dánsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Německo Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
VY_52_INOVACE_03/2/32_ZEMĚPIS
Belgie.
Belgie Tomáš Rosecký, 2.D.
ZÁPADNÍ EVROPA.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
NIZOZEMSKO Nikola Burkoňová.
Co Vás čeká? Dozvíte se o těchto zemích:
Belgie – země Vlámů a Valonů
Oblast: Západní Evropa Nizozemsko
Koninkrijk België Royaume de Belgique Königreich Belgien
REGIONY EVROPY SEVERNÍ EVROPA.
Polsko Eliška Pokorná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se zeměpisem a reáliemi Belgie,
BELGIE.
Nizozemí Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Polská republika Vlastivěda – 5. ročník
BENELUX CO STÁTY SPOJUJE? Velká hustota osídlení Monarchie
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Nizozemsko Konstituční monarchie Velká hustota: 400 obyv./km2
450 obyv./km2 (nejhustěji osídlené) 90% obyv.-města
Nizozemí Eliška Pokorná.
Holandsko.
Zpracovala: Anna Petrová
AUSTRÁLIE.
BENELUX.
Číslo 1, 2 nebo 3 na světových trzích?!
Velká Británie (Great Britain).
Francie Petra Kovaříková 8.A
SLOVINSKO.
LITVA.
Finsko Finská republika Zastarale: Čuchonsko Finsky: Suomen Tasavalta
THE BELGIE prezentaci uvádí Jiří Tichý.
BELGIE.
Německo.
Lotyšská republika Latvijas republika Kressl Martin 7.F.
Lotyšsko.
Benelux (Západní Evropa) Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , leden.
Litva V několika jazicích : Anglicky : Lithuania / Lithuanian
ZÁPADNÍ EVROPA Otázka: Které státy řadíme mezi státy západní Evropy?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Chorvatsko TÉMATICKÝ CELEK: Evropa ČÍSLO.
Znak Vlajka Hlavní město: Brusel Počet obyvatel: Rozloha: km² Hustota zalidnění: 370 obyvatel/km².
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_12_Belgie Téma:
Nizozemsko Učivo 8. ročníku Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Vladimír Zeman Datum NázevVY_32_INOVACE_04_Z8_Nizozemsko.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_267_Belgie Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Země BENELUXU Belgie Nizozemí (Holandsko) Lucembursko.
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/19_Západní Evropa Téma: Státy západní Evropy.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_280_Slovinsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo.
Pobaltské státy Tom Obelcz.
Velká Británie.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Antonín Košíček Sára Šobková
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Západní Evropa AUTOR: Mgr. Aleš Skála
STÁTY BENELUXU Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Vlastivěda, Polsko Autor: Mgr. Marta Samlerová Název.
Belgie Jakub Jenšovský.
BELGIE. BELGIE CHARAKTERISTIKA hlavní město: Brusel rozloha: km2 počet obyvatel: jazyk: nizozemština, francouzština, němčina náboženství:
EVROPA HOSPODÁŘSTVÍ VY_32_INOVACE_07-47 Ročník: VIII. ročník
Martin Veselý Belgie. Poloha Belgie leží mezi Francií, Německem a Lucemburskem. Hlavní město je Brussel. Belgie má celkem obyvatel, z toho.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Průkopníci evropské integrace
Povrch Povrch je většinou rovinatý, nížinný, místy s pahorkatinami. Území Lotyšska bylo modelováno pleistocénním ledovcem. Zůstaly po něm morény a nánosy,
Transkript prezentace:

Oblast: Západní Evropa Belgie Kontinent : Evropa Oblast: Západní Evropa Belgie

Belgie - oficiálně Belgické království

Belgie federativní konstituční monarchie tři oficiální jazyky: nizozemština, francouzština a němčina Povrch lze rozdělit na pobřežní nížiny, rovinu (plató) v centrální části Belgie, a na hornaté Ardenny na jihovýchodě země Nejvyšší bod: Signal de Botrange (694 m n. m.) Nížiny při pobřeží sestávají převážně z písečných dun a tzv. polderů Centrální rovina zabírá většinu Belgie. Je to jemně zvlněná oblast s úrodnou půdou, protkaná sítí mnoha vodních toků řeky Másy a řeky Šeldy třetí oblast, Ardenny, je hornatá a zalesněná klima je přímořské, spadá do mírného podnebného pásu vysoce rozvinutý průmyslový stát s velkou koncentrací výroby a intenzivním zemědělstvím Hlavními průmyslovými oblastmi jsou Brusel, Antverpy, Lutych a Gent členskou zemí Evropské unie a Severoatlantické aliance nezávislost uznána až v roce 1831 – odtrhla se od Nizozemska

Základní informace: Hlavní město: Brusel (Brussel, Bruxelles, Brüssel) Rozloha: 30 529 km² (146. na světě) z toho 6,2 % vodní plochy Počet obyvatel: 10 431 477 (2011) Náboženství: římskokatolické 77 %, islám, protestantství, anglikánství a judaismus Měna: euro (EUR) Hospodářství: Hlavní průmyslová odvětví jsou hutnictví, strojírenství, chemie a textil. Zemědělství je vysoce produktivní, živočišná produkce převažuje nad rostlinnou. Využití půdy: orná půda 27 %, louky a pastviny 20 %, lesy 21 % a voda 6 %. Důležitý je chov prasat, skotu, drůbeže a ovcí, význam má i rybolov. Pěstuje se pšenice, ječmen, brambory, cukrová řepa, chmel a jablka. Typické jsou menší farmy s vysokými hektarovými výnosy. Dopravně nejvýznamnější jsou přístavy Antverpy a Oostende se spojením do Velké Británie a ropný terminál Zeebrügge. Nejatraktivnějšími turistickými středisky a oblastmi jsou Brusel, Antverpy, Bruggy, Oostende, Waterloo, Spa a vrchovina Ardeny.

Signal de Botrange (694 m n. m.)

hlavní město, Belgie

Waffle, belgický kulinářský vynález Bazilika posvátného srdce

Atomium nabízí krásný výhled na město stejně jako samoobslužnou restauraci v nejvyšší kouli

památník bitvy u Waterloo

Bruggy

Gent

Mekka skvělých belgických pralinek

Polder je území, na kterém musí být kontrolována úroveň vodní hladiny.

Úkoly: Na mapě Belgie najdi všechny uvedená místa. Na internetu zjisti jak se zvýšila plocha Belgie po výstavbě polderů? Jaké plodiny se pěstují na belgických polderech? Jaké instituce Evropské unie se nachází v Belgii? V atlase dějin zjisti historii Belgie.