Název šablony: Inovace v HV 32/Hv10/21.4.2013 Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HV-1 Hudební výchova DUM č. 9 Prima – kvarta osmiletého studia
Advertisements

Název šablony: Inovace v HV 32/Hv07/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv06/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:
HV-1 Hudební výchova DUM č. 14 Prima – kvarta osmiletého studia
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Jára Cimrman 1.
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv14/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:
Název šablony: Inovace v HV /Hv04/ Zbíral
ICT 2 – 3 – 26 HV Karel Hašler Anotace: Materiál seznamuje žáky s hudebními díly a životem autora. V prezentaci se nachází pracovní list a odkaz na poslechovou.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA
Antonín Dvořák Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Název šablony: Inovace v HV /Hv02/ Zbíral
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Osobnosti národního obrození
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Nela Chalupová.
ICT 2 – 3 – 24 HV Johan Sebastian Bach
přehled – hudební pojmy, osobnosti apod.
Vzdělávací obor: Hudební výchova
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_358_Leoš Janáček AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
Číslo a název šablony klíčové aktivity
ICT 2 – 3 – 29 HV Leoš Janáček Anotace: Materiál seznamuje žáky s hudebními díly a životem autora. Prezentace obsahuje odkaz na poslechovou skladbu a.
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv08/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv13/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv05/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv42/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Hudební nauka na 1. stupni ZŠ Autor:
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv09/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Blues Richard Malý.
ICT – 2 – 3 – 34 HV J.Suchý a J.Šlitr
Moderní populární hudba
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv11/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:
ICT – 2 – 3 – 23 HV Wolfgang Amadeus Mozart
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv41/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Hudební nauka na 1. stupni ZŠ Autor:
Periodizace nonartificiální hudby
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Emil František Burian
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv43/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Hudební nauka na 1. stupni ZŠ Autor:
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Nové literární skupiny I. Mgr. Ludmila Růžičková
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv21/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Původní český muzikál Autor: Mgr. Petr.
SEMAFOR VY_32_INOVACE _427_SEMAFOR Mgr. Jablečníková Jarmila ZŠ Nádražní 683 Horní Slavkov III/2.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_HV_04_SVO_Swing.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 19/06 Název materiálu: 30.léta ve světové populární hudbě Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Swing Rebeka vitová.
JAZZ A SWING V ČESKÉ HUDBĚ
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Další hudební formy Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Uherský Ostroh
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Uherský Ostroh
HUDEBNÍ VÝCHOVA HUDBA NA JEVIŠTI
Jindřich Brabec AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/14
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/07 
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Kód: VY_32_INOVACE_8_17 Šablona: III/2
Jazz AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_29_02_HV8_Skála
Orchestrální hudba Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE  11/10
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
JAZZ ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Transkript prezentace:

Název šablony: Inovace v HV 32/Hv10/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor: Mgr. Petr Zbíral Předmět: Hudební výchova Třída: 9. Tématický okruh: Hudební nauka Téma: E. F. Burian Druh výukového materiálu: výkladová prezentace Použití ICT: interaktivní tabule Anotace: Bližší seznámení žáků s významnou osobností naší meziválečné a poválečné jazzové hudby.

Emil František Burian

E. F. Burian český hudební skladatel a zpěvák pianista, harmonikář, kytarista a kapelník spisovatel, dramatik, básník a publicista divadelní a filmový režisér i herec rozhlasový komentátor, malíř a výtvarník jedna z nejvýraznějších poválečných osobností zasáhl téměř do všech oborů umělecké tvorby

nadchl se pro nový hudební žánr - jazz nejprve jako muzikant a zpěvák, poté jako skladatel otextoval i řadu starých blues je autorem první české publikace o jazzové hudbě rozsáhlá kniha Jazz vyšla v roce 1928 ( shrnul v ní soubor dobových informací o hlavních hudebních znacích, nástrojovém obsazení a způso- bech aranžmá tehdejšího jazzu )

založil vlastní hudebně recitační soubor Voice band - sbor, který rytmicky recitoval poezii ( prvky jazzu přenesl do rytmického pojetí, podloženého pro větší zvukovou barevnost bicími nástroji nebo klavírem ) založil vlastní divadelní scénu D 34 (-41) divadlo pro svůj protifašistický charakter zavřeno a Burian vězněn v koncentračních táborech do roku 1945 po obnovil své divadlo D 46

Šansony a písně ovlivněné jazzem Chlupatý kaktus (1932) – foxtrot (uk.) (uk.) (uk.)uk Cikánova píšťalička Tři excentrici Kdybych se byl nenarodil Kdybych tě děvče nepoznal Má panna je v Panama sama - tango Moje blues (uk.)uk Půlnoční blues (text)

Z ostatní tvorby Opery: Bubu z Montparnassu Maryša Requiem pro jazz orchestr a voice band Sextuor pro tři saxofony, trubku a trombon Americká suita pro dva klavíry melodramy, komorní skladby, masové písně, filmová a scénická hudba divadelní hry se zpěvy a tanci, ad.

Použité zdroje: Odborná literatura a fotografie: Kotek, J.: Dějiny české populární hudby a zpěvu ( ), Academia, Praha 1998 Brabec, J. a Štíbrová, I.: Hudební výchova pro 8. ročník ZŠ, Jinan, Úvaly s. 74 Kol. autorů: Encyklopedie jazzu a moderní populární hudby III, Editio Supraphon, Praha 1990 Já, písnička (II. díl pro třídu) nakladatelství Music Cheb 1992, s. 74

AscM