Fototerapie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EFT, Autopatie, Hypnóza, Reiki, Mentální léčba
Advertisements

Zkušenosti s podáváním SET v ordinaci praktického lékaře.
OBEZITA.
Kleine – Levinův syndrom
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Moravskoslezského kraje KRIZOVÉ CENTRUM OSTRAVA ul. Nádražní 196, Moravská Ostrava tel.: ,
Kopková Zuzana; 4.roč; LS 2010 Volit. předmět Neurovědy.
Porovnání hodnotících škál bolesti v závislosti na kognitivní funkci
Klinická aplikace akcelerometrů v neurorehabilitaci
EREKTILNÍ DYSFUNKCE neschopnost dosáhnout nebo udržet erekci dostatečnou k sexuálnímu styku prevalence: 40 let - 37%, 70 let - 67% etiologie: cévní (as.,
Přehled základních výsledků šetření Rušiče spánku a nykturie Březen 2009/ Tisková informace k výsledkům šetření / STEM/MARK a.s.
Stavební fyzika 1 (světlo a zvuk 1)
Marta Hlobilová 2. Ročník MBB, UPOL
Vardenafil – nejnovější přípravek pro léčbu erektilní dysfunkce MUDr René Skoumal Urocentrum Brno.
Respond & Co, Masná 3A, Ostrava 1, , telfax : , Anketní výzkum u uživatelů přípravku Urinal.
Radioterapie-využití v medicíně i aktuální protonové urychlovače
Podnebí se vyznačuje míšením oceánských a kontinentálních vlivů. Je charakterizováno západním prouděním s převahou západních větrů a poměrně hojnými srážkami.
Negativní vliv hluku na sluchový systém a na tělesné a duševní zdraví
PRAKTICKÝ LÉKAŘ, PSYCHIATR A JEJICH PACIENT Vaněk Jaroslav, MUDr., Vaněk David, MUDr., PhDr.
Periorální dermatitida
Psychiatrie, její postavení a organizace psychiatrické péče (bakalářské a magisterské studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno definice.
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
Psychowalkmany Nedávné scifi, dnes velký užitek. Ještě psychowalkmana nevlastníte?  Škoda!  Dnes je používá ve civilizovaném světě čím dál více lidí.
Tomáš Novotný, 2.L SPŠE Olomouc
Nové přístupy k léčbě závislostí
Porovnání různých metod léčby akustického traumatu
Vliv hudby na mozek Michal KOROL.
Název projektu: Rozvoj vzdělanosti
Projekt EPP-ED Riziko při poskytování zdravotní péče – politika WHO
Domácí násilí v praktické rovině
Sledování bipolárních pacientů
Stres Petr Machala. anglicky stress = napětí, namáhání, tlak jedinec je vystaven mimořádným podmínkám následné obranné reakce mají za cíl zachování vnitřní.
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
SMYSLY ČLOVĚKA.
BOZP – Práce s počítačem
Deprese Táborská, Kubátová V7A.
Psychologické aspekty zdraví
ERGONOMICKÉ ZÁSADY PRO PODMÍNKY SPRÁVNÉHO VIDĚNÍ
Poruchy spánku Jakub Kužílek X33BMI.
Didaktická část diplomové práce
Případová studie Seminář 2014.
Teorie Case managementu Mgr. Pavel Říčan, MUDr. Jan Stuchlík
Lucie Bankovská Motlová
Biologická léčba v dětské psychiatrii
Ušní šelest Radka Horáková, 2006
„Sluneční“ Vitamín D - v zimě nedostatkové zboží.
„ The association of infectious agents and schizophrenia“ DANIELA KRAUSE, JUDITH MATZ, ELIF WEIDENGER, JENNY WAGNER, AGNES WILDENAUER, MICHAEL OBERMEIER,
Název:VY_32_INOVACE_ICT_5B_01 Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:5. Tematický okruh,
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Poruchy nálad a afektivní poruchy Jaké symptomy se projevují při depresi ? Jaké symptomy jsou typické pro manický syndrom ? Setkali jste se již s případem.
Světlo a osvětlení Mgr. Aleš Peřina, Ph. D.. Jednotky světla a osvětlení Elektromagnetické vlnění o vlnové délce 400 až 720 nm – Ultrafilaové → gama záření.
POPORODNÍ DEPRESE Marie Skálová Tereza Pernicová.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Případ Dr. Lewisona (Prog. Clin. Biol. Res. 12, 47-53, 1977)  V roce 1977 publikoval Dr. Lewison z Johns Hopkins University v USA případ pacientky, která.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluTeorie.
Světlo a osvětlení Mgr. Aleš Peřina, Ph. D.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Světlo a osvětlení Mgr. Aleš Peřina, Ph. D.
Vypracoval: Mgr. Michal Vičar 4. A, 2006
Charakteristiky vybraných nemocí
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Specifika léčby dospělých dětí alkoholiků
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Bolest Vypracoval: Jan Horák
Pro koho je EEG-biofeedback určen?
Jakub Hlavica, Zdeněk Bonk, Martin Cerhán
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Syndrom vyhoření a vzdělávání v sociální práci v pregraduálním studiu
Světlo a osvětlení Mgr. Aleš Peřina, Ph. D.
Transkript prezentace:

Fototerapie

Jedna z definic fototerapie „Fototerapie je léčba psychických obtíží, jako je sezonní deprese, způsobená nesouladem vnitřních hodin člověka s vnějším časem, pomocí intenzivního osvětlení v ranních a večerních hodinách o síle 2000 až 5000 luxů.“ (Hartl a Hartlová 2000, str. 171)

Východiska metody Slunce jako božstvo napříč historií a kulturami (Egypt, Japonsko, keltové,…) Lidová moudrost „kam nemůže slunce, musí lékař“ Kauzální vztah mezi světlem, hormony a psychickým laděním

Využití metody Poruchy spánku Sezónní deprese (SAD) Endogenní deprese Neurologické problémy seniorů * Medicíncké (fyzioterapie kožních onemocnění a hojení)

Premisy účinnosti Množství světla má vliv na produkci melatoninu a dalších hormonů Regulace světla umožní regulaci hormonů Změny hormonů způsobují změny nálady mezi světlem a náladou tedy existuje kauzální vztah, čehož lze využít v terapii

Úskalí Příliš jednoduché řešení hodně složitého problému? Účinnost je individuální, záleží na jednotlivci a jeho problému Světlo přirozené a na kůži je suplováno osvětlením umělým a na sítnici. Některým hormonům to ale nevadí (melatonin) Některé studie jsou neúspěšné v porovnání s placebem (Sato, 1997)

Výzkumy Výzkumy naznačují zmírnění depresivních symptomů, nikoli však jejich zmizení nebo dokonce vyléčení deprese. Účinky na problémy se spánkem spíše skrze mírnění depresivních symptomů, ne však jako vyléčení samotných pacientů (endogenní x exogenní příčiny) (Avery et al., 2001) Opakovaně signifikantní výsledky při léčbě SAD (až 60% pacientů do 5 dní) (např. Sher et al., 2000)

Kontraindikace Možné vedlejší účinky: bolesti hlavy, únavy očí, nespavost, iritace spojivek, stavy zmatenosti, mánie Pouze krátkodobě (měsíc) a pod dohledem (poškození očí) Aplikace denně, zlepšení očekáváme nejdříve po deseti dnech, nejpozději za 2 týdny. Nutná pravidelnost

Jak ne Web kontroverzní ezoterické slečny, jež po vzoru východních učení doporučovala přímý pohled do slunce pro „lepší zrak a odblokování mozku. "Čočka lidského oka se nemůže poškodit ani spálit sluncem. Je to přirozené světlo.„ Jedna z náctiletých čtenářek pak údajně strávila několik hodin pohledem na slunce, následkem bylo trvalé poškození sítnice. A následná reakce fanouška? „Jen nízká frekvence našeho fyzického těla může způsobit poranění v různých směrech při vystavení vyšší energii čistoty“

Jak ano Pod odborným dohledem, vystavení světlu o síle min. 5000 luxů. Často 2x dennně 30 minut, po probuzení a večer a po celkovou dobu minimálně 2 týdny a ne více jak 6 týdnů (Praško, 1990) Je využívaná v některých psychologických a psychiatrických zařízeních Používá se i vystavení přirozenému slunečnímu světlu (Lack et. al., 2007) * cena: lampa 5400,- sezení v +- 100,-

Závěr Výsledky jsou slibné v oblasti mírnění příznaků SAD a depresivních symptomů. Další možnosti se zatím zkoumají I v případě malé nebo pochybné účinnosti, může fungovat jako relativně levné a neškodné placebo případně podpůrná léčba ke klasické psycho a farmakoterapii Zní však dostatečně nadějně na to, aby byly prováděny další, podrobnější výzkumy

Zdroje Avery, D. H., Eder, D. N., Bolte, M. A., Hellekson, C. J., Dunner, D. L., Vitiello, M. V., & Prinz, P. N. (2001). Dawn simulation and bright light in the treatment of SAD: A controlled study. Biol Psychiatry, 50, 205–216. Boyce, P., & Hopwood, M. (2013). Manipulating melatonin in managing mood. Acta Psychiatrica Scandinavica, 128(Suppl 444), 16-23. doi:10.1111/acps.12175 Hartl, P., & Hartlová, H. (2000). Psychologický slovník. (Vyd. 1., 774 s.) Praha: Portál. McEnany, G. W., & Lee, K. A. (2005). Effects of Light Therapy on Sleep, Mood, and Temperature in Women With Nonseasonal Major Depression. Issues In Mental Health Nursing, 26(7), 781-794. doi:10.1080/01612840591008410 Lack, L., Wright, H., & Paynter, D. (2007). The treatment of sleep onset insomnia with bright morning light. Sleep And Biological Rhythms, 5(3), 173-179. doi:10.1111/j.1479- 8425.2007.00272.x Praško, J., & Hartlová, H. (1990). Fototerapie a cirkadiánní rytmy u depresivních poruch. (Vyd. 1., 127 s.) Praha: Nezávislý novinář II. Sato, T. (1997). Seasonal affective disorder and phototherapy: A critical review. Professional Psychology: Research And Practice, 28(2), 164-169. doi:10.1037/0735-7028.28.2.164 Sher, L., Matthews, J. R., Turner, E. H., Postolache, T. T., Katz, K. S.,&Rosenthal, N. E. (2001). Early response to light therapy partially predicts long-term antidepressant effects in patients with seasonal affective disorder. J Psychiatry Neuroscience, 26, 336–338.

Konec Matějková Veronika, Němcová Tereza FF UK, Psychologie, 4. ročník