Novojičínsko. Novojičínsko Nový Jičín Nový Jičín bývalé okresní město centrum hospodářského a kulturního života má asi 27 tisíc obyvatel vzniklo na.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Moravskoslezský kraj Tomáš Rubek David Meca.
Advertisements

MÁ VLAST PODPORA PRO VÝUKU
Základní škola a Mateřská škola Vrbovec
BESKYDY.
Krajské město: Ústí nad Labem
 Inspirace minulostí (zejména středověkem), exotickými zeměmi a životem na venkově  Důraz na city a prožitky, často pocit odcizení, záliba v tajemnosti.
Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA VIII_ČJS, DUM 13
SADA č. VIII Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA VIII_ČJS, DUM 11 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Název: Co vím.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Základní škola Nový Jičín, Komenského 68, příspěvková organizace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Štěpánková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Prezentace v aplikaci PowerPoint
Památky Karlovarského kraje - románské
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_415_PRAHA-MATKA MĚST Téma: PRAHA, HISTORICKÉ.
Olomoucký kraj krajské město Olomouc.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_BR_2_18.
Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Mgr. Vendula Báčová
VY_22_INOVACE_0113 Název DUMuKroměříž Tematická oblastKomunikace v každodenním životě AutorLibuše Polášková ŠkolaVOŠPS a SPgŠ Kroměříž.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Jihomoravský kraj krajské město Brno.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Pietrová. CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_1.3.AJ3,4.01/Pv.
Lounky PRO Vratimov, o.s. ( 1 Charitativní sbírka Lounky 06/2013.
prezentace pro 4. ročník ZŠ
zpracovaný v rámci projektu
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Praha,
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Zlínský kraj krajské město Zlín.
PŘÍRODNÍ A KULTURNÍ BOHATSTVÍ
ZLÍNSKÝ KRAJ.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceValašsko Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Umisťuje regiony na mapě, ústně rekapituluje základní.
Procházka městem Brnem
Kultura.
JIHOMORAVSKÝ KRAJ Obr. 1.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_278_ČR 2 AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM: 9.,
Severní Morava a Slezsko
Karlovarský kraj Krajské město Karlovy Vary Z á kladn í š kola Nový Jič í n, Komensk é ho 68, př í spěvkov á organizace EU – OPVK 1.4. – Inovativně ke.
Krajské město: Jihlava
Úvod Kroměříž je okresní město ve Zlínském kraji. Leží na řece Moravě. V městě žije tisíc obyvatel. V roce 1997 byla Kroměříž vyhlášena nejkrásnějším.
Česká republika: Plzeň Hospodářský zeměpis
Poznáním k udržitelnému rozvoji regionu Místo, kde žijeme
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Všeználek nás seznamuje s dalšími městy České republiky
Moravskoslezský kraj - procvičování
Moravskoslezský kraj.
území s nejvyšším moravským pohořím
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
JIČÍNKA řeka našeho města.
Královéhradecký kraj. Královéhradecký kraj Obsah Vlajka kraje Základní informace Symboly Historické podoby Okresy.
VYSOČINA.
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ.
Pardubický kraj. Pardubický kraj Pozice na mapě.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Igor Dostal
Daniela Matějů Odbor evropských projektů MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ.
Moravskoslezský kraj územní jednotka Moravskoslezsko Jedná se o nejlidnatější kraj v ČR, který vyplňuje sever Moravy. Na složení obyvatel se také podílejí-
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
Chráněná krajinná oblast POODŘÍ. Poslání chráněné krajinné oblasti uchování a obnova krajiny vhodným využíváním. zachování přirozených druhů rostlin,
Moravskoslezský kraj.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Moravskoslezský kraj.
Chráněná krajinná oblast
Náš region Česká republika se člení do 14 krajů.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144
Frenštát pod radhoštěm
Novojičínsko.
VY_52_INOVACE_PR Šablona.
Transkript prezentace:

Novojičínsko

Nový Jičín

Nový Jičín bývalé okresní město centrum hospodářského a kulturního života má asi 27 tisíc obyvatel vzniklo na začátku 14.století, má tedy asi 700 let

Na starobylém náměstí jsou zajímavé domy radnice

V tomto domě se ubytoval císař Josef II. Stará pošta

U Bílého anděla

V tomto domě zemřel generál Laudon

Nový Jičín leží v Podbeskydské pahorkatině

Odry Leží ve Vítkovské vrchovině. Protéká jimi řeka Odra. Mají asi 7 300 obyvatel. Střed města je památkovou zónou. V kostele sv. Bartoloměje je zvon z roku 1374. Město je známé gumárenskou výrobou.

Masarykovo náměstí

socha Nanebevzetí Panny Marie z roku 1785

kašna z roku 1897

KOSTEL SVATÉHO BARTOLOMĚJE

Fulnek Má asi 6 tisíc obyvatel. Město vzniklo koncem 13.století. Nachází se Oderských vrších. V letech 1618 – 1621 zde žil a pracoval Jan Ámos Komenský. Dříve se zde vyráběly pračky ROMO.

Náměstí J. A. Komenského

Sloup nejsvětější Trojice

radnice

Bílovec Má asi 7 50 0 obyvatel. Leží na okraji Nízkého Jeseníku. Vznikla pravděpodobně v 1.polovině 14.století. V e městě je zámek, který je však v současné době nevyužíván. Na náměstí je nejvýznamnější budovou radnice. Na severní části náměstí se nachází kostel sv. Mikuláše, u kterého je také socha sv. Jana Nepomuckého. Vyrábí se zde kovové výrobky.

Studénka Nejmladší město okresu Nový Jičín. Má asi 10 tisíc obyvatel. Prochází tudy železniční koridor z Ostravy do Prahy a Břeclavě. Město je známé výrobou železničních vagónů.

kostel sv. Bartoloměje

Zámek Studénka

město Studénka

Klimkovice Městečko na okraji Nízkého Jeseníku s nádherným výhledem na Beskydy. Má asi 4 tisíce obyvatel. Od roku 1994 jsou u města zřízeny lázně – Sanatoria Klimkovice. Léčí se zde lidé pomocí koupelí v jodobromové léčivé vodoě, tzv. solance.

Příbor Město se rozkládá kolem řeky Lubiny. Vzniklo ve 13. století. Narodil se zde Sigmund Freud – zakladatel psychoanalýzy. V 19. století zde byl učitelský ústav – nejvýznamnější na Moravě. Dnes zde žije asi 9 tisíc obyvatel.

Kostel Narození Panny Marie

Příbor – rodný dům Sigmunda Freuda

Příbor náměstí

Kopřivnice Město leží mezi dvěma kopci – Červený kámen a Bílá hora. Žije zde asi 23 tisíc obyvatel. Až do roku 1910 to byla vesnice. Je známá výrobou automobilů značky TATRA.

Kopřivnice kostel sv. Bartoloměje

Muzeum Fojství

Frenštát p/R. Leží v podhůří Moravskoslezských Beskyd pod Radhoštěm Vznikl na přelomu 13. a 14. století. Žilo zde mnoho valašských umělců – spisovatelů, malířů, výtvarníků. Žije zde asi 11 tisíc obyvatel. Ve Frenštátě p/R. vznikl první turistický spolek u nás – Pohorská jednota Radhošť.

Kašna se sochou Neptuna

Štramberk Byl založen ve 14. století. Již v pravěku byl blízký kopec Kotouč místem, kde se usídlovaly různé kmeny a národy. Bylo zde nalezeno mnoho významných přemětů z období pravěku. V jeskyni Šipka byla nalezena část čelisti neandrtálského dítěte. Z bývalého hradu zůstala pouze věž – Štramberská trúba. Ve městě je dochováno mnoho starých dřevěných domů.

Snímek č. 2 – 29 © Vlasta Foltová Snímek č.30… dostupný pod licedncí Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic z www http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pribor.jpg Snímek č. 31… dostupny z www http://commons.wikimedia.org/wiki/File:%C5%98eka_Lubina_v_P%C5%99%C3%ADbo%C5%99e.JPG Snímek č. 32 dostupny z www http://commons.wikimedia.org/wiki/File:P%C5%99%C3%ADbor-_Freud%C5%AFv_d%C5%AFm.jpg Snímek č. 33 dostupny z www http://commons.wikimedia.org/wiki/File:PriborCZ-Rynek.jpg Snímek č. 34 dostupny z www http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kop%C5%99ivnice_panorama.JPG Snímek č. 35 …. dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:St._Bartolomew_Church_in_Koprivnice.JPG autor Radek Bartoš Snímek č. 36… dostupný pod licedncí Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic z www http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Koprivnice_muzeum_Fojtstvi.jpg Snímek č. 37 dostupný z www http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kop%C5%99ivnice,_n%C3%A1m%C4%9Bst%C3%AD.JPG Snímky č. 38– 45© Vlasta Foltová

Zpracovala: Mgr. Vlasta Foltová Základní škola Nový Jičín, Komenského 68, p. o. pro výuku vzdělávací oblasti Člověk a jeho svět ve 4.ročníku říjen 2010