Česká republika: Praha Hospodářský zeměpis

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PRAHA.
Advertisements

PRAHA.
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková ANOTACE Prezentace zpracovává téma Praha – hl. město. Prezentace je.
Praha.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Německo Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Velká Británie Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
zpracovaný v rámci projektu
HLAVNÍ MĚSTO PRAHA Mgr. Michal Oblouk.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo.
hlavní město České republiky
ANALÝZA STRUKTURY HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Praha,
Znak Prahy.
Středočeský kraj.
Finsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
PRAHA Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Praha.
Česká republika: Ústecký kraj Hospodářský zeměpis
VY_32_INOVACE_ 18_ Praha (1) (2) (SADA ČÍSLO 6). INFORMACE PRO UČITELE Jméno autora výukového materiálu: Bc. Milena Švermová Datum (období), ve kterém.
KRAJE ČR HLAVNÍ MĚSTO PRAHA.
PAMÁTKY PRAHA.
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav Vlastivěda 5. ročník
ČESKÁ REPUBLIKA Hlavní město Praha. ČESKÁ REPUBLIKA Hlavní město Praha.
Dopravní síť České Republiky
Česká republika: Plzeň Hospodářský zeměpis
„Matka měst“ „Zlatá Praha“ „Stověžatá Praha“
Darek Matwikow Jan Jelínek
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Česká republika Hlavní město Praha
Kraj Praha Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová.
Praha.
Praha Andy Poláková.
VYSOČINA.
Město Brno.
jak ji nepamatují ani pamětníci
37.1 Kraj Praha – poznáš jeho dominanty?
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotacePraha Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje historii, zajímavosti hlavního.
65-42-M/01 Hotelnictví VY_32_INOVACE_ZCR_641 Ročník: 3.
PRAHA – MATKA MĚST.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_II.VL1 Vytvořeno:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Příbor, Dukelská 1346, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Vlasta Geryková VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Zeměpis_14_Hlavní město Praha,
 Základní informace  Z historie města  Navštěvovaná místa  Zdroje.
Název školyZákladní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektuCZ.1.07./1.4.00/ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_33_PRAHA TÉMA: ZEM Ě PIS 1 Č ÍSLO.
VY_52_INOVACE_70_Praha Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-06 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
Rozloha: 496 km² Počet obyvatel: Hustota zalidnění: obyvatel/km² Městské části: 57 Hlavní město Praha je nejmenším krajem ČR. Praha patří.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
PRAHA Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Andrea Kolářová Název : VY_32_INOVACE_8C_06_Praha Téma: Vlastivěda.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_ZEMĚPIS Téma: Hlavní město Praha Ročník:
 Hlavní + největší město ČR  Zároveň kraj a statutární město  Rozloha: 496 km²  Obyvatel: 1,3 mil  Primátor: RNDr. Tomáš Hudeček  Nadmořská výška:
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Anotace Žáci se pomocí prezentace učí orientovat v ČR. Učí se poznávat, posuzovat a chránit krajinu, ve které žijí. Seznamují se krásami naší vlasti –
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
HLAVNÍ MĚSTO PRAHA Mgr. Michal Oblouk.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_PRAHA.
Hlavní město Praha - pražské metro, letiště Václava Havla - Ruzyně,
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Autor: Mgr. Iveta Váňová
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm
Předmět: Zeměpis Ročník: 9. Tématický celek: Regiony České republiky
Transkript prezentace:

Česká republika: Praha Hospodářský zeměpis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Znak Prahy Vlajka Prahy

Základní informace o Praze Praha se rozkládá na 456 km2 Má zhruba 1,3 milionu obyvatel Hlavní a současně největší město České republiky Leží mírně na sever od středu Čech na řece Vltavě Správní centrum Středočeského kraje, ale vystupuje také jako samostatný kraj Sídlí zde prezident republiky, vláda, ústřední a státní orgány a vrchní soud

Mapa České Republiky Řeka Vltava

Historie Prahy V 9. století kníže Bořivoj I. založil Pražský hrad, který jako sídlo hlavy státu slouží dodnes -> v 10. století vzniklo další knížecí sídlo Vyšehrad, tam vznikly řemeslnické osady -> ty se ve 13. století sjednocují a opevňují hradbami Staré město pražské -> Přemysl Otakar II. zakládá a opevňuje Malé město -> za vlády Karla IV. Praha rozkvétala, Karel zakládá universitu, Nové město pražské, zvětšil a zvelebil Hradčany a postavil desítky církevních a světských staveb, Praha je středověkým velkoměstem -> další rozkvět města nastává za vlády Rudolfa II. v oblasti umění a alchymie -> za 30.-leté války Prahu postihují tvrdé tresty a už ani není centrem císařského dvora, jediným přínosem byl velký stavební rozmach -> do sedla se Praha vrací s Josefem II., ten svým patentem sjednotil Prahu a ta se stává největším výrobním a dopravním centrem -> v roce 1918 se stala hlavním městem Československé republiky -> další horší časy dolehly na Prahu při 2. světové válce -> v roce1989 se do Čech vrátily demokratické poměry -> a nakonec v roce 1992 se Praha dostala zapsala do Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO

Vládci při rozkvětu Prahy Bořivoj I. Vládci při rozkvětu Prahy Karel IV. Přemysl Otakar II. Rudolf II.

Geografie Prahy Podnebí v Praze je mírné, teplejší než na jiných místech ve stejné zeměpisné šířce Průměrná roční teplota se pohybuje okolo 8,5°C V nejchladnějším měsíci lednu je průměrná denní teplota 1°C a noční -3°C V nejteplejším měsíci červenci je průměrná denní teplota 24°C a noční 13°C

Kvalita ovzduší je velice zhoršená a často se zde tvoří smog. Smog na Pražském předměstí Kvalita ovzduší je velice zhoršená a často se zde tvoří smog. Hlavní podíl na znečištění má prašný spad, oxidy dusíku a v letních měsících také přízemní ozón. Nejvíce škodlivin je u průmyslových podniků a především u hlavních silničních tahů. Míra škodlivin je pravidelně kontrolována.

Suchdol Nejnižším bodem Prahy je hladina Vltavy u města Sudchola – 177 m n. m. Teleček Nejvyšším bodem je vrch Teleček – 399 m n. m. mezi městy Sobínem a Chrásťany

Členění Prahy Praha je složena ze 112 katastrálních území různé velikosti, charakteru i významu. Například Smíchov, Vinohrady, Karlín, Vysočany a Žižkov. V roce 1960 bylo zřízeno 10 městských obvodů = územní členění. Jsou podle nich organizovány soudy, pošty a různé správní firmy. Praha má 57 samosprávných městských částí, které jsou spravovány voleným zastupitelstvem, radou a starostou. Nakonec je rozdělena do 22 správních obvodů = správní a samosprávné členění.

Pražské městské části Kostel sv. Mikuláše, Malá strana, Praha 1

Doprava v Praze Praha je hlavním dopravním uzlem v České republice a významnou křižovatkou ve střední Evropě. V Praze je mnoho způsobů dopravy – silniční, železnice, lodní, letecká a metro. Dálnice D1 je nejstarší a nejdelší na území Česka, která má po dokončení spojovat Prahu, Brno a Ostravu. Pražský železniční uzel prochází přestavbou, která má umožnit propojení nejvýznamnějších pražských nádraží a zvýšení dopravní kapacity tratí v centru Prahy.

Nákladní dopravu na vodě umožňuje Radotínský přístav po Vltavě na labskou vodní cestu. Tento přístav je na břehu Berounky asi 600 m nad soutokem s Vltavou. Hlavní letiště u nás je Praha-Ruzyně na severozápadě Prahy. Letiště je určeno pro mezinárodní i vnitrostátní, pravidelný i nepravidelný letecký provoz. Praha jako jediná může nabídnout služby metra. Tato podzemní síť přepraví denně více než milion cestujících. Linky podzemní dráhy jsou na čtyřech místech vedeny pod řekou Vltavou.

Pražské metro Radotínský přístav Železniční most Letiště Praha-Ruzyně Trasa Dálnice D1

Kultura v Praze Praha je kulturní metropolí celé České republiky Působí zde desítky muzeí, galerií, divadel, kin a nejrůznějších kulturních institucí. Pražský magistrát vynakládá na kulturu ročně stamilionové částky Praha je šestým nejnavštěvovanějším kulturním městem Evropy Pražská památková rezervace zahrnuje městské části s největší koncentrací památek S rozlohou 8,66 km2 patří mezi největší rezervace svého druhu na světě Na území Prahy je celkem 37 národních kulturních památek

Památky Prahy Kostely a kaple: na Pražském hradě - - katedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha - bazilika sv. Jiří - kostel všech svatých

- kostel Matky Boží před Týnem - kostel sv - kostel Matky Boží před Týnem - kostel sv. Mikuláše (Malá strana) - kostel Narození Páně (Praha) - betlémská kaple

na Vyšehradě - - kostel sv. Petra a Pavla - rotunda sv. Martina

Paláce: - palác Kinských - Černínský palác - Valdštejnský palác

Kláštery: - Strahovský klášter - Emauzský klášter

- Anežský klášter - klášter augustiniánů kanovníků

Stavby určené pro vzdělání a kulturu: - Karolinum - Národní divadlo - Národní muzeum

- Klementinum - Rudolfinum

Ostatní stavby: - Karlův most - Staroměstská radnice - Obecní dům

Památky mimo území Pražské památkové rezervace: - Letohrádek hvězda - Břevnovský klášter - Trojský zámek

- muzeum hlavního města Prahy - divadlo na Vinohradech - státní opera

PRAHA