ZÁKLADY SOCIOLOGIE Co je sociologie Předmět sociologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stručné dějiny sociologie
Advertisements

Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 3. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Sociologie Sociologie je společenská věda, která zkoumá sociální život jednotlivců, skupin a společnosti.
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Tereza Konečná /0 Obálka 2/1 Obálka Titulní list/patitul 2/2.
Anotace: Výklad zaměřený na vývoj filozofických směrů
Téma: Co je sociologie? Na úvod, co jsou to sociální vědy? A které by to měly být? Politologie, ekonomie, psychologie, sociologie…?
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Σ Vznik sociologie. zakladatelem je Auguste Comte ( ) francouzský pozitivista řídí se třemi zásadami: POZNAT, PŘEDVÍDAT a JEDNAT Sociologie se.
Politologie jako věda Politika moc
Formální stránka práce Tereza Konečná Z čeho se skládá SOČ 2/0.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
Využití počítačové techniky a internetu ve výuce ZSV Seminář pro učitele základů společenských věd a občanské výchovy.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Simona Belanová CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.01/Be.
Sociální skupiny VY_32_INOVACE_ZSV3r0113 Mgr. Jaroslav Knesl.
SOCIOLOGIE Sociologický výzkum. 1 Sociologický empirický výzkum, je nástrojem, umožňujícím řešit určitý problém.
Struktura a obory sociologie VY_32_INOVACE_ZSV3r0102 Mgr. Jaroslav Knesl.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Úvod do sociologie VY_32_INOVACE_ZSV3r0101 Mgr. Jaroslav Knesl.
Σ Sociogie = societas (společnost) + logos (věda) Úvod do sociologie.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Člověk jako přírodní a společenská bytost
Úvod do učiva občanské výchovy
Sociologie jako věda - opakování
12. října  z řeckého filein – milovat / sofia – moudrost  touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života,
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Konec systému jednoho muže.  Prvotní není ani hmota, ani myšlení  totožnost bytí a myšlení  Vývojové fáze ducha: 1. Absolutní duch 2. Jinobytí (příroda)
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Charakteristika správní vědy Přednáška SV č.1 M. Horáková.
Vznik sociologie Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Předmět sociologie Určení sociologie: Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie Empirická sociologie Sociální jevy a formy vztahů Sociální jevy.
Sociologie a společenské vědy Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
August Comte Émile Durkheim Max Weber
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Klasická sociologie (Émile Durkheim)
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka, Ph.D.
Sociologie ?.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Sociologie ?. Věda o společnosti (obecná definice) Věda o sociálním jednání (Max Weber) Věda o sociálním faktu (Émile Durkheim)
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Název politologie je složen z následujících slov:
OBLÍBENÝ PŘEDMĚT. Krátce o předmětu Tento předmět sdružuje široké spektrum oborů, které se týkají soužití lidí ve společnosti i mimo ni. Filosofie Ekonomie.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 19. Etika, základní etické pojmy Název sady: Občanská nauka Ročník:
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Literatura Filozofie. Základní literatura McGREAL,Ian,P. Velké postavy východního myšlení. Slovník myslitelů. Praha: Prostor, ISBN
Pozitivismus Kristýna Zinková C4B Seminář společenských věd Co je to?PrincipyAuguste ComteTři stádiaKritikaSoučasnost.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Soňa Váňová. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
SOCIOLOGIE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
Mgr. Jitka LAŠTOVKOVÁ, Ph.D.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Klasická sociologie (Max Weber)
Pedagogické disciplíny
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
POJEM A VÝZNAM PRÁVA.
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Sociální psychologie.
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
HELENISMUS prezentace.
Myšlení a myšlenkové operace
Transkript prezentace:

ZÁKLADY SOCIOLOGIE Co je sociologie Předmět sociologie Struktura a funkce sociologie Vývojová linie sociologického myšlení PŘEDNÁŠKA ÚKOL VÝZKUM

Kredity Příspěvek k diskusi: „Člověk?.!“ 10 kreditů   Příspěvek k diskusi: „Člověk?.!“ 10 kreditů Příspěvek k aktuálnímu tématu: Charakterizuj sociologii jako vědní disciplínu 5 kreditů Struktura a funkce sociologie (Vyber si funkci či typ) 5 kreditů Vývojová linie sociologického myšlení (vyber si směr a pojednej) 5 kreditů Ukaž možnosti využití sociologického poznání v praxi (ideologické funkce, výzkumy mínění, teoretické poznání a zdravý rozum) 5 kreditů Scénka na teoretické téma 5 kreditů

Pojmy Sociologie, funkce sociologie, sociologie obecná, sociologie speciální, společnost, majorita, minorita, elita

Auguste Comte (1798 – 1857) Cours de Philosophie Positive (1838) Úkol- následující charakteristiku positivismu vyjádři vlastními slovy, aby smysl zůstal zachován (do 15.9.2014) Slovo „pozitivní“ může nabývat několika významů: něco skutečného, něco smysluplného a užitečného a něco jednoznačně definovaného. Auguste Comte vymezil pozitivistickou filosofii v souladu se všemi těmito významy. Pozitivismus se přidržuje pouze skutečnosti, tj. daných fakt. Zabývá se výhradně tím, co je společensky užitečné. A v protikladu k nekonečným sporům dřívější metafyziky, drží se výhradně toho, co lze přesně definovat1. 

Je to věda o lidské společnosti a vztazích mezi členy společnosti. 2 SOCIOLOGIE Socius (společník) Societas (společnost) Logos (věda) Je to věda o lidské společnosti a vztazích mezi členy společnosti. 2

Přehled sociologických disciplín Sociologie obecná Sociologie speciální (aplikovaná)

Předmět sociologie ale Předmětem sociologie není člověk jako individuum, ale

ale člověk pohybující se v různých sociálních skupinách, kde se spojuje s jinými lidmi

SPOLEČNOST. Jde o skupinu lidí, kteří žijí na určitém území, podléhají témuž systému politické autority a uvědomují si, že mají jinou identitu než ostatní skupiny žijící v jejím sousedství 3 Majorita Minorita Elita

Vývojová linie sociologického myšlení Úkol prostuduj vývojovou linii sociologického myšlení, vytvořte tříčlenné skupiny a zpracuj domácí úkol („S“ – ZSV/manak/V6A/ úkoly/sociologické směry).

č.1

Egotistická Anomická Altruistická Fatalistická č.2

č.3

č4

Použité zdroje Citace: Osborne, R., Sociologie: Portál, Praha, 2002. H. J. Storig: Malé dějiny filosofie: Zvon, Praha 1992, s. 341 Giddens, A. Sociologie: Argo, Praha, 1994, s. 553, Urban, L., Sociologie trochu jinak: Grada, Praha, 2011, s. 23 Seznam obrázků: Osborne, R., Sociologie: Portál, Praha, 2002, s.36 Tamtéž, s. 39 Tamtéž, s. 41 Tamtéž, s. 40 Přehled zdrojů: Buriánek, J., Sociologie: Fortuna, Praha, 2001 Buriánek, J., Gilnerová, I., Základy psychologie a sociologie: Fortuna, Praha, 2006. Giddens, A. Sociologie: Argo, Praha, 1994. Havlík, R., Úvod do sociologie: Karolinum, Praha, 1999. Odmaturuj ze společenských věd: Didaktis, Brno 2003. Osborne, R., Sociologie: Portál, Praha, 2002.