Barokní světová literatura Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
zpracovaný v rámci projektu
Advertisements

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Karel Hynek Mácha Básník, prozaik, dramatik
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
ZTRACENÁ GENERACE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Husovi předchůdci Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Katechetické centrum Olomouc, 2014
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
MARCEL PROUST Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Zvuková podoba věty Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
FEDERICO GARCÍA LORCA Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Získávání a zpracování informací
Paulo Coelho Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Byzantská říše Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
PROLETÁŘSKÁ POEZIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
HEINRICH MANN Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
VY_32_INOVACE_22_17 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Doba Rudolfa II. Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí se.
IVAN BUNIN Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Jiří Wolker: Těžká hodina Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Baroko v Evropě Itálie Torquoto Tasso/ /, dvorský básník /inspiroval J.W.Goetha-drama:T.Tasso/ Nábožensko-hrdinský epos:Osvobozený Jeruzalém/25.
RUDYARD KIPLING Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Anglie 15. a 16. století Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
HERMANN HESSE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
BAROKO - umělecký směr 16. – 18. století
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou V. Hraběte…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/18/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvořeníLeden.
Český naturalismus Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
BERTOLT BRECHT Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
LION FEUCHTWANGER Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
Zvuková stavba souvislého projevu (slovní přízvuk) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_18.
Vladimir Vysockij Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
WILLIAM FAULKNER Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
32_04_35 Komenský Anotace Komenský Vzdělávací oblast, vzdělávací obor
Marcel Proust Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Naturalismus v české literatuře
8 Řecká literatura attického a helénistického období
ANDRÉ BRETON Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
John Irving Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Anton Pavlovič Čechov Višňový sad
POETISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
VIRGINIA WOOLFOVÁ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ANDRÉ GIDE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
FRANCIS SCOTT FITZGERALD
PROKLETÍ BÁSNÍCI 3 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
PROKLETÍ BÁSNÍCI 4 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
VELKÁ BRITÁNIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Svatá říše římská, Rusko
DEKADENCE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
EXISTENCIALISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
HENRI BARBUSSE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
WALT WHITMAN Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
MAXIM GORKIJ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
THOMAS MANN Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
IMPRESIONISMUS 4 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
SYMBOLISMUS 2 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
MICHAIL ALEXANDROVIČ ŠOLOCHOV
Anglická revoluce v 17. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3601_Anglická_ revoluce_ v_ 17_století Autor:
Jan Amos Komenský Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Baroko v evropské literatuře Tematická oblast: Český jazyk a literatura.
ANDRÉ BRETON Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Významní představitelé renesanční literatury
Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
EXPRESIONISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
AUTOR: Kateřina Křížová
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
CIVILISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Transkript prezentace:

Barokní světová literatura Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Torquato Tasso ( ) - italský básník - pochyboval o své pravověrnosti, vydal se do rukou inkvizice, ale byl shledán bohabojným - postupující psychická choroba ho uvrhla na řadu let do izolace - na popud papeže měl být slavnostně prohlášen za knížete básníků, této pocty se už nedožil

Osvobozený Jeruzalém

Rámec Tassova eposu Osvobozený Jeruzalém tvoří obléhání Jeruzaléma křižáky, které vede statečný Godfrid Bouillonský. Saracéni jsou spolčeni s pekelnými mocnostmi, jejichž nástrojem je i krásná kouzelnice Armida. Jejímu kouzlu propadá řada křesťanských rytířů, mezi nimi je i Rinaldo. Armida ho uvězní na svém zámku. Ale on uniká, zbaví kouzla začarovaný les a přispěje ke konečnému vítězství křesťanů. Zachrání krásnou Armidu před sebevraždou a obrátí ji na křesťanskou víru. Kromě Rinalda a Armidy vystupuje v epopeji i řada dalších dvojic, vyniká rytíř Tankréd, který se zamiluje do pohanky Klorindy, ale ona umírá. Nakonec je Jeruzalém slavně dobyt.

„Tys zvítězil, odpusť a soucit měj ne s tělem, to již nemá žádný strach, však s duší, za ni modli se a dej mi svátost křtu, jež smyje vin mých prach!" Sladkost těch slov, tělesná beznaděj, zachvívají mu srdcem v útrobách, sestoupí v ně a všechen hněv tam zháší a ponoukají mužné oči k pláči. Že nedaleko odtud pramenil zurčící ručej v boku skály skryt, běžel k němu a přílbu naplnil, vrátil se, zbožnou službu vyplnit. Ruka se chvěla, když se pokusil neznámé dosud sejmout z čela kryt. Spatřil ji. Poznal. Němé shledání! Jak strašný pohled! Jaké poznání! K pomstě je vztek a hanba vydraždují a pomsta k nové pomstě probouzí. Překotněji si rány zasazují, nový osten je nově popouzí. Boj rychlejší je, překotněji bují, meč k ničemu, ruka se nevzpouzí užít jílce a zuřivostí němí střetají se štíty a přílbicemi. (…) Však hle, osudná hodina už bije, Klorindin život ku konci se blíží. On vbodne meč, jenž krev tak chtivé pije, do krásné hrudi, téměř bez obtíží. Šat krumplovaný zlatem, který kryje líbezné prsy, z něžné, lehké stříži, zalévá, horký proud. A cítí, slabá, že zemdlívá a vázne noha chabá. (…) Jak zemřela Klorinda?

Tiepolo: Rinaldo a Armida

Pedro Calderón de la Barca ( ) - stěžejní představitel španělského baroka - byl kaplanem v Toledu - napsal asi 200 her různých žánrů - řeší otázky smyslu lidského života - pozemské štěstí je nicotné

Život je sen - hlavní hrdina princ Segismundo strávil celý život v žaláři - polský král Basilio (Segismundův otec) tak chce předejít věštbě, podle níž by syn vládl příliš krutě - už je starý, rozhodne se syna vyzkoušet, zda by si počínal pokorně, nebo jako tyran - nechá ho ve spánku přenést na zámek a řekne mu pravdu - Segismundo se rozzuří, a proto je (opět ve spánku) přenesen zpátky - ve vězení se změní dojde k závěru, že vše, co člověk prožívá, je jenom prchavé zdání, potlačí v sobě zlo - když ho osvobodí vzbouřené vojsko, nepomstí se otci, ale prosí ho za odpuštění

John Milton ( ) - hlásil se k puritánům a podporoval anglickou revoluci - byl tajemníkem Olivera Cromwella - po pádu republiky a restauraci Stuartovců byl krátce vězněn a jeho spisy byly páleny Ztracený ráj, vydání z roku 1668

Ztracený ráj - náboženská epopej - popisuje Satanovu vzpouru proti Bohu, prvotní hřích a dějiny světa od jeho stvoření až do Miltonovy současnosti - Satan po svém pádu vybuduje město Pandémonii, svede Adama a Evu ke hříchu a sám se proměňuje v hada - zemi ovládnou jeho potomci – Smrt a Hřích O čem pojednává ukázka? V ukázce se mluví o velebném kmetovi. Kdo je onen kmet? Ve kterých starověkých dílech se s tímto příběhem setkáváme?

Seznam použitých pramenů: Bláhová, Renata a kol.: Literatura pro 1. ročník SŠ, Pracovní sešit. Didaktis, Brno 2008 Bláhová, Renata a kol.: Literatura pro 1. ročník SŠ, Učebnice. Didaktis, Brno 2008 Macura, Vladimír: Slovník světových literárních děl 2. Odeon 1989 Sárk özi, Radek: Elektronická učebnice literatury, Abeceda, o. s., Most Sochrová, Marie: Literatura v kostce pro střední školy, FRAGMENT, Havlíčkův Brod 1995 Soukal, Josef: Přehled dějin literatury 1, SPN, Praha Světová barokní literatura Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí