Www.zlinskedumy.cz Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0484 Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21. století.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Advertisements

Člověk a společnost Dějepis 20. století 2. období 2. světové války VY_32_INOVACE_03 Sada 23 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka.
Sloupcová sazba a oddíly
Alfons Mucha Název školy
Litosféra a litosférické desky
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Zemětřesení Název školy
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl16 ŠkolaZákladní škola Olomouc, Heyrovského 33 Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuMáme šanci číst,
Základní typy monarchií
Energiequellen Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_724_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu
Jugend auf Reisen Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Krasové oblasti Název školy
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ318 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník3. ročník.
Monzuny Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Lidské rasy Název školy
Oběh vzduchu na Zemi Název školy
Podpovrchová voda Název školy
Topologie počítačových sítí
Ukládání čísel v počítači 1
Postimpresionismus - Gogh Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Objektová tvorba - asambláž
Zelená revoluce Název školy
Práce nutné ke vzniku mapy
Registrační číslo projektu:
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ319 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník3. ročník.
Náboženství - křesťanství
Národy světa Název školy
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Socioekonomická geografie
Srovnej 1. a 2. světovou válku - zbraně
Antika II Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Antika I Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Vodstvo ČR Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Východoasijská náboženství
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu
Náboženství Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Funkcionalistický Zlín – významné stavby
Měsíc Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Etapy českého národního obrození
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu
Náboženství - opakování
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (II. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
Symbolismus Název školy
Socioekonomická geografie - opakování
Světové obyvatelstvo 1 Název školy
Administrativní členění ČR
Pop-art Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Mgr. Lenka Zedníková
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Funkcionalistický Zlín – architekti
Funkcionalistický Zlín
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Poznávání krajů českých
Poznávání krajů moravských
Tibet Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
Surrealismus Název školy
Geometrická abstrakce
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Datové formáty Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (XII. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
Land-art Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Postimpresionismus – Cézanne, Gauguin Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj.
Rasismus Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Test číselné soustavy Název školy
Jazyky světa Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
POLITICKÉ A ARMÁDNÍ OSOBNOSTI 1. SVĚTOVÉ VÁLKY Mgr. Pavel Vaníček Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je prostřednictvím.
1.světová válka – Velká válka
Transkript prezentace:

Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablonyIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMSrovnej 1. a 2. světovou válku - vojevůdci Označení DUMVY_32_INOVACE_11_3_10 AutorMgr. Jana Pešatová Datum Vzdělávací oblastČlověk a společnost Vzdělávací oborDějepis Tematický okruhModerní dějiny Ročník3. ročník gymnázia

Úkol:  Zopakuj si nebo nastuduj z literatury nejvýznamnější vojevůdce obou světových válek

Následující jména vojevůdců přiřaď buď k 1. nebo 2. světové válce:  Paul von Hindenburg, Erwin Rommel, Bernard Law Montgomery, Philippe Pétain, Georgij Konstantinovič Žukov, Dwight Eisenhower, Erich Ludendorff, Joseph Joffre, George Smith Patton, Alexej Alexejevič Brusilov

K charakteristice či události připoj jméno vojevůdce:  1. Nazývali ho novodobým Suvorovem. Jeho jméno budilo respekt u Němců a Rakušanů. Největší slávu mu přinesla velká ofenzíva na východní frontě v roce  2. Jeden z nejvýznamnějších britských velitelů druhé světové války, porazil německé síly v bitvě u El Alamejnu. Vytlačil německé jednotky z Egypta a Libye až k Tunisu, kde spojil své úsilí s americkými jednotkami.  3. Zvítězil v roce 1914 v bitvách u Tannenbergu a u Mazurských jezer, svedených proti ruské armádě, získal post nejvyššího velitele východní fronty. Jeho úspěchy z něj udělaly nejpopulárnějšího Němce. V průběhu války se kolem něho vytvořil ohromný kult osobnosti.  4. Byl známý jako Pouštní liška, byl nekonvenčním německým polním maršálem považovaným za jednoho z nejlepších polních taktiků druhé světové války  5. Během druhé světové války byl vrchním velitelem spojeneckých expedičních sil v Evropě (1944–1945). Po válce nějakou dobu pobýval v nejvyšších vojenských funkcích USA, načež v roce 1952 odešel do důchodu a vstoupil do americké politiky. V letech 1953– 1961 byl prezidentem USA.  6. Jako veliteli ozbrojených sil je mu udělována zásluha v bitvě na Marně a za vítězství v bitvě u Verdunu. Díky svým vojenským schopnostem a velké popularitě se v roce 1917 stal vrchním velitelem armády.

Poznej vojevůdce na fotografii  1.  2. [1][2]

Poznej vojevůdce na fotografii  3.  4. [3][4]

Správné odpovědi:  1. Nazývali ho novodobým Suvorovem. Jeho jméno budilo respekt u Němců a Rakušanů. Největší slávu mu přinesla velká ofenzíva na východní frontě v roce A. A. Brusilov  2. Jeden z nejvýznamnějších britských velitelů druhé světové války, porazil německé síly v bitvě u El Alamejnu. Vytlačil německé jednotky z Egypta a Libye až k Tunisu, kde spojil své úsilí s americkými jednotkami. L. Montgomery  3. Zvítězil v roce 1914 v bitvách u Tannenbergu a u Mazurských jezer, svedených proti ruské armádě, získal post nejvyššího velitele východní fronty. Jeho úspěchy z něj udělaly nejpopulárnějšího Němce. V průběhu války se kolem něho vytvořil ohromný kult osobnosti. P. von Hindenburg  4. Byl známý jako Pouštní liška, nekonvenční německý polní maršál považovaný za jednoho z nejlepších polních taktiků druhé světové války. E. Rommel  5. Během druhé světové války byl vrchním velitelem spojeneckých expedičních sil v Evropě (1944–1945). Po válce nějakou dobu pobýval v nejvyšších vojenských funkcích USA, načež v roce 1952 odešel do důchodu a vstoupil do americké politiky. V letech 1953– 1961 byl prezidentem USA. D. Eisenhower  6. Jako veliteli ozbrojených sil je mu udělována zásluha v bitvě na Marně a za vítězství v bitvě u Verdunu. Díky svým vojenským schopnostem a velké popularitě se v roce 1917 stal vrchním velitelem armády. P. Pétain

Vojevůdci na fotografiích:  1. Georgij Konstantinovič Žukov  2. George Smith Patton  3. Erwin Rommel  4. Paul von Hindenburg

Zdroje obrázků:  [1] BERNSTEIN, P.. RIA NOVOSTI. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  [2] OWN WORK (SCAN). Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  [3] AUTOR NEUVEDEN. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: 43,_Erwin_Rommel.jpg 43,_Erwin_Rommel.jpg  [4] FENDIUS, Robert, Magdeburg. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: