Historie, instituce, smlouvy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Na cestě k Lisabonské smlouvě …
Advertisements

Tato prezentace byla vytvořena
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
EVROPSKÁ UNIE Mapa Evropské unie po posledním rozšíření v roce 2007
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
Evropská unie.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
ZEMĚPIS 9. ROČNÍK MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
Evropská unie.
Historické milníky evropského práva
Evropská unie Petr Machala.
Barbora Votavová, Vendula Šimanová
Eurocentrum - praktické zkušenosti a potenciál spolupráce
EU.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Základy společenských.
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
Evropská unie Za předpokladu použití mapy Evropy a psacích potřeb.
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_012.
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Vývoj evropské integrace Ing. Michaela Šlégrová.  Myšlenka sjednocené Evropy – různé podoby v různých obdobích již od dob antického Řecka = možnost efektivnější.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Světová ekonomika OPF 1 SVĚTOVÁ EKONOMIKA 9. Světová ekonomika OPF 2 1) Charakteristika 2) Vývoj EU 3) Maastrichtská kriteria 4) Orgány EU 5) Rozpočet.
VY_32_INOVACE_08/3/7 Náměty pro výuku výchovy k občanství v 6. – 9. ročníku Historie EU Mgr. Luboš Horký Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
STÁTY EVROPSKÉ UNIE Zpracovaly: Jana Kroupová Kristýna Kocarová Kristýna Kocarová.
DUM 6 VY_32_INOVACE_ a)Velká Británie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo b)Belgie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo.
EVROPSKá UNIE.
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Evropská Integrace Aneb jak to vše začalo
Jaké bude téma dnešní hodiny?
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Postavení Evropy ve světě
Česká republika a Evropská unie. ČR na cestě do EU n Dohoda o obchodu průmyslovými výrobky mezi ČSSR a EHS n Kooperační dohoda mezi ČSFR.
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Intergovernmental Organization one level State D State C State E State F State A State G State B Intergovernmental Organization.
Historický vývoj EU Petra Henychová.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
EVROPSKÁ UNIE.
Dějiny evropské integrace
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v EU – prameny ke studiu
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE přednáška Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 10,30 – 12,00.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Historie evropské ekonomické integrace.
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE 1. přednáška Ing. Martina Šudřichová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek : ESUO - EHS - Euratom ► Po druhé světové válce vzniklo zcela nové uspořádání, které do té doby nemělo.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. PRÁVO EVROPSKÉ UNIE Vývoj a organizační struktura Masarykova univerzita Brno 2016.
EU - Hlasování kvalifikovanou většinou Berger Erik
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Vlasta Geryková VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Zeměpis_16_Evropská unie,
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06 Autor: Marcela Holíková Anotace: Sada materiálů slouží k úvodu učiva o Evropě a EU. ZEMĚPIS - EU.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
EVROPA EVROPSKÁ UNIE VY_32_INOVACE_07-48 Ročník: VIII. ročník
Pakt stability a růstu EVSE Šárka Horáková.
zpracovaný v rámci projektu
Dějiny EU Mgr. Vladimír Velešík.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
EVROPSKÁ UNIE. EVROPSKÁ UNIE VLAJKA – 12 zlatých hvězd – původní počet členů - nyní symbol jednoty a harmonie.
Evropské hospodářství
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Vznik Evropské unie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Historie, instituce, smlouvy Evropská unie Historie, instituce, smlouvy

EU – jistota míru Od roku 1945 je v Evropě mír. Během evropských dějin tak dlouhé období míru (61 let) neexistovalo! Po konci 1. světové války Německo zůstalo izolované – nástup Hitlera a rozpoutání 2. světové války. Po 2. světové válce spolupráce Francie a Německa.

Historie EU 18. duben 1951 Pařížská dohoda, Smlouva o založení Evropského společenství uhlí a oceli - ESUO, podepsána představiteli Belgie, Francie, Itálie, Lucemburska, Německa, Nizozemska. Tomuto předcházela řada návrhů v oblasti bezpečnosti, lidských práv atd.

Historie EU Robert Schuman (francouzský ministr zahraničních věcí) navázal na původní myšlenku Jeana Monneta a 9. května 1950 navrhl, aby státy, které spolu donedávna válčily, založily ESUO), v němž by produkci obou významných surovin řídil společný orgán - „Vysoký úřad“. Uhlí a ocel se tak měly prakticky i symbolicky změnit z významných vojenských surovin na nástroje usmíření a míru.

Historie EU 25. březen 1957 Římské smlouvy - založení EHS a Euratomu, podepsány tzv. šestkou. 1. leden 1958 Římské smlouvy vstupují v platnost V Bruselu jsou zřízeny Komise EHS a Komise Euratomu. Vzniká Parlamentární shromáždění. Působnost Soudního dvora se rozšiřuje z ESUO i na EHS a Euratom. Vzniká Evropská investiční banka (Lucemburk) a Hospodářský a sociální výbor (Brusel).

Historie EU Rozšiřování vs. prohlubování spolupráce 1965 – 1985 období eurosklerózy 1979 – první přímé volby do Evropského parlamentu 1986 – zákon o jednotném vnitřním trhu (závazek do konce r. 1992 vytvořit prostor bez vnitřních hranic pro volný pohyb zboží, osob, služeb a kapitálu)

Rok 1989 Spojení rozdělené Evropy. Do roku 1989 západní vs. východní Evropa. Obě části Evropy proti sobě stály vojensky. Stálé nebezpečí války.

Rok 1989

Historie EU 16. červenec 1989 Program PHARE Hlavy států západní Evropy a Severní Ameriky rozhodují o podpoře hospodářské reformy zahájené v některých zemích střední Evropy. Evropská komise pověřena koordinací podpory hospodářské restrukturalizace v Polsku a Maďarsku - odtud název programu PHARE - Poland - Hungary - Aid for Restructuring Economy.

Historie EU 29. květen 1990 Evropská banka pro rekonstrukci a rozvoj Podpis Dohody o ustavení Evropské banky pro rekonstrukci a rozvoj (EBRD). Jejím cílem je také poskytovat finanční podporu zemím střední a východní Evropy (sídlo Londýn).

Historie EU 7. únor 1992 Smlouva o Evropské unii podepsána v Maastrichtu 1. leden 1993 Jednotný vnitřní trh zakládající volný pohyb zboží, osob, služeb a kapitálu vstupuje v platnost.

Historie EU červenec 1995 Evropský ombudsman Jacob Söderman (z Finska) byl zvolen Evropským parlamentem prvním Evropským ochráncem veřejného práva.

Historie EU 16. - 17. červen 1997 Zasedání Evropské rady v Amsterodamu. Evropská rada přijímá v Amsterodamu dohodu o novele Smlouvy o Evropské unii, kterou se upravují také tři smlouvy o Evropských společenství, tzv. Amsterodamskou smlouvu (1999 v platnost).

Historie EU 23. - 24. březen 2000 Zvláštní zasedání Evropské rady v Lisabonu (Portugalsko), na které bylo rozhodnuto o přijetí nové strategie Unie s cílem posílit zaměstnanost, hospodářské reformy a sociální soudržnost - Lisabonská strategie.

Historie EU prosinec 2000 Zasedání Evropské rady v Nice (Francie). Formálně přijímá Chartu základních lidských práv, vítá postup při jednáních o vstupu s kandidátskými zeměmi střední a východní Evropy. Na závěr dlouhého jednání se Evropská rada politicky dohodne na znění Smlouvy z Nice, která má Unii institucionálně připravit na budoucí rozšíření.

Historie EU leden 2002 Ve 12 zemích eurozóny (Belgie, Finsko, Francie, Irsko, Itálie, Lucembursko, Německo, Nizozemí, Portugalsko, Rakousko, Řecko a Španělsko) vstupují do oběhu bankovky a mince euro. 2002-2003 Konvent EU (Ústava)

Historie EU 16. duben 2003 Smlouva o přistoupení mezi EU a Českou republikou, Estonskem, Kyprem, Litvou, Lotyšskem, Maďarskem, Maltou, Polskem, Slovinskem a Slovenskem je slavnostně podepsána v Athénách.

Historie EU 29. říjen 2004 Slavnostní podpis Evropské ústavní smlouvy v Římě. Ode dne podpisu běží dvouleté období, během které musí členské státy ústavu ratifikovat.

LISABONSKÁ SMLOUVA Lisabonská smlouva pozměňující Smlouvu o Evropské unii a Smlouvu o založení Evropského společenství byla podepsána v Lisabonu dne 13. prosince 2007 zástupci 27 členských států. Podle svého článku 6 musí být tato smlouva ratifikována členskými státy v souladu s jejich ústavními předpisy a vstoupí v platnost dnem 1. ledna 2009.

LISABONSKÁ SMLOUVA 12. června odmítlo 52 procent voličů IRSKA – otázka co dále? Senátoři v ČR ji dali prozkoumat Ústavnímu soudu, jestli neodporuje českému právu.

Formy ekonomické integrace Zóna volného obchodu (ZVO): odstranění cel mezi členy Členové zachovávají vlastní obchodní politiku vůči ostatním CEFTA, EFTA, NAFTA Celní unie (CU): ZVO+ Společná obchodní politika vůči nečlenům ČR-SR

Formy ekonomické integrace Jednotný trh (JT): CU+ 4 svobody: volný pohyb zboží, osob, služeb a kapitálu Měnová unie (EMU): JT+ Společná měnová politika, jednotná měna 12 členských zemí z 25 – V. Británie, Švédsko, Dánsko plus 10 nových členů

Opakování: základní smlouvy 1951 (P:1952) Smlouva o založení Evropského společenství uhlí a oceli 1957 (P:1958) Smlouva o založení Evropského společenství pro atomovou energii 1957 Smlouva o založení Evropského hospodářského společenství (obě = Římské smlouvy)

Opakování: základní smlouvy 1965 (P:1967) Slučovací smlouva (sloučila smlouvy z let 1951 a 1957) – existují tzv. Evropská společenství 1986 (P:1993) Jednotný evropský akt (volný pohyb zboží, osob, služeb a kapitálu) 1992 (P:1993) Maastrichtská smlouva – rozšíření spolupráce + tři pilíře EU – existuje tzv. Evropské společenství

Opakování: základní smlouvy 1997 (P: 1999) Amsterdamská smlouva posílení pravomocí Rady EU, úprava vztahů mezi institucemi EU 2000 (P:2003) Niceská smlouva (příprava na rozšíření) 2003 (NESCHVÁLENA) Smlouva o Ústavě pro Evropu

Historický vývoj: rozšiřování 1957: Francie, Německo, Itálie, Belgie, Nizozemsko, Lucembursko (6) 1973: V. Británie, Irsko, Dánsko (9) 1981: Řecko (10) 1986: Španělsko, Portugalsko (12) 1995: Rakousko, Švédsko, Finsko (15) 2004: ČR, SR, Polsko, Maďarsko, Slovinsko, Litva, Lotyšsko, Estonsko, Kypr, Malta (25) 2007: Bulharsko, Rumunsko (27)

Rozšiřování: zakládající šestka 1957

Rozšiřování: od šesti k devíti 1973

Jižní rozšíření 1981 a 1986 1981 1986

Severní rozšíření 1995

Východní rozšíření 2002 předpoklad

2004 + 2007 a možné rozšíření

KANDIDÁTSKÉ ZEMĚ

ČR a EU 1993 Asociační dohoda mezi ČR a EU 1/1996 premiér ČR Václav Klaus podal žádost o přijetí země do EU 2003 referendum o vstupu ČR do EU (souhlas 77,3 % občanů) 1. května 2004 – vstup do EU

Informační zdroje o EU v ČR Internet: www.evropska-unie.cz www.euroskop.cz www.integrace.cz Eurocentra: Regionální informační centrum Olomouc (podloubí budovy radnice)

Informační zdroje o EU v ČR Na www.euroskop.cz lze objednat zpravodaj Eurokurýr Bezplatná linka 800 200 200

Počet poslanců za ČR v EP Celkem 24 ODS 9 KSČM 6 SNK-ED 3 KDU-ČSL 2 ČSSD 2 Nezávislí 2

Europoslanci v kraji Jan Březina (KDU-ČSL) www.janbrezina.cz Kancelář poslance Evropského parlamentu Jeremenkova 42 772 00 Olomouc Tel.: 587 432 011 Fax: 587 332 231

Europoslanci v kraji Nina Škottová (ODS) www.skottova.cz Poslanecká kancelář v Olomouci Michalská 8 77900 Olomouc tel. 585 205 530