JUDAISMUS Petr Novák.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
2. březen Mezinárodní den boje spisovatelů za mír.
Advertisements

Protektorát Čechy a Morava
Historická událost přeci nejsou jen fakta a čísla…
Židé za 2.světové války….
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
Z Kolína do Jeruzaléma Hana Greenfieldová.
Osvětim (Auschwitz).
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Čtvrtek Středozemní moře & historie holocaustu v českých zemích.
DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: interaktivní VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Dějepis
2.Světová válka v próze obrázek
DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: interaktivní VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Dějepis
NÁZEV: PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA
Kdo mohl být nepřítelem nacistů? Proti komu mohli nacisté vystupovat?
Adolf Hitler Způsobil smrt milionů.
příprava na 2. světovou válku
Nacistické Německo II. Petr Machala.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Nástup nacismu v NĚMECKU
Jak se podařilo Adolfu Hitlerovi dostat k moci?
Starověká Palestina.
Tento projekt je spolufinancován Evropským Sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Exkurze ČJL –
Druhá světová válka Elizabet,Kačka a Eli.
Co se mohlo změnit v životě Čechů po obsazení Německem?
Předmět: Základy společenských věd Ročník: III.
Světová náboženství.
Holocaust českých Židů a Romů
A tak bratři, modlete se za nás, aby se slovo Páně rychle šířilo Modlitby na únor 2015.
HOLOCAUST Dějepis Radim Liška 6.A.
Holocaust Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Dobešová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2.
Nástup A. Hitlera k moci Německo jako fašistická diktatura
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk.
Vypracoval: Jakub Moravec
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Šárka Nová a Lenka Petráková
Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CJL_4S2N_NT_01_04 NázevArnošt Lustig Druh učebního materiáluPrezentace PowerPoint PředmětČeský jazyk a literatura Ročník4.
VY_32_INOVACE_3D.6.12 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Starověká Palestina Petr Machala.
PŘÍPRAVY NA VÁLKU Hilter zbrojil – bylo nutné vybudovat armádu ZAČAL PORUŠOVAT VERSAILLSKOU MÍR.SMLOUVU: r obnovil všeobecnou branou povinnost.
ŽIDOVSKÉ SVÁTKY.
Magen – Davidova hvězda – symbol židovství
Další státní útvary na Předním východě Persie, Fénicie, Palestina.
HOLOKAUST. Holocaust patřil k nejhrůznějším obdobím v dějinách Jednalo se o systematickou likvidaci 6 milionů židů v průběhu druhé světové války Antisemitismus.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Holocaust Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Březen 2012 Předmět: Dějepis Cílová skupina: 9. ročník.
Arnošt Lustig „Život není to, co chceme, ale to, co máme a vydržíme.“
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_1_32_ OPAKOVACÍ TEST – DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
VY_32_INOVACE_Lul_II_01 Úvod do problematiky holocaustu Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Židovství Judaismus. Toto náboženství pochází z Izraele Teologie judaismu slouží jako základ mnoha jiných náboženství včetně dvou nejrozšířenějších, křesťanství.
VY_32_INOVACE_Lul_II_16 Osvětim I. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Jiří Brady se narodil 9. února 1928 v Novém Městě na Moravě. (88 let) Je kanadský podnikatel českého původu.
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
VY_32_Inovace_ Arnošt Lustig Český jazyk 9. ročník
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_15 Název Arnošt Lustig Téma hodiny Autoři druhé.
Judaismus (židovství)
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_ČESKÝ JAZYK
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_DĚJEPIS
Druhá světová válka KVÍZ. Druhá světová válka KVÍZ.
Starověká Palestina.
OSVĚTIM.
Židovství - Judaismus Pavel Novák, Roman Budějský, Tereza Dvořáková, Veronika Velichová, Zuzana Veselá.
Souvislá pedagogická praxe Bc. Lenka Ďurišová 2. ročník, NMgr. D-Zsv
Předmět: Dějepis Ročník: 9.
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Transkript prezentace:

JUDAISMUS Petr Novák

Dějiny Židů Vznik ve 2.tisíciletí př.n.l tři praotcové: Abrahám, Izák a Jákob Za náboženského a vojenského vůdce považují Mojžíše

Vznik Izraele Od 14. století př.n.l. pronikaly židovské kmeny žijící na Arabském poloostrově do Palestiny Kolem roku 1220 př.n.l. lze již hovořit o kmeni Izraele Izraelité zvítězili nad Chetity, Kananejskými a Filištínskými Království se rozpadlo po smrti krále Šalomouna Roku 722 př. n. l. byl Izrael dobyt Asyřany

Hebrejská Bible Obsahuje pouze Starý zákon (čili jen to, co se událo před narozením Ježíše Krista). Tři části: Tóra – 5 knih Mojžíšových Mojžíš ji obdržel od Boha na hoře Sinaj a znamená „učení“ Obsahuje 613 přikázání o rituálních obřadech, které musejí probíhat mezi lidmi a Bohem Proroci Spisy (Žalmy, Píseň písní, Job, Kazatel,…)

Bohoslužba a svátky Téměř každý měsíc probíhá menší či vetší svátek Pravidelně si připomínají příběhy Židé považují za důležité místo setkání synagogu, kde se konají modlitby a výuka Dalším významným místem je Chrám v Jeruzalémě ze kterého dnes zbyla jen Zeď Nářků A třetím důležitým místem je domov Jom-kipur – je to postní den, který trvá 24 hodin. Židé přemítají o svém minulém chování a obracejí se k Novému Roku. Tento den nesmějí pracovat, jíst, pít, umývat se a mít sex. Chanuka - oslava opětovného vysvěcení chrámu. Osm nocí a každý večer se zapaluje jedna svíce což připomíná zázrak s olejem Šábes – svátek který připomíná stvoření světa, ale i vysvobození izraelského lidu z Egypta. O tomto svátku se nesmí pracovat, rozdělávat ohně, podnikat dlouhé cesty a používat automobil. Je to den radosti a klidu

Rodina a společnost Za ortodoxního Žida je považován ten, kdo se narodí z židovské matky Osmý den po narození je chlapec obřezán Po obřízce je mu přiděleno jméno, kterým bude oslovován při sňatku, a které bude stát na jeho náhrobku. Za náboženské vzdělání zodpovídá matka Od 5. Let začíná navštěvovat náboženské hodiny v synagoze Dívky se učí, jak správně udržovat židovskou domácnost Zbožný Žid se modlí 3x denně Je důležité, aby jídlo bylo košer (neboli čisté podle židovských předpisů) Mají zakázáno jíst vepřové a maso z korýšů

Větve judaismu Ortodoxní – chápe se jako jediný pravý judaismus. Na 1. Místě je Tóra. Prokazují velkou úctu rabínovi. Většina věří v příchod mesiáše (osvoboditel). Reformní – vznik v Německu. Snaží se udržet krok s každou novou generací, a proto se vyvíjí. Vysvěcuje i ženské rabínky. Konzervativní - jsou velmi různorodí. Někteří přijímají a někteří ne. Chasidé – důraz kladen na přísné dodržování Tóry. Vzniká v 18. Století v Polsku. Nosí černé kaftany a dlouhé pejzy. Bohoslužba probíhá se zpěvy a tanci.

Pronásledování Židů Židé byli pronásledováni a mučeni už od 6. Století př. n. l. Nejbrutálnější dobou pro ně bylo období 1. a 2. světové války První veřejnou akcí NSDAP proti Židům po převzetí moci v Německu byl bojkot z 1. dubna 1933 namířený proti židovským obchodům, bankám, lékařům a advokátům 7. dubna 1933 byla provedena „rasová očista“ Norimberské zákony přijaty 15. září 1935 - zákon o říšském občanství a zákon na ochranu německé krve a německé cti - byly rozšířeny také do zemí Německem okupovaných - Občanem Říše mohl být podle zákona pouze Němec nebo jiný státní příslušník s „příbuznou krví“ - Tím Židé přestali být německými občany - zakázal uzavírání manželství i mimomanželské vztahy mezi Židy a ne-Židy - Za 2. Světové války zahynulo na území ČSR v důsledku rasové perzekuce více než 180.000 občanů židovského původu.

Holocaust Celé toto utrpení se začalo rýsovat již 1. dubna 1933, kdy Hitler začal s omezováním Židů První koncentrační tábory existují již od roku 1933, kam jsou transportováni zatím odpůrci nacismu – a především představitelé katolické církve V září 1935 německá vláda vyhlásila norimberské zákony Židovští Němci byli zbaveni všech občanských práv. Museli odevzdat většinu svého majetku V létě  1941 se začíná budovat komplex koncentračních táborů k vyhlazení evropských Židů v okolí Osvětimi Němci začínají plnit svůj hrůzný plán a několik miliónů lidí umírá hladem, vyčerpáním, ale nejčastěji však v plynových komorách, protože popravčí čety jsou příliš pomalé pro masové vyvražďování Za nejhorší koncentrační tábor je považována Osvětim, kde zahynulo více než 1.350.000 lidí Největší a nejstrašnější židovská ghetta stála na území Polska V koncentračních táborech padlo kolem šesti miliónů lidí

Zmizelí sousedé Plzeň

Hana Fantová *18.12.1923- †Neznámo Mirko Lauterstein *24.7.1923 Plzeň-†1996 Plzeň Po vyloučení ze školy pracovala jako švadlena a dál se i přes zákaz úřadů setkávala se svými kamarády ze školy. V lednu 1942 odjela transportem do Terezína, její stopa mizí v březnu téhož roku ve východopolském tranzitním ghettu Izbica. Nikdo z rodiny Fantových šoa nepřežil. Měl mladší sestru Helenu. Studoval s vyznamenáním a v roce 1941 složil maturitní zkoušku. Byl velmi zábavný, vždy s ním byla legrace. Po ukončení pracoval v Papírně v Třemošné jako dělník do doby, než musel do Postoloprt. Po válce si změnil jméno na Lánský a až do stáří pracoval ve Škodovce nejprve jako úředník, později i jako vedoucí.

Eva Brumelová *20.6.1923 Plzeň-Dnes žije v Bristolu V srpnu 1938 odjela jedním z „kindertransportů“ Nicholase Wintona do Anglie. Její rodiče a mladší sestra Lilka byli transportováni do Terezína a později do terezínského rodinného tábora v Osvětimi. Všichni tři zahynuli.

Jiří Schanzer *22.11.1921 Dolní Lukavice-†Neznámo Emil Ehrlich *24.12.1923 Plzeň-†18.5.1944Březinka Jiří Schanzer *22.11.1921 Dolní Lukavice-†Neznámo Nadšený chemik maturoval v roce 1939. V roce 1940 se pokusil přejít hranice, aby se připojil k zahraničnímu odporu proti nacismu. Byl chycen, vězněn v Dachau a Buchenwaldu. Později byl převezen do Osvětimi. Zahynul pravděpodobně na pochodu smrti v roce 1945. Tichý introvertní hoch, který po vyloučení ze školy pracoval jako pomocný dělník. Až do transportu do Terezína v roce 1942 se stýkal s některými spolužáky. V květnu 1944 byla celá rodina odvezena do Osvětimi. Nikdo nepřežil.

Hannuš Deiml *6.6.1922 Plzeň-† v ČSR po válce Z reálky odešel v pololetí sekty. Přežil Osvětim, byl osvobozen v Altenburgu, po válce zůstal v Československu a pracoval pro firmu Tesia, kde poznal svou budoucí ženu, se kterou měl syna Pavla.

Egon Löbner *24.2.1924 Plzeň – †30.12.1989 USA Velmi nadaný student se zájmem od diplomacii. Prošel Terezínem, Osvětimí a jejími pobočnými tábory. Z celé rodiny přežil jen strýc Walter a bratr Vilém, který už před válkou odjel do Izraele. Egon vystudoval v USA fyziku a stal se významným vědcem u firmy Hewlet-Packard, působil také jako vědecký atašé na americké ambasádě v Moskvě. Zemřel v roce 1989.

Jiří Stein *16.1.1923 Plzeň-†1.9.1942 Raasika Člen skautského oddílu Stopa pracoval po vyloučení ze školy jako pomocný dělník. V lednu 1942 byla celá rodina deportována do Terezína a na začátku září téhož roku byl zařazen do transportu do estonské Raasiky. Zde byl celý transport až na vyjimky zavražděn. Z rodiny Steinových šoa nikdo nepřežil. Hanuš Löw *14.2.1922 Plzeň- dnes žije v Santiagu de Chile Elegantní a podle dívek i velmi pohledný Hanuš se přes Terezín dostal do Osvětimi. Při bombardování jednoho z pobočných táborů se mu podařilo utéci, do Čech se vrátil se Svobodnou armádou. Pracoval u firmy Baťa, po uchvácení moci komunisty emigroval do Chile, kde založil firmu, kterou dnes spravuje jeho syn Miguel.

Charlotta a Arnošt Epsteinovi Arnošt se narodil 1. března 1923, Charlotte je jeho mladší sestrou. V roce 1941 byli Epsteinovi vystěhováni ze Sladkovského ulice do čtyřpokojového bytu v Prokopově ulici, kde žili celkem tři rodiny. V září 1944 odešel Arnošt i se svým otcem do pracovního tábora v Postoloprtech, odkud se po osmi měsících vrátil. Charlotte zůstala se svou matkou do konce války v Plzni. Arnošt zemřel 23. března 1999, Charlotte dnes žije v Plzni.

Děkuji za pozornost