Židovská genocida V letech 1941 – 1945 bylo vyvražděno na 5 100 000 židů 2/3 evropského židovského obyvatelstva 15% osob z celkového počtu zemřelo v ghettech.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Advertisements

ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
Osvětim (Auschwitz).
NACISMUS A FAŠISMUS Martin Kostelník, V8A.
Holocaust Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová 1.
Čtvrtek Středozemní moře & historie holocaustu v českých zemích.
Vytvořil: Michal Mikula
Nacismus.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Nový Jičín, Komenského 66, p. o
DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: interaktivní VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Dějepis
DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: interaktivní VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Dějepis
NÁZEV: PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA
Kdo mohl být nepřítelem nacistů? Proti komu mohli nacisté vystupovat?
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Ohrožené Československo
Nacistické Německo II. Petr Machala.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Nástup nacismu v NĚMECKU
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
2.SVĚTOVÁ VÁLKA Vypracovali: Průžek.
Druhá světová válka Evropa ve stínu německo-sovětského paktu
Válka Autor: Boris Zagora Prezentace: 2.světová válka Datum:
Meziválečný svět 30. léta.
Vědomostní soutěž 2. světová válka
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA Život a smrt v okupované Evropě
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
Druhá světová válka Elizabet,Kačka a Eli.
Totalita nedemokratická, autoritativní forma vlády ( masivní ideologická propaganda, teror a brutalita) usiluje o „totální“, naprostou moc (zasahuje do.
Vypracoval Mgr. David Mikoláš
Holocaust českých Židů a Romů
HOLOCAUST Dějepis Radim Liška 6.A.
HOLOKAUST Zdravotní pomůcky...
Holocaust Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Dobešová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Válka V Tichomoří a důsledky 2. sv. války
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2.
Co to je holocaust Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Totalitní ideologie Test. Totalitní ideologie Test.
Nástup A. Hitlera k moci Německo jako fašistická diktatura
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (X. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
Antisemitismus II. Holocaust
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
HOLOKAUST Obr.2: foto z archivu autora, Osvětim 2009
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Poválečné.
Koncentrační tábory Miloš Bečvář.
Šárka Nová a Lenka Petráková
Konference v Évianu a a Wannsee
Nacismus Michal Kolář.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI. genocida = vyvražďování celých národů za druhé světové války se to týkalo hlavně Židů a Romů ze strany nacistů.
PŘÍPRAVY NA VÁLKU Hilter zbrojil – bylo nutné vybudovat armádu ZAČAL PORUŠOVAT VERSAILLSKOU MÍR.SMLOUVU: r obnovil všeobecnou branou povinnost.
Magen – Davidova hvězda – symbol židovství
HOLOKAUST. Holocaust patřil k nejhrůznějším obdobím v dějinách Jednalo se o systematickou likvidaci 6 milionů židů v průběhu druhé světové války Antisemitismus.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Holocaust Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Březen 2012 Předmět: Dějepis Cílová skupina: 9. ročník.
Nástup nacismu v Německu Název sady materiálů: Dějepis pro 9. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_9_2814_Nástup_nacismu_v_Německu Autor: Mgr. Kočíř.
NÁSTUP FAŠISMU V NĚMECKU Německo a hospodářská krize nadvýroba => krize Německo 2. nejvíce postižená země krizí (prům.výroba pokles o 41%) krize průmyslu.
VY_32_INOVACE_Lul_II_01 Úvod do problematiky holocaustu Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI ZA II.SVĚTOVÉ VÁLKY.  genocida= systematické a cílené vyvražďování celých národů: Romové, Židé, národy Pobaltí(= vraždili je.
Holocaust byla nacistická politika systematického, státem provozovaného pronásledování a hromadného vyvražďování osob židovské národnosti. V širším smyslu.
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Druhá republika.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková 13. Holocaust
Digitální učební materiál
Předmět: Dějepis Ročník: 9.
Nástup Hitlera k moci 1932 – NSDAP nejsilnější strana v Německu
Transkript prezentace:

Židovská genocida V letech 1941 – 1945 bylo vyvražděno na židů 2/3 evropského židovského obyvatelstva 15% osob z celkového počtu zemřelo v ghettech či transportech 25% bylo zavražděno oddíly SS, vojáky německé armády či pomocnými milicemi 60% - vyhlazovací a pracovní tábory Těžiště židovské genocidy bylo v Polsku a její vrcholné období spadá mezi březen 1942 až únor 1943 Jedinečnost židovské genocidy – poprvé v dějinách lidstva byl nad někým vynesen rozsudek smrti za to, že se narodil

Židovská genocida Endlösung – výraz „konečné řešení“ Příčiny: a)Hlavní strůjce – Hitler b)Myšlenka – rasistická ideologie c)Válka – urychlení procesu d)Byrokracie a technika umožnila genocidu v globálním měřítku

Židovská genocida Antisemitismus = „nepřátelství vůči zvláštní skupině tvořené osobami, které se považují nebo jsou požadovány za židovské“ Yves Chevalier Křesťanství x judaismusJeruzalém roku 70 Rok 1543 – Luther „požadoval, aby byly židovské školy a synagogy vypáleny a jejich modlitební knihy zničeny, zlato a stříbro porabováno a sami pomazáni dehtem a sírou a vyhnáni jako „vzteklí psi“ Pomalé prosazování německé nenávisti vůči židům – teprve osoba A. Hitlera spustila lavinovou reakci

Etapy židovské genocidy 1933 – 1938: vyloučení Rok 1933 – 500 tis. Německých židů (Ostjuden) Program rasové hygieny: ochrana árijské krve = sterilizace nositelů dědičných chorob (zákon z roku 1933) Program rasové hygieny: 2 typy (brutální a byrokratická) Norimberské zákony (1935): 1)Říšský zákon o občanství – politická práva 2)Zákon o čistotě a ochraně rasy

Etapy židovské genocidy Březen 1938 – září 1939 Územní expanze Německa – zákony platí i pro zabrané země Právo na emigraci – Adolf Eichmann Rok 1938 je ve znamení tzv. Evianské konference (imigrace židů) a Kříšťálové noci („masakr a pogrom“) – Vznik ústředního úřadu pro židovskou emigraci (Göring)

Etapy židovské genocidy Září 1939 – červen 1941 Program Euthanasie ( Němců) Akce T4 – podle vily Tiergatenstrasse V Berlíně Dvojí cíl akce T4: 1)Ideologický = vyčištění německé krve 2)Ekonomický = snížení nákladů na ústavy pro choromyslné rok 1940 – Hitler akci T4 přerušil

Židovská genocida polských židů Himmler – spolupráce s Heinrichem (Endziel) Hans Frank – šéf Generálního gouvermantu Endziel neuskutečnitelný ze 2 důvodů: 1)Odpor SSSR 2)Nesouhlas H. Franka (Lublinská rezervace) ! Himmler je nucen hledat nová řešení Endlösungu !

Židovská genocida První „zplynování“ začalo na podzim 1939 První plynová komora – (Poznaň) – chorobomyslní Jaro 1940: vznik ghett Červen 1940: okupace západní Evropy – evropských židů Plán „Madagaskar“ Hitler hledá konečné místo

Židovská genocida Operace Barbarossa – (Kietel) Einsatzgruppen = mobilní zabijáci 1600 mužů versus 4 miliony židovských odsouzenců – překročení sovětské hranice oddíly Einsatzgruppen Minsk – „nevolnost Himmlera“ Deportace na východ

Židovská genocida Technika likvidace: Deportace po železnici, uvěznění v koncentračních táborech a smrt plynem Pojízdné plynové komory Vyhlazovací centra a průmyslové lágry spojené s vykořisťováním pracovní síly a její likvidací Operace Reinhard – (Belzec, Sobibor a Treblinca)

Židovská genocida

Rómská genocida Menší oběti – stejný princip Předsudky a pronásledování Francouzské slovo „Tzigane“ a německé slovo Zigeneur pochází z řeckého atzigani označující kacířskou sektu Anglické slovo Gipsy vzniklo deformací slova Egypťan a podobně i gitan pochází ze španělského gitano odvozeného egipciano