Vznik a vzestup totalitního Německa

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Protektorát Čechy a Morava
Advertisements

Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Mgr. Lenka Zedníková 20. století
NACISMUS A FAŠISMUS Martin Kostelník, V8A.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Nacismus v Německu.
20.Léta 20. století „zlatá éra“.
Nacismus.
Kdo mohl být nepřítelem nacistů? Proti komu mohli nacisté vystupovat?
Adolf Hitler Způsobil smrt milionů.
Adolf Hitler a jeho Německo
Revize a zánik Versailleského systému
Nacismus.
Nacismus v Německu uč
Ohrožené Československo
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 9.
příprava na 2. světovou válku
Nacistické Německo II. Petr Machala.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Nástup nacismu v NĚMECKU
Meziválečný svět 30. léta.
Nástup fašismu.
Jak se podařilo Adolfu Hitlerovi dostat k moci?
Jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2.
Socialismus Průmyslová revoluce a převratné změny ve společnosti
Název materiálu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Dobešová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Světová hospodářská krize
Totalitní ideologie Test. Totalitní ideologie Test.
Nacistické Německo I. Petr Machala.
Nástup A. Hitlera k moci Německo jako fašistická diktatura
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Poválečný vývoj v Německu
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Nacismus.
Počátky fašismu v ČSR.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Nacismus Michal Kolář.
EVROPA VE 30. LETECH (I.) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
PŘÍPRAVY NA VÁLKU Hilter zbrojil – bylo nutné vybudovat armádu ZAČAL PORUŠOVAT VERSAILLSKOU MÍR.SMLOUVU: r obnovil všeobecnou branou povinnost.
FAŠISMUS.
NSDAP Hitlerova nacistická strana (nacionalismus + socialismus)
HOLOKAUST. Holocaust patřil k nejhrůznějším obdobím v dějinách Jednalo se o systematickou likvidaci 6 milionů židů v průběhu druhé světové války Antisemitismus.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.2.8 Pronásledování Židů. Holocaust a jiné pojmy Název sady:
Nástup nacismu v Německu Název sady materiálů: Dějepis pro 9. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_9_2814_Nástup_nacismu_v_Německu Autor: Mgr. Kočíř.
Nacismus Nástup nacismu v Německu následky světové hospodářské krize – 1932 na 6 mil nezaměstnaných, výroba snížena o 41 % → situace.
hluboká hospodářská krize na přelomu 20. a 30. let většina zemí hluboká hospodářská krize v roce 1929 – vysoká nadúroda obilí – pokles ceny
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Fašismus - opakování Název sady: Moderní dějiny 1914.
NÁSTUP FAŠISMU V NĚMECKU Německo a hospodářská krize nadvýroba => krize Německo 2. nejvíce postižená země krizí (prům.výroba pokles o 41%) krize průmyslu.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.2.6 Situace v Německu v předvečer nástupu nacistů k moci.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Nacismus.
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Nacismus v Německu ve 30. letech
VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost VZDĚLÁVACÍ OBOR: Dějepis
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Postavení Židů v Evropě 5
Základní škola Čelákovice
NACISMUS V NĚMECKU TŘETÍ ŘÍŠE (1933 – 1945)
FAŠISMUS V ITÁLII.
Postavení Židů v Evropě 4
20. století 20. léta.
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková 6. Totalitní režimy
Nacismus v Německu uč
KOMUNISMUS levicový extremismus Rusko (SSSR) communis (lat. společný)
TOTALITNÍ STÁTY; FAŠISMUS
Mezinárodní vztahy ve 30. letech
Hitlerova agrese ve 30. letech
Mezinárodní vztahy ve 30. letech
Nástup Hitlera k moci 1932 – NSDAP nejsilnější strana v Německu
Transkript prezentace:

Vznik a vzestup totalitního Německa Nástup nacismu Vznik a vzestup totalitního Německa

Německo ve 20. letech od poloviny 20. let hospodářský boom (investiční pobídky a příliv zahraničního kapitálu) r. 1926 odchod franc. jednotek z Porýní (nadále ovšem demilitarizováno ze strany Německa) r. 1927 Německo na předválečné úrovni r. 1930 Youngův plán (stanovení reparací, ale ekonomická svoboda)

Hospodářská krize hospodářská prosperita omezuje manévrovací prostor NSDAP (ve volbách 1928 – 2,6 %) úder krize v r. 1930 → snížení výroby o 40 % masivní nárůst nezaměstnanosti, odliv kapitálu odstup vlády → nové volby populistické výroky zaručí úspěch extremistům (nacisté, komunisté) NSDAP získává 18,3 % (druhá nejsilnější strana)

Cesta nacistů k moci program dle Mein Kampfu (Němci jako árijská rasa, právo na podmanění méněcenných národů, Lebensraum, Německo na kolenou kvůli Židům, komunistům a Versailles) sliby zlikvidování nezaměstnanosti teror odpůrců (prakticky všichni) skrze SA a SS v r. 1932 prezidentské volby (Hindenburg × Hitler) během r. 1932 dvakrát volby (NSDAP 37,4 % resp. 33,1 %) masivní demagogická kampaň

Hitler kancléřem 30. ledna 1933 Hitler říšským kancléřem nacisté drží tři ministerstva (vnitro, zahraniční, bez portfeje) na březen 1933 nové volby v noci 27. února vzplane Reichstag KSN Hitlerem okamžitě obviněna omezeny občanské svobody

Vítězství NSDAP NSDAP s Něm. nacionální stranou 52 % → většina v parlamentu KSN zakázána v polovině března 1933 Zmocňovací zákon → neomezená moc (i legislativní změny) záhy zakázána sociální demokracie nacionálové se sloučí s NSDAP katolické Centrum zaniká

Vláda jedné strany zákon o politických stranách z 14. 7. 1933 → politický monopol NSDAP konec demokracie ve Výmarské republice odpůrci posíláni do koncentračních táborů (Dachau) političtí odpůrci, kněží aj. (Židé později)

Hitlerova domácí politika v létě 1934 umírá Hindenburg → Hitler slučuje pravomoci kancléře a prezidenta na scénu přichází masová propaganda (Goebbels), tajná policie (gestapo) a totalitní stát hospodářská politika zcela prostá, ale účinná (Hitler ve skutečnosti ekonomii vůbec nerozuměl) veřejné práce (stavby, zbrojení, ...) → hospodářský růst budování kultu osobnosti (Hitlerjugend, heilování, pracovní propaganda, atd.)

Dr. Joseph Goebbels, ministr propagandy

Noc dlouhých nožů (noc na 30. června 1934) vnitropolitická krize uvnitř NSDAP v r. 1934 úderné oddíly SA (Ernest Röhm) orientované levicově → snaha o „druhou revoluci“, snaha o sloučení SA a Reichswehru (nadále již wehrmacht) Hitler využije řevnivosti mezi SS a SA vypracování proskripčních seznamů (nejen členové SA, ale i političtí odpůrci uvnitř vlastní strany) v noci na 30. června 1934 úder SS vůči SA

Sturmabteilung × Schutzstaffel

Počátek holocaustu antisemitismus v Mein Kampfu (např. porážka v 1. sv.) postupné omezování práv Židů (vylučování z veřejného života – lavičky, školy, parky, chodníky, dopr. prostředky aj...) Norimberské zákony z r. 1935 na ochranu německé krve a cti zbavení občanství, nemožnost pohl. styku a sňatků s „Árijci“ atd. křišťálová noc na 10. listopad 1938 systematické útoky proti Židům – pogromy odvlečení cca 20 000 Židů do koncentračních táborů

bojkot židovského obchodu

Politika vůči světu v říjnu 1933 vystoupení ze SN odmítnutí platit reparace nerespektování zákazu výroby zbraní r. 1935 obnovena branná povinnost březen 1936 – remilitarizace Porýní (jako záminka na francouzsko-sovětské sblížení; totální francouzská impotence a ve skutečnosti šokující překvapení samotných Němců) výsledek: totální krach versailleského systému

Vytvoření Osy Německo podpoří italský vpád do Etiopie (1935) Itálie a Německo podpoří španělské fašisty (španělská občanská válka 1936-1939) oficiální dohoda s Itálií v říjnu 1936 o měsíc později i Pakt proti Kominterně s Japonskem

XI. Olympijské hry (Berlín, 1936) uděleny (r. 1931) ještě předtím, než nacisté nastoupili k moci Leni Riefenstahlová točí film Olympia (příležitost podporovat nacistickou ideologii) nadřazenost árijské rasy (každé německé vítězství okázale zdůrazňováno) ovšem černoch Jesse Owens před Hitlerem čtyřikrát vítězí (100m, 200m, dálka, štafeta 4x100m) → Hitler odmítá potřást Owensovi rukou

Jesse Owens

MS ve fotbale 1934 (Řím) Mussolini využívá turnaje k propagaci fašismu nutnost ukázat nadřazenost Itálie za každou cenu – ovlivnění turnajů ve čtvrtfinále se Španělskem tvrdé nadržování ve finále s ČSR (rozhodčí si jde popovídat před utkáním do lože s Ducem!) zastrašovací taktika (v 15. minutě zraněn Krčil, v 55. Puč v bezvědomí, Plánička neustále atakován atd.)