Madagaskar.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
nejvyšší vodopády na světě obrovští hadi,jaguáři, pásovci
Advertisements

Kodaň Karel Jurásek DÁNSKO.
Zimbabwe
VY_32_INOVACE_20 Jižní Amerika - Karibské, Andské, Laplatské státy
NIGÉRIE Originální název: Federal Republic of Nigeria
Dánsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Slovensko.
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Libye.
IRSKO Robin Plch 8.A
Asie bývalé státy SSSR Slaninová Beáta.
Švýcarsko Švýcarská konfederace - Confédération suisse
Terezie Dvořáčková VIII.B
Vypracovala: Iva Nejezchlebová
Island (Islandská republika)
VENEZUELA Veronika Jeřábková.
Madagaskar Nicola Skalická 7.třída
Kamerun.
Nizozemí Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
USA United States of America
USA United States of America
JIHOVÝCHODNÍ ASIE zahrnuje státy, které leží východně od Indie a jižně od Číny je geograficky rozdělená do dvou oblastí, jmenovitě Indochina a Malay souostroví.
VY_32_INOVACE_14 Asie - Jihovýchodní Asie
Hlavní město: Antananarivo Rozloha: km² (4. největší ostrov na světě) Počet obyvatel: Jazyk: francouzština, malgaština Náboženství.
ČESKÁ REPUBLIKA Vlajka Znak. Obecně Hlavní město: Praha Hlavní město: Praha Počet obyvatel: Počet obyvatel: Rozloha: km².
KUBA.
INDONÉSIE Natálie Vašková.
LATINSKÁ AMERIKA 5. DÍL B R A Z Í L I E
VIETNAM Originální název: Cong Hoa Xa Hoi Chu Nghia Viet Nam
BENELUX.
Kanada Název: Canada Český název: Federativní stát Kanada
Velká Británie (Great Britain).
PORTUGALSKO.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Ukrajina.
SLOVINSKO.
Austrálie.
Jihoafrická republika
LITVA.
MAKEDONIE.
Kambodža (Cambodia) Rozlohou poměrně velká, avšak ne příliš významná země s minimálními nerost. zdroji…
Finsko Finská republika Zastarale: Čuchonsko Finsky: Suomen Tasavalta
Írák.
Malta.
Francie Miroslav Chmelka.
VY_32_INOVACE_13 Asie - Jižní Asie - pracovní list
Rumunsko Rumunsko je stát ležící z větší části na Balkánském poloostrově v jihovýchodní části Evropy. Sousedí s Ukrajinou a Moldavskem na severovýchodě,
Malajsie.
FILIPÍNY.
Kanada.
Moldavsko Kamil Bulka Sexta. Poloha Moldavska východní Evropa mírné podnební pásmo sousedé: Ukrajina, Rumunsko.
CHILE. Přímořský stát, jihozápad Jižní Ameriky Hlavní město: Santiago de Chile Rozloha : km² Počet obyvatel: Jazyk: španělština Ostrovy:
PREZENTACE ARGENTINA PARAGUAY URUGUAY. Obecné informace Název státu: špan. República Argentina Rozloha: km² Počet obyvatel: (31.
AMERIKA Ekvádor, Peru, Chile. Ekvádor krajina je velmi různorodá – dá se rozdělit do 3 částí, které se od sebe liší klimatem, biotypem, zvyky,… 1.Pobřežní.
 Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice  Autor: Martin Klepl  Název: VY_52_INOVACE _13 Spojené státy americké  Téma: Zeměpis pro 2.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Jiří Korec Sexta 2008/2009. VENEZUELA Hlavní město: Caracas Rozloha: km² Nejvyšší bod: Pico Bolivar- 5007m.n.m Počet obyvatel: Hustota.
Název učiva: Amerika severní
INDONÉSIE.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Austrálie a Oceánie - hospodářství
JAPONSKO. POLOH A Japonsko má 4000 ostrovů v Tichém oceánu.Jap. od pevniny dělí Japonské moře a Korejský průliv. Rozloha: km2.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Povrch Povrch je většinou rovinatý, nížinný, místy s pahorkatinami. Území Lotyšska bylo modelováno pleistocénním ledovcem. Zůstaly po něm morény a nánosy,
Bolívie
Kuvajt
Melanésie
Transkript prezentace:

Madagaskar

Madagaskar Informace Madagaskar je ostrovní stát v Africe. Ostrov se od kontinentální Afriky oddělil v průběhu druhohor (asi před 160 miliony lety) a stále se pohybuje jihovýchodně téměř o 2 cm za rok. Je to 4. největší ostrov na světě.

Geografie a Podnebí Geografie Ostrov Madagaskar se od africké pevniny začal postupně odtrhávat ve druhohorách až třetihorách. Jeho povrch tvoří náhorní plošina zvolna se sklánějící k západu a příkře spadající na východ k úzkému pruhu pobřežní nížiny. Podnebí Klíma ostrova je tropické, ovlivňované východními pasáty. Nejvíce srážek přes 3 000 mm spadne ročně na návětrném východním pobřeží, ve srážkovém stínu na západě a jihozápadě ostrova spadne nejméně 500 mm srážek. Poloostrovu Masoala se dokonce říká „ročník Madagaskaru“, protože na něm spadne 4 000 – 6 000 mm srážek ročně.

Historie První obyvatelé Madagaskaru sem připlavili na dvojitých kánoích přes Indii a východní Afriku z Indonésie asi před 2000 lety. Lidé z vnitrozemí Afriky se tu usadili později a dnešní obyvatelé mají smíšený původ. Jejich jazyk malgaština je velmi příbuzný indonéskému jazyku malay. V 11. století Arabové založili na ostrově první sultanát, od 14. do 18. století zde existoval stát Imerina. Jako první Evropané objevili Madagaskar Portugalci v roce 1500.

Politika V roce 1975 se dostal k moci prezident Didier Ratsiraka jako faktický diktátor, který vyznával socialistickou protizápadní politiku. Jeho vláda znárodnila mnoho obchodů v zemi včetně těch, které vlastnili cizinci. V roce 1991 ho stávky a demonstrace přinutily přijmout demokratičtější ústavu a volby v roce 1993 přivedly k moci novou vládu v čele s prezidentem. Prezident republiky

Madagaskar informace podrobné Hlavní město: Antananarivo Rozloha: 587 041 km² (47. na světě) z toho 1 % vodní plochy Nejvyšší bod: Maromokotro (2876 m n. m.) Časové pásmo: +3 Obyvatelstvo Počet obyvatel: 19 448 815 (56. na světě, 2007) Hustota zalidnění: 31 ob. / km² (175. na světě) HDI: ▲ 0,533 (střední) (143. na světě, 2007) Jazyk: francouzština (úřední), malgaština (úřední), angličtina (úřední) Náboženství domorodé náboženství 52%, křesťané 41%, muslimové 7% Státní útvar Státní zřízení vojenská junta Vznik 26. června 1960 (nezávislost na Francii) Prezident Andry Rajoelina Předseda vlády Eugène Mangalaza Měna Malgašský ariary (MGA) Mezinárodní identifikace

Hospodářsví Madagaskar je rozvojový zemědělský stát. Většina obyvatel je závislá na zemědělství, ačkoli pouhých 5 % půdy lze obdělávat. Má na svou velkou rozlohu poměrně malá naleziště nerostných surovin a nízkou výrobu elektrické energie. Dobývá se chróm, zlato, grafit, sůl, slída, polodrahokamy a drahokamy. Těží se a vyváží dřevo. V zemědělství se sklízí rýže, kukuřice, maniok, cukrová třtina, batáty, brambory, bavlna, sisal, kokosové ořechy, mango, ananasy, pomeranče, banány, pepř, vanilka, hřebíček a káva. Živočišná výroba je orientována na chov skotu, prasat, ovcí, koz a drůbeže. Je zde významný rybolov. Silniční a železniční síť je řídká.