Co Vás čeká? Dozvíte se o těchto zemích:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nizozemsko.
Advertisements

Geografická charakteristika Střední Evropy I.
Maturitní otázka č. 21 Benelux.
Lucie Zelinková Sexta B
Rakousko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Německo Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
RAKOUSKO.
Bulharsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Belgie.
IRSKO Robin Plch 8.A
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Asie bývalé státy SSSR Slaninová Beáta.
Švýcarsko Švýcarská konfederace - Confédération suisse
Oblast: Západní Evropa Belgie
Oblast: Západní Evropa Nizozemsko
Koninkrijk België Royaume de Belgique Königreich Belgien
Západní Evropa.
Francie Francie.
FRANCIE.
NIZOZEMSKO.
Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace.
REGIONY EVROPY SEVERNÍ EVROPA.
RAKOUSKO.
SRBSKO.
Rumunsko.
BELGIE.
Nizozemí Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
BENELUX CO STÁTY SPOJUJE? Velká hustota osídlení Monarchie
Velká Británie oficiální název: " Spojené království Velké Británie a Severního Irska" 4 historické země: Anglie, Skotsko, Wales a Severní Irsko (IRA)‏
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Francie.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Švýcarsko Krátká Josefína 8.A
Oficiální název: Nizozemské království Rozloha: km² Počet obyvatel:16,491,461 Hl. m. Amsterdam Úřední jazyk: nizozemština, fríština Státní.
Země tulipánů, větrných mlýnů a sýrů…
Nizozemsko - země tulipánů
Nizozemí Eliška Pokorná.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
ŠVÝCARSKO.
ČESKÁ REPUBLIKA Vlajka Znak. Obecně Hlavní město: Praha Hlavní město: Praha Počet obyvatel: Počet obyvatel: Rozloha: km².
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
IRSKÁ REPUBLIKA km2, 3,6 mil. obyvatel, Dublin (Baile Átha Cliath)
Irsko, Velká Británie, Francie, Monako, Lucembursko, Nizozemí, Belgie
BENELUX.
Číslo 1, 2 nebo 3 na světových trzích?!
Kanada Název: Canada Český název: Federativní stát Kanada
Velká Británie (Great Britain).
PORTUGALSKO.
Francie Petra Kovaříková 8.A
SLOVINSKO.
LITVA.
Finsko Finská republika Zastarale: Čuchonsko Finsky: Suomen Tasavalta
Írák.
THE BELGIE prezentaci uvádí Jiří Tichý.
Malta.
DÁNSKO.
BELGIE.
Německo.
Francie Miroslav Chmelka.
ZÁPADNÍ EVROPA Otázka: Které státy řadíme mezi státy západní Evropy?
Rakousko I. základní data Mgr. Simona Steinbauerová Zeměpis cestovního ruchu Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12,
Nizozemsko Učivo 8. ročníku Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Vladimír Zeman Datum NázevVY_32_INOVACE_04_Z8_Nizozemsko.
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/14_Střědní Evropa Téma: Státy střední Evropy.
Jiří Korec Sexta 2008/2009. VENEZUELA Hlavní město: Caracas Rozloha: km² Nejvyšší bod: Pico Bolivar- 5007m.n.m Počet obyvatel: Hustota.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Antonín Košíček Sára Šobková
Západní Evropa AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Belgie Jakub Jenšovský.
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Transkript prezentace:

Co Vás čeká? Dozvíte se o těchto zemích: Belgie Co Vás čeká? Dozvíte se o těchto zemích: Belgie, Nizozemí, Francie a Švýcarsko Máme pro Vás připravené zajímavosti o těchto zemích Francie Švýcarsko Nizozemí

Belgie Hl.město: Brusel Rozloha: 32.545 km2 (146.na světě) Počet obyvatel: 10.511.382 (77.na světě) Hustota zalidnění: 337 obv./km2 (31.na světě) Jazyk: nizozemština, francouština, němčina Náboženství: římskokatolické, islám, protestantství, anglikánství a judaismus Státní zřízení: federativní konstituční monarchie Vznik: 1830 (nezávislá na Nizozemí) Král: Albert ll. Průměrná délka života: muži: 70, ženy 77 let Měna:1 belgický frank, euro Nejvyšší bod: Signal de Botrange (694 m.n.m.) Brusel ->

Zemědělství Využití půdy: lesy 21%, orná půda 24%, louky a pastviny 20%, stálé plodiny 1%, ostatní 34% Hl.zemědělské produkty a těžené suroviny: Obilí, řepa cukrovka, brambory, skot, dřevo, uhlí Hlavní hospodářská odvětví: hutnictví, lehké a těžké strojírenství, textilní prům., rafinerie ropy, cemický prům., výroba cementu a skla, potravinářský prům., broušení diamantů Vývoz: strojírenství, automobily( ),železo a ocel, chemické a farmaceutické výrobky,broušené diamanty, zelenina Podnebí: mírné, průměrná roční teplota v Bruselu od 2°C v lednu do 17,5°C v červenci

Geografie Belgie Geomorfologicky se Belgie dá rozdělit na 3 oblasti: pobřežní nížiny, rovinu (plató) v centrální části Belgie, a na hornaté Ardenny na jihovýchodě země. Centrální rovina zabírá většinu Belgie. Je to jemně zvlněná oblast s úrodnou půdou, protkaná sítí mnoha vodních toků – mezi nejvýznamnější patří Mása a Šelda Třetí oblast, Ardenny, je hornatá a zalesněná, s nepříliš úrodnou půdou a nevhodná pro zemědělství. Částečně zasahuje i do severní Francie. Nachází se zde nejvyšší bod Belgie, Signal de Botrange, o výšce 694 metrů.

Nizozemí Hl.město: Amsterdam Rozloha: 41.526 km2 (131.na světě) Počet obyvatel: 16.335.998 (59.na světě,2006) Hustota zalidnění:393 ob./km2 (15.na světě) Jazyk: nizozemština Náboženství: katolické, protestanské, islám(mezi přistěhovalci) Státní zřízení: konstituční monarchie Vznik: 23.5.1568 Královna: Beatrix Je členem:EU, NATO, OSN, RADY EVROPY, OBSE, OECD Nejvyšší bod: Vaalserberg (321 m.n.m.)

Nizozemí je tvořeno 12 provinciemi: Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Flevoland, Gelderland, Utrecht, Severní Holansko, Jižní Holansko,Zéland, Severní Brabantsko, Limburg

Hospodářství Základem je zde PRŮMYSL, OBCHOD,ZEMĚDĚLSTVÍ Těžba zemního plynu (6.místo na světě)-elektrická energie(tepelná elektrárna) Rozvinuté těžení ropy (Rotterdam), soli kamenné, draselno-hořečnatá sůl, vápenec, slín, keramická hlína Průmysl: Chemický, elektrostrojírenský, potravinářský, sklářský, textilní, keramický, papírenský, hutnický a hliníku. Daří se tu také dopravě(moře),mají zde 2.největší přístav na světě=Europort v Rotterdamu Zemědělství je zde rozvinuté, intenzivní, mechanické, výkonné, ale zaměstnává jen 3,7%obyvatelstva (604.432 lidí) Pěstují obilí, cukrovou řepu, kukuřici a brambory Živočišná výroba: chov skotu, drůbeže,prasat Pěstují zde také tulipány

Francie Hl.město: Paříž Rozloha: 547.030 km2(47.na světě)z toho 0,26% vodní plochy Prezident: Nicolas Sarkozy Počet obyvatel: 60.180.529(20.na světě) Hustota zalidnění: 111 ob./km2 (68.na světě) Jazyk: francouština Náboženství: římskokatolické 83-88%, islám 5-10%, protestantské 2%, judaismus 1% Nejvyšší bod: Mont Blanc( 4.810m.n.m.)

Podnebí Vlhké přímořské s vyrovnanými teplotami na západě,kontinentální na východě horká a suchá léta na pobřeží Středozemního moře Průměrná teplota v Paříži od 1-6°C v lednu do 14-25°C v červenci Využití půdy: orná půda 34%, louky a pastviny 23%, lesy27%, ostatní 16%

Švýcarsko Hl.město: Bern Rozloha: 41.293 km2 z toho 4.1% vodní plochy Počet obyvatel: 7,92 milionů( 92.na světě) Hustota zalidnění: 181 ob./km2 (60.na světě) Jazyk: němčina 63,7%, francouština 20,4%, italština 6,7%, rétorománština 0,5% Měna: 1 švýcarský frank Náboženství: katolíci 41%, protestanti 40% Nejvyšší bod: Dufourspitze (4634 m.n.m.)

Zemědělství Využití půdy: Pastviny a louky 39%, lesy 25%, orná půda 10%, ostatní 26% Hl.zemědělské produkty: dojnice, skot, prasata, ovce, obilí, ovoce, hrozny, zelenina, brambory Hl.hospodářská odvětí: cestovní ruch, strojírenství, chemický, farmaceutický, grafický, potravinářský a textilní prům., bankovnictví, hodinářství, výroba nástrojů a kovových výrobků Vývoz: strojírenství, elektrické přístroje, chemické a farmaceutické výrobky, nástroje, hodiny a hodinky, kovy, textil, dřevo, čokoláda, sýr

Konec Vytvořila: Marie Rachůnková Texty: Monika Maliňáková a Barbora Španihelová Internet a obrázky: Marie Rachůnková Pěkný den 