aminokyseliny a proteiny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aminokyseliny.
Advertisements

Digitální učební materiál
BÍLKOVINY (ROZDĚLENÍ)
Aminokyseliny.
Biochemie I 2011/2012 Makromolekuly buňky František Škanta.
BÍLKOVINY IV Rozdělení bílkovin
PROTEINY - přítomny ve všech buňkách - podíl proteinů až 80%
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
VY_32_INOVACE_05_PVP_243_Hol
VY_32_INOVACE_05_PVP_242_Hol
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Chemická stavba buněk Září 2009.
Peptidy.
Biologie buňky chemické složení.
Struktura a vlastnosti bílkovin.
BÍLKOVINY (SLOŽENÍ) VY_32_INOVACE_3.3.CH3.07/Cc CZ.1.07/1.5.00/
Bílkoviny - proteiny.
PaedDr. Ivana Töpferová
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_09.
Aminokyseliny.
valin izoleucin leucin methionin
BÍLKOVINY I Aminokyseliny
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_08.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_13 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
BÍLKOVINY.
31.1 Aminokyseliny, bílkoviny
úlohy proteinů Proteiny (bílkoviny) stavební katalytická
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
BÍLKOVINY (AMINOKYSELINY)
Bílkoviny a jejich metabolismus. Charakteristika Makromolekulární látky biopolymery Makromolekulární látky biopolymery Stavební jednotkou jsou  - AMK:
Aminokyseliny 1 Mgr. Richard Horký.
Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
KLÍŠE lázn ě 9:30 Na rycht ě 9:45 Mírové nám ě stí 11:00.
Aminokyseliny substituční deriváty karboxylových kyselin
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
(aminokyseliny, peptidy…)
SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Bílkoviny.
BÍLKOVINY ( PROTEINY ) biomakromolekulární látky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Bílkoviny. Obsah Význam a vlastnosti bílkovin Složení bílkovin – aminokyseliny Struktura bílkovin Přehled bílkovin - fibrilární a globulární bílkoviny.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Bílkoviny-Proteiny Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_18 CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PŘÍRODNÍ.
Aminokyseliny Proteiny upraveno v rámci projektu OPPA Tento projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu a rozpočtu hl. města Prahy v.
1 PROTEINY © Biochemický ústav LF MU (H.P.)
Bílkoviny - aminokyseliny. Složení bílkovin -aminokyseliny – stavební kameny bílkovin Známo asi 300 druhů Proteinogenních 20, jsou řady L–α –AK Pozn.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
PROTEINY-BÍLKOVINY LUCIE VÁŇOVÁ. ZÁKLADNÍ STAVEBNÍ JEDNOTKA.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Úvod do molekulární biofyziky I
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výukový materiál VY_52_INOVACE_25_ Bílkoviny-vlastnosti
Peptidy Oligopeptidy Polypeptidy
α- aminokyseliny a bílkoviny
PROTEINY © Biochemický ústav LF MU (H.P.)
Lékařská chemie Aminokyseliny Peptidy, proteiny Primární, sekundární, terciární a kvartérní struktura proteinů.
Chemická struktura aminokyselin
Bílkoviny (proteiny).
Úvod do molekulární biofyziky I
Lékařská chemie Aminokyseliny.
Bílkoviny.
BÍLKOVINY=PROTEINY.
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

aminokyseliny a proteiny funkce proteinů : proteiny zastávají téměř všechny biologické funkce, s výjimkou přenosu informace stavební funkce buněk a tkání biokatalyzátory, urychlují biochemické reakce - enzymy řídicí funkce biochemických pochodů - hormony obranné pochody - protilátky transportní funkce - kyslík, ionty zásobní funkce - uchovávají důležité ionty základními stavebními jednotkami všech proteinů jsou aminonokyseliny

aminokyseliny aminokyseliny- aminokarboxylové kyseliny aminové, - NH2 - substituční deriváty karboxylových kyselin aminová skupina(aminoskupina) je vázaná na uhlíku alfa. atom uhlíku je chirálním centrem opticky aktivní mimo glycin !! bez výjimky patří do řady L - přírodní aminokyseliny

obecný vzorec aminokyselin

Obojetný, bipolární iont -amfiont COO- H3N+ C H R

aminokyseliny - názvosloví systematické názvy aminokyselin – jako u ostatních substitučních derivátů kyselin. biochemická terminologie - triviální názvy, od nichž se odvozují třípísmenné zkratky. Ty se používají celosvětově ve všech biochemických schématech

aminokyseliny - vlastnosti optická aktivita s výjimkou glycinu, který nemá chirální centrum! amfoterní povaha obojživelník obsahují dvě funkční skupiny - amfolyty

aminokyseliny - amfoterní povaha COOH H2N C H R H+ OH- COOH H3N+ C H R COO- H2N C H R

aminokyseliny - reakce tvorba peptidové vazby – vznik peptidů a proteinů: H R – CH - CO OH + H 2N – CH - COOH R – CH – C – N – CH - COOH -H2O NH2 R NH2 O R aminový konec karboxylový konec

aminokyseliny - reakce substituční reakce – transaminace dekarboxylace

aminokyseliny - rozdělení s nepolárním řetězcem R glycin, alanin, valin, leucin, izoleucin, prolin, fenylalanin. s polární skupinou -OH, -SH, -CONH2 nebo heterocyklus tyrosin, tryptofan, serin, threonin, cystein, methionin, asparagin a glutamin kyselé monoaminodikarboxylové kyselina asparagová a glutamová. zásadité - více než jedna aminová skupina lysin, arginin, histidin

esenciální aminokyseliny nezbytné, organismus je nedokáže vytvořit: aminokyseliny s rozvětvenými řetězci valin, leucin, izoleucin, -methionin – sirná AMK aminokyseliny s aromatickým cyklem tryptofan, fenylalanin, -lysin – zásaditá AMK -- threonin

peptidy peptidy jsou přírodní látky složené ze dvou nebo více aminokyselin není přesná hranice mezi peptidy a proteiny, peptidy mají relativní molekulovou hmotnost maximálně do 10 000 dělí se na: oligopeptidy = peptidy s počtem aminokyselin do 10 polypeptidy = peptidy s větším množstvím aminokyselin

peptidy – zástupci I peptidové hormony oxytocin a adiuretin-vasopressin neurosekrety hypothalamu vylučované prostřednictvím neurohypofýzy, obsahují cystein, vzhledem k disulfidickým vazbám mají cyklickou strukturu. adrenokortikotropní hormon - ACTH hormon předního laloku hypofýzy - adenohypofýzy inzulín a glukagon Langerhansovy ostrůvky pankreatu parathormon příštitných tělísek se svou molekulovou hmotností 8500 již velmi blíží proteinům.

peptidy – zástupci II antibiotika a jedy - produkce houbami nebo mikroorganismy penicilin - plíseň Penicillium notatum gramicidin a aktinomycin. falloidin - muchomůrka hlízovitá, ze sedmi aminokyselin. glutathion = gama-glutamylcysteinylglycin biologický redoxní činitel. aspartam – umělé sladidlo, dipeptid, 200 x sladší než sacharosa

proteiny - bílkoviny proteiny se od peptidů liší mnohem vyšší relativní molekulovou hmotností někdy je hranice mezi peptidy a proteiny značně nejasná proteiny mají molekulovou hmotnost vyšší než 10000.

proteiny - vlastnosti I koloidní roztoky soly, gely, rosoly rozpustnost proteinů ovlivněna: tvarem a velikostí makromolekuly pH roztoku přítomností solí. vysolení - po přidání neutrální soli může dojít ke ztrátě vodního obalu, protein se v roztoku neudrží - reversibilní reakce

proteiny - vlastnosti II dialýza oddělování nízkomolekulárních příměsí z roztoků proteinů amfoterní povaha izoelektrický bod - pI hodnota pI je dána výsledným poměrem volných karboxylových a aminových skupin - proteiny s vyšším podílem zásaditých aminokyselin budou mít pI v oblasti alkalické, proteiny s vyšším podílem kyselých aminokyselin budou mít pI v oblasti kyselé v izoelektrickém bodu jsou náboje vyrovnané bílkovina se pohybuje v pI ve stejnosměrném elektrickém poli nejpomaleji - elektroforéza

proteiny - vlastnosti III denaturace - změna konformace proteinu kyseliny zásady soli těžkých kovů vyšší teploty ztráta biologických a chemických vlastností proteinů nevratný, ireversibilní děj !!! v praxi - sterilizace lyofilizace – mrazová sublimace použití ke konzervaci některých citlivých proteinů

proteiny – struktura I primární struktura – sekvence AMK peptidické vazby - rušení pouze chemicky sekundární struktura α - helix, skládaný list - vodíkové můstky terciární struktura - kombinace listu a helixu fibrilární – nehty, peří, vlasy, chlupy, kolagen, elastin globulární – lidská plasma kvarterní struktura – prostorové uspořádání polypeptidových řetězců – hemoglobin( 4 řetězce)

proteiny – kvarterní struktura několik podjednotek - polypeptidových řetězců s terciární strukturou nekovalentní vazby hemoglobin - čtyři globulární podjednotky, v každé z nich je vázán jeden hem

proteiny - primární struktura

proteiny - vazebné interakce

proteiny - sekundární struktura

proteiny - terciární struktura

proteiny - rozdělení jednoduché proteiny albuminy globuliny fibrilární proteiny – keratin, kolagen, elastin složené proteiny: protein + prostetická složka fosfoproteiny: kyselina fosforečná lipoproteiny: lipidová složka, cholesterol glykoproteiny: glycidy - glukoza chromoproteiny: barvivo - hem metaloproteiny: kov – Cu, Fe nukleoproteiny

proteiny - antigenní povaha schopnost získat specifickou imunitu: antigeny specifická imunitní reakce - imunoglobuliny specifická buněčná reakce – T-lymfocyty hapteny nízkomolekulární látky - jod kovalentně navázány na některou z bílkovin, účinný antigen

proteiny - výroba Způsob výroby aminokyselin, kdy se na kyanhydrin aldehydu nebo ketonu působí amoniakem, načež se vzniklý nitril a-kyseliny hydrolyzuje varem se zředěnou minerální kyselinou.

ukázka reakce