HMYZ Členovci Autor: Bronislav Šenkeřík

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strunatci Chordata.
Advertisements

BLANOKŘÍDLÝ Hmyz Mgr. Iva Havlíková ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_334.
DVOUKŘÍDLÍ 1 pár blanitých křídel
Přírodopis 6. ročník Hmyz Mgr. Helena Roubalová.
HMYZ je nejpočetnější a nejrozmanitější skupinou živočichů na naší planetě entomologie je věda zabývající se studiem hmyzu.
Členovci  Členovci představují největší kmen živočišné říše se značným hospodářským významem. Mimo hmyz k nim patří také například korýši, pavoukovci.
Kmen: Měkkýši měkké tělo, kryté uhličitanovou schránkou.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
MĚKKÝŠI Základní škola a mateřská škola, Tupesy,
členovci v říši živočichů
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Třída:Hmyz nejpočetnější třída živočichů na Zemi souš i voda
Řád: Rovnokřídlí Podřád: Saranče
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P13/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Hmyz Autor: Mgr. Eva Vrtišková.
Kmen: Členovci nejpočetnější skupina článkované tělo a končetiny
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
zdroj obrázku: www. hmyz.info
BLANOKŘÍDLÍ Anna Poláčková, 2.A.
Hmyz s proměnou nedokonalou
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Elektronická učebnice - II
VÝVIN HMYZU Autor: Bronislav Šenkeřík
ZVÍŘÁTKA DVORKU – VČELY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Hmyz s proměnou dokonalou vajíčko – larva –kukla –dospělec zdroj:www
HMYZ.
Třída: hmyz Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou hmyzu. Materiál.
Hmyz Přírodopis VY_32_INOVACE_209, 11. sada, Př 4
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Včela medonosná.
Kmen: členovci II. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Vypracovala: V. Černochová
Pří_273_Živá příroda_Bezobratlí v Chřibech Autor: Mgr. Marie Pížová
Třída:Korýši hlavohruď a zadeček 2 páry tykadel
Hmyz s proměnou dokonalou
Vypracovala: Jana Mikešová
DIDAKTICKÁ HRA PRO 6. ROČNÍK
ŽIVOT VČEL Autor: Bronislav Šenkeřík
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Včela opakování.
Hmyz s proměnou dokonalou
Stavba těla hmyzu Učebnice str. 76/77.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu: Včela medonosná.
podkmen: VZDUŠNICOVCI (TRACHEATA)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
 Materiál pro výuku přírodopisu v 6. ročníku základní školy praktické  Určeno pro interaktivní tabuli  Výklad nové látky – druhy hmyzu, stavba těla,
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
než začnete prohlížet prezentaci ...
MĚKKÝŠI.
Portál eVIM Stavba těla hmyzu.
Identifikátor školy: Šablona VY_32_INOVACE_38_Hmyz.
Obecná charakteristika třídy
zpracovaný v rámci projektu
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Prezentace seznamuje žáky se stavbou těla a typy vývoje hmyzu Předmět
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Bezobratlí Členovci.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy Autor: Název: Téma: Číslo projektu: ZŠ a MŠ Březno
Kmen: ČLENOVCI (Arthropoda)
Kmen: Členovci.
INSECTA 3. ledna 2014 VY_52_INOVACE_210225
VY_32_INOVACE_04-40 Ročník: VI. ročník Vzdělávací oblast:
Třída: KORÝŠI.
RYBY Původně sladkovodní, některé druhy se dokázaly přizpůsobit životu ve slané vodě. Je to nejpočetnější třída obratlovců( druhů, u nás žije asi.
Anotace Výukový program pro žáky 6. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma:Členovci - pavoukovci. Možnost využití: interaktivní tabule.
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1
Transkript prezentace:

HMYZ Členovci Autor: Bronislav Šenkeřík ZŠ Gabry a Málinky Štítná nad Vláří Přírodopis 6. ročník

nejpočetnější třída živočichů převážně suchozemští hospodářsky významné druhy, škůdci i cizopasníci nestejnocenně článkované tělo i končetiny tři základní části těla hlava hruď zadeček

Včela medonosná:

Hlava: nitková tykadla (čich + hmat) složené oči tři malá jednoduchá očka ústní ústrojí (u včely lízavě-sací) Hruď (tři články): tři páry končetin dva páry blanitých křídel Zadeček (šest článků): žihadlo

Ústní ústrojí hmyzu: kousací (brouci) bodavě-sací (komáři) lízavě-sací (moucha, včela) sací (motýli)

Vnitřní ústrojí hmyzu (včely):

TS: ústní ústrojí, hltan, jícen, medový váček, žaludek, střevo, řitní otvor CS: otevřená hřbetní céva (=srdce) DS: vzdušnice (trubičky vyztužené chitinem) otvory na tělních článcích přivádí kyslík přímo k orgánům VS: malpigické trubice NS: uzlinová RS: gonochoristé (oddělené pohlaví) matka=samice s vyvinutými pohlavními orgány dělnice=samice se zakrnělými pohlavními orgány trubec=samec (nemá žihadlo)

Použité zdroje: http://ucivo.webnode.cz/album/motyli/hmyz-motyli-belasek-zelny-jpg/ http://www.benesovsko.info/clanky/pomaha-hmyz-odhalit-zlocin-vice-na-prednasce-ve-vlasimi http://www.osel.cz/index.php?clanek=1869 http://www.cez-okno.net/clanok/vikendovy-koktejl-2 http://odagamy.blog.cz/en http://www.infoaddict.com/honey-bee-deaths-continue-to-rise http://www.xage.cz/krasy/oci-hmyzu/#middle http://www.hmyz.net/ocihmyzu.htm http://www.psiporadna.estranky.cz/clanky/zdravi/ektoparazite-psa---paraziticti-clenovci.html http://vcelareni.unas.cz/anatomie.htm http://www.zoochleby.cz/zvirata/vcela_medonosna.htm http://www.vcelarime.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=112:stavba-tela-vcely-medonosnej&catid=64:o-vcelach&Itemid=91

Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu Gabra a Málinka před interaktivní tabulí, který je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.