Měkkýši Digitalizace výuky Příjemce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Živočichové v lesích Měkkýši.
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY : ZŠ a MŠ Blatnice pod Sv. Ant.
MLŽI.
Měkkýši Plži Mlži Hlavonožci. Měkkýši Plži Mlži Hlavonožci.
MĚKKÝŠI Základní škola a mateřská škola, Tupesy, Mlži
MĚKKÝŠI – ŽIVOČICHOVÉ S MĚKKÝM TĚLEM
Martina Zelenková III.B
Kmen: Měkkýši měkké tělo, kryté uhličitanovou schránkou.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: MĚKKÝŠI VY_inovace_32_PR6_19
Třída: Mlži Škeble rybničná: rybníky dvoustranně souměrné tělo kryté
Opakování a procvičení učiva
MĚKKÝŠI 2) mlži 3) hlavonožci ZNAKY: žijí ve vodě i na souši
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
MĚKKÝŠI.
MĚKKÝŠI Základní škola a mateřská škola, Tupesy,
Plži – ulita Zdroj:cs.wikipedia.org/wiki/Plži
Digitalizace výuky Příjemce
Mlži Mgr. Helena Roubalová
Měkkýši.
Kmen: MĚKKÝŠI Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
MĚKKÝŠI Měkké tělo, které je (bývalo) chráněno vápenitou schránkou
Hlavonožci Cephalopoda.
KMEN Měkkýši Kmen měkkýši má 3 třídy Plži – hlemýžď zahradní
Zástupci měkkýšů Metodika:
MĚKKÝŠI Základní škola a mateřská škola, Tupesy, Hlavonožci
ulita plicní vak řitní otvor pohlavní otvor srdce tykadla + oči
Kmen: Měkkýši /Mollusca/
MĚKKÝŠI 2 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Měkkýši Hlavonožci.
HLAVONOŽCI Nejdokonalejší druh měkkýšů
MLŽI Schránku tvoří dvě lastury spojené svaly
RISK MĚKKÝŠI Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Mgr. Iva Havlíková ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_318
Základní škola Kladruby
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Měkkýši hlavonožci.
Měkkyši Berenika Jurková 5.A.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Měkkýši plži.
Třída: Hlavonožci.
Mlži -2lastury Zdroj:cs.wikipedia.org/wiki/mlži.
Kmen: MĚKKÝŠI.
kmen: MĚKKÝŠI (Mollusca)
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Měkkýši mlži.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VI Vzdělávací.
Měkkýši, kroužkovci, členovci - korýši
HÁDEJ, KDO JSEM - MĚKKÝŠI Základní škola a Mateřská škola Knínice u Boskovic, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ číslo DUMu: VY_32_INOVACE_47_Pr6_hadej_mekkysi.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 04 Měkkýši plži TEMA: Přírodopis.
Žahavci – žahaví dravci
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Kmen: MĚKKÝŠI Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
MĚKKÝŠI.
MĚKKÝŠI měkké tělo (někdy ukryté ve vápenaté schránce)
Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres Nymburk
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
MĚKKÝŠI 2) mlži 3) hlavonožci ZNAKY: žijí ve vodě i na souši
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál VY_52_INOVACE_29_ měkkýši
VY_32_INOVACE_37_Měkkýši - 3.část
HLAVONOŽCI 12. října 2013 VY_52_INOVACE_210216
Kmen: Měkkýši /Mollusca/
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Kmen: Měkkýši /Mollusca/
PŘÍRODOPIS 6 MĚKKÝŠI.
MĚKKÝŠI - MLŽI PŘÍRODOPIS 6.
AUTOR: Mgr. Radoušová Marcela
MĚKKÝŠI – ŽIVOČICHOVÉ S MĚKKÝM TĚLEM (po výkladu si zapiš do sešitu)
Transkript prezentace:

Měkkýši Digitalizace výuky Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.05/02.0010 Název projektu Digitalizace výuky Číslo prioritní osy 1/1.1 Předmět Přírodopis Téma Měkkýši Ročník šestý Autor Mgr. Anna Ascherlová

Měkkýši

Měkkýši – živočichové s měkkým tělem Mají měkké nečlánkované tělo bez vnitřní kostry Většina má tělo chráněné pevnou schránkou

Schránky měkkýšů Schránky měkkýšů jsou vápenaté Nazývají se ulity a lastury Některé mají uvnitř různě silnou vrstvu perleti

Schránky měkkýšů Podle obrázků v uč. str. 58 označte ulity nebo lastury

Měkkýši - rozdělení Plži Mlži Hlavonožci

Plži Jsou nejpočetnější skupinou měkkýšů Vyskytují se na souši, ve sladkých vodách i v moři Známý zástupce např. hlemýžď zahradní

Plži Tělo hlemýždě tvoří hlava, svalnatá noha a útrobní vak, který je stočen ve spirálně stočené schránce – ulitě na hlavě - 2 páry tykadel: (doplňte k čemu slouží podle uč. str. 58) - kratší :…………………………………………….. - delší:………………………………………………..

Plži – orgánové soustavy Vnitřní orgány hlemýždě jsou uloženy v útrobním vaku pod ulitou Dýchání – plícemi Cévní soustava – otevřená v níž proudí krev poháněná srdcem Nervová soustava – uzliny v hlavové části spojeny s nervovými vlákny Trávicí soustava – v ústní dutině drsný jazýček - radula

Plži - rozmnožování Obojetníci Na jaře probíhá páření, při němž si dva jedinci vyměňují spermie Oplozená vajíčka jsou kladena do půdy Vývin přímý

Plži - zástupci Podle učebnice str. 59 pojmenujte tyto druhy

Plži - zástupci

Plži - zástupci

Mlži Sladkovodní i mořští měkkýši se schránkou, kterou tvoří dvě lastury Zástupcem sladkovodních mlžů je škeble rybničná

Mlži Na těle škeble můžeme rozlišit svalnatou nohu a útrobní vak, hlava zcela chybí

Mlži – orgánové soustavy Pohyb – svaly otevírají a zavírají lastury, škeble tak může vysunovat svalnatou nohu Dýchání – žábry Trávicí soustava – přijímacím otvorem nasávání vody s potravou Cévní soustava – otevřená, srdce, krev

Mlži - rozmnožování Oddělené pohlaví Z oplozených vajíček se líhnou larvy, ze kterých po určité době vznikají malé škeble - vývin………………………………(samostatně doplň)

Mlži - zástupci Vyhledejte v učebnici a na internetu obrázky těchto druhů a doplňte, zda žijí v mořích či slané vodě: Perlotvorka mořská……………………………………. Perlorodka říční…………………………………………. Srdcovka jedlá…………………………………………… Ústřice jedlá………………………………………………. Slávka jedlá……………………………………………….. Hřebenatka jakubská……………………………………

Mlži - význam Zkuste se zamyslet nad tím, jaký mají mlži význam pro člověka. Použijte vlastní znalosti nebo informace z učebnice, internetu apod. Svoje poznatky zapisujte do sešitu.

Mlži - význam Perleť – výroba knoflíků, šperků Některé druhy jako potrava – např. ústřice Perly – zjisti, jakým způsobem vzniká perla a proč jsou tak vzácné.

Hlavonožci Nejdokonalejší skupina měkkýšů Žijí pouze v moři Dýchají žábrami Z vnitřních ústrojí mají nejdokonaleji vyvinutou nervovou soustavu a smysly Stavba očí připomíná oči obratlovců Mají vyvinutý mozek – vznikl splynutím nervových uzlin

Hlavonožci - zástupci Sépie obecná – má vakovité tělo 15 – 30 cm dlouhé rozlišené na hlavu a svalnatou nohu přeměněnou v nálevku Okolo ústního otvoru – 10 ramen, slouží k pohybu a k získávání potravy Oporou těla je vápenatá destička – sépiová kost (zbytek schránky uvnitř těla) Oddělené pohlaví, vývin přímý (Kliknutím na „sépie obecná“ se můžete podívat na video)

Hlavonožci - zástupci Chobotnice pobřežní Má 8 stejně dlouhých ramen kolem ústního otvoru hojně se vyskytuje ve Středozemním moři a v teplých vodách Atlantiku Dorůstají velkých rozměrů (koukni na video – chobotnice napadla žraloka a potápěče)

Hlavonožci - zástupci Loděnka hlubinná Je nazývána „živou zkamenělinou“ Žije v hloubkách Tichého oceánu Má spirálovitě stočenou schránku s větším počtem komůrek

Hlavonožci - zástupci Krakatice obrovská – největší hlavonožec (Kliknutím na obrázek zjisti více)