Ukrajina.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Téma hodiny: Ukrajina - opakování Předmět: Zeměpis
Advertisements

Autor: Mgr. Jana Kalandrová
Téma hodiny: Bělorusko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
Polsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Téma hodiny: Moldavsko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
IRSKO Robin Plch 8.A
Moldavsko.
MOLDAVSKO.
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Východní Evropa.
Litva Filip Dostál 8.A
Základní údaje Krajské město: Olomouc Rozloha: km²
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Východní Evropa.
Východní Evropa – Ukrajina
Nela Lachmanová VIII.B Makedonie Nela Lachmanová VIII.B
SRBSKO.
ČESKÁ REPUBLIKA Vlajka Znak. Obecně Hlavní město: Praha Hlavní město: Praha Počet obyvatel: Počet obyvatel: Rozloha: km².
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Bělorusko Daniel Knápek 8.B
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Evropské regiony – Východní Evropa – Moldavsko, Ukrajina, Bělorusko
Velká Británie (Great Britain).
PORTUGALSKO.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Ukrajina.
Předmět a očekávaný výstup
Українська Республіки
Postsovětské státy Ukrajina 1991 ze SSSR
Referát-Německo Aleš Novotný 8.A
SLOVINSKO.
ŘECKO Vlajka Řecka Vlajka prezidenta.
LITVA.
Lotyšsko Nikola Žabová 8.B
Autor: Mgr. Jana Kalandrová
RUMUNSKO.
Polská republika je stát ležící ve střední Evropě.
MOLDAVSKO.
Východní Evropa Z_134_Evropa_Východní Evropa
Francie Miroslav Chmelka.
Rumunsko Rumunsko je stát ležící z větší části na Balkánském poloostrově v jihovýchodní části Evropy. Sousedí s Ukrajinou a Moldavskem na severovýchodě,
Ukrajina (Východní Evropa)
Litva V několika jazicích : Anglicky : Lithuania / Lithuanian
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Maďarsko TÉMATICKÝ CELEK:Evropa ČÍSLO.
Ukrajina Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Moldavsko Kamil Bulka Sexta. Poloha Moldavska východní Evropa mírné podnební pásmo sousedé: Ukrajina, Rumunsko.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_12_INOVACE_032_ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Bývalé státy Sovětského svazu
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Bulharsko TÉMATICKÝ CELEK:Evropa ČÍSLO.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_295 _Polsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Urči státy, které podle tebe patří do východní Evropy  Rusko, Ukrajina, Moldavsko, Bělorusko, Estonsko, Lotyšsko, Litva __ __ __ __ __ __ __ __ __ __.
Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
EVROPA Německo Velká Británie Švédsko Česká republika Francie Itálie.
Ukrajina Bělorusko Moldavsko
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Antonín Košíček Sára Šobková
Maďarsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
VY_52_INOVACE_30_02_státy východní Evropy
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_11_22_SLOVENSKO.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Obecná charakteristika kontinentu
Dánsko Vlajka znak.
Česká republika
Transkript prezentace:

Ukrajina

Základní informace Hlavní město: Kyjev Rozloha: 603 700 km² - skoro 8x větší než ČR Počet obyvatel: 45,5 milionu (2011) Časové pásmo: +2 Úřední jazyk: ukrajinština Náboženství: pravoslaví a řeckokatolické křesťanství Státní zřízení: poloprezidentská republika Měna: Ukrajinská hřivna (UAH) Prezident: Viktor Janukovyč Vznik:24. srpna 1991 (odtržením od SSSR)

Státní vlajka a znak

Poloha Ukrajina leží ve východní Evropě a náleží jí poloostrov Krym. Z jihu ji omývá Černé a Azovské moře. Sousedé: Rusko, Bělorusko, Polsko, Slovensko,Maďarsko, Rumunsko, Moldavsko

Povrch Povrch je tvořen především vysočinami a pahorkatinami či náhorními plošinami přerušovanými údolími řek. Na jihu země se rozkládají rovinaté stepi; druhá větší rovinatá oblast je tzv. Polesí při hranicích s Běloruskem. Největšími pohořími jsou Karpaty na jihozápadě země (nejvyšším vrchem je Hoverla, 2061 m) a Krymské hory na jihu Krymského poloostrova, jejichž nejvyšší vrcholky dosahují okolo 1500 m.

Hoverla

Podnebí Téměř celá Ukrajina náleží do mírného klimatického pásu, pouze na úzkém území mezi Krymskými horami a Černým mořem je podnebí subtropické. Průměrná roční teplota se pohybuje mezi +6 °C na severu a +12 °C na jihu země.

Vodstvo Celková délka říční sítě je okolo 170 000 km. Nejvýznamnější řekou je Dněpr, který protíná Ukrajinou ze severu na jih. Východní Ukrajinou protéká Severní Doněc, přítok Donu. Další velké řeky jsou Prut, Dněstr a Jižní Buh. Velké řeky jsou využívány jednak pro lodní dopravu, jednak jako zdroj energie, zejména na Dněpru bylo vybudováno několik velkých přehrad s hydroelektrárnami.

Vodní elektrárna a most na Dněpru

Zemědělství Většina území Ukrajiny disponuje kvalitní a úrodnou černozemní půdou. Obděláváno je 57% půdy. Mezi hlavní zemědělské produkty patří: pšenice, ječmen, cukrová řepa, brambory, kukuřice, slunečnice, maso a mléčné výrobky. Chová se zde hlavně skot a prasata, důležitý je rovněž rybolov. V jižních oblastech je rozšířeno také vinařství. Karpaty jsou důležitou zásobárnou dřeva.

Turismus Nejoblíbenější turistickou destinací je Krym, jeho hory a letoviska Jalta a Sevastopol. Oblíbené jsou Karpaty. Navštěvované je samozřejmě hlavní město Kyjev. Turisté vyhledávají také města s historickými památkami Lvov, Oděsu, Černovice a další. Navštěvovaná jsou také poutní místa jako Počajevský monastýr. Příznivci katastrofické turistiky míří do Černobylu. Běžné oblasti nejsou navštěvována téměř vůbec.

Památky Uspenský klášter na Krymu Chrám sv. Michala v Kyjevu Poutní místo Počajivská lávra

Doprava Na Ukrajině nejsou klasické dálnice. Z Kyjeva do Lvova a Oděsy vedou tzv. expresní silnice. Cesty bývají často ve velmi špatném stavu. Rozvinutá je hromadná doprava. Ve 3 městech jezdí metro v desítkách měst tramvaje nebo trolejbusy. Velmi rozšířené jsou maršrutky.

Maršrutka

Zajímavosti Zlatá barva na vlajce symbolizuje úrodná pole,modrá pak nebe nad nimi. Ukrajinci svítí, až když je úplná tma. Co se dělá s nepotřebnými tanky?Odpočívají věčným spánkem na obřích hřbitovech.

Hřbitov pro vysloužilé tanky v Charkově

Konec