Předmět a očekávaný výstup

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Advertisements

Registrační číslo projektu
Rusko (Ruská federace)
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
VY_32_ INOVACE_4.1.GE3N.06/Dm Autor materiálu: Mgr. Jaromír Dümler Datum vytvoření: listopad Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: Geografie.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
R U S K O Obrázek 1 EU – OP VK – III/2 ICT DUM 20
Předmět a očekávaný výstup
Předmět a očekávaný výstup
Označení DUM Fa - DUM Autor Příjmení a jméno: Fichna Josef, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
Rusko Největší země světa, rozkládající se na evropském i asijském kontinentu. 2/3 země leží v tzv. severní zóně s trvale nepříznivými klimatickými podmínkami.
RUSKO Světová velmoc.
Předmět a očekávaný výstup
Předmět a očekávaný výstup
Předmět a očekávaný výstup
Rusko Jarmila Kovářová.
Předmět a očekávaný výstup
Označení DUM Fa - DUM Autor Příjmení a jméno: Fichna Josef, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
REGIONY EVROPY SEVERNÍ EVROPA.
Geografická charakteristika Ruska
EVROPA Rusko III2-Z7-III-20.
Předmět a očekávaný výstup
Východní Evropa – Ukrajina
Rusko.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Rusko Je největší ze států bývalého SSSR (Sovětský svaz).
USA Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Předmět a očekávaný výstup
Předmět a očekávaný výstup
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Označení DUM Fa - DUM Autor Příjmení a jméno: Fichna Josef, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Zeměpis 7. ročník Zpracovala: Mgr. Jitka Tkadlecová
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 25-Rusko
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
AUTOR: Mgr. Josef Zhorný ANOTACE: Prezentace slouží jako opakování tematického bloku Rusko. Jedná se převážně o práci s textem. Konkrétní otázky jsou vždy.
Téma hodiny: Rusko - základní údaje, poloha, přírodní podmínky
Předmět a očekávaný výstup
Předmět a očekávaný výstup
RUSKO Jan Vaněk.
Rusko 20. ledna 2006.
Téma hodiny: Rusko - socioekonomické poměry Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník Anotace: Rusko – socioekonomické poměry Klíčová slova: Obyvatelstvo,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Nejrozlehlejší stát světa ležící na dvou světadílech
Přírodní podmínky Asie
Pojmy – východní Evropa
Bývalé státy Sovětského svazu
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: červen 2013 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Zeměpis světadílů.
Urči státy, které podle tebe patří do východní Evropy  Rusko, Ukrajina, Moldavsko, Bělorusko, Estonsko, Lotyšsko, Litva __ __ __ __ __ __ __ __ __ __.
Kanada AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_17_Z7_Skála
RUSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Vzdělávací materiál: Rusko – asijská část Operační systém:
RUSKO (Ruská federace)
ASIE - SIBIŘ VY_32_INOVACE_07-40 Ročník: VII. Vzdělávací oblast:
VY_32_INOVACE_Fi_II_11 Název Rusko – lidé a hospodářství
ASIE – poloha, členitost a povrch
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Zeměpis 7. ročník
VY_32_INOVACE_160_Evropská část Ruska
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: Mgr. Libor Hrbek Název : VY_32_INOVACE_8A02Z6-8_Rusko – státní zřízení.
Rusko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_368.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
EVROPA VÝCHODNÍ EVROPA – RUSKO
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Transkript prezentace:

Předmět a očekávaný výstup Označení DUM 20 - 12 - Fa - DUM Autor Příjmení a jméno: Fichna Josef, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace Adresa: Zahradní 10, Štěpánkovice, 747 28 Předmět a očekávaný výstup Ročník: 8. Datum: 8. 1. 2013 Předmět: Zeměpis Tematický celek: Evropa – Rusko Očekávaný výstup: Charakterizuje jednotlivé státy Evropy. Porovnává a hodnotí polohu, rozlohu, přírodní, kulturní, společenské, politické a hospodářské poměry, zvláštnosti a podobnosti Evropy. Anotace: Prezentace pro žáky, ve které se dozví základní informace o státech Evropy. Součástí výuky budou i vlastní prezentace žáků na jednotlivé státy Evropy. Klíčová slova: Evropa, Rusko, Moskva

RUSKO Obr. 1

KRAJINA RUSKA STÁTY: Rusko MOŘE: Baltské, Bílé, Barentsovo, Karské, Laptěvů, Východosibiřské, Čukotské, Beringovo, Ochotské, Japonské, Černé, Azovské, Severní ledový oceán OSTROVY: Kolgujev, Nová země, země Františka Josefa, Severní země, Novosibiřské, Wrangelův, Kurily, Sachalin POLOOSTROVY: Kola, Kanin, Jamal, Tajmyr, Čukotka, Kamčatka, Krym ZÁLIVY: Finský, Kandalakšský, Oněžský, Dvinský, Češský, Bajdaratský, Obský, Šelichovův PRŮLIVY: Beringův, Tatarský, Kerčský

POHOŘÍ: Ural, Středosibiřská vysočina, Verchojanské, Čerského, Kolymské, Čukotské, Altaj, Sajanské, Kavkaz NÍŽINY: Východoevropská, Západosibiřská, Kaspická ŘEKY: Oněga, Severní Dvina, Pečora, Ob, Jenisej, Angara, Lena, Kolyma, Amur, Emba, Ural, Volha, Don, Dněpr JEZERA: Čudské, Ladožské, Oněžské, Bajkal (nejhlubší 1 637 m), Balkaš, Aralské, Kaspické moře (největší 371 000 km2)

PODNEBÍ RUSKA PODNEBÍ – KONTINENTÁLNÍ – je na většině území (velký rozdíl teplot mezi létem, až 30˚C, a zimou – u Verchojanska -78˚C) SUBTROPICKÉ – východní pobřeží Černého m. OCEÁNSKÉ – Dálný východ (vliv Tichého o.) SUBPOLÁRNÍ A POLÁRNÍ – na severním pobřeží VEGETAČNÍ PÁSY – na S jsou polární pustiny, které přecházejí v TUNDRU lesy mírného pásu – hlavně TAJGA na Sibiři stepi – JZ část Ruska polopouště – u Kaspického moře

KRAJINA RUSKA Obr. 2

RUSKO VLAJKA ÚZEMÍ Obr. 3 Obr. 4

RUSKO FAKTA A ČÍSLA: Rozloha: 17 075 000 km2 , (evr. č. 3 956 000 km2 ) Počet obyvatel: 148 000 000, ( evr. část 86 100 000) Hlavní město: Moskva (8 800 000) Státní zřízení: federativní republika Úřední jazyk: ruština Měna: rubl Hlavní náboženství: křesťanství, islám, judaismus HDP: 2 680 US dolarů Rusku patří již dříve zmiňované ostrovy.

HOSPODÁŘSTVÍ TĚŽBA: ropa, zemní plyn, černé uhlí, železná ruda, diamanty, zlato, platina, hliník, nikl, zinek, antimon, olovo, wolfram, uran PRŮMYSL: STROJÍRENSKÝ – auta (LADA, KAMAZ), letadla - HUTNICKÝ – železo, ocel, barevné kovy ENERGETICKÝ – jaderné elektrárny VOJENSKÝ – tanky, letadla (MIG), rakety (jaderné), lodě a ponorky, samopaly CHEMICKÝ – petrochemie DOPRAVA – letecká, námořní, potrubní (ropovody a plynovody), železniční (BAM – Bajkalsko-Amurská magistrála) ZEMĚDĚLSTVÍ: významná obilnice – pšenice a ječmen, cukrovka, brambory, RYBOLOV , těžba dřeva Zemědělská produkce však nestačí uspokojit poptávku – nízká produktivita.

OBYVATELSTVO NÁRODNOSTI: Rusové(83%), ale i četné národnostní menšiny Nerovnoměrné rozmístění - většina obyvatel žije v evropské části, asijské oblasti jsou místy liduprázdné Nejmenší střední délka života v Evropě VELKÁ MĚSTA: Moskva, Sankt Peterburg, Nižnyj Novgorod, Samara, Kazaň, Volgograd, Rostov na Donu, Kaliningrad, Vladivostok PAMÁTKY: Moskva – chrám Vasila Blaženého a Kreml na Rudém náměstí - Sankt Peterburg – obrazárna Ermitáž, četné paláce

RUSKÁ MĚSTA Obr. 5

OPAKOVÁNÍ Doplňte text: Hlavním městem Ruska, které je federativní ………., je ………. . Rusko je ………. státem na světě, rozkládá se v ………. části, kde je soustředěna většina obyvatelstva, ale většina území připadá na ………. část. Rusko má ………. nerostné bohatství, těží se zde především ………., ………. plyn, ………. uhlí, ………. ruda a ………. kovy. Ruský průmysl je zaměřený na ………., ………., ………. průmysl a produkci ………. . V zemědělství je významná produkce ………., ale celková produkce Ruska neuspokojuje poptávku. V Rusku jsou ………. sociální rozdíly mezi obyvatelstvem, je zde ………. střední délka života v Evropě.

OPAKOVÁNÍ – správné řešení Hlavním městem Ruska, které je federativní republikou, je Moskva. Rusko je největším státem na světě, rozkládá se v evropské části, kde je soustředěna většina obyvatelstva, ale většina území připadá na asijskou část. Rusko má velké nerostné bohatství, těží se zde především ropa, zemní plyn, černé uhlí, železná ruda a barevné kovy. Ruský průmysl je zaměřený na hutnictví, strojírenství, chemický průmysl a produkci zbraní. V zemědělství je významná produkce obilnin, ale celková produkce Ruska neuspokojuje poptávku. V Rusku jsou velké sociální rozdíly mezi obyvatelstvem, je zde nejnižší střední délka života v Evropě.

Autorizace Autorizace z použité literatury JEŘÁBEK,M., ANDĚL,J., PEŠTOVÁ,J., KASTNER,J. Zeměpis 8 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia, Plzeň, Fraus 2006 LORENC,P. Největší světadíl na Zemi, Praha, Moby Dick 1998 BROŽKOVÁ,H., JIRASEK,J., LIBOVICKÁ,L., PONOCNÁ,M., ŘAPKOVÁ, M., ROČKOVÁ, I., Velká encyklopedie zeměpisu, Praha, Svojtka 2003 Evropa sešitový atlas pro základní školy a víceletá gymnázia , Praha, Kartografie 2006 Autorizace z CMIS Obr. 1 Použitý zdroj: <http://novaonline.nvcc.edu/eli/evans/Photos/Russia/Maps/Map2000.jpg>[cit. 2012-12-18] Obr. 2 Použitý zdroj: <http://www.ezilon.com/maps/images/europe/Russian-physical-map.gif> [cit. 2012-12-18] Obr. 3 Použitý zdroj: <http://www.zemepis.com/images/Vlajky/rs-lgflag.jpg> [cit. 2012-12-18] Obr. 4 Použitý zdroj: <http://www.countrywatch.com/imgs/vCountry/142_map.gif> [cit. 2012-12-18] Obr. 5 Použitý zdroj:<http://www.lonelyplanet.com/maps/europe/russia/map_of_russia.jpg> [cit. 2012-12-18]