Léta prosperity v ČSR v počátku 20. let 20. století.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Česká společnost se učí podnikat
Advertisements

Škoda auto Mladá Boleslav
Hospodářské a společenské proměny v českých zemích 16. století Vlivy z evropských zemí.
VZNIK ČESKOSLOVENSKÉ REPUBLIKY
Svět po 1. sv. válce.
Mezinárodní situace na přelomu 19. a 20. století
Zemědělství ČR.
Ekonomika České Republiky Ing. Vojtěch Jindra
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
Použití Power Pointu v hod. zeměpisu.
ZEMĚDĚLSTVÍ ČR ZEMĚPIS 8. ročník
Společenské a hospodářské prostředí
Vypracoval: David Polcar
ZEMĚDĚLSTVÍ.
MEZI VÍDEŇSKÝM KONGRESEM A REVOLUCÍ 1848
REGIONÁLNÍ ANALÝZA PRŮMYSL 4
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE 1. pol. 19. století.
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY DNEŠKA Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
Keramika po 2. světové válce
30. léta v ČSR Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Zemědělství.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Zemědělství Seznámení s živočišnou výrobou
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Léta prosperity.
VY_32_INOVACE_20_Emil Škoda Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
Hospodářský a sociální vývoj v ČSR
 První volby  Obnova mírové výroby  Obtíže prvního období  Začíná prosperita ČSR Budování ČSR.
Švýcarsko Tomáš Černík.
Československo po válce
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Poválečné.
Česká republika Vývoj hospodářství
Ekonomický vývoj ČR od roku 1918
LOKOMOTIVY A ŽELEZNICE
THE BELGIE prezentaci uvádí Jiří Tichý.
Petr Štoček, SPZ, part 11 Strategie prodeje textilního zboží Ing. Petr Štoček LS 2005/ 2006 FT, TM3.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Zemědělství ČR. Živočišná výroba Chov skotu Rozhodující odvětví v živočišné výrobě Mléko, hovězí maso, trus jako hnojivo Po celém území, zejména východní.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Dnes žijeme v samostatném státě a jako úřední jazyk používáme češtinu. Problémy.
Regionální dějiny Uherský Brod. Počátky historického osídlení Sahají do století Původní jméno ("Na Brodě") připomíná brod přes řeku Olšavu Osada.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Dnešní svět Ověření ve výuce: Třída: Datum:
Hospodá ř ská prosperita v Č SR a sv ě tová krize.
Čechy v 9. a 10. století Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Přemyslovci Datum vytvoření RočníkPrvní.
VY_32_INOVACE_Fi_III_04 Název Zemědělství /rostlinná výroba/ Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro.
Období „Druhé republiky“. Do konce 30. let vložilo ČSR do svého opevnění více než 10 mld. Kč Obranou linii tvořilo větších či menších pevnůstek.
Anotace Žáci se prostřednictvím prezentace seznamují s vynálezy v 2.pol. 19.století Autor Mgr. Lenka Cílková Datum vytvoření březen 2012 Ročník V. Vzdělávací.
FORMOVÁNÍ ČESKOLSOVENSKA VY_32_INOVACE_110 Vznik Československa
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_07 TÉMA:
Léta krize v ČSR. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Léta krize v ČSR.
Léta prosperity a léta krize v ČSR Období prosperity.
Politika a společnost „První republiky“. Armáda Byla rychle vytvořena zejména z bývalých legií V roce 1919 musela vytlačit maďarské vojsko, které obsadilo.
S AMOSTATNÉ Č ESKOSLOVENSKO Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se situací za doby trvání prvního samostatného.
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách. VY_32_INOVACE_60_První_světová_válka.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název: Historie motocyklů Autor: Mgr. Jaromír Kittel
Život v Československu mezi dvěma válkami
Poválečná obnova ČSR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
VY_32_INOVACE_19_ČR – součást společenstva hospodářsky vyspělých států
Autor: Mgr. Eva Procházková
Autor: Mgr.Lenka Preisová
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
zpracovaný v rámci projektu
SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE ( )
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Světová hospodářská krize
AUTOR: Mgr. Svobodová Alena
Manufaktury a první stroje polovina 18. století
STROJE OVLÁDLY ŽIVOT 2. pol. 19. stol.
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI
Transkript prezentace:

Léta prosperity v ČSR v počátku 20. let 20. století

Hospodářské postavení: R-U bylo velkým státem, žilo v něm několik desítek milionů obyvatel. Do značné míry jsme byli hospodářsky soběstační. V ČSR převažovala průmyslová výroba nad zemědělstvím. Do roku 1918 převážně pro vnitřní trch monarchie. Výroba musela čelit dravé konkurenci ze zahraničí a prosadit dosud neznámou výrobní značku: MADE IN CZECHOSLOVAKIA Přes všechno úsilí se to podařilo prosadit hlavně díky dobré kvalitě zboží.

Charakter průmyslové výroby se po roce 1918 prudce změnil. Změny v průmyslu: Významné místo měl lehký průmysl (textil, bižuterie, oděvy, sklo, keramika, porcelán). Charakter průmyslové výroby se po roce 1918 prudce změnil. Vývoj směroval k rychlému a důslednému zavádění nových strojů a nových technologických postupů, což vedlo k úbytku ruční práce.

Ve výrobě mýdel-rodina Ottů V konferenčním ošacením-Jan Nehera Foto O lidech a době: V obuvnickém průmyslu-Tomáš Baťa V průmyslovém textilu-rodina Bartoňů Ve výrobě mýdel-rodina Ottů V konferenčním ošacením-Jan Nehera Foto nenalezeno :D

František Janeček narodil se roku 1878 v rodině sedláka, který vynikal mimořádným technickým talentem. Po vzniku ČSR předělával v malé továrně v Mnichově Hradišti staré rakouské kulomety pro československou armádu. V roce 1922 koupil pražskou hospodu Na zelené lišce přebudpval ji a roku 1929 v ní začal vyrábět motocykly-které nesly označení JAWA.

Zemědělství: českou vesnici přinesla významné změny na Velmi dobrou pozici si utvořilo ČS zemědělství. Nejlepší produktivitu měli 4 hlavní druhy obilovin (pšenice, žito, ječmen a oves) která přinesla, že orné půdy už nepatřily šlechtickým rodům, ale rozdělili se mezi lidi českou vesnici přinesla významné změny na POZEMKOVÁ REFORMA z dubna roku 1919