VLIV VNITŘNÍCH A VNĚJŠÍCH SIL. ► Na vývoji zemského povrchu vytrvale spolupracují přírodní síly.  Příklady jejich projevů….??? ► sopečný výbuch, zemětřesení,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Proces rozrušování zemského povrchu ►m►m echanickým působením proudící nebo vlnící se vody,větru, ledu a sněhu i živých organismů včetně člověka ►z►z a.
Advertisements

FORMOVÁNÍ POVRCHU Vnější činitelé.
GEOLOGIE, GEOMORFOLOGIE
GEORELIÉF = zemský reliéf  pevninský reliéf  podmořský reliéf.
TVARY ZEMSKÉHO POVRCHU
Endogenní (vnitřní) pochody
Stanislav Opluštil; Jakub Trubač; František Vacek
Litosféra co je litosféra? (pevná část Země, tvořená zemskou kůrou a svrchní částí pláště) tvořena litosférickými deskami původně jedna prapevnina – Pangea.
UTVÁŘENÍ ZEMSKÉHO POVRCHU
Vnější geologické děje
VNĚJŠÍ PŘÍRODNÍ ČINITELÉ narušují zemský povrch dochází k pozvolnému rozpadu hornin = ZVĚTRÁVÁNÍ takto narušený povrch je postupně zarovnáván.
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
POVRCH ZEMĚ JAKO VÝSLEDEK PŮSOBENÍ PŘÍRODNÍCH ČINITELŮ
Vznik Země Vznik vesmíru= teorie Hot Big Bang =velký horký třesk = silná exploze před 15 miliardami let, vzniká po ní mračno plynů a prachu, z něj vznik.
VZNIK POHOŘÍ.
VZNIK POHOŘÍ I. původ všech mohutných pohoří jsou vnitřní síly pocházející z nitra Země VNITŘNÍ GEOLOGIOCKÉ SÍLY náraz litosférických desek příkrovy.
Členění zemského povrchu, Typy pohoří
Vývoj zemského povrchu
Georeliéf – endogenní síly
Litosféra II..
Krajina a životní prostředí
Litosféra = pevný obal Země = zemská kůra + horní část zemského pláště
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Planeta Země – Endogenní činitelé
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Exogenní geologické děje
GEORELIÉF Mgr. Jana Nováková.
FORMOVÁNÍ POVRCHU ZEMĚ
Vznik a vývoj litosféry
Litosféra Filip Bordovský.
Pevné těleso Země skládající se ze tří geosfér:
Přírodní činitelé.
DOTVÁŘENÍ ZEMSKÉHO POVRCHU
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda. Krajina = různě velká, ale určitá část pevniny složena z přírodních a kulturních krajinných složek, vytvořených lidmi.
URČETE CO NEPATŘÍ MEZI METEOROLOGICKÉ JEVY URČUJÍCÍ POČASÍ
Povrch Země jako důsledek přírodních činitelů
Podmíněn především vnitřními činiteli Země pohyby litosferických desek
Opakování Proč se pohybují litosférické desky
Členění zemského povrchu
Dotváření zemského povrchu - voda
HORNINY SMĚSI RŮZNORODÁ PŘÍRODNINA METEORITY DĚLENÍ VYVŘELÉ MAGMATICKÉ tuhnutí magmatu USAZENÉ SEDIMENTÁRNÍ zvětrání, přenos, usazení PŘEMĚNĚNÉ METAMORFOVANÉ.
CO DOKÁŽE EROZE….
Rozmanitost reliéfu v ČR
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Tvary zemského povrchu
HORY A VELEHORY Vznik, vývoj a zánik.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Georeliéf Povrch zemské kůry
Živelné pohromy Marie Konrádová, 5.A..
Lekce 1 Úvod - základní pojmy a koncepce v geomorfologii
Litosféra a sopečná činnost Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – podpovrchovou – vodou v atmosféře – vodou v živých organismech.
VZNIK POHOŘÍ Podmíněn především vnitřními činiteli Země pohyby litosferických desek.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Přírodní činitelé.
STAVBA ZEMĚ. Stavba Země POZOR Země není rozhodně kulatá jako glóbus! Má nepravidelný tvar zvaný GEOID!
VY_52_INOVACE_Z Šablona.
vnější přírodní činitelé
VY_32_INOVACE_Z9-002 ZEMĚPIS 9.ROČNÍK RELIÉF ČR Název školy
VY_32_INOVACE_Vac_I_12 Povrch krajiny
ZEMĚPIS - 6. ročník Litosféra
Digitální učební materiál:
Jak se rodí hory AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Georeliéf (III. Část) Název školy
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Vulkanické a tektonické tvary
Stavba Země Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pojmem krajinná sféra a se stavbou zemského tělesa.
FORMOVÁNÍ POVRCHU ZEMĚ
Rozmanitost reliéfu v ČR Zakreslit diagram do obrysu ČR
Transkript prezentace:

VLIV VNITŘNÍCH A VNĚJŠÍCH SIL

► Na vývoji zemského povrchu vytrvale spolupracují přírodní síly.  Příklady jejich projevů….??? ► sopečný výbuch, zemětřesení, záplavy, písečné bouře, rozsáhlé sesuvy…  Jejich studiem se zabývají geologie a geomorfologie (nauka o tvarech zemského povrchu a jejich vývoji) ► Geologické (geomorfologické) síly (faktory, činitelé) se dělí podle původu na:  VNITŘNÍ  VNĚJŠÍ ► Společným výsledkem současné a protikladné činnosti vnitřních a vnějších sil je georeliéf (soubor tvarů zemského povrchu).

1. Vnitřní (endogenní) činitelé ► Původ v zemském nitru.  Vyvolává je vnitřní energie Země, která se uvolňuje při samovolném rozpadu radioaktivních prvků. (Země – obrovský jaderný reaktor…) ► Nejsou závislí na vnějších podmínkách  (počasí, střídání ročních období, …) ► Jejich působení se projevuje nejen na zemském povrchu, ale v celé zemské kůře.  souvislost s procesy probíhajícími ve svrchním plášti, které vyvolávají pohyby litosférických desek. Při nich dochází k vrásnění hornin, posunu ker z. kůry, zemětřesení, sopečné činnosti

► Tyto síly vytvářejí prvotní nerovnosti zemského povrchu (velkých rozměrů)  Vyvýšeniny (hory, pohoří, náhorní plošiny)  Sníženiny (příkopy, pánve) na souši i na dně moří a oceánů ► Projevují se pouze občasně v období zvýšené aktivity (alpinské vrásnění, …) a pouze v určitých místech zvýšené aktivity. (kde?) ► Celkově směřuje činnost vnitřních činitelů ke zvětšování výškových rozdílů mezi jednotlivými částmi zemského povrchu.

2. Vnější (exogenní) činitelé ► Zdroj energie převážně mimo zemské těleso  Jde především o světelné a tepelné záření vysílané Sluncem  Částečně o přitažlivou sílu Slunce a Měsíce  Dále také podmínění nebo silné ovlivnění zemskou přitažlivostí (gravitací) a rotací Země. ► Vnější činitelé působí na zemském povrchu nebo nehluboko pod ním (jeskyně) současně s působením vnitřních činitelů. Zarovnávají prvotní nerovnosti jimi vytvořené, že horniny budující vyvýšeniny rozrušují (eroze), rozmělněný materiál odnášejí (transport) a vyplňují jím sníženiny (sedimentace).

► Celkově tak jejich činnost směřuje k ZAROVNÁNÍ (NIVELIZACI) povrchu Země. ► Plně podléhají vlivům vnějších podmínek a řídí se zákony geografické zonálnosti (horizontální pásmovitost a vertikální stupňovitost).  Proto, i když působí na celém ZP, uplatňují se jednotliví činitelé na různých místech s jinou intenzitou

Hlavní vnější činitelé ► Tekoucí vody  Řeky, potoky, srážkové vody ► Stojaté vody  (Moří a jezer) ► Mráz, zmrzlá voda ► Teplota ► Ledovce  horské, plošné ► Vítr ► Gravitační jevy ► Živé organismy ► Člověk

Činnost vnějších činitelů se na zemském povrchu projevuje: ► Erozí - rozrušováním povrchu ► Transportem - dopravou uvolněných hmot ► Sedimentací - ukládáním dopravovaných hmot  Při transportu dochází k opracovávání dopravovaných hmot a třídění podle velikosti specifické hmotnosti  Voda, vítr a ledovec používají dopravované hmoty jako nástroje… ► Eroze je umožněna díky zvětrávacím procesům, které narušují pevné horniny.  Zvětrávání mechanické, chemické

► Poznámky:  Některé výjimečné tvary georeliéfu vznikly díky mimozemským silám. ► ty způsobují ojedinělý dopad a explozi meteoritů, tím pak vznik kráterů. ► V současnosti:  Stále výraznějším vnějším činitelem je činnost člověka (antropogenní činnost) ► Jak a při čem?

Členění reliéfu ► Vícero členění – podle vzniku, podle výšky, … Dvojí členění podle výšky, neplést dohromady!!! ► PODLE ABSOLUTNÍ VÝŠKY (konkrétní nadmořská výška)  Nížiny (do 200 m n. m.)  Vysočiny (nad 200 m n. m.) ► Jaký typ reliéfu převažuje u nás?

Členění reliéfu ► PODLE RELATIVNÍ VÝŠKY (- rozdílu mezi nejvyšším a nejnižším místem na daném území)  Roviny (0 – 30 m)  Pahorkatiny (30 – 150 m)  Vrchoviny (150 – 300 m)  Hornatiny (300 – 600 m)  Velehornatiny (nad 600 m) ► Jaký typ reliéfu převažuje u nás?