Krajina a životní prostředí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Endogenní (vnitřní) pochody
Advertisements

ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Litosféra co je litosféra? (pevná část Země, tvořená zemskou kůrou a svrchní částí pláště) tvořena litosférickými deskami původně jedna prapevnina – Pangea.
UTVÁŘENÍ ZEMSKÉHO POVRCHU
Krajina, krajinné složky
VZNIK POHOŘÍ.
Co se ti vybaví pod pojmem krajina?. Krajina o Krajina je to, co vidíme kolem sebe… o Krajina je část zemského povrchu, který se liší od svého okolí…
Litosféra II..
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
VLIV VNITŘNÍCH A VNĚJŠÍCH SIL. ► Na vývoji zemského povrchu vytrvale spolupracují přírodní síly.  Příklady jejich projevů….??? ► sopečný výbuch, zemětřesení,
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
VULKANISNUS A ZEMĚTŘESENÍ
Schéma vzniku a průběhu
Antropogenní vlivy na přírodní sféru
Litosféra Filip Bordovský.
Pevné těleso Země skládající se ze tří geosfér:
Smykové tření, valivé tření a odpor prostředí
* Galaxie * Vnitřní stavba Země * Zemské nitro * Desková tektonika
Přírodní katastrofy Jitka Brabcová Miroslav Kottek.
Vulkanismus je souhrn projevů vnitřní energie planety, který se projevuje sopečnou činností,zemětřesením, tepelnou metamorfózou či případně dalšími projevy,
Šablony GEOLOGIE 24. Vnitřní gelogické děje
DOTVÁŘENÍ ZEMSKÉHO POVRCHU
Krajina a krajinná sféra
Krajina a životní prostředí
Krajina bezprostřední okolí, které nás obklopuje - místní krajina
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda. Krajina = různě velká, ale určitá část pevniny složena z přírodních a kulturních krajinných složek, vytvořených lidmi.
Krajina a životní prostředí
Společenské a hospodářské prostředí
Složky krajiny a životní prostředí
Povrch Země jako důsledek přírodních činitelů
Opakování Proč se pohybují litosférické desky
Krajina a životní prostředí
Dotváření zemského povrchu - voda
VY_32_INOVACE_ 01 - Ekologie. Ekologie se užívá v několika významech. V původním významu je ekologie biologická věda, která se zabývá vztahem organismů.
Koloběh vody v přírodě Dominik Cilc.
Krajina a životní prostředí
Krajina a životní prostředí
Společenské a hospodářské prostředí. Doprava Obsah 1. Význam a postavení dopravy 2. Dopravní cesty 3. Osobní a nákladní přeprava.
Planeta Země jako součást
KRAJINNÁ SFÉRA.
Přírodopis 9 4. hodina Stavba Země
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
ČESKO a jeho krajina.
LITOSFÉRA Obr. 1. LITOSFÉRA Litosféra je pevný obal Země Litosféra je pevný obal Země Tvoří j i : Tvoří j i : –z emská kůra –z emský plášť –z emské jádro.
Živelné pohromy Marie Konrádová, 5.A..
VY_32_INOVACE_Fi_III_34 Název Přírodní krajina Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Litosféra a sopečná činnost Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Přírodní činitelé.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Schéma vzniku a průběhu
VY_52_INOVACE_Z Šablona.
Digitální učební materiál:
Jak se rodí hory AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Georeliéf (III. Část) Název školy
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Vulkanické a tektonické tvary
Stavba Země Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pojmem krajinná sféra a se stavbou zemského tělesa.
VY_52_INOVACE_54_Životní prostředí ČR
VULKANISNUS A ZEMĚTŘESENÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
2. Tektonické poruchy zemské kůry (vrásy, zlomy)
Přírodní složky a oblasti Země
KRAJINNÁ SFÉRA PŘÍRODNÍ SLOŽKA ČLOVĚKEM TVOŘENÁ SLOŽKA
LITOSFÉRA sopečná činnost
FORMOVÁNÍ POVRCHU ZEMĚ
Transkript prezentace:

Krajina a životní prostředí

Krajinotvorní činitelé a krajinotvorné procesy

Obsah 1. Krajinotvorní činitelé a krajinotvorné procesy 2. Vnitřní krajinotvorné procesy 3. Vnější krajinotvorné procesy 4 Činnost člověka

Krajinotvorní činitelé a krajinotvorné procesy Krajina a její jednotlivé složky se neustále mění Dochází k neustálému vzájemnému ovlivňování přírodních a společensko-hospodářských složek krajiny Velmi důležité je nastolení rovnováhy mezi lidskou činností krajinnými procesy

Vnitřní krajinotvorné procesy Vnitřní ( endogenní ) procesy mají podstatu v jevech projevujících se v zemské kůře a svrchním plášti Projevují se napětím, tlakem a pohyby zemských desek Patří sem horotvorná a sopečná činnost, zemětřesení…. Tvary zemského povrchu a projevy vzniklé endogenní činností

Vnější krajinotvorné procesy Vnější ( exogenní ) procesy působí protichůdně endogenním činitelům Hlavní vliv na tyto procesy má sluneční záření, gravitace a odstředivá síla zemské rotace Základním vnějším činitelem je podnebí Mezi další exogenní činitele patří : svahové pochody, činnost vody, ledovců…. Exogenní procesy vedou k zarovnávání povrchu Tvary zemského povrchu a projevy vzniklé exogenní činností

Činnost člověka Vliv činnosti člověka na krajinu a procesy v ní probíhající je stále významnější Socioekonomická složka krajiny často narušuje přírodní procesy Velkým nebezpečím je narušení rovnováhy v krajině Mezi socioekonomické procesy s největšími následky patří : těžební, průmyslová, zemědělská a jiné činnosti Tvary zemského povrchu a projevy vzniklé lidskou činností

Otázky a úkoly 1. Co má největší vliv na výslednou podobu krajiny? 2. Které činitele by jsi zařadil mezi endogenní ? 3. Které činitele by jsi zařadil mezi exogenní? 4. Jak navzájem působí vnější a vnitřní činitelé? 5. Charakterizuj postavení člověka a jeho vliv na krajinu.

Tvary zemského povrchu a projevy vzniklé endogenní činností

Tvary zemského povrchu a projevy vzniklé exogenní činností

Tvary zemského povrchu a projevy vzniklé lidskou činností