CHUDOBA, ROVNOST, VZDĚLÁNÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Lidská práva.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Zdravotnický asistent, první ročník Sociální vyloučení Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná.
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Extrémní chudoba.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Sociální podnik sociální ekonomika. Pojetí sociální firmy Sociální firma je konkurenceschopný podnikatelský subjekt působící na běžném trhu jehož účelem.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
HOSPODÁŘSKÉ PROBLÉMY SOUČASNÉHO SVĚTA
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Bohatství versus chudoba
Sociální politika 06 CHUDOBA.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová. Životní situace Přirozené (fyziogenní) Přirozené (fyziogenní) Biologické (narození, dospívání, těhotenství, stáří)
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Rozvojová a humanitární pomoc. Faktory způsobující nerovnosti: A/ vnitřní faktory – v kompetenci chudých států ► fyzickogeografické faktory – podnebí,
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Helča Jedličková Kristy Mikulková Anička Filipcová
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Institucionální a politická dimenze sociálního vyloučení.
Kongres 2006 Pardubice Poradenské služby v evropských souvislostech Ing. Zuzana Freibergová Národní vzdělávací fond Národní informační středisko pro poradenství.
např.  závislost dětí, starých lidí, nemocných a zdravotně postižených na těch, kdo se o ně dokáže postarat  společenská nerovnost – v minulosti měli.
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální zabezpečení Sociální služby
Chudoba jako sociální problém
TÉMA 10 VÝDAJE NA SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ. Člověk se dostane v životě do nesnází, v nichž potřebuje pomoc a podporu - peněžní, věcnou i jinou POMOC může.
Chudoba a sociální desintegrace
ŽIVOTNÍ A EXISTENČNÍ MINIMUM
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_87 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Konference Net ZP – Síť péče o osoby se zdravotním postižením Včasná pracovní diagnostika pro tělesně postižené CZ.1.04/5.1.01/B Mgr. Martin Korych.
Ekonomie 1 Magistři Šestá přednáška Lidský a sociální kapitál, princip přenesené ceny.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Základy sociální politiky PVZASP Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý.
INTERVENČNÍ TÉMA – KVALITA ŽIVOTA Tipy a nástroje k vytváření a prezentacím snímků v širokoúhlých formátech.
CHUDOBA A SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Vymezení a vzájemný vztah pojmů v sociální péči. Pojem sociální péče Je to úsilí veřejnoprávního subjektu o řešení životních situací, které občané nejsou.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Kateřina Janovská.  Populace stárne  Rodí se málo dětí  Staří lidé žijí déle  Muži umírají dřív  „ Musím déle pracovat“  „Nebude na důchody“  „Bude.
 situace, kdy rodina v různé míře neplní základní požadavky a úkoly dané společenskou normou  selhání některého člena nebo členů rodiny, toto selhání.
Gender a (sociální) bydlení Linda Sokačová Platforma pro sociální bydlení Alternativa 50+, o.p.s.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Majetek domácnosti, hospodaření.
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ II.
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Správa sociálního zabezpečení
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
DISKRIMINACE Z POHLEDU PEČUJÍCÍ RODINY
Sociální práce v praxi Oblasti působení soc. pracovníků
AUTOR: Kateřina Křížová
Transkript prezentace:

CHUDOBA, ROVNOST, VZDĚLÁNÍ

obsah Pojem chudoba Přistupy k chudobě Pojemy: moderní chudoba, stará chudoba, nová chudoba Vzdělání Rovnoprávnost mužů a žen Křížovka Řešení křížovky Zdroje

Pojem chudoba Chudoba označuje sociální status člověka vyznačující se hmotným nedostatkem. Tento pojem se nejčastěji spojuje zejména s životními poměry lidí v rozvojových zemích. Velká pozornost je tomuto tématu věnována ale i v bohatých zemí. Používá se pro stav, který nezajišťuje člověku základní podmínky pro důstojný život a uspokojení nejzákladnějších lidských potřeb. Je spojen se značnou hmotnou nouzí, nedostatkem potravin, nezávadné pitné vody, ošacení, špatné situace s bydlením, nedostatečným či žádným přístupem k základní zdravotní péči, vzdělání apod. Bod extrémní chudoby je žít za míň než 1USD za den.

Problém chudoby má 2 přístupy: Člověk, který se ocitne Reší se pomocí v chudobě, by měl rozvětveného systému dostat pomoc na dávek, podpor a služeb zachovaní lidské které jsou financovány důstojnosti. systémem státu. Filozoficko - etický Sociálně-ekonomický

Moderní chudoba – je to vlastně relativní chudoba ve vyspělém světě Stará chudoba - staří, nemocní, postižení, osamělé matky apod. Nová chudoba - nezaměstnaní, neúplné rodiny, skupiny znevýhodněné na trhu práce

vzdělání Vzdělání je souhrn znalostí, které získáváme pomocí vzdělávání, výuky a studia specifických vědomostí. Dostupné kvalitní vzdělání je jedním ze základních předpokladů hospodářského, politického i společenského rozvoje.

 I proto patří gramotnost a procento dětí přihlášených na školy prvního, druhého a třetího stupně mezi kritéria, podle kterých je stanoven Index lidského rozvoje.  Negramotnost nebo jen minimální vzdělání má pro společnost závažné důsledky - do země nepřichází investoři, prohlubuje se hospodářská krize a tím roste i nezaměstnanost a chudoba.

Rovnoprávnost mužů a žen Na světě žije asi dvakrát více chudých žen než mužů. Čím je společnost chudší, tím větší jsou rozdíly mezi pohlavími.

1 Které země jsou chudobou nejčastěji postiženy? 2 Problém nové chudoby. 3 Bod extrémní chudoby. 4 Který problém chudoby se řeší pomocí rozvětvěného systému davek? 5 Vzdělání je souhrn ……… 6 Stejná práva pro muže i ženy. 7 Čím se vyznačuje chudoba? HMOTNÝM 8 Typ staré chudoby. 1   2 3 4 5 6 7 8

1 R O Z V J É 2 N E A M Ě S T 3 U D 4 C I Á L K Ý 5 Í 6 P 7 8 Ř

Zdroje: http://blog.ihned.cz/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Chudoba http://www.jedensvetnaskolach.cz http://cs.wikipedia.org/wiki/Vzd%C4%9Bl%C3%A1n%C3%AD