Naše společná přítomnost: Globální výzvy pro kulturní a sociální ekologii Jan Vávra, Zdenka Sokolíčková, Miloslav Lapka a všichni přítomní Pohled filozofický,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VZNIK A VÝVOJ PROJEKTU Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět Projekt Vzdělávání o lidských právech s použitím dokumentárních.
Advertisements

ÚVOD DO EKOLOGIE 1. lekce.
Socioekonomická geografie
Organizace ochrany přírody v ČR
Místo člověka a kultury v krajinné ekologii posledních 10 let Miloslav Lapka Ekonomická fakulta JČU v Českých Budějovicích Jan Vávra Filozofická fakulta.
Proměny českého environmentálního hnutí v letech Bohuslav Binka, FSS MU.
Měnící se společnost : pro- environmentálním směrem? Miloslav Lapka FFUK, EF JU.
Regionální historie (dějiny) ve výuce dějepisu
Sociologie Sociologie je společenská věda, která zkoumá sociální život jednotlivců, skupin a společnosti.
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
GEOGRAFIE KRAJINNÁ SFÉRA
Potřebujeme českou environmentální sociologii?
Multikulturní vzdělávání v rámci NNO
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Ochrana biosféry – světové přírodní parky a rezervace
BIODIVERZITA.
Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí
Zkoumání a ochrana přírody
Biosféra.
Motivační témata a životní příběhy
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Motivační témata a životní příběhy
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Erving Goffman - narodil se 11. června 1922 a zemřel 19.listopadu Americký sociolog kanadského původu - Během 60. a 70. let 20.st. Patřil mezi nejvlivnější.
Úvod do ekologie.
Životní prostředí Petr Machala.
VY_32_INOVACE_ 01 - Ekologie. Ekologie se užívá v několika významech. V původním významu je ekologie biologická věda, která se zabývá vztahem organismů.
Životní prostředí Petr Machala. 1.Jaké jsou nevýhody ekonomické globalizace? 2.Napiš aspoň 4 problémy třetího světa. 3.Vysvětlete schéma bludného kruhu.
Předmět: Občanská výchova Ročník: první Téma: Soudobý svět
prof. RNDr. Rudolf Brázdil, DrSc. Mgr. Zdeněk Máčka, Ph.D.
Ekologie jako věda Obory ekologie.
Základní principy geografického výzkumu
Ekologické problémy Petr Machala.
Environmentální etika
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Chudoba a sociální desintegrace
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Sociologie ?.
Vztahy geografie k ostatním vědám
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Dárcovství času a expertní dobrovolnictví Miriam Zábrženská.
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Se sídlem v Uherském Hradišti, Studentské nám
Marketingové aktivity sdružení České dědictví UNESCO.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 19. Etika, základní etické pojmy Název sady: Občanská nauka Ročník:
Stavba, funkce a typy EKOSYSTÉMŮ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
CELOU PREZENTACI I PDF PODOBU NALEZNETE NA
P RIMÁRNÍ A SEKUNDÁRNÍ SKUPINY Mgr. Vladimír Velešík.
Evropská integrace Environmentální politika EU RNDr. Oldřich Hájek.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Č ESKÁ SOCIOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.02.
Problémy návratu k přírodě Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a.
Jan Vávra, Miloslav Lapka, Eva Cudlínová
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dvořáček Josef. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Ekonomika životního prostředí
Název školy: Základní škola Městec Králové
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Globální problémy lidstva
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Ochrana přírody a krajiny
Konflikt, koření života
Název prezentace (DUMu): Vlastnosti živých soustav
Geografie Krajinná sféra
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Transkript prezentace:

Naše společná přítomnost: Globální výzvy pro kulturní a sociální ekologii Jan Vávra, Zdenka Sokolíčková, Miloslav Lapka a všichni přítomní Pohled filozofický, ekonomický, a jak je to doopravdy (případové studie)

Pět tezí kulturní ekologie Miloslav Lapka, Zdenka Sokolíčková, Jan Vávra

1. Přítomnost  Přítomnost nemá být „strukturálním provizoriem“, nýbrž tím, na čem záleží nejvíce.

2. Trans-disciplinarita  Multi…  Inter…  Trans…  Není dáno předem který přístup je „lepší“

SocietaCulturaNatura Extenze SocietaNaturaextenze ekologie (Human Ecology) SocietaNaturaextenze sociologie (Environmental Sociology) Multi disciplinarita CulturaNaturaextenze ekologie (H.E. Sociobiologie) CulturaNaturaextenze kulturologie (environmentalismus) Pokusy o inter disciplinaritu Intenze Societa„sociologie sociologie“ Cultura„kultura kultury“ Natura„ekologie ekologie“ Diverzifikace, specializace Extenze SocietaCulturaextenze sociologie (kultura sub-kategorie) SocietaCulturaextenze kulturologie (společnost sub-kategorie) Multidisciplinarita SocietaCulturaNaturaKulturní ekologie Pokusy o trans disciplinaritu Fáze extenze a „intenze“

3. Kulturní ekologie  Můžeme mluvit o ekologickém přístupu ke společnosti a kultuře (jako např. human ecology), čili o používání metodologie přírodních věd při studiu společnosti  Nebo vycházet z ekologie, jakožto vědy o vztahu organismů a jejich prostředí a organismů navzájem a kulturu brát jako specifický způsob vztahování se organismu k jeho prostředí.

SocietaCultura Kulturní ekologie Natura

Societa Kulturní ekologie Natura Cultura

Julian Steward (1955) je spojován s termínem kulturní ekologie. "Theory of Culture Change; The Methodology of Multilinear Evolution" Culture change..ways in which culture change is induced by adaptation to the environment

Přístupy kulturní ekologie Zakladatelská teze: Existuje nepopiratelný vliv přírodního prostředí...otázka míry... na sociální organizaci a instituce společnosti, změna přírodního prostředí se projevuje na všech úrovních organizace společnosti. ekologický: KE se zabývá vztahem člověka k prostředí adaptačním mechanismem kultury environmentální: KE se zabývá – je - reakcí na globální ekologickou krizi

Představy o přítomném postavení KE

Human ecology…sociální ekologie  Robert Ezra Park, Ernest Burgess  Pojem sociální ekologie je evropskou verzí původního amerického termínu human ecology (lidská ekologie), který používali od roku 1921 představitelé Chicagské školy.

Jak s Bookchinem? (1921 – 2006) Institut sociální ekologie v Plainfield, 1960 Murray Bookchin Anarchismus podle Bookchina sdílí tři důležité hodnoty s ekologickým hnutím: spontaneita, diverzita, decentralizace

4. Přítomné problémy kulturní ekologie  Společnost (jedinec, skupina, instituce)  Prostředí (příroda, město,kultura)  Krize (společnosti, prostředí)  Změny (hodnot, systému, prostředí, společnosti)  Management  Environmentální témata jsou jedním z přítomných průsečíků

Kulturní reflexe: krajina je jedním z přítomných průsečíků přirozeného světa člověka

5. Dialog člověka a prostředí jako Human Culture Nature  Instituce starého typu – propojený svět – přirozený svět člověka, obnova subjektivní činnosti jedince  Ne monolog - diktát člověka a nároky na uspokojení výlučně antropocentrického příběhu  Ne monolog - diktát biologických zákonů od genu přes biosféru a Gaiu bez možnosti cokoli ovlivnit s pohodlnou nezodpovědností  Mnohdy neúspěšný, rozpačitý, počínající…..dialog člověka a prostředí  Máme na něj dost času? To je právě otázka přítomnosti  Kulturní ekologie jako trans-disciplinární projekt  Finke, P Die Ökologie des Wissens. Exkursionen in eine gefährdete Landschaft: Alber, Freiburg and Munich  Bateson, G Steps to an Ecology of Mind: Paladin, London

Bohuslav Blažek (1942 – 2004) Sociální ekologie je vědní obor, který má tolik tváří, kolik pracovišt a v krajním případě kolik badatelů se jím zabývá. Narozdíl od příbuzné (celkově více biologicky laděné) humánní a kulturní ekologie tento obor nepořádá mezinárodní konference ani nevydává mezinárodní časopis Takto popsána se sociální ekologie může jevit jako trapný chaos. Na druhé straně lze říci, že v ní panuje mimořádná pluralita a většina jejích stoupenců přispívá k rodícímu se vědním paradigmatu daleko důsledněji než kterákoli jiná mně známá věda. Reflexe zodpovědného počínání odborníka je její zásadní součástí.