Spojka a rozptylka ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyzika, 3. nebo 4.ročník, SOŠ pořadové číslo 160
Advertisements

Název projektu: Škola a sport
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
19. Zrcadla a čočky Číslo a název projektu
Čočky (Učebnice strana 110 – 114)
GÁBINA HRABÁČKOVÁ IVANA KUKULOVÁ
Zobrazování optickými soustavami
Geometrická optika Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
Lupa a mikroskop (Učebnice strana 117 – 120)
Užití čoček v praxi Lupa (wikipedie)
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Světelné jevy Optika II..
Oko jako optická soustava, optické přístroje
Optické zobrazování Základní pojmy
FY_084_ Světelné jevy_Lom světla
ČOČKY Téma: Obrázky Studijní text Další z internetu Tajenka
19. Zobrazování optickými soustavami
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F34/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Optické čočky Autor: Bc.
Čočky průhledná optická prostředí princip založen na lomu světla
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Pionýrů 400, Frýdek – Místek
ČOČKY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Fyzika Čočky.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Dalekohledy.
Digitální učební materiál
zpracovaný v rámci projektu
Autor: Mgr. Libor Sovadina
OPTIKA ZRCADLA A ČOČKY VY_32_INOVACE_17 - ZRCADLA A ČOČKY.
Obrazy (geometrická optika)
Autor:Ing. Jiří Šťastný Předmět/vzdělávací oblast:Fyzika Tematická oblast:Optika Téma:Optické čočky Ročník:4. Datum vytvoření:Prosinec 2013 Název:VY_32_INOVACE_ FYZ.
39. Geometrická optika II Martin Lola.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Fyzika 8. ročník Mgr. Marcela Kubátová
OPTIKA 09. Zobrazení lomem Mgr. Marie Šiková OPTICKÉ JEVY
Optické čočky.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čočky - spojky Číslo DUM: III/2/FY/2/3/12 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Optika Autor:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čočky - rozptylky
Geometrická optika. Geometrická optika je částí optiky, která se zabývá studiem šíření světla v prostředí, jehož rozměry jsou velké ve srovnání s vlnovou.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák odpovídá na připravené otázky. Žák sám tvoří odpovědi, nebo vybírá z daných možností tu správnou.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_15 Fyzika - optické přístroje subjektivní Autor:
OPTICKÉ PŘÍSTROJE Investice do rozvoje vzdělávání.
OPTICKÉ PŘÍSTROJE Lupa slouží k pozorování malých blízkých předmětů spojná čočka s ohniskovou vzdáleností do 25 cm zvětšuje 10x předmět.
39. Geometrická optika II Martin Lola.
Čočky a zrcadla Mirek Kubera.
O spojkách a rozptylkách
FYZIKA Šošovky a ich využitie Zuzana Rybanská Lucia Cabajová.
Souhrnné otázky, Světelné jevy
ČOČKY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ČOČKY Mgr. Kamil Kučera.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Čočky Spojky a rozptylky VY_32_INOVACE_53_Spojky a rozptylky
Rozdělení čoček a jejich charakteristické paprsky
Čočky Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čočky - spojky
Čočky Vypracoval: Lukáš Karlík
Čočky Autor: Mgr. Alena Víchová
FYZIKA Šošovky a ich využitie Zuzana Rybanská Lucia Cabajová.
Spracoval : Milan Gajdošík ZŠ LOZORNO
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Riskuj - optika 2
Obrazy (geometrická optika)
Čočka spojka a rozptylka
Čočky průhledná optická prostředí princip založen na lomu světla
Transkript prezentace:

Spojka a rozptylka ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela Dobrý den, milí spolužáci. Jmenuji se Michaela Hlaváčová. Připravila jsem si pro vás prezentaci na téma Spojka a rozptylka.

Obsah Spojka Rozptylka Co je to spojka Využití spojky Druhy spojek Grafická konstrukce Rozptylka Co je to rozptylka Využití rozptylky Druhy rozptylek Nejdříve vás seznámím s tím, co je spojka, jaké je její využití, jaké jsou druhy spojek a s jejich grafickou konstrukcí. Potom vás seznámím s rozptylkou, s jejím využitím, jejími druhy a také grafickou konstrukcí rozptylky.

Co je to spojka Spojná čočka (konvexní čočka) optická čočka přeměňuje rovnoběžný svazek paprsků na sbíhavý zvětšuje obraz pozorovaného objektu Spojka, jinými slovy spojná neboli konvexní čočka, je optická čočka, která přeměňuje rovnoběžný svazek paprsků na sbíhavý. Zvětšuje obraz pozorovaného objektu.

Využití spojky čočky do brýlí – korekce dalekozrakosti Spojky se využívají jako čočky do brýlí pro korekci dalekozrakosti. Na ilustračním obrázku vidíte, jak čočka zvětší obraz objektu.

Druhy spojných čoček dvojvypuklá ploskovypuklá dutovypuklá Spojná čočka je uprostřed silnější než na okrajích. Rozlišujeme tři druhy spojek. Spojka dvojvypuklá – obrázek 1, ploskovypuklá – obrázek 2 a na obrázku 3 je spojka dutovypuklá.

Grafická konstrukce F, F’ … ohnisko f, f’ ohnisková vzdálenost a vzdálenost objektu a’ vzdálenost obrazu y objekt y’ obraz

Vlastnosti obrazu spojky

Co je to rozptylka Rozptylná čočka (konkávní čočka) optická čočka přeměňuje rovnoběžný svazek paprsků na rozbíhavý zmenšuje obraz pozorovaného objektu Rozptylka, jinými slovy rozptylná neboli konkávní čočka, je optická čočka, která přeměňuje rovnoběžný svazek paprsků na rozbíhavý. Zmenšuje obraz pozorovaného objektu.

Využití rozptylky čočky do dalekohledů (např. okulár Galileova dalekohledu) čočky do brýlí – korekce krátkozrakosti Rozptylky se využívají jako čočky do brýlí pro korekci krátkozrakosti. Na ilustračním obrázku vidíte, jak čočka zmenší obraz objektu. Také se využívá v dalekohledech. Rozptylkou je např. okulár Galileova dalekohledu. Tento typ dalekohledu se využívá např. jako divadelní kukátko, které poskytuje zhruba čtyřnásobné zvětšení.

Druhy rozptylných čoček Dvojdutá Ploskodutá vypuklodutá Rozptylná čočka je uprostřed tenčí než na okrajích. Rozlišujeme tři druhy rozptylek. Rozptylka dvojdutá – obrázek 4, ploskodutá – obrázek 5 a vypuklodutá – obrázek 6.

Grafická konstrukce F, F’ … ohnisko f, f’ ohnisková vzdálenost a vzdálenost objektu a’ vzdálenost obrazu y objekt y’ obraz

Vlastnosti obrazu rozptylky

Vady čoček Barevná vada

Vady čoček Sférická (kulová) vada

Vady čoček Astigmatická vada

Další využití optických čoček lupa dalekohledy optické mikroskopy optické a měřicí přístroje (teodolit a další) mechaniky pro čtení CD, DVD (používají plastové čočky) lasery fotoaparáty, kamery, promítací přístroje Na závěr ještě několik příkladů praktického využití optických čoček. lupa – spojka s optickou mohutností 4 D a více – slouží k pozorování detailů, malých objektů mikroskop – tvořen okulárem (spojka s větší f) a objektivem (spojka s menší f) – slouží k pozorování extrémně malých objektů (bakterie, buňky, apod.) dalekohled – tvořen okulárem (spojka s menší f) a objektivem (spojka s větší f) – slouží k pozorování vzdálených a velmi vzdálených objektů (krajina, objekty ve vesmíru apod.) 16

Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Co%C4%8Dka_(optika) http://cs.wikipedia.org/wiki/Optika Fyzika pro 9. ročník základní školy Prometheus, ISBN 80-7196-032-2 Na závěr ještě několik příkladů praktického využití optických čoček. lupa – spojka s optickou mohutností 4 D a více – slouží k pozorování detailů, malých objektů mikroskop – tvořen okulárem (spojka s větší f) a objektivem (spojka s menší f) – slouží k pozorování extrémně malých objektů (bakterie, buňky, apod.) dalekohled – tvořen okulárem (spojka s menší f) a objektivem (spojka s větší f) – slouží k pozorování vzdálených a velmi vzdálených objektů (krajina, objekty ve vesmíru apod.) 17

Děkuji Vám za pozornost