Geneticky modifikované organismy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Každý má právo volby. Každý má právo na vlastní názor.
Advertisements

Genetické inženýrství
Nikola Malá, 3.A Gymnázium U Balvanu březen 2013
GENETIKA NUKLEOVÉ KYSELINY DNA, RNA
Základy genetiky = ? X Proč jsme podobní rodičům?
Co je to genetika a proč je důležitá?
Mikrobiologie Mikroorganismy.
Geneticky modifikované potraviny
GenetickymodifikovanéorganizmyGenetickymodifikovanéorganizmy KVÍZ.
geneticky modifikované rostliny
PřF UP Bc. Milan Glabazňa, diplomová práce 2012 H1.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.19 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
Geneticky modifikované organismy
Geneticky modifikované organismy a výroba potravin a krmiv Odbor bezpečnosti potravin, environmentálního rozvoje a prevence znečištění Ing. Karel Říha.
Krmná dávka - jen kukuřice Veškerá kukuřice jen GMO Hypotetický příklad: brojler.
Zavíječ kukuřičný v roce Zavíječ kukuřičný v roce 2002.
Geneticky upravované potraviny Mazurová, Jeřábková, Vančurová, Kuttelwascherová.
Viry.
PřF UP Bc. Milan Glabazňa, diplomová práce 2012 E1.
Biotechnologie – nové trendy v chovu a pěstování organizmů Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011.
Geneticky modifikované organismy
Zpracoval Martin Zeman 5.C
chemické složení organismů
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2VY_32_inovace_587.
Základy genetiky Role nukleových kyselin DNA – A,T,C,G báze
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_BIOLOGIE 2_20 Tematická.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Bílkoviny a nukleové kyseliny
Genetické inženýrství. Co to je? Genetické inženýrství je soubor technik, které slouží k izolaci, modifikaci, rozmnožování a rekombinaci genů z různých.
Sloučeniny v organismech
Genetika.
Člověk a rostlina – genetické manipulace Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_.
Zdroje obživy pro lidstvo Radek Sláva Třída 2L VOŠ a SPŠE Olomouc, Božetěchova 3 Školní rok 2012/
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.05 Anotace: Prezentace vysvětlí základní rozdíly mezi jednobuněčnými a mnohobuněčnými organismy, procvičuje a opakuje učivo. Vzdělávací.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA VIRY
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Genové dělo.
BIOLOGIE ČLOVĚKA Tajemství genů (28).
Genetika.
Genetické inženýrství
DNA.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Nukleové kyseliny Přírodní látky
6 nejodvážnějších GMO Obručová Eva MBB 2.r
GENETIKA.
GENETIKA.
PRIMA 2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
UPOl 6. října 2010 TRANSGENOSE A VEŘEJNOST Jaroslav Drobník Přírodovědecká fakulta UK, Sdružení BIOTRIN.
Produkce obilovin Obiloviny výrazně ovlivňují výživovou bilanci světové populace ve všech světadílech a mají mezi ostatními zemědělskými produkty výsadní.
Novela zákona o geneticky modifikovaných organismech Zuzana Doubková Odbor environmentálních rizik a ekologických škod.
Základy molekulární genetiky. Bílkoviny Makromolekuly složené z aminokyselin jedna molekula bílkoviny tvořena obvykle stovkami aminokyselin v živých organismech.
Ch_060_Nukleové kyseliny Ch_060_Přírodní látky_Nukleové kyseliny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Genetika Přírodopis 9. r..
VY_32_INOVACE_19_28_Genetika
Název prezentace (DUMu): Vlastnosti živých soustav
Biotechnologie rostlin a GMO
VY_32_INOVACE_PŘČL.15 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
Geneticky modifikované organizmy
2.1 Viry, bakterie Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku nebo neštovice?
Biopotraviny.
Genetika.
Genetika.
Základy genetiky = ? X Proč jsme podobní rodičům?
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Transkript prezentace:

Geneticky modifikované organismy Zdroj: http://www.sheknows.com/food-and-recipes/articles/955369/special-labeling-for-gmo-foods

Co všechno tě napadne, když se řekne: Geneticky modifikovaný organismus GMO ?

Co je to geneticky modifikovaný organismus? Geneticky modifikovaný organismus (GMO) je rostlina, zvíře nebo mikroorganismus, u kterého byl záměrně změněn dědičný materiál (DNA) metodou genového inženýrství.

GMO Zvířata Mikro- organismy Rostliny

Johann Gregor Mendel Považován za zakladatele genetiky V 19. století dokázal, že kombinováním určitých druhů rostlin lze vypěstovat rostlinu s požadovanými vlastnostmi Došlo tak k cílenému vývoji rostlin Zdroj: http://history-if.blog.cz/1011/narodni-obrozeni

DNA Deoxyribonukleová kyselina Přítomna v buňkách všech živých organismů schopných samostatného rozmnožování Nositelka genetické informace

Zdroj: http://vyuka.zsjarose.cz/data/swic/lessons/918.jpg

Jak vzniká GMO? Vznik pomocí metod genového inženýrství Změna struktury DNA (vložením cizího genu nebo vysazením konkrétního genu) Zdroj\. http://www.national-geographic.cz/detail/geneticti-carodejove-ctou-dna-stale-rychleji-jak-to-delaji-a-co-z-toho-bude-mit-obycejny-clovek-28721/

Výhody GM rostlin Odolnější proti škůdcům (hmyz, plevel, plísně) Vyšší výnosy Odolnější vůči nepříznivému počasí Lepší nutriční složení

Oblasti využití GM plodin Potravinářství: Sója, kukuřice Průmysl: Brambory pro výrobu škrobu, bavlník pro textilní průmysl, plodiny pro výrobu fosilních paliv

Příklady GM rostlin Bt kukuřice: speciální odrůda kukuřice odolná proti zavíječi kukuřičnému Zlatá rýže: určená pro lidi trpící hladem, vyšší obsah vitamínu A Zdroj: http://21stoleti.cz/blog/2005/04/01/zlata-ryze-proti-slepote/

Geneticky modifikovaní živočichové Jsou připravování pro dva hlavní účely: Výzkumné účely Zkoumání geneticky podmíněných chorob (např. Alzheimerova choroba) Pro produkci potravin GM losos

Geneticky modifikované mikroorganismy Bakterie, viry, kvasinky Široké využití při léčbě onkologických onemocnění Produkce léčiv, např. inzulin Zdroj: http://zpravy.ihned.cz/c1-58671920-novy-objev-z-liberce-specialni-material-dokaze-zlikvidovat-bakterie-viry-i-houby

Argumenty pro a proti Lepší nutriční složení (testování přísné jako u léků) Méně chemikálií Šetrnější k přírodě (cílené) Léčení chorob, výživa lidí v chudých oblastech Vliv na zdraví člověka Rozmanitost přírody Proti přírodě Neetické

Pomůcky: Izolace DNA z banánu čtvrtka banánu 2 x jemné sítko 2 nádobky lžíce prací prášek (nejlépe tekutý) voda alkohol (etanol, alpa, apod.) Zdroj: http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=find-the-dna-in-a-banana-bring-science-home

Postup: Čtvrtku banánu důkladně protlačte přes sítko do nádobky. Lžičkou otřete dužinu, která zůstane přichycená zespodu sítka, a přidejte k banánové dužině v nádobce. Do nádobky přidejte 1 lžíci pracího prášku a promíchejte. Dále přilijte zhruba stejný objem čisté vody a opět promíchejte. V průběhu následujících 5 minut několikrát krouživými pohyby promíchejte. Po uplynutí 5 minut roztok nalijte přes čisté sítko do druhé nádobky, pomáhejte si krouživými pohyby sítka. K získanému čirému roztoku přilijte stejný objem alkoholu a pozorujte srážení DNA. DNA můžete krouživým pohybem namotat na dřevěnou špejli (DNA má rosolovitou konzistenci a ulpívá na špejli). Zdroj: (Lízal, pers. comm., 2012)

„Riskuj“ 100 200 300 400 500 600 700 800 1000 1100 1200 1300

Správná odpověď: V jádře buněk. Kde je uložena DNA? Správná odpověď: V jádře buněk.

Jak se nazývá věda o dědičnosti a proměnlivosti organismů? Správná odpověď: Genetika.

Kdo je považován za zakladatele genetiky? Správná odpověď: Johann Gregor Mendel.

Co je to DNA? Správná odpověď: Deoxyribonukleová kyselina. Nositelka genetické informace.

Co je to geneticky modifikovaný organismus? Správná odpověď: Rostlina, zvíře nebo organismus se záměrně změněnou DNA.

Uveď alespoň příklad konkrétního využití geneticky modifikovaných plodin. Správná odpověď: Bt kukuřice odolná proti zavíječi kukuřičnému. Zlatá rýže s vysokým obsahem vitamínu A.

Uveď čtyři výhody geneticky modifikovaných plodin. Správná odpověď: Odolnost proti škůdcům. Vyšší výnosnost. Odolnost proti nepříznivým vlivům počasí. Lepší nutriční složení.

Jaké jsou hlavní dvě oblasti možných rizik využití geneticky modifikovaných plodin. Správná odpověď: Rozmanitost přírody. Vliv na zdraví člověka.

Uveď konkrétní příklad využití geneticky modifikovaných zvířat. Správná odpověď: GM losos, rychleji roste, využití v potravinářství.

Správná odpověď: Genové inženýrství. Jak se nazývá metoda, pomocí které vznikají geneticky modifikované organismy? Správná odpověď: Genové inženýrství.

Správná odpověď: Inzulin. Geneticky modifikované mikroorganismy se užívají k výrobě léků, uveď konkrétní příklad. Správná odpověď: Inzulin.

Z čeho je složen nukleotid? Správná odpověď: Cukr, fosfát a nukleová báze.