1 Martin Vojnar Zdroje pro vědu jako nezbytná součást jednotného vyhledávaní CVTI v Bratislavě, 9. listopadu 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Advertisements

MIGRACE SYSTÉMU ALEPH A IMPLEMENTACE PRIMO V KNIHOVNĚ ANTONÍNA ŠVEHLY Setkání uživatelů Aleph, Brno Veronika Synková (ÚZEI KAŠ), Martin.
OPEN REPOSITORIES 2010 MADRID, 6. – MGR. LENKA NĚMEČKOVÁ ÚSTŘEDNÍ KNIHOVNA ČVUT.
Ing. Jiří Nouza náměstek primátora hl. m. Prahy Zóny placeného stání.
Knihovny současnosti 2011, České Budějovice 13. – 15. září 2011
Eva Filípková Co to vlastně JIB je portál umožňující vyhledávání v různých portál umožňující vyhledávání v různých českých i zahraničních.
Zkušenosti s utvářením konsorcií v České republice Jaroslav Šilhánek VŠCHT Praha.
ANL+ Karolína Košťálová Komise pro služby
OBOROVÁ BRÁNA PRÁVO Právnická fakulta UK Květa Hartmanová České oborové brány – současný stav a výhled, , NTK.
SUAleph 27. dubna 2011 SUAleph 27. dubna 2011 Portál pro podporu vědy a výzkumu UTB SFX Ing. Lukáš Budínský.
Oborová brána KIV Knihovnický institut Národní knihovna Knihovnictví a Informační věda.
Moravská zemská knihovna a zpřístupňování starých map.
Problematika velkého indexu Martin Vojnar
SFX Funkcie systému Ing. Lukáš Budínský. 2 Pracovní setkání Metalib/SFX – Obsah prezentace SFX Představení technologie Hlavní přínosy Nadstavbové.
Bohdana Stoklasová Národní knihovna ČR
Bibliotheca academica 2014 Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, 14. a 15. říjen 2014 Christian Motovsky, Senior Account Manager Budoucnost je už.
Primo / Primo Central jednotné prostředí pro uživatele Martin Vojnar
Primo / Primo Central webinář 5. října 2010 začátek v 10 hodin Martin Vojnar
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
1 Martin Vojnar Indexy a uživatelé paměťových institucí IKI, 17. ledna
Jak používat systém Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 32. seminář knihovníků muzeí a galerií při AMG Plzeň.
13. února 2007Systém Kramerius, Martin Lhoták, KNAV1 Systém Kramerius aktuální stav a vývoj v roce 2007 Martin Lhoták, Knihovna AV ČR, v.v.i. SDRUK – IT,
DSPACE na ZČU v Plzni 5. setkání uživatelů Dspace, Ostrava Ing. Radka Tichá Mgr. Anna Andrlová.
Jak se má tento příspěvek jmenovat ? Martin Vojnar
Začínáme s otevřeným institucionálním repositářem – SLUŽBY REPOSITÁŘE2012 ZAČÍNÁME S OTEVŘENÝM INSTITUCIONÁLNÍM REPOSITÁŘEM Služby repositáře Ing. Lukáš.
Strategické setkání ředitelů českých a slovenských knihoven uživatelů Ex Libris - souhrn Ex Libris Group MULTIDATA Praha s.r.o.
1  Ex Libris Ltd., Internal and Confidential NISPEZ IV. konference 13. listopadu 2012 Martin Vojnar
Univerzitní knihovna, Bratislava 21. listopadu 2013 Martin Vojnar, MULTIDATA Praha s.r.o.
Jednotná informační brána Úvod : Současný stav a výhled Bohdana Stoklasová Národní knihovna ČR Automatizace knihoven UK, Praha-Jinonice,
1 Martin Vojnar Budoucnost vyhledávání je v kontextu uživatele Praha, INFORUM 2011.
Bibliotheca Academica Zlín Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze Zpráva o činnosti komise Ing. Jan Mach Vysoká škola.
Sdílená katalogizace po pěti letech provozu Ing. Jiří Šilha,
ANL+ aneb nová generace č lánkové bibliografie Martin Vojnar
Historické fondy VKOL - ukázky
Charakteristika a společné znaky oborových bran (OB) Mgr. Martin Ledínský Seminář: Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK?
E-knihovna pro knihovníky Seminář E-knihy III, NTK,
Trendy rozvoje automatizovaných knihovních systémů Martin Vojnar Vědecká knihovna v Olomouci.
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
1 KALIKO a Primo: lokální portál knihoven v praxi Martin Vojnar
SUAleph, České Budějovice 23. dubna 2014 Martin Vojnar, MULTIDATA Praha s.r.o.
Zpřístupnění digitalizace pro veřejnost
Identifikátory v digitálních knihovnách Martin Vojnar Vědecká knihovna v Olomouci.
Jednotné vyhledávání & dodávání informací (NitLib 2011) Martin Vojnar
1 Mgr. Daniela Nová E-čtečky, e-knihy, e-vydavatelství ve vysokoškolském prostředí, seminář ČVUT Akvizice e-knih z pohledu vysokoškolské knihovny.
1 Ex Libris Alma Nová generace knihovních služeb.
1 očima knihoven Martin Vojnar UKB Seminář: Primo očima knihoven.
Oborová brána TECH tech.jib.cz Seminář „Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? “ Praha, NTK PhDr. Lenka Hvězdová.
Jak se implementuje Primo v ČR Martin Vojnar, MULTIDATA Praha s.r.o.
Informační zdroje v jednotném prostředí: SEN VŠECH KNIHOVNÍKŮ Jan Pokorný, Ústav výpočetní techniky UK.
Příslib do budoucna Zprávy z Univerzity Karlovy Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Otevřené repozitáře, Brno,
1 Martin Vojnar Elektronické informační zdroje a centrální indexy SUAleph, VUT, 6. listopadu 2012.
Univerzita Karlova 11. prosince 2014 Martin Vojnar, MULTIDATA
Projekt Digitální knihovna AV ČR a vývoj systému Kramerius Martin Lhoták, Knihovna AV ČR AMK v digitálním světě 2005, Praha.
Souborný katalog ČR Dana Vyorálková. Souborný katalog ČR Co je souborný katalog Kde najdete Souborný katalog ČR Co hledat v Souborném katalogu ČR Jak.
Dana Sigmundová Jak najít plný text článku nebo kompletní číslo odborného časopisu aneb článkové databáze a jak v nich vyhledávat ÚK FSS MU,
Integrovaný regionální knihovní systém 3. generace Ing. Petr Štefan, Kp-sys s.r.o. Pardubice.
Kramerius 4 – nová generace systému pro digitální knihovnu Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě ,
Novinky v registru digitalizace a možnosti další spolupráce RD SK ČR Helena Dvořáková, NK ČR.
1 Martin Vojnar Bibliografie jako nezbytná součást jednotného vyhledávaní SNK v Martine, 7. listopadu 2011.
Konsorcia knihoven a knihovnické systémy pro jejich podporu Martin Ledínský Univerzita Karlova v Praze Ústav výpočetní techniky
Eliška Klimentová, CVTI SR Predvianočné posedenie používateľov AKIS DAWINCI Bratislava
Význam institucionálního repositáře pro podporu Vědy a Výzkumu
Historické fondy VKOL - ukázky
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
Souborný katalog ČR - včera, dnes a zítra
Podpora Vědy a Výzkumu Služby Knihovny PhDr. Ondřej Fabián.
Discovery služby a souborný katalog
MOŽNOSTI PORTÁLU KNIHOVNY.CZ NEJEN PRO KNIHOVNÍKY
Transkript prezentace:

1 Martin Vojnar Zdroje pro vědu jako nezbytná součást jednotného vyhledávaní CVTI v Bratislavě, 9. listopadu 2011

Zdroje pro vědu jako nezbytná součást jednotného vyhledávaní, jednotné vyhledávání 2. (centrální) index 3. ANL+ 4. bX 5. a jedna pozvánka

Zdroje pro vědu jako nezbytná součást jednotného vyhledávaní, jednotné vyhledávání a zdroje pro VaV Výchozí teze: soumrak knihoven a vzestup uživatelů budoucnost vyhledávání je v discovery systémech (pokud knihovny chtějí zůstat respektovaným hráčem při zprostředkování informací a poskytování informačních služeb), které nabízejí jednotné vyhledávání zdroje pro vědu a výzkum musí být součástí jednotného vyhledávání zapojení a znovu užívání obsahu repozitářů, zpřístupňování primárních dat, model otevřeného přístupu nejde jen o publikační činnost, ale o výsledky VaV v celé šíři včetně propojení s projekty, odborníky těžiště problému tvoří práce s elektronickými zdroji (problematika centrálního indexu)

Zdroje pro vědu jako nezbytná součást jednotného vyhledávaní, centrální index existují dva modely „discovery“ (A) 1 index (v zahraničí) kam musíte posílat všechna data a uživatele (B) ekosystém více indexů lokální dokumenty pod Vaší přímou správou přátelské indexy odpovídající zájmu Vašich uživatelů globální (centrální) indexy – části nebo celé (B) je správně: obsahuje více kontroly pro knihovn y lepší výkon / Vaše pravidla relevance / lokální sbírky se neztratí

Zdroje pro vědu jako nezbytná součást jednotného vyhledávaní, centrální index (pokr.) pro kultivaci ekosystému indexů vznikla nová NISO pracovní skupina: Open Discovery Initiative (sponzorováno JISC) není pravda, že centrální indexy mají vše je pravda, že centrální indexy mají téměř vše (ca 150 tis. seriálů) průměrně titulů uspokojí 90% procent požadavků uživatelů

Zdroje pro vědu jako nezbytná součást jednotného vyhledávaní, ekosystém discovery pokud je tento model správně: (B) ekosystém více indexů lokální dokumenty pod Vaší přímou správou přátelské indexy odpovídající zájmu Vašich uživatelů globální (centrální) indexy – části nebo celé místo pro vědecké zdroje je právě mezi přátelskými indexy, tj. jedná se o speciální indexy, které jsou vytvořeny a udržovány pro vícenásobné použití: mohou mít vlastní efektivní rozhraní pro vyhledávání umožňují zařazení do libovolného jiného vyhledávacího systému (např. pomocí OAI-PMH nebo OAI-ORE)

Zdroje pro vědu jako nezbytná součást jednotného vyhledávaní, ANL+ český článkový prostor – není z velké části pokryt pilotní projekt NK ČR zahájen v červnu 2011, otevřen v ČB na KS plány na rok 2012: digitalizace NK (250 titulů) a rozšíření záběru aktuální stav indexu 550 tis. článků (potenciál prostoru ca 50 mil.)

Zdroje pro vědu jako nezbytná součást jednotného vyhledávaní, ANL+ (pokr.) porovnání mezi tradiční bází ANL01 a ANL+ dostupné ve více rozhraních, postaveno na Ex Libris Primo má smysl usilovat o automatickou klasifikaci dokumentů ? kooperace s oborovými bibliografiemi (silný impuls z AV ČR) změna původního systému nabízí: nové služby pro uživatele (plný text) moderní prostředí pro vyhledávání efektivnější provoz bibliografie a její další rozvoj

Zdroje pro vědu jako nezbytná součást jednotného vyhledávaní,

10

Zdroje pro vědu jako nezbytná součást jednotného vyhledávaní, Co je pro prezentaci vědeckých zdroj ů podstatné ? mít v „discovery“ prostředí kontrolu nad: 1.daty / indexy (tj. v čem se má hledat / jak se plní index) 2.relevancí (např. definujete, co je méně nebo více důležité) 3.kontextem uživatele (např. různé kategorie uživatelů) 4.rozhraním / funkčností (např. integrace s aplikacemi čtenáře) tuto kontrolu musí mít zprostředkovatel zdrojů, tj. knihovna

Zdroje pro vědu jako nezbytná součást jednotného vyhledávaní, = maximální míra kontroly pro knihovnu

Zdroje pro vědu jako nezbytná součást jednotného vyhledávaní, bX doporučovací služba na úrovni jednotlivých článků (vyžaduje OpenURL link server) sleduje využívání v reálném čase, např. „tento článek mě opravdu zajímá, co bych měl číst dál?“ „jaký je kontext mého článku?“ – tj. kdo jiný píše o tom, co píšu já a uživatele to zajímá typická vlastnost „discovery“ v roce 2012 bX hot articles spolupráce s Elsevierem: bX v prostředích ScienceDirect/Scopus

Zdroje pro vědu jako nezbytná součást jednotného vyhledávaní, Alma příští generace knihovního systému je tady jmenuje se Alma 22. listopadu 2011 se koná v Praze Alma den kompletní správa všech druhů dokumentů (tištěných, elektronických i digitalizovaných) vše v oblaku knihovníkům stačí www klient

Zdroje pro vědu jako nezbytná součást jednotného vyhledávaní, Díky za pozornost.