Vývoj populární hudby v ČSSR v letech

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Impresionismus v českých zemích
Advertisements

Vývoj populární hudby v letech
Historické pozadí šedesátých let
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv07/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:
Hudební klasicismus v tvorbě českých autorů
Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA
Co je to divadlo, kde se hraje, zpívá a tančí?
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv15/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:
Populární hudba v letech v ČSR
Vývoj populární hudby v letech v ČSR
vypracovala: Mgr. Květa Stejskalová
VÝVOJ ČESKÉ POPULÁRNÍ HUDBY
Opakování III Otázky jsou vybrány z DUM č
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.09 Název pro školu:
Romantismus v hudbě skladatelů z českých zemí
Otázky jsou vybrány z DUM č
Barokní hudba v Evropě VY_32_INOVACE_06_Barokní hudba v Evropě.
CZ.1.07/1.4.00/ , Dobrá šance pro děti
Co (ne)vím o Pražském jaru a 60. letech. 1. Zhodnoťte své znalosti týkající se 60. let 20. století, Pražského jara a okupace Československa v roce 1968:
Osobnosti Charty 77 Václav Havel Petr Uhl Jiří Dientsbier Jiří Hájek.
Česká národní banka – historie a současnost VY_32_INOVACE_2B6
Číslo-název šablony klíčové aktivity
Vývoj populární hudby v letech
Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA
Populární hudba ve světě v letech
Česká popová hudba 70. – 90. léta 20. století.
hrající široké spektrum žánrů pro pobavení posluchačů každého věku
CZ.1.07/1.4.00/ , Dobrá šance pro děti
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv11/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:
Název Divadlo Semafor Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
DIVADLO SEMAFOR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Písničkáři 2. poloviny 20. století
Vývoj domácí populární hudby po roce 1970
Periodizace nonartificiální hudby
The Beatles Vypracoval: Bořivoj Kašparovský.
Česká literatura 2. poloviny 20. století
VY_32_INOVACE_40_Opakování IV
Česká country.
Osvobozené divadlo Semafor & Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
MLÁDÍ Narodil se 14. července 1939 v Plzni. V mládí se toužil stát malířem a po ukončení školní docházky se v Praze neúspěšně pokoušel o studium výtvarného.
Anotace Prezentace seznámí žáky s vývojem českého big beatu a s jeho interprety. Uvědomí si jeho návaznost na světovou hudbu. V průběhu si nově získané.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
SEMAFOR VY_32_INOVACE _427_SEMAFOR Mgr. Jablečníková Jarmila ZŠ Nádražní 683 Horní Slavkov III/2.
Divadla malých forem Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov Mgr. Drahomíra Floriánová Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa DIVADLO SEMAFOR – J. SUCHÝ, J. ŠLITR DIVADLO SEMAFOR – J. SUCHÝ, J. ŠLITR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Leon Hahn NÁZEV:VY_32_INOVACE_14:Hudební výchova 9.ročník TÉMA: 70. léta ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/
 70. – 80. léta – folková a country hudba  DUM je určen pro žáky 9. ročníku dle ŠVP Škola pro život ZŠ Netvořice  Hudební výchova  Prezentace na interaktivní.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Nikola Košťálová Název: VY_32_INOVACE_14B_20_70. a 80. léta v české moderní.
70. a 80. léta v české moderní populární hudbě. Název školy: Základní škola Francova Lhota Název školy: Základní škola Francova Lhota Autor: Mgr. Lada.
ANOTACE: Motivace k nácviku písně. Určeno žákům 1. stupně ZŠ. Prvotní seznámení se vznikem rocku, se jménem E. Presley, se skupinami Beatles, Olympic.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Leon Hahn NÁZEV:VY_32_INOVACE_07:Hudební výchova 9.ročník TÉMA: Trampská píseň ČÍSLO.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_30_02_HV9_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Leon Hahn NÁZEV:VY_32_INOVACE_17:Hudební výchova 9.ročník TÉMA: konec 80. let ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_17 Název Divadlo Semafor Téma hodiny Divadelní.
& Osvobozené divadlo Semafor
70. a 80. léta v populární hudbě
Trampská píseň AUTOR: Mgr. Aleš Skála
50. a 60. léta – divadla malých forem
Název školy: Základní škola Netvořice
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 19/12
Název školy: Základní škola Netvořice Autor:. Mgr
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Muzikál AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_27_10_HV6_Skála
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 19/14
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 19/17
HUDEBNÍ VÝCHOVA – 7. ROČNÍK
Michal Brabec.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Transkript prezentace:

Vývoj populární hudby v ČSSR v letech 1960-1970 VY_32_INOVACE_36_Vývoj populární hudby v ČSSR v letech 1960-1970

Charakteristika období v ČSSR  V roce 1960 byl novou ústavou oficiální název státu změněn na Československá socialistická republika (ČSSR). Koncem padesátých let a v šedesátých letech docházelo k postupné liberalizaci, která vyvrcholila v roce 1968. Liberalizační hnutí známé jako Pražské jaro, bylo potlačeno invazí vojsk Sovětského svazu a dalších zemí Varšavské smlouvy 21. srpna 1968. Po invazi emigrovalo mnoho především vzdělaných lidí do demokratických zemí v Evropě i do USA, což ještě zrychlilo hospodářský úpadek země, který zažívala po připojení k sovětskému bloku.

Charakteristika hudby Celá šedesátá léta nejen u nás, ale i ve světě znamenala revoluční, zcela zásadní změny a obrovský kulturní rozvoj. Byla dobou, ve které se na hudební scéně zrodilo nespočet nových zpěváků, ze kterých se někteří stali opravdovými legendami, které už zná i současná nejmladší generace. Všechno jen žilo, mladí toužili vzepřít se starým pořádkům, osvobodit se od zajetých konvencí. Éru swingu definitivně ukončila začátkem 60. let až éra twistu, beatu a u nás hlavně malá hudební divadla, především Semafor a Rokoko, ve kterých se rodila nová hudba. Kluby a začínající hudební divadla žila již jen novou hudbou, která během první poloviny šedesátých let pronikla konečně i do rádia a televize. Většina lidí tak poprvé uslyšela a uviděla Karla Gotta nebo Evu Pilarovou.

Přehled předních zpěváků a hudebních skupin : Zpěváci Karel Gott Václav Neckář Marta Kubišová Helena Vondráčková Waldemar Matuška Hana Hegerová Jiří Suchý Eva Pilarová Pavel Novák Petr Novák Karel Kryl Skupiny Olympic Golden Kids Spirituál kvintet Greenhorns (dříve taky Zelenáči) Rangers ( Plavci)

Karel Gott Povolání: zpěvák, herec, skladatel , malíř * 14. července 1939, Plzeň Povolání: zpěvák, herec, skladatel , malíř Žánry: Pop, Rock n' roll, Swing, Jazz, Blues, Country, Rock, Opera, Opereta, Muzikál, Klasika, Traditional, Dechovka Nástroje: kytara

Václav Neckář * 23. října 1943 v Praze je český popový zpěvák a filmový herec V letech 1968 až 1970 byl společně s Martou Kubišovou a Helenou Vondráčkovou členem pěvecké skupiny Golden Kids.

Marta Kubišová * 1. listopadu 1942 České Budějovice je česká zpěvačka, členka skupiny Golden Kids trojnásobná vítězka čtenářské ankety časopisu Mladý svět Zlatý slavík.

Karel Kryl 12. dubna 1944, Kroměříž – 3. března 1994, Mnichov byl československý písničkář, básník a grafik jeden z hlavních představitelů českého protikomunistického protestsongu v letech 1968–1989. Písně si sám psal a někdy se mu přezdívá „básník s kytarou“.

Hana Hegerová vlastním jménem Carmen Mária Štefánia Farkašová-Čelková (* 20. října 1931 Bratislava, Československo) je významná československá zpěvačka a herečka, nekorunovaná královna československého šansonu.

Olympic je česká rocková skupina Olympic je česká rocková skupina. Skupina byla založena v roce 1963 s původním názvem Karkulka Členové : Petr Janda - sólová kytara, zpěv Milan Broum - baskytara, zpěv Jiří Valenta - klávesové nástroje, zpěv Milan Peroutka - bicí Kapelou prošli: Miloslav Růžek, Miroslav Berka, Pavel Chrastina, František Ringo Čech, Jan Antonín Pacák, Jaromír Klempíř, Jiří Laurent, Ladislav Klein, Miki Volek, Jiří Korn, Petr Hejduk, Pavel Bobek, Jan Hauser, Jiří Hauser, Ladislav Chvalkovský, Pavel Petráš

Rangers – ( Plavci ) je česká skupina věnující se stylu folk a country Rangers – ( Plavci ) je česká skupina věnující se stylu folk a country. Skupina byla založena v roce 1964. Původní složení : Milan Dufek Antonín Hájek Mirek Řihošek Jan Vančura Jiří Veisser Radek Tomášek

Konec Autor : Trýzna Stanislav Školní rok :2011/2012 Určeno pro : devátý ročník Předmět: hudební výchova Téma : základní orientace ve vývoji pop. hudby v ČSSR v letech 1960-1970 Způsob použití ve výuce: výuková prezentace Upozornění : pro spuštění hypertextových odkazů musí být počítač připojen k internetu.