RENESANCE A HUMANISMUS

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

ČESKÉ ZEMĚ V DRUHÉ POLOVINĚ 19. STOLETÍ
HABSBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.10 Název pro školu:
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
MAKEDONIE, ALEXANDR VELIKÝ
České stavovské povstání
POHÁDKY 2 – EVROPŠTÍ AUTOŘI
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
RENESANCE. Rafaello – Athénská škola Platón, Aristoteles, Diogenés a další postavy reprezentující veškerou moudrost lidstva.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
STUDENÁ VÁLKA 50. – 60. léta 20. století
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou R. Fulghuma…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Evropská kultura v 16.století počátek protireformace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 9.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_12_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 9.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Anotace Život ve škole, umění se učit 1. Autor Mgr. Martin Nosek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci si osvojí znalosti o tom, jak funguje škola, jaké.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
VY_32_INOVACE_22_20 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Vikingové – postrach Evropy v 9. stol. Anotace – Žáci se formou.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _605.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Renesance a humanismus v Itálii
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Kulturní dějiny 23. února 2011 Mgr. Ondřej Kunc
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_458.
NÁSTUP HABSBURKŮ NA ČESKÝ TRŮN
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _604.
Trávící soustava - úvod
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Kultura na počátku novověku
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Kateřina Čermáková Datum: Cílový ročník: 8.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Počátek novověku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 8.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _603.
Dobývání vesmíru.
VY_32_INOVACE_04_08 Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis Název materiálu:Impresionismus Anotace: V prezentaci se žáci seznámí s pojmem impresionismus,
Zopakuj si své znalosti! v Itálii. Kdo je autorem tohoto díla ve Florencii?
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 8.
Renesance VY_32_INOVACE_ 05 Renesance.
Renesance a humanismus
ICT VL Asie 5.R. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Tematický okruh: Místo, kde žijeme Anotace: Prezentace.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ ČESKÉ ZEMĚ V DRUHÉ POLOVINĚ 19. STOLETÍ II. Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový.
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: Kolektiv autorů: DĚJEPIS – Středověk a počátky novověku pro 7. ročník. Nová škola Válková, V.:
Smyslová ústrojí člověka
Anotace: Soubor se skládá z prezentace, která je námětem pro vyučujícího. Představuje scénář výukové hodiny, klíčové kompetence a očekávaný výstup. Žáci.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Šablona III/2 EVROPA NA PRAHU NOVOVĚKU Mgr. Lucie Opltová – 1
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Italská renesance TÉMATICKÝ CELEK: Křesťanství.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
ÚVOD DO DĚJEPISU/ Introduction to History
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_17
Italská renesance a humanismus
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Renesance a humanismus
Rozvoj vědy a změny ve společnosti – konec 17. a 18. století
Renesance a humanismus
Transkript prezentace:

RENESANCE A HUMANISMUS Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: 29. 3. 2013 Cílový ročník: 7. Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763

Vzdělávací oblast: ČLOVĚK A SPOLEČNOST – D, VkO Vzdělávací obor: Dějepis Tematický okruh: Středověk Téma: Renesance a humanismus Metodický list/anotace: Prezentace je určena k výkladu a doplnění učiva, jako podklad pro zápis žáků a opakování probrané látky. Jazyk:čeština Očekávaný výstup: Žák uvede charakteristické prvky, které odlišují renesanční styl a humanismus od středověkého myšlení, uvedou hlavní vědecké osobnosti této doby. Speciální vzdělávací potřeby: žádné Druh učebního materiálu: prezentace Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina:12 - 13

Úvod: 14. – 17. století Itálie - Florencie. Předpoklady: Bohatí měšťané – námořní obchod (Benátky, Janov). Vznik bank (Florencie). Rozvoj řemeslné výroby = manufaktury.

RENESANCE znovuzrození, návrat k antice. Ve výtvarném umění, v literatuře a v životním stylu, obnovení antických vzorů a hodnot – světské náměty. HUMANISMUS lat. Humanus = lidský, myšlenkový směr, ovlivnil vývoj, společenských věd (humanitních) – filozofie, právo … pozornost se věnuje člověku.

Benátky Janov Florencie Řím Práce s atlasem: Vyznačená města zaznač do mapy. Benátky Janov Florencie Řím 1.

Středověk vs. Renesance: Které z následujících tvrzení platí v renesanci? Víra v boha. Víra v lidský rozum. Důraz na pozemský život. Důraz na posmrtný život. Převažuje latina. Latina i rozvoj národních jazyků.

Rozvoj vědy: V renesanci se rozvíjela celá řada věd.Vylušti přesmyčky. ZIKFYA = MIETOANA = CHYMIALE = TROMINOEAS = KATABONI = Fyzika Anatomie Alchymie Astronomie Botanika

Osobnosti vědy: MIKULÁŠ KOPERNÍK Heliocentrismus. Slunce je středem vesmíru, kolem něj obíhají planety, Země se točí kolem osy. 2.

GIORDANO BRUNO Vesmír je nekonečný. Byl upálen – 1600. 3.

První hvězdářský dalekohled. GALILEO GALILEI První hvězdářský dalekohled. Obhajuje heliocentrismus. Spory s církví, hrozí upálení. Odvolal „…a přece se točí.“ 4.

POUŽITÉ ZDROJE Monografie Čechura, J., et al. Dějepis pro 7. ročník základní školy. Dotisk 1. vydání. Praha: SPN- pedagogické nakladatelství, spol. s. r. o., 2001. ISBN 80-7235-002-1. s. 81-84 Mandelová, H., et al. Středověk – dějepisné atlasy pro základní školy a víceletá gymnázia.1. vydání. Praha: Kartografie, 1997. ISBN 80-7011-372-3 Obrázky Obrázek 1.: F l a n k e r. [online]. Volné dílo dostupné na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Map_of_Italy_blank.svg?uselang=cs Obrázek 2.: Ausir. [online]. Volné dílo dostupné na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Nikolaus_Kopernikus.jpg Obrázek 3.: Jic. [online]. Volné dílo dostupné na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Giordano_Bruno.jpg Obrázek 4.: Monodoke. [online]. Volné dílo dostupné na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Galileo_by_leoni.jpg