Kdo mohl být nepřítelem nacistů? Proti komu mohli nacisté vystupovat?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Protektorát Čechy a Morava
Advertisements

Holocaust Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová 1.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Nacismus v Německu.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Člověk a společnost Dějepis Světové války Nacismus v Německu VY_32_INOVACE_16 Sada 2 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracovala:
Čtvrtek Středozemní moře & historie holocaustu v českých zemích.
Hitlerova diktatura v Německu
Nacismus.
Adolf Hitler a jeho Německo
Vznik a vzestup totalitního Německa
Nacismus.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 9.
příprava na 2. světovou válku
Nacistické Německo II. Petr Machala.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Nástup nacismu v NĚMECKU
Totalitní režimy.
Nástup fašismu.
Jak se podařilo Adolfu Hitlerovi dostat k moci?
Jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2.
Socialismus Průmyslová revoluce a převratné změny ve společnosti
Světová hospodářská krize
Co se mohlo změnit v životě Čechů po obsazení Německem?
Reakce evropských velmocí na německý fašismus
Jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2.
Totalitní ideologie Test. Totalitní ideologie Test.
Nástup A. Hitlera k moci Německo jako fašistická diktatura
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Poválečný vývoj v Německu
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Šárka Nová a Lenka Petráková
Nacismus.
Počátky fašismu v ČSR.
Pro začátek si představte: Představte si, že bychom byli všichni naprosto stejní. Líbilo by se vám to? Asi ne. A přece máme strach z lidí, které neznáme.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Nacismus Michal Kolář.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
PŘÍPRAVY NA VÁLKU Hilter zbrojil – bylo nutné vybudovat armádu ZAČAL PORUŠOVAT VERSAILLSKOU MÍR.SMLOUVU: r obnovil všeobecnou branou povinnost.
FAŠISMUS.
NSDAP Hitlerova nacistická strana (nacionalismus + socialismus)
HOLOKAUST. Holocaust patřil k nejhrůznějším obdobím v dějinách Jednalo se o systematickou likvidaci 6 milionů židů v průběhu druhé světové války Antisemitismus.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.2.8 Pronásledování Židů. Holocaust a jiné pojmy Název sady:
Nástup nacismu v Německu Název sady materiálů: Dějepis pro 9. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_9_2814_Nástup_nacismu_v_Německu Autor: Mgr. Kočíř.
Nacismus Nástup nacismu v Německu následky světové hospodářské krize – 1932 na 6 mil nezaměstnaných, výroba snížena o 41 % → situace.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Fašismus - opakování Název sady: Moderní dějiny 1914.
NÁSTUP FAŠISMU V NĚMECKU Německo a hospodářská krize nadvýroba => krize Německo 2. nejvíce postižená země krizí (prům.výroba pokles o 41%) krize průmyslu.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu INOVACE_32_Norimberské.
VY_32_INOVACE_Lul_II_01 Úvod do problematiky holocaustu Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI ZA II.SVĚTOVÉ VÁLKY.  genocida= systematické a cílené vyvražďování celých národů: Romové, Židé, národy Pobaltí(= vraždili je.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a společnost Okruh dle RVP:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Nacismus.
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Nacismus NACISMUS V NĚMECKU árijec = příslušník „vyšší rasy“ (Němci)
NACISMUS V NĚMECKU.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Postavení Židů v Evropě 5
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Základní škola Čelákovice
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Nacismus v Německu uč
Digitální učební materiál
Hitlerova agrese ve 30. letech
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
1. Ve kterém roce vypukla 1. světová válka
Nástup Hitlera k moci 1932 – NSDAP nejsilnější strana v Německu
Transkript prezentace:

Kdo mohl být nepřítelem nacistů? Proti komu mohli nacisté vystupovat? Hitlerova cesta k moci Kdo mohl být nepřítelem nacistů? Proti komu mohli nacisté vystupovat?

Kdo je podle vás postava na obrázku?

Jak jsou Židé vyobrazeni?

Proč autor volí takové vyobrazení? Jaký má záměr?

Jakých stereotypů vůči Židům propaganda využívá? Máme u nás dnes nějakou skupinu obyvatel, kterou spojujeme s negativními stereotypy? S jakými?

Jaké rozdíly vidíme? Kde je na levém obrázku a kdo na pravém?

Nacistická ideologie Základem je představa o německém nadčlověku a rasové převaze nadřazeného nordického typu – Árijce Árijská rasa – prototyp německého nadčlověka (Übermensch): blonďák, štíhlý, urostlý; vynikají i v myšlení a kreativitě

Odpovídali hlavní představitelé nacismu teorii rasového učení? Joseph Goebbels Reinhard Heydrich Herman Göring Heinrich Himmler

Nadřazenost árijské rasy Válka je vedena oprávněně za účelem zvětšení „životního prostoru“ Silné pohrdání „méněcennými národy a rasami“ – Slovany, Židy, Romy a „barevnými“

Protižidovská opatření Vyloučení z veřejného života, vysokých škol, úřadů Bojkot židovských obchodů, bank, lékařů a advokátů 15. 9. 1935 schváleny „Norimberské rasové zákony“ – na ochranu „německé krve a německé cti“ – Židé zbaveni německého občanství a práv, zakázána smíšená manželství

Norimberské zákony Zákon o říšském občanství § 2 stanovil, že „říšským občanem je jen státní příslušník německé krve nebo krve podobného charakteru“. Říšské občanství se získávalo udělením dekretu o říšském občanství.

V zákoně o ochraně krve bylo mimo jiné stanoveno: § 1: Sňatky mezi Židy a státními příslušníky německé krve nebo krve podobného charakteru jsou zakázány. Uzavřená manželství jsou neplatná, i když byla uzavřena v zahraničí. § 2: Mimomanželský styk mezi Židy a státními příslušníky německé krve nebo krve podobného charakteru je zakázán. § 3: Židé nesmějí zaměstnávat ve své domácnosti ženské státní příslušnice německé krve nebo krve podobného charakteru mladší 45 let. § 4: Židům je zakázáno vyvěšovat říšskou státní vlajku či užívat jejích barev.

Křišťálová noc V noci z 9. na 10. listopadu Vypalování synagog, ničení židovských obchodů, vraždění Židů Tisíce Židů odvezeno do koncentračních táborů

Oběti nacistického režimu Na smrt posílali také Romy, homosexuály a tělesně postižené Za méněcenné považovali i Slovany – plánovali pro ně stejný osud Všichni kdo nesouhlasili s režimem – i umělci, spisovatelé – jejich díla ničena

Co Hitler zamýšlel s východním prostorem? Zahraniční politika Co Hitler zamýšlel s východním prostorem? Útočil proti versaillerskému systému – původce všech problémů Hlásal právo německého národa na obsazení rozsáhlých území v Evropě

Zahraniční politika Začali rozsáhlou zbrojní výrobu, budování armády, 1935 – zavedena všeobecná branná povinnost 1936 – obsadili demilitarizované pásmo v Porýní Porušení mezinárodních smluv - VB, Francie a Společnost národů – nic neudělaly Hitler → cesta ke světovládě je otevřena!