Brönstedovo-Lowryho pojetí kyselin a zásad

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CHEMICKÁ VAZBA.
Advertisements

d – P R V K Y prvky se zaplněnými (částečně či úplně) d či f orbitaly
TEORIE KYSELIN A ZÁSAD NEUTRALIZACE, pH.
Teorie kyselin a zásad.
CHEMICKÁ ROVNOVÁHA V ACIDOBAZICKÝCH ZVRATNÝCH REAKCÍCH I
Chemické reakce III. díl
Cola + mentos.
VODA Praha – město našeho života
V. CHEMICKÁ VAZBA a mezimolekulární síly
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_52_INOVACE_PV18.03 Téma: Neutralizace Číslo.
Chemická vazba.
Periodická tabulka prvků
Chemické výpočty – část 2
Chemická vazba v látkách II
kovalentní koordinačně - kovalentní polarita vazby iontová vazba
Chemická vazba v látkách I
Elektrochemie.
Výstavbový princip Periodickou tabulku lze využít také pro určení elektronové konfigurace prvku. Př.: Popište elektronovou konfiguraci H a He H  1s1;
Klasifikace chemických reakcí
Chemie anorganická a organická Chemická vazba
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Chemická vazba.
Chemické vazby Chemické vazby jsou soudržné síly, neboli silové interakce, poutající navzájem sloučené atomy v molekulách a krystalech. Podle kvantově.
CHEMICKÁ VAZBA.
Elektronový pár, chemická vazba, molekuly
Chemická vazba Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0118.
Chemická vazba.
PSP a periodicita vlastností
NÁZVOSLOVÍ ANORGANICKÝCH LÁTEK.
Teorie kyselin a zásad.
Acidobazické rovnováhy (rovnováhy kyselin a zásad) pH - definice silné a slabé kyseliny a zásady, výpočet pH soli slabých kyselin a zásad, hydrolýza, výpočet.
Acidobazické reakce (učebnice str. 110 – 124)
ORGANICKÁ CHEMIE.
Chemické rovnováhy ve vodách
D – P R V K Y.
Roztoky roztoky jsou homogenní, nejméně dvousložkové soustavy
Slabé vazebné interakce
PaedDr. Ivana Töpferová
Protolytické reakce.
ELEKTROLYTICKÝ VODIČ.
Organické reakce Pro organické reakce platí stejné zákony jako pro anorganické reakce. Dělíme je na čtyři základní druhy: a - substituce b - adice c -
Chemická vazba Vazebné síly působící mezi atomy
Kyseliny a zásady – Arrheniova teorie
CHEMICKÁ VAZBA řešení molekulách Soudržná síla mezi atomy v ………………..
Pojmy Typy hybridizace Tvary molekul
Mezimolekulové síly.
Mezimolekulové síly.
Roztoky roztoky jsou homogenní, nejméně dvousložkové soustavy jsou tvořeny částicemi (molekulami, ionty) prostoupenými na molekulární úrovni částice jsou.
Nekovalentní interakce
Acidobazické reakce CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 9
Protolytické děje.
Komplexní sloučeniny.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
TEORIE KYSELIN A ZÁSAD.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
VODÍK.
FS kombinované Mezimolekulové síly
Struktura atomu a chemická vazba
Bc. Miroslava Wilczková
CHEMICKÉ VAZBY. CHEMICKÁ VAZBA je to interakce, která k sobě navzájem poutá sloučené atomy prvků v molekule (nebo ionty v krystalu) prostřednictvím valenčních.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Organokovové sloučeniny kovů hlavních podskupin Obecné vlastnosti Jiří Pospíšil.
Chemická vazba I.
Typy vazeb.
Chemické sloučeniny, chemická vazba, molekula
Roztoky - elektrolyty.
Chemická vazba. Chemická vazba Chemická vazba Spojování atomů Změna stavu valenčních elektronů Teorie chemické vazby: 1. Klasické elektrovalence- Kossel.
Chemická sloučenina, molekula, chemická vazba
Mgr. Dagmar Muzikářová Gymnázium Elgartova
Transkript prezentace:

Brönstedovo-Lowryho pojetí kyselin a zásad Vodík Kyseliny a zásady Brönstedovo-Lowryho pojetí kyselin a zásad Kyselinou je částice, která působí jako donor protonu a báze jako jeho akceptor Akceptorem může být i samotné rozpouštědlo (molekuly solvatují odštěpený proton) Síla kyselin (měřená rozsahem jejich disociace) je závislá na povaze rozpouštědla (její bazicitě). Bazicita rozpouštědla je funkcí elektronegativity centrálního atomu – Síla kyselin HA klesá s klesající bazicitou rozpouštědla Brönstedova-Lowryho definice kyseliny a zásady umožňuje rozšířit tuto koncepci i na kationty a anionty, jejichž roztoky podléhají hydrolýze (obecně solvolýze):

Klasifikace kyselin – binární a ternární Vodík Kyseliny a zásady Klasifikace kyselin – binární a ternární Binární kyseliny (hydridy), například HCl neobsahují -OH. Ternární kyseliny: 1. hydratované kationty, například [Fe(H2O)6]3+ (2). (zdroj protonu molekula vody vázaná na Fe(III) 2. kyseliny obsahující výhradně skupiny -OH, například Si(OH)4 (3) 3. kyseliny, které vedle -OH mají atom kyslíku =O, například H2SO4 (4): Tyto typy kyselin A(H2O)nm+, A(OH)n a (HO)nAOm jsou vzájemně propojeny deprotonizací, tj. přerušením vazby O-H. Pokud nastane štěpení v místě vazby A-OH, pak takové látky mají charakter zásady

Lewisova teorie kyselin a bází Vodík Kyseliny a zásady Lewisova teorie kyselin a bází Lewisova teorie kyselin a bází - definuje kyselinu jako akceptor elektronového páru a bázi jako jeho donor, - zvláštní případ Brönstedovy-Lowryho teorie, od které se liší tím, že vztah mezi kyselinou a bází nevnímá jako přenos protonu, nýbrž jako přenos elektronového páru od donoru (Lewisovy báze) na akceptor (Lewisovu kyselinu), při kterém vzniká mezi donorem a akceptorem kovalentní vazba - orientace na elektronový systém - Lewisova teorie je naprosto obecnou teorií. Neomezuje se proto pouze na částice schopné poskytovat proton

Lewisova teorie kyselin a bází Vodík Kyseliny a zásady Lewisova teorie kyselin a bází zahrnuje jakýkoliv systém složený z dvojice donor-akceptor, bez ohledu na to, jedná-li se o nekovy nebo kovy. z donor-akceptorového vztahu vyplývá - Lewisova kyselina musí mít vakantní orbital pro přijetí elektronového páru od báze

Lewisova teorie kyselin a bází Vodík Kyseliny a zásady Lewisova teorie kyselin a bází Lewisovy kyseliny – nemusí být pouze molekuly, atomy nebo ionty s neúplným oktetem x částice s energeticky dostupnými vakantními orbitaly d (reakce (4) a (5)) Pearsonův model HSAB: Teorie měkkých a tvrdých Lewisových kyselin a bází - založena na ionizačních energiích a elektronových afinitách (polarizovatelnosti). Tvrdé kyseliny: H+, Be2+, SO3, BF3; měkké kyseliny: Cu+, Au+, Hg2+. Tvrdé báze: F-, OH-, NH3; měkké báze: H-, I-, CN-, CO. Interakce tvrdá kyselina-tvrdá báze zahrnuje kyseliny s nízkou elektronegativitou a vysoce elektronegativní báze. V případě měkkých kyselin a bází je tomu naopak.

Vliv atomů vázaných na středový atom: Vodík Kyseliny a zásady Vliv atomů vázaných na středový atom: akceptorové i donorové schopnosti Lewisových kyselin a bází závislé na elektronegativitě substituentu( ovlivňení náboje na centrálním atomu Tyto jednoduché odhady poskytují poněkud zkreslený obraz. Halogenidy borité BX3 – přítomnost intramolekulární donor-akceptorové vazby Na dvojné vazbě se podílí vakantní orbital p - akceptorová kapacita je úplně (nebo z části) vyčerpána. Síla BX3 jako Lewisových kyselin roste s klesajícími tendencemi halogenů k tvorbě násobné vazby, řadě BF3 < BCl3 < BBr3 (na základě velikosti parciálních nábojů je BF3 > BCl3 > BBr3)

Síla Lewisových bází – podobné principy s opačnými opačnými účinky Vodík Kyseliny a zásady Při tvorbě aduktu – v molekule BX3 musí dojít k reorganizaci plošné struktury na pyramidální. Poté dochází k obsazení vakantního AO el. párem za vzniku tetraedrického aduktu Síla Lewisových bází – podobné principy s opačnými opačnými účinky NH3 < PH3, NH2- > NH3 a PF3 < PBr3.

Reakce Lewisových kyselin a bází Adice - vzniká nová kovalentní vazba, Vodík Kyseliny a zásady Reakce Lewisových kyselin a bází Adice - vzniká nová kovalentní vazba, Substituce - adice spojená se zánikem vazby staré Adice a následná eliminace vazby P-Cl (atom chloru přechází na Cl-), vodíkový atom se odštěpí v podobě protonu za vzniku HCl. Náhrada vazby P-Cl energeticky bohatšími vazbami P-O (E(P-Cl) = 319, E(P-O) = 407, resp. E(P=O) = 560 kJ/mol) - substituce všech vazeb P-Cl.