Politická geografie II

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Státy a jejich seskupení
Advertisements

Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Slovensko.
Rozmístění obyvatelstva na Zemi
VY_32_INOVACE_26-02 Světová populace
STÁTNÍ ÚZEMÍ je prostor, který je tvořen pevninským územím, geologickým podkladem, teritoriálními vodami, vzdušným prostorem i územími velvyslanectví,
STÁT, NÁROD.
Politická geografie studuje
Státy a jejich seskupení
GEOGRAFIE OBYVATELSTVA
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Sídla.
Politická geografie III
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Školní atlas světa ☺ fyzické a obecně zeměpisné mapy
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Co to je státní hranice? hranice,která vymezuje území státu
SEVERNÍ EVROPA Více ZDE.
Středočeský kraj.
BENELUX CO STÁTY SPOJUJE? Velká hustota osídlení Monarchie
STÁTNÍ HRANICE Území státu je suchozemský prostor, vnitřní a pobřežní vody i pod nimi a vzdušný prostor nad nimi – odděleno státní hranicí.
Stát o stát je instituce, území vymezené státními hranicemi, kde obyvatelé dodržují společné zákony a mají pevně stanovenou vládu o znaky státu: obyvatelstvo.
STÁTNÍ HRANICE.
Z_087_Politická mapa dnešního světa světa _Poloha, rozloha, lidnatost
PEVNINY A OCEÁNY.
ASIE Indonésie III2-Z7-II-19.
Evropa – poloha, povrch 5. ročník
Poloha, rozloha, lidnatost
VY_32_INOVACE 01 Úvod do Ameriky - poloha, rozloha, členitost
AMERIKA poloha, rozloha, členění
POLOHA, ROZLOHA A LIDNATOST
kontinenty a oceány Velké přírodní celky
Z_088_Politická mapa dnešního světa světa _Státní hranice
AMERIKA USA – Základní údaje III2-Z7-I-12
Česká Republika.
Geografické údaje Řecka
POLOHA, ROZLOHA A LIDNATOST
KANADA.
Afrika – socioekonomická charakteristika
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, základní.
Státy a jejich hranice Stát = základní politická a mocenská jednotka
POLITICKÁ MAPA SOUČASNÉHO SVĚTA
Zhodnocení rizikovosti území ČR podle okresů Součást Strategie prevence kriminality v České republice na léta 2012 až 2015.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Evropa- Západní Evropa Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
 Vysvětli pojem stání hranice.stání hranice  Každý stát má svůj charakteristický tvar území, lemovaný státní hranicí. Jak vlastně tyto hranice vznikly?hranice.
S TÁT, STÁTNÍ ZŘÍZENÍ Autor: Hana Brýdlová. Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ – Státy a jejich hranice Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
ČLOVĚK A JEHO SVĚT - MÍSTO, KDE ŽIJEME VLASTIVĚDA pro 5.roč. ZŠ  ČESKÁ REPUBLIKA DEMOKRATICKÝ STÁT  POLOHA – VZNIK OBYVATELSTVO  PRACOVNÍ LIST.
Šablona. Anotace : výkladová prezentace věnující se Kanadě jako státu Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: porovnává a přiměřeně.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Diana Jančářová NÁZEV:Poloha a územní rozloha států TÉMATICKÝ CELEK:Společenské.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie ČR Datum vytvoření21.9.
Šablona. Anotace: výkladová prezentace věnující se Spojeným států americkým Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: porovnává a přiměřeně.
Hranice. Definice: Státní hranice jsou smluvní linie v terénu, které oddělují území jednoho suverénního státu od území jiného suverénního státu nebo od.
ČESKÁ REPUBLIKA Znak ČR Mapa ČR Vlajka ČR. 1. Základní informace o ČR  Rozloha: km² (113. místo na světě)  Počet obyvatel: (k ,
1. AMERIKA POLOHA, ROZLOHA, ČLENITOST VY_32_INOVACE_12_Z5 ZŠ a MŠ HEJNICE 2011 Martina Holoušová.
Státověda.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
POLOHA, ROZLOHA A LIDNATOST
Amerika – Austrálie – Evropa Asie –Afrika - Antarktida
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_30_ZEMĚPIS
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
Andorra Vatikán San Marino
VY_32_INOVACE_01_Poloha České republiky
POLOHA ČESKÉ REPUBLIKY
Státy světa Formy vlády a uspořádání států Proměna politické mapy
STÁTNÍ ÚZEMÍ je prostor, který je tvořen pevninským územím, geologickým podkladem, teritoriálními vodami, vzdušným prostorem i územími velvyslanectví,
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Politická geografie.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Transkript prezentace:

Politická geografie II 6. ledna 2006

uvést orientačně aktuální počet států současného světa, uvést příklady kritérií vzájemné odlišnosti a podobnosti současných států světa, rozeznávat státy světa podle hlediska svrchovanosti: nezávislé (suverénní, svrchované) státy, závislá území, rozlišovat státy světa podle zeměpisné polohy: přímořské státy, ostrovní a souostrovní státy, vnitrozemské státy, rozeznávat orientačně největší a nejmenší státy světa podle územní rozlohy, rozlišovat státy světa podle počtu a původu obyvatel, uvést orientačně nejlidnatější a málo zalidněné státy světa, příklady přesídleneckých států, posuzovat státy světa podle průběhu a tvaru státních hranic: přírodní státní hranice, umělé hranice, přímočaré (geometrické) umělé hranice,

Kritéria odlišnosti a podobnosti států viz minulá hodina

Nezávislé státy a závislá území mezinárodně uznávané vlastní území, obyvatele, státní moc zhruba 200 závislá území pozůstatky kolonií Grónsko, Falklandy mezinárodní území společné všem lidem Antarktida, oceány, vesmír

Státy dle zeměpisné polohy přímořské ostrovní a souostrovní vnitrozemské příklady 1xEvropa, 1xsvět

Státy dle rozlohy Státy dle počtu obyvatel viz učebnice

Státy dle původu obyvatel přesídlenecké státy příklady

Státy dle průběhu a tvaru státních hranic přírodní umělé geometrické