Předmět a očekávaný výstup

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Advertisements

Geografická charakteristika Střední Evropy I.
Maturitní otázka č. 21 Benelux.
Belgie Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Předmět a očekávaný výstup
Předmět a očekávaný výstup
Předmět a očekávaný výstup
Označení DUM Fa - DUM Autor Příjmení a jméno: Fichna Josef, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
Předmět a očekávaný výstup
VY_52_INOVACE_03/2/32_ZEMĚPIS
Předmět a očekávaný výstup
Předmět a očekávaný výstup
NIZOZEMSKO Nikola Burkoňová.
Oblast: Západní Evropa Belgie
Západní Evropa.
Předmět a očekávaný výstup
Předmět a očekávaný výstup
Označení DUM Fa - DUM Autor Příjmení a jméno: Fichna Josef, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
Předmět a očekávaný výstup
BELGIE.
USA Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Předmět a očekávaný výstup
Předmět a očekávaný výstup
Označení DUM Fa - DUM Autor Příjmení a jméno: Fichna Josef, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
BENELUX CO STÁTY SPOJUJE? Velká hustota osídlení Monarchie
Téma hodiny: Lucembursko
Benelux. Benelux volné společenství Belgie, Nizozemska a Lucemburska volné společenství Belgie, Nizozemska a Lucemburska Vlajka Beneluxu.
Nizozemsko Konstituční monarchie Velká hustota: 400 obyv./km2
Evropské regiony – Západní Evropa– Státy Beneluxu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_HA_1_04.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
BENELUX 2. listopadu 2005.
Velká Británie oficiální název: " Spojené království Velké Británie a Severního Irska" 4 historické země: Anglie, Skotsko, Wales a Severní Irsko (IRA)‏
Země BENELUXU Z_126_Evropa_Země BENELUXU
Země BENELUXU Z_126_Evropa_Země BENELUXU
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
IRSKÁ REPUBLIKA km2, 3,6 mil. obyvatel, Dublin (Baile Átha Cliath)
450 obyv./km2 (nejhustěji osídlené) 90% obyv.-města
Nizozemsko - země tulipánů
Téma hodiny: Belgie Předmět: Zeměpis Ročník: 2.
BENELUX Jan Dušek.
Nizozemí Eliška Pokorná.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
IRSKÁ REPUBLIKA km2, 3,6 mil. obyvatel, Dublin (Baile Átha Cliath)
BENELUX.
FRANCIE ZEMĚ GALSKÉHO KOHOUTA.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Předmět a očekávaný výstup
Předmět a očekávaný výstup
BELGIE.
Benelux (Západní Evropa) Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , leden.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Mgr. Irena Nešněrová Datum : září 2012 Název :VY_52_INOVACE_5.2.1.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Evropa- Západní Evropa Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
ZÁPADNÍ EVROPA Otázka: Které státy řadíme mezi státy západní Evropy?
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Země BENELUXU Belgie Nizozemí (Holandsko) Lucembursko.
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/19_Západní Evropa Téma: Státy západní Evropy.
Kanada AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_17_Z7_Skála
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Západní Evropa AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Určeno pro : žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
STÁTY BENELUXU Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
EVROPA ZÁPADNÍ EVROPA – FRANCIE, BELGIE, NIZOZEMSKO, LUCEMBURSKO
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Průkopníci evropské integrace
BENELUX CO STÁTY SPOJUJE? Velká hustota osídlení Monarchie
Transkript prezentace:

Předmět a očekávaný výstup Označení DUM 20 - 08 - Fa - DUM Autor Příjmení a jméno: Fichna Josef, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace Adresa: Zahradní 10, Štěpánkovice, 747 28 Předmět a očekávaný výstup Ročník: 8. Datum: 27. 11. 2012 Předmět: Zeměpis Tematický celek: Evropa – státy Beneluxu Očekávaný výstup: Charakterizuje jednotlivé státy Evropy. Porovnává a hodnotí polohu, rozlohu, přírodní, kulturní, společenské, politické a hospodářské poměry, zvláštnosti a podobnosti Evropy. Anotace: Prezentace pro žáky, ve které se dozví základní informace o státech Evropy. Součástí výuky budou i vlastní prezentace žáků na jednotlivé státy Evropy. Klíčová slova: Evropa, Belgie, Nizozemsko, Lucembursko

STÁTY BENELUXU Obr. 1 BELGIE NIZOZEMSKO LUCEMBURSKO

KRAJINA BENELUXU STÁTY: Belgie, Nizozemsko, Lucembursko MOŘE: Severní OSTROVY: Fríské ZÁLIVY: vysoušením vznikají nová území = POLDERY ŘEKY: Rýn, Šelda, Mása

KRAJINA BENELUXU Obr. 2

BELGIE VLAJKA ÚZEMÍ Obr. 3 Obr. 4

BELGIE FAKTA A ČÍSLA: Rozloha: 30 500 km2 Počet obyvatel: 10 300 000 Hlavní město: Brusel (950 000) Státní zřízení: federativní konstituční monarchie Úřední jazyk: vlámština, francouzština Měna: Euro Hlavní náboženství: křesťanství HDP: 23 900 US dolarů

HOSPODÁŘSTVÍ PRŮMYSL: HUTNICKÝ – železo a ocel POTRAVINÁŘSKÝ – čokoládové bonbóny (belgické pralinky), paštika CHEMICKÝ – produkty z ropy (petrochemie) TEXTILNÍ – krajky SKLÁŘSKÝ ZEMĚDĚLSTVÍ: hlavně živočišná výroba, chov vepřů

OBYVATELSTVO NÁRODNOSTI: 2 národy - FEDERATIVNÍ STÁT: - na S – VLÁMOVÉ (vlámština) - na J – VALONI (francouzština) DALŠÍ MĚSTA: ANTVERPEN, GENT, BRUGGY V Belgii sídlí řada mezinárodních organizací včetně EU (BRUSEL).

BELGICKÁ MĚSTA Obr. 5

NIZOZEMSKO VLAJKA ÚZEMÍ Obr. 6 Obr. 7

NIZOZEMSKO FAKTA A ČÍSLA: Rozloha: 41 500 km2 Počet obyvatel: 16 000 000 Hlavní město: Amsterdam (1 100 000) Státní zřízení: konstituční monarchie Úřední jazyk: nizozemština Měna: Euro Hlavní náboženství: křesťanství HDP: 23 100 US dolarů

HOSPODÁŘSTVÍ TĚŽBA: ropa a zemní plyn v Severním moři PRŮMYSL: PETROCHEMICKÝ – ropné produkty - firma SHELL - ELEKTROTECHNICKÝ – elektronika značky PHILIPS POTRAVINÁŘSKÝ – sýry a mléčné výrobky, masné výrobky, obchod s kakaem KVĚTINY – největší květinová burza na světě(Aalsmeer) DIAMANTY – broušení a obchod (Amsterdam) ZEMĚDĚLSTVÍ: je intenzivní, novou půdu získávají vysoušením zálivů = POLDERY - převažuje živočišná výroba – chov skotu a vepřů - pěstování brambor, cukrové řepy, KVĚTIN (Nizozemsko = země tulipánů)

OBYVATELSTVO DALŠÍ MĚSTA: ROTTERDAM - největší přístav na světě - HAAG – sídlo Mezinárodního soudního dvora

NIZOZEMSKÁ MĚSTA Obr. 8

LUCEMBURSKO VLAJKA ÚZEMÍ Obr. 9 Obr. 10

LUCEMBURSKO FAKTA A ČÍSLA: Rozloha: 2 600 km2 Počet obyvatel: 450 000 Hlavní město: Luxembourg = Lucemburk (75 000) Státní zřízení: konstituční monarchie Úřední jazyk: francouzština, němčina, lucemburština Měna: Euro Hlavní náboženství: křesťanství HDP: 34 200 US dolarů

HOSPODÁŘSTVÍ A OBYVATELSTVO TĚŽBA: železná ruda PRŮMYSL: HUTNICKÝ – železo a ocel BANKOVNICTVÍ – banka EU NÁMOŘNÍ DOPRAVA (vnitrozemský stát, ale nízké daně) V Lucembursku sídlí řada mezinárodních organizací včetně EU.

LUCEMBURSKÁ MĚSTA Obr. 11

OPAKOVÁNÍ Doplňte text: Mezi státy Beneluxu patří ………. s hlavním městem ………., ………. s hlavním městem ………. a ………. s hlavním městem ………. . Belgie má významný hutnický průmysl, vyrábí se zde ………. a ………. . Z potravinářského průmyslu jsou zde známé belgické ………., z textilního pak výroba ………. . Belgie je ………. monarchie, žijí zde dva národy, ………., kteří hovoří ………. a ………., kteří hovoří ………. . Nizozemská firma ………. těží v Severním moři ………. . V elektrotechnickém průmyslu je známá značka ………. . Pro Nizozemsko je také typický obchod s ………., proto se mu říká země ………. . Novou půdu pro zemědělství Nizozemsko získává vysušováním ………., tím vznikají ………. . V Amsterdamu se také brousí a obchoduje s ………. . Lucembursko je známe především ………. průmyslem a bankovnictvím.

OPAKOVÁNÍ – správné řešení Mezi státy Beneluxu patří Belgie s hlavním městem Brusel, Nizozemsko s hlavním městem Amsterdam a Lucembursko s hlavním městem Lucemburk. Belgie má významný hutnický průmysl, vyrábí se zde železo a ocel. Z potravinářského průmyslu jsou zde známé belgické pralinky, z textilního pak výroba krajek. Belgie je federativní monarchie, žijí zde dva národy, Vlámové, kteří hovoří vlámštinou a Valoni, kteří hovoří francouzštinou. Nizozemská firma Shell těží v Severním moři ropu. V elektrotechnickém průmyslu je známá značka Philips. Pro Nizozemsko je také typický obchod s květinami, proto se mu říká země tulipánů. Novou půdu pro zemědělství Nizozemsko získává vysušováním zálivů, tím vznikají poldery. V Amsterdamu se také brousí a obchoduje s diamanty. Lucembursko je známe především hutnickým průmyslem a bankovnictvím.

Autorizace Autorizace z použité literatury JEŘÁBEK,M., ANDĚL,J., PEŠTOVÁ,J., KASTNER,J. Zeměpis 8 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia, Plzeň, Fraus 2006 LORENC,P. Největší světadíl na Zemi, Praha, Moby Dick 1998 BROŽKOVÁ,H., JIRASEK,J., LIBOVICKÁ,L., PONOCNÁ,M., ŘAPKOVÁ, M., ROČKOVÁ, I., Velká encyklopedie zeměpisu, Praha, Svojtka 2003 Evropa sešitový atlas pro základní školy a víceletá gymnázia , Praha, Kartografie 2006 Autorizace z CMIS Obr. 1 Použitý zdroj: <http://www.mathijs-teunissen.nl/kaart%20luxemburg.gif>[cit. 2012-11-19] Obr. 2 Použitý zdroj: <http://www.diercke.de/bilder/omeda/501/100790_064_1.jpg> [cit. 2012-11-19] Obr. 3 Použitý zdroj: <http://www.oecd.org/media/oecdorg/countries/belgium/46563546.gif> [cit. 2012-11-19] Obr. 4 Použitý zdroj: <http://www.signwriting.org/belgium/belgium.gif> [cit. 2012-11-19] Obr. 5 Použitý zdroj:<http://www.lonelyplanet.com/maps/europe/belgium/map_of_belgium.jpg> [cit. 2012-11-19] Obr. 6 Použitý zdroj:<http://www.phonebookoftheworld.com/netherlands/flagofthenetherlands.gif> [cit. 2012-11-19] Obr. 7 Použitý zdroj:<http://www.hotels-europe.com/info-countries/netherlands/Netherlands.jpg> [cit. 2012-11-19] Obr. 8 Použitý zdroj:<http://www.lonelyplanet.com/maps/europe/netherlands/map_of_netherlands.jpg> [cit. 2012-11-19] Obr. 9 Použitý zdroj:<http://www.landenverzamelaars.nl/img/vlaggen/luxemburg.gif> [cit. 2012-11-19] Obr. 10 Použitý zdroj:<http://www.vaganto.be/kaarten/luxemburg.gif> [cit. 2012-11-19] Obr. 11 Použitý zdroj:<http://home.planet.nl/~krame493/images/map-luxemburg.jpg> [cit. 2012-11-19]