Dynamický routing Informační technologie - praxe SPŠE V úžlabině

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Slovník pojmů k semináři
Advertisements

IP adresy - cvičení.
D03 - ORiNOCO RG-based Wireless LANs - Technology
14SIAP – SÍTĚ A PROTOKOLY Hodina 5..
Překlad síťových adres - NAT
1 Multicasting a virtuální síť MBone. 2 Způsoby šíření paketů Unicasting –1 zdroj, 1 cíl na libovolné síti Broadcasting –1 zdroj, více cílů na téže (sub)síti.
14SIAP – SÍTĚ A PROTOKOLY Hodina 6..
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-20.
Základy počítačových sítí Adresování v sítích s protokolem TCP/IP
IPv4 adresace Informační technologie - praxe SPŠE V úžlabině
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Addressing the Network – IPv4
ARP protokol Informační technologie - praxe SPŠE V úžlabině
Protokol IP.
Seminář 8 VLAN routing Srovnání směrování tradičního a VLAN routingu
IW3 – Cvičení 1 Martin Poisel 1.
Skupinové vysílání Josef Horálek. Obsah  Datové proudy v sítích  Základní principy multicastového vysílání  L2 mapování skupinového vysílání  Směrování.
Link-state protokoly, OSPF
Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Cisco IOS Informační technologie - praxe SPŠE V úžlabině
Dynamic Host Configuration Protocol
IPv6 Josef Horálek.
© 2006 Cisco Systems, Inc. All rights reserved.Cisco PublicITE I Chapter 6 1 Inter-VLAN Routing LAN Switching and Wireless – Chapter 6.
1 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. CCNA 2 v3.1 Module 6 Routing and Routing Protocols.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B7 Správa sítí AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníLeden 2013 Ročník / věková kategorie2. ročník Vyučovací předmět.
1 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. CCNA 2 v3.1 Module 7 Distance Vector Routing Protocols.
© 2007 Cisco Systems, Inc. All rights reserved.Cisco Public 1 Version 4.0 OSI Network Layer Network Fundamentals – Chapter 5.
Adresování IP adresy –síťová vrstva –4B – 32 bitů – – – adres.
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_168_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Asynchronous Transfer Mode Projektování distribuovaných systémů Lekce 1 Ing. Jiří ledvina, CSc.
Úvod do počítačových sítí Lekce 08 Ing. Jiří ledvina, CSc.
Successor The neighboring router that is the least-cost route to the destination network. The IP address of a successor is in a routing table after the.
Počítačové sítě IP routing
1 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. CCNA 3 v3.1 Module 2 Single-Area OSPF.
Seminář
Statický vs. dynamický routing
Směrování -RIP. 2 Základy směrování  Předpoklady:  Mějme směrovač X  Směrovač nemůže znát topologii celé sítě  X potřebuje určit směrovač pro přístup.
Seminář 4 IPv4 adresace Základní pojmy – třída, subsíť, maska, prefix, inverzní maska (wildcard mask), broadcast, agregace Privátní (RFC 1918) a veřejné.
Seminář - routing Směrování Pojmy IP adresa
Počítačové sítě IP směrování (routing)
1 Počítačové sítě IP multicasting IP multicast – mechanismus pro skupinovou komunikaci v IP vrstvě Zdroj vysílá jeden datagram, na multicast směrovačích.
Směrování - RIP Počítačové sítě Lekce 3 Ing. Jiří ledvina, CSc.
1 Seminář 7 Aplikační vrstva Transportní vrstva IP vrstva NIC Aplikační vrstva Transportní vrstva IP vrstva NIC IP vrstva NIC eth0 Fa0/0 Fa0/1 Cisco Router.
Multimediální přenosy v IP sítích Libor Suchý Prezentace diplomové práce.
Počítačové sítě IP směrování (routing)
1 Seminář 6 Routing – směrování –Směrování přímé – v rámci jedné IP sítě/subsítě (dále je „sítě“) – na známou MAC adresu. –Směrování nepřímé – mezi sítěmi.
Směrování Počítačové sítě Lekce 3 Ing. Jiří ledvina, CSc.
Počítačové sítě IP routing
Počítačové sítě IP multicasting
S MĚROVÁNÍ Ing. Jiří Šilhán. Přímé doručování není směrování. (stejná síť) Směrování – volba směru – hledá se next hop Hledání optimální cesty. Vytváření.
SMĚROVÁNÍ V POČÍTAČOVÝCH SÍTÍCH Část 3 – Směrovací protokoly Zpracovala: Mgr. Marcela Cvrkalová Střední škola informačních technologií a sociální péče,
SMĚROVÁNÍ V POČÍTAČOVÝCH SÍTÍCH Část 1 – principy směrování Zpracovala: Mgr. Marcela Cvrkalová Střední škola informačních technologií a sociální péče,
1 Počítačové sítě II 13. Směrování Miroslav Spousta, 2006,
SMĚROVÁNÍ V POČÍTAČOVÝCH SÍTÍCH Část 4 – Směrování v IPv6 Zpracovala: Mgr. Marcela Cvrkalová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno,
SMĚROVÁNÍ V POČÍTAČOVÝCH SÍTÍCH Část 2 – Směrovací tabulky Zpracovala: Mgr. Marcela Cvrkalová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno,
Síťová vrstva a vrstva síťového rozhraní v TCP/IP
Seminář 7 Statický vs. dynamický routing
Seminář - routing Směrování Pojmy IP adresa
Statický vs. dynamický routing
TÉMA: Počítačové systémy
Seminář - routing Směrování Pojmy IP adresa
Successor The neighboring router that is the least-cost route to the destination network. The IP address of a successor is in a routing table after the.
Úvod do počítačových sítí Protokoly směrování
Počítačové sítě.
Smerovanie Ing. Branislav Müller.
Routing Protocols and Concepts – Chapter 5
Ing. Jiří Šilhán IPv4.
Introduction to Dynamic Routing Protocols
Směrování II.
Transkript prezentace:

Dynamický routing Informační technologie - praxe SPŠE V úžlabině Jan Klepal, Mgr. Radka Müllerová Verze 1

Obsah Protokoly dynamického routingu RIP OSPF BGP Konfigurace dynamického routingu Cisco a Linux LAB

Dynamický routing Routovací protokol Definuje jakým způsobem si routery vyměňují informace o připojených sítích a sestavují routy (zjednodušeně řečeno je to program, který vysílá a přijímá informace o sítích a na základě algoritmu přidává a odstraňuje routy v routovací tabulce) V případě existence několika rout ke stejné síti vybírá nejvhodnější na základě rychlosti linek a počet skoků (routerů) přes které je síť dostupná Jsou vysílány informace (routing updates) o sítích, které jsou routerem dostupné

Dynamický routing Routovací protokoly se podle použití dělí na IGP (Interior Gateway Protocol) – v rámci AS EGP (Exterior Gateway protocol) – mezi jednotlivými AS AS – Autonomous System (autonomní systém) je skupina několika rozsahů IP adres (sítí) spravovaných jedním subjektem AS je identifikován číslem v rozsahu 0-65535 (např. AS1836) Autoritativní organizace je stejně jako pro IP adresy IANA a její delegovaní partneři (pro Evropu RIPE). Způsob výběru vhodné routy Distance vector – router se rozhoduje na základě informací z přímo připojených (sousedních) ruterů (redistribuce rout) Link-state – router propaguje do celé sítě informace o svých sousedních routerech a na základě informací od ostatních routerů sestavuje mapu sítě

Dynamický routing Interior Gateway Protocols RIP (Routing Information Protocol) OSPF (Open Shortest Path First) IS-IS (Intermediate System to Intermediate System) IGRP, EIGRP (proprietální Cisco protokoly) Exterior Gateway Protocols EGP (Exterior Gateway Protocols) BGP (Border Gateway Protocol)

RIP (Routing Information Protocol) Jedná se o Distance vector protokol Existují dvě verze RIPv1 – neumí podsítě a autorizaci RIPv2 – podporuje proměnou délku podsítí Maximální počet routerů na cestě je 15 Pro komunikaci využívá port 520/udp Proti zacyklení využívá Split horizon – zamezuje redistribuci routy na interface, ze kterého byla přijata Poison reverse – zpětná informace o nedostupných sítích Výhody – jednoduchá implementace a konfigurace Nevýhody – velký objem přenášených dat, limit na 15 routerů, omezené možnosti správy sítí složitější topologie

OSPF (Open Shortest Path First) Jedná se o Link-state protokol využívající algoritmus Dijkstra Dijkstra je algoritmus, který vybírá nejkratší cestu na základě směrového grafu

OSPF (Open Shortest Path First) Je úzce spojený s routovaným protokolem Pro IPv4 se používá OSPFv2 Pro IPv6 byla vyvinuta verze OSPFv3 Podporuje MD5 autorizaci Komunikuje pomocí Multicastu – 224.0.0.5 a 224.0.0.6 Unicastu – pro komunikaci mezi area IP protokol id 89 (nepoužívá TCP nebo UDP) Výhody – není limitován počet skoků, umožňuje autorizaci, podporuje sumarizaci rout (area) Nevýhody – složitější implementace

OSPF (Open Shortest Path First) IR – Internal Router area 1 BR – Backbone Router ABR – Area Border Router area 2 area 0 area 4 BGP RIP area 3 ASBR – Autonomous System Boundary Router

OSPF (Open Shortest Path First) Inter-area route area 1 Inter-area summary route area 2 area 0 area 4 Virtual Link BGP RIP External route area 3

BGP (Border Gateway Protocol) Na tomto protokolu je „postaven“ Internet Jedná se o Path Vector protokol (pro výběr routy, na rozdíl od Distance Vector protokolu, využívá pouze seznam AS) Routery tranzitních AS pracují s extrémně velkými routovacími tabulkami (cca. 100 tisíc rout) V současné době se používá BGPv4 Využívá unicast (179/tcp) Propojené routery se nazývají Peery (Peers) Rozlišují se dvě základní spojení BGP routerů EBGP (External BGP) – spojení mezi různými AS IBGP (Internal BGP) – spojení mezi routery v jednom AS (pro synchronizaci routovacích tabulek)

Konfigurace Podpora protoklů Cisco: v základním feature setu (IP) RIP, OSPF, BGP, IGRP, EIGRP, IS-IS Linux: program Quagga (dříve Zebra) RIP, OSPF, BGP Stejný styl konfigurace jako Cisco IOS Windows: pouze serverové Windows RIP, OSPF Konfigurace IGP (Interior Gateway Protocol) AS – číslo autonomního systému Které přímo připojené sítě se budou propagovat Konfigurace EGP (Exterior Gateway Protocol) Peer – tranzitní routery sousedních AS Pro IGP i EGP je dále možné konfigurovat chování algoritmu výběru (administrativní výběry vhodných rout, timeouty, sumarizace atd.)

Konfigurace RIP: router rip network 192.168.1.0 0.0.0.255 OSPF: router ospf 100 network 192.168.1.0 0.0.0.255 area 0 BGP: router bgp 100 neighbor 129.213.1.2 remote-as 300 neighbor 175.220.1.2 remote-as 200 Pozor na definici sítě, která bude protokolem propagována. Zapisuje se tzv. wild card bits, což je binárně negovaná síťová maska. Síťová maska: 255.255.255.0 11111111.11111111.11111111.00000000 Wild card bits: 0.0.0.255 00000000.00000000.00000000.11111111

Konfigurace OSPF Autorizace interface Ethernet 0 ip address 192.168.1.254 255.255.255.0 ip ospf authentication-key nejakeheslo ! router ospf 100 network 192.168.1.0 0.0.0.255 area 0 area 0 authentication Virtual Link: network 192.168.1.0 0.0.0.255 area 3 area 2 virtual-link 192.168.254.2

Konfigurace OSPF Redistribuce rout router ospf 100 network 192.168.1.0 0.0.0.255 area 0 redistribute static ! ip route 192.168.2.0 255.255.255.0 192.168.254.2 Redistribuce rout naučených jiným routovacím protokolem redistribute rip metric 10 Propagace defaultní routy: network 192.168.1.0 0.0.0.255 area 3 default-information originate

LAB 10.0.4.0/24 10.0.1.0/24 10.0.4.4 10.0.1.1 f0/0 e0 10.20.30.1 10.20.30.2 10.0.1.254 10.0.4.254 s0/0 s1 10.20.30.14 s0/1 10.20.30.0/30 s0 10.20.30.5 10.20.30.12/30 10.20.30.4/30 10.20.30.8/30 10.20.30.13 s0 s1 10.20.30.6 s1 s0 10.20.30.10 10.20.30.9 10.0.3.254 10.0.2.254 10.0.3.0/24 e0 10.0.2.0/24 e0 interface Serial0 ip address 1.2.3.4 255.255.255.0 clock rate 500000 no shutdown 10.0.3.3 10.0.2.2 router ospf 100 network 10.20.30.4 0.0.0.3 area 0 network 10.20.30.8 0.0.0.3 area 0 network 10.0.2.0 0.0.0.255 area 0 O K N O /30 = 255.255.255.252 /24 = 255.255.255.0