Věznice v Uherském Hradišti Současnost. Dokumentární film (z roku 2007) Kauza Uherské Hradiště Režie: Kristina Vlachová  Kauzou tří vyšetřovatelů StB.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VZNIK A VÝVOJ PROJEKTU Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět Projekt Vzdělávání o lidských právech s použitím dokumentárních.
Advertisements

REVITALIZACE PRAŽSKÉ TRŽNICE
Služby čtenářům a uživatelům Dětští čtenáři
Mezinárodní den prodavačů cibule. II. Poválečné období • A. Platit, ale čím?, • B. Válka s mloky, • C. Poprvé živě!,
 Otevřena 1. srpna 1844  V okolí zoo je také také akvárium  Otevřena 1. srpna 1844  Po zboření Berlínské zdi byl problém v tom, že ve městě byly ZOO.
RUMUNSKO Kristýna Šarounová.
Přehled fondů a sbírek archivů ČR na Internetu
Letecký pohled na část města ZAJÍMAVÉ OBJEKTY a PAMÁTKY ve Velké Bíteši Snímky Vladimír Hudec Srpen 2011 Grafická úprava Antonín Jirušek.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
ÚZEMNÍ ČLENĚNÍ ČR Více ZDE.
Doplněk Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0112 Název sady:
Přezkum koordinovaného závazného stanoviska vydaného dle § 4 odst
Sdružení Nového Města pražského o.s. Vyhodnocení ankety k výstavě fotografií Dvě tváře Praha 2010 Počet odpovědí SNMP o.s., Václavské náměstí 11,
KRAJská konference UNIV 2 Kraje – jihomoravský kraj 29. a 30
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_16.
Obhajoba závěrečné práce
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
 Iniciativa a režie SSSR  Oběti  Katolická církev  Sportovci Politické procesy 50. let.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Památková hlediska ochrany urbanistické struktury sídla příklady ze Zlínského kraje dubna 2010.
1. Ideologie strany Jiří Krutílek předseda strany Věci veřejně Vyškov.
KOMUNISTIČNÍ ODPŮRCI -
Porto a portské víno Vítězslav Traurig. Základní informace o městě Druhé největší portugalské město obyvatel Turisticky nejnavštěvovanější v.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Orgány činné v trestním řízení Ročník:1.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:OV Ročník:3. Téma:Česká.
ČESKÁ DIVADLA výběr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Česká republika: Zlínský kraj Hospodářský zeměpis
Aneb jak ho vnímají různé státy, náboženství, historie trestu smrti a jak je vnímán dnes.
Komunistický převrat a upevňování moci komunismu
Obnova a využití klášterních komplexů Plasy a Kladruby
 TRESTNÝ ČIN – jednání nebezpečné pro společnost, jehož znaky jsou definovány ve zvláštní části trestního zákoníku  přečiny – TČ do 5 let odnětí svobody,
Z ajímavé BUDOVY a OBJEKTY v BRNĚ První část SOUČASNOST zpracováno - rok 2013.
VY_32_INOVACE_1D.9.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_471.
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
Kdo ve skutečnosti řídí NPÚ?
Lucie Dvořáková, Markéta Foglová, Tomáš Gargulák
PAMÁTKY PRAHA.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Věznice v Uherském Hradišti historie, mučení vězňů v 50. letech
Hrad Sovinec Je u nás mnoho krásných hradů, to známo bylo dřív i dnes,
Trestní právo procesní I.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
SVĚTOVÉ LIDOVÉ POHÁDKY
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy:Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská Liberec 6 IČO: REDIZO: ____________________________________________________________________________.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Petra Skryjová, Zuzana Kubičíková, Beata Kupová,.
Funkcionalistický Zlín – architekti
Terezín.
SOUČASNÁ TVÁŘ EVROPY EVROPA V ROCE 1900.
VÝMĚNA ZKUŠENOSTÍ S REALIZACÍ PROJEKTŮ OP VK SEMINÁŘ.
Projekt 8.A.   Úvod  Film a diskuze  Práce ve skupinách, tvorba prezentací  Prezentace skupin  Tvorba animace  Exkurze + fotodokumentace.
VELKÁ MĚSTA ČR Školní projekt 2015/2016. BRNO · 2. Největší město v ČR · obyvatel · Soutok Svratky a Svitavy · Centrum soudní moci · Kulturní.
Zámek Trója Zámek Troja (známý též jako Trojský zámek) je barokní stavba v pražské městské části Troja. Stojí v bezprostřední blízkosti Vltavy a v jeho.
Snímky pořízeny v letech 2014 a 2015
Jeden den Ivana Děnisoviče
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Výchova k občanství Moc soudní
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
BRNO Matěj Pilát
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Název školy: Svobodná základní škola,o. p. s
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_DĚJEPIS
Město Brno Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
„ZA VÍRU KRIMINÁL“ Příběh pana Adolfa Rázka zpracovali žáci ZŠ Brigádníků: Ondřej Puszpán, Freddie Procházka a Michal Brož pod vedením pana učitele Sommera.
Novověk – stavovské povstání a třicetiletá válka
Transkript prezentace:

Věznice v Uherském Hradišti Současnost

Dokumentární film (z roku 2007) Kauza Uherské Hradiště Režie: Kristina Vlachová  Kauzou tří vyšetřovatelů StB z Uherského Hradiště – Aloise Grebeníčka, Vladimíra Zavadilíka a Ludvíka Hlavačky se režisérka tohoto pořadu zabývala 10 let  Tito tři muži byli stíháni za mučení politických vězňů od roku 1994  Časosběrný dokument připomíná jednotlivé fáze tohoto případu, jsou zde zaznamenány cenné výpovědi mnoha bývalých politických vězňů, kteří se vysílání tohoto filmu nedožili  kauza-uherske-hradiste/ kauza-uherske-hradiste/

Film Klíček (z roku 2009) Režie: Ján Novák  Vypráví příběh chlapce (Tomáš Šulaj) a dívky (Petra Vlčková), kteří vniknou jedné letní noci do opuštěného komunistického vězení, kde se pomilují. Nad ránem zjistí, že v opuštěné budově nejsou sami. Dostali se zpět v čase do roku Následuje pokus o útěk, zadržení, vyšetřování a nesmyslné mučení nevinných s použitím elektřiny. Chlapci se podaří z vězení za dramatických okolností uniknout. Jeho dívka však zůstane uvězněná v minulosti, zatímco on se vrátí do roku  Námět vznikl během natáčení Příběhů železné opony ( pribehy) pribehy

Současnost  Věznice zanikla při reorganizaci státní správy v roce 1960  Krajský soud přesunut z Uherského Hradiště do Brna a okresní soud přestěhován do budovy ONV  Bývalé sídlo soudu nyní využívá Střední uměleckoprůmyslová škola  Stavebně zachovalý vězeňský trakt je již dlouhá desetiletí zcela opuštěný a čeká na nové využití

Fotografie současného stavu věznice (vlastní archív)

Fotografie současného stavu věznice (vlastní archív):

Fotografie současného stavu věznice (vlastní archív)

Iniciativa za důstojné využití věznice v Uherském Hradišti  Sdružení vzniklo koncem roku 2009 z potřeby podpořit řešení dlouhodobě neúnosné situace objektu bývalé věznice stojící v centru města Uherského Hradiště  Jde o ojedinělý takto zachovaný objekt svého druhu v České republice  Jedinou připomínkou toho, co se za zdmi věznice dělo, je v současnosti skromný pomník se jmény devětadvaceti popravených, zastřelených a umučených  Zdi, které jsou přímými svědky událostí, na které bychom neměli zapomenout, dodnes chátrají a zůstávají nejrozsáhlejším doposud neopraveným veřejným objektem v centru města 

Další zdroje informací i fotografií na těchto odkazech:   munisticky-kriminal-elektrosoky-a-popravy-nevinn/ munisticky-kriminal-elektrosoky-a-popravy-nevinn/  budoucnost-podivne-zamlzena-1fk- /zpr_archiv.aspx?c=A100531_102731_kavarna_chu budoucnost-podivne-zamlzena-1fk- /zpr_archiv.aspx?c=A100531_102731_kavarna_chu  podminku-d9l- /domaci.aspx?c=A011129_091930_zlin_cernakr_boh podminku-d9l- /domaci.aspx?c=A011129_091930_zlin_cernakr_boh  hradiste/ hradiste/

Otázky:  1. Kdy byla uherskohradišťská věznice postavena a odkdy chátrá?  2. Komu v současné době objekt bývalé věznice patří?  3. Je možné si dnes zchátralou věznici prohlédnout např. při exkurzi se školou?  4. Jaký nový způsob mučení vězňů v Uherském Hradišti v 50. letech zavedli?  5. Proč nebyl Alois Grebeníček za své kruté praktiky ve věznici ani po pádu komunismu potrestán?

Odpovědi:  1. Na konci 19. století, zrušena byla v roce  2. Objekt bývalé věznic dnes patří ministerstvu vnitra.  3. Jen výjimečně, 1x za rok, např. o zářijovém víkendu během slavností vína v Uherském Hradišti.  4. Mučení elektrickým proudem.  5. Alois Grebeníček jako bývalý vyšetřovatel Státní bezpečnosti byl sice obžalován z mučení politických vězňů, k soudu se ale pro nemoc za celých šest let procesu nedostavil a pokaždé se omluvil. Zemřel v roce 2003 v 81 letech.