generál Karel Paleček Prvním velitelem výsadkového vojska

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Češi a Slováci za 1. sv. války
Advertisements

Naše země za 1. světové války
Bitvy první světové války
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Pietní akt v Orlové Výbory jednot ČsOL MSK a OV 1
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
České země v průběhu války – Zahraniční odboj
Téma: 1. světová válka Předmět: Dějepis Ročník: 9.ročník
Průběh 1. světové války 3. část.
Vytvořil: Michal Mikula
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
V neděli 28. září se uskutečnila druhá letošní národní pouť na místa spojená s prvním československým odbojem. Cílem cesty se stal Kyjev, hlavní město.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková Základní.
Obhajoba závěrečné práce
Českoslovenští a čeští prezidenti
 Iniciativa a režie SSSR  Oběti  Katolická církev  Sportovci Politické procesy 50. let.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_D9_03 Sada DŮMDějepis 9 Předmět Dějepis Název materiáluČeskoslovenské legie Anotace Prezentace vysvětluje,
Ludwig Karl Wilhelm. Narodil se v roce 1814 v Jeně Vystudoval rytířskou akademii v Drážďanech byl jmenován poručíkem v saském gardovém pluku V roce 1833.
28. října 1918 Vznik Československé republiky.
Adolf Hitler.
Praha, 24. července 2007 Ministerstvo obrany České republiky TISKOVÁ KONFERENCE Zkvalitnění péče o válečné veterány.
Gen. Radola Gajda SIBIŘSKÝ LEV.
JAN ŽIŽKA Z TROCNOVA A KALICHA
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
První světová válka
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
1. světová válka ( ).
II. ZIMNÍ LEGIOMARŠ MOTTO: „Nejkrásnější:
Napoleon Bonaparte (15.srpna května 1821)
Narodil se v rodině mlynáře 2. dubna 1875 v Napajedlích. Byl český vojenský důstojník, účastník první světové války, sedmidenní války o Těšínsko.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Letadla 2. světové války Druhá světová válka začala v září roku 1939 německým vpádem do Polska a skončila v srpnu roku 1945 americkým atomovým bombardováním.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Podplukovník Ušakov, velitel
Slezské muzeum Alena Křížová. Historie muzea: Roku 1814 bylo založeno Gymnazijní muzeum - první instituce na území ČR. Roku 1882 bylo založeno Uměleckoprůmyslové.
Milan Rastislav štefánik.
MINISTERSTVO OBRANY INSPEKCE MINISTRA OBRANY
DĚJINY VE FOTOGRAFIÍCH Češi a Slováci za první světové války Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
Nejdůležitější letopočty dějepisu 9.ročníku
Československé jednotky na Západě
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
VY_32_INOVACE_1D.9.10 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Tomáš Garrigue Masaryk
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
Milada Horáková VY_32_INOVACE 1B7.
Místo a úloha AZ ve struktuře AČR ( možná varianta) Seminář k aktivním zálohám – brigádní generál Ing. Miroslav Žižka.
Československé legie v Rusku
Československé legie, vznik Československa
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
28. říjen 1918 Vznik Československé republiky. Česká politika před válkou existence českého národa není nijak ohrožena existence českého národa není nijak.
 1939 odchází do Polska a velí Legionu českému a slovenskému  po pádu Polska přechází do SSSR a je internován  Podílí se na vytváření československé.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_01_PRVNI_SVETOVA_VALKA Název materiálu:První světová válka Předmět:Člověk a jeho světRočník: 5. Časová dotace:45 minutDatum.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Lenka Kudrnová Název: VY_32_INOVACE_05_B _17 Češi na frontách 2. světové války T éma: Dějepis.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 3. Československé legie Název sady: Osobnosti a události českých a.
MINISTERSTVO OBRANY INSPEKCE MINISTRA OBRANY
Zahraniční odboj a odbojová centra
Protektorát Čechy a Morava
Československé legie, vznik Československa
Protektorát Čechy a Morava
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
VY_32_INOVACE_43B_STÁTNÍ SVÁTKY A VÝZNAMNÉ DNY V ČESKÉM KALENDÁŘI
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_DĚJEPIS
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
ČEŠI a SLOVÁCI ZA I. SVĚTOVÉ VÁLKY
LEGIE - jednotky čs. zahraničních vojsk (na straně Dohody)
Češi za první světové války
2. světová válka v Nedašově VY_32_Inovace_07SJ-4
I. světová válka.
Transkript prezentace:

generál Karel Paleček Prvním velitelem výsadkového vojska v  historii Československé armády se stal plukovník pěchoty Karel Paleček.

Karel Paleček se narodil 28. ledna 1896 v Plzni. Byl aktivním účastníkem 1. světové války, bojoval na frontě v Haliči v prostoru Jezerná a Zločov. V roce 1917 byl zařazen ke kulometné rotě 3. střeleckého pluku Jana Žižky z Trocnova, v němž prodělal bitvu u Zborova a celou sibiřskou anabázi čs. legií. V srpnu 1919 se složitá cesta legionáře Karla Palečka skončila v Kroměříži, kam byl střelecký pluk přidělen posádkou. V roce 1920 se poručík Paleček rozhodl pro kariéru důstojníka Čs. armády. Od této doby na sobě tvrdě pracoval, prošel řadou velitelských funkcí. V těchto funkcích přicházel do styku se zpravodajskou službou, která se mu ve větší míře stala pro další výkon vojenského povolání osudovou. V březnu 1939 odletěl s dalšími důstojníky pátrací skupiny zpravodajského oddělení Hlavního štábu (předchůdce Generálního štábu Československé armády) do Velké Británie. Ve funkci velitele zvláštní skupiny "D" stál u zrodu a různým způsobem se podílel na přípravě všech 46 operací, z nichž se skládal válečným program zpravodajského odboru Ministerstva národní obrany Československé republiky v Londýně. Po ukončení 2. světové války se vrací, v té době již podplukovník, do republiky a pracuje na zpravodajském oddělení. Poté nastoupil na velitelství pěchoty do funkce přednosty přípravné skupiny jednotek dopravovaných vzduchem (JDV). V roce 1948 byl plukovník Karel Paleček ustanoven do funkce velitele výsadkového vojska a jmenován brigádním generálem. Generál Paleček je bezesporu jednou z nejvýznamnějších osobností naší vojenské historie, hrdina z 1. a 2. světové války a jeden z hlavních zakladatelů výsadkového vojska.

generálporučíka in memoriam. Karel Paleček zemřel 12.3.1962. V roce 1992 byl povýšen na generálporučíka in memoriam.

Dne 12. března 2013 přišli jeho přátelé, spolubojovníci i následovníci uctít jeho památku…

Přátelé a spolubojovníci …

Přátelé a spolubojovníci …

Pietní akt …

Hrob generála Karla Palečka …

Pietní akt …

Hrob generála Karla Palečka …

Následovníci generála Karla Palečka …

Rodný dům generála Karla Palečka …

Památník generála Heliodora Píky, který byl popraven 21. června 1949 na dvoře plzeňské věznice Bory …