Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 1.  jazyk (x)html  kaskádové styly.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Štěpán Šípal Gymnázium Čakovice. Dnešní témata  Vznik XHTML a předchůdci  Základní prvky XHTML dokumentu  Tagy a atributy  Elementy a jejich druhy.
Advertisements

Tvorba webových stránek
Tvorba webových stránek
Tvorba WWW stránek ÚVOD
Title of the document The content of the document Úroveň 1 Úroveň 2 Úroveň 3 Titulek Výrobky Služby O nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Title of the document The content of the document Úroveň 1 Úroveň 2 Úroveň 3 Titulek Výrobky Služby O nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Martin Holý.  HTML  xHTML  CSS  JavaScript  PHP.
ZÁKLADY HTML Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_11 Autor: Mgr. Ivana Matyášková Datum vytvoření: duben 2013 Ročník: tercie Vzdělávací obor: informační technologie.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 2.  Struktura stránky  hlavička  meta tagy  titulek stránky  připojení stylů,...  CSS.
Základy HTML.
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 5.  Seznamy  CSS – vlastnosti seznamů ◦ list-style-type, list-style-image, list-style-position  Tabulky  CSS –
V čem se píší web. dokumenty
Tvorba stránek  komu jsou stránky určeny  grafická úprava stránek  obsah  motivy vzhledu stránky
HyperText Markup Language
Jazyk HTML Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
CSS a HTML 5. HTML 5 HTML5 je nová verze specifikace značkovacího jazyka HTML, která přináší podstatné změny v technologiích webových stránek. HTML5 umožňuje.
VY_32_INOVACE_4.3.IV1.02/Ku Html dokument a jeho struktura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_4.3.IV1.03/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ HTML & XHTML.
Úvod do HTML. Co je HTML  zkratka pro HyperText Markup Language  značkovací jazyk pro hypertext  umožňuje publikaci dokumentů na internetu.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. Jazyk PHP (Hypertext PreProcessor) je intepretovaný jazyk určený pro web. Je celkem jednoduchý, snadno přenositelný.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.10 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. HTML - tagy Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Radek Štěpán, VIII.A Referát č Osnova  A) Standardy pro tvorbu webových stránek  B) Základní pravidla pro vytváření internetových stránek  C)
Layout stránky Rozvržení stránky (layout stránky) se provádí z těchto důvodů: Určení polohy záhlaví, menu, textů, obrázků... Zachování polohy při změně.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 2 CSS 3. Cascading Style Sheet Cascading Style Sheet (kaskádové styly) je stylový jazyk, který se používá pro popis vzhledu.
PHP – vkládání souborů a html 5
Tomáš Pijáček, PIJ006.  CSS – Cascading Style Sheets  Jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML, XML  Oddělení vzhledu.
XHTML Tvorba webových stránek. Vývoj značkovacích jazyků HTML – HyperText Markup Language  Značkovací jazyk pro vytváření www stránek. Pomocí značek.
Veronika Hladíková. V dnešní době se dají webové stránky zhotovit mnoha způsoby, ale zdaleka ne všechny jsou ty správné. V následující prezentaci se Vám.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.17/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.13 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. CSS - vlastnosti Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
WWW stránky – Struktura, adresování, hosting Mgr. Lenka Švancarová.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.10/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ Validita stránek.
Tvorba WWW stránek HTML - XHTML Každá Internetová stránka (WWW stránka) je vytvořena pomocí programovacího jazyka HTML (Hypertext Markup Language). Každá.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_258 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_257 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Pravidla a doporučení pro názvy souborů
Maturitní okruh 22: Úvod do HTML. Značkovací a klasické jazyky Klasické: převládá strukturovaný text (programovací kód), skripty jsou prováděny na straně.
HTML, XHTML a CSS Základy jazyků značek.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 4
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
DTD DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro prohlížeč zpracovávající dokument. DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro.
Brána k poznání Dokončení první fáze – základní značky HTML.
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 1.  jazyk HTML5  CSS3.
WWW stránky – Úvod Mgr. Lenka Švancarová.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.05/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS.
Základní pojmy (1) Nejpoužívanější internetové prohlížeče: Google Chrome (32.0.x), Mozilla Firefox (27.0), Internet Explorer (11.0.2), Opera (19.0.x),
Párová a nepárová značka, atributy a jejich hodnoty
Tvorba efektních www stránek pro každého Od historie až po současnost… Úvod Porovnání Validace Prohlížeče Závěr.
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. VYUŽITÍ JAZYKA Programování dynamických internetových stránek a webových aplikací vytvoření šablony webu kniha návštěv.
Využití sestavy Zobrazení a typy Části sestavy Vytvoření sestavy Ovládací prvky.
Jak fungují webové stránky Úvod do HTML (1). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Tvorba WWW stránek. Hyperlink Odkaz, bývá označený jinou barvou a podtržený Odkaz, bývá označený jinou barvou a podtržený Reaguje na událost myši – Reaguje.
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Martin Jiřiště NÁZEV:VY_32_INOVACE_08C_17_uvod_do_html TEMA:Multimédia a grafika.
1 Kurz XHTML a CSS Část 1: Náš první XTHML dokument a jeho publikace na internetu.
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Internet – pojmy, služby
HTML a CSS Rostislav Miarka.
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
Značkovací jazyk HTML Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
HTML Vojtěch novotný 9.a.
Transkript prezentace:

Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 1

 jazyk (x)html  kaskádové styly

 Castro, E.: HTML, XHTML a CSS. CPress, 2007  Písek, S.: HTML a XHTML, začínáme programovat. Grada Publishing, 2003  Wempen, F.: HTML a CSS, krok za krokem, CPress, 2007  Staníček, P.: CSS kaskádové styly - kompletní průvodce, CPress, 2003  Prokop, M.: CSS Kaskádové styly pro webdesignéry, Cpress, 2005  Staníček, P. a kol.: CSS hotová řešení, CPress, 2006  Meyer, E.: Eric Meyer o CSS – Ovládněte kaskádové styly!, Zoner Press, 2004  Meyer, E.: Eric Meyer o CSS – Pokračujeme s kaskádovými styly PROFESIONÁLNĚ, Zoner Press, 2005

    ie-brouci.dero.name ie-brouci.dero.name 

 plnění průběžných úkolů  semestrální projekt

 www stránky ◦ musí splňovat normu HTML 4 strict(transitional) nebo XHTML 1.0 strict(transitional) ◦ 3.htm soubory – obsah pevně dán:  1. stránka: stručné informace o autorovi stránek  2. stránka: informace o studovaných oborech  3. stránka: kontaktní údaje na autora ◦ 3 stránky na volné téma – dle vlastního výběru (osobní, odborné, zájmové, školní,...) ◦ veškeré formátování pomocí stylů (interních, externích) ◦ stránky budou obsahovat záhlaví, navigaci, obsah a patičku ◦ při tvorbě obsahu budou použity všechny prvky, které budou probírány, obsah bude smysluplný ◦ úvodní stránka bude jasně rozpoznatelná ◦ odevzdat poslední vyučovací týden ◦ !!! vypracovat samostatně !!!

 výchozí soubor ◦ záleží na serveru, kde jsou www stránky umístěny ◦ index.htm, default.htm ◦ index.html, default.html  složky ◦ lepší kontrola, přehlednost ◦ složky pro obrázky, soubory, kaskádové styly  názvy souborů ◦ bez diakritiky, bez mezer – místo mezer podtržítka, pomlčky ◦ pozor na malá a velká písmena

 Hyper Text Markup Language (hypertextový značkovací jazyk)  definuje 2 základní vlastnosti: ◦ hypertext – můžete vytvořit propojení web. stránky ◦ univerzálnost – dokumenty napsané v jazyce HTML se ukládají jako čisté textové soubory => nejsou závislé na platformě  ! ačkoli je univerzální, záleží na prohlížeči, jak bude stránka zobrazena

 tzv. válka prohlížečů ◦ v roce 1994 firma Netscape za účelem přilákání uživatelů se vzdala univerzálnosti a vytvořila sadu rozšíření, které zvládal pouze prohlížeč Netscape (barevný text, fotografie,...). Uživatelům, kteří nepoužívali prohlížeč Netscape, se takto „vylepšené“ stránky zobrazovaly s chybami nebo se nezobrazily vůbec ◦ v roce 1996, kdy se Netscape stal nejoblíbenějším prohlížečem na světě, nastoupila firma Microsoft s podobnou filozofií a přidala do svého prohlížeče nestandardní rozšíření, které zvládal pouze Internet Explorer

 W3C ◦ organizace, jejímž záměrem je přesvědčovat internetovou komunitu o důležitosti univerzálnosti a zároveň se pokouší uspokojit chuť po krásném vzhledu webu ◦ její prací je odstranit existující překážky zabránit web proti těm novým  HTML 3.2 ◦ 1. odpověď W3C na tzv. válku prohlížečů  HTML 4  XHTML 1.0

 významný krok společnosti W3C  stará verze obsahovala obsah, strukturu a vzhled – jednoduché řešení, nikoliv efektivní  oddělen vzhled od obsahu a struktury  byl vytvořen nový systém pravidel formátování – Kaskádové styly, CSS (=Cascading Style Sheets)

 XHTML = HTML + XML  XML – eXtenstible Markup Language (rozšiřitelný značkovací jazyk) ◦ vlastně jazyk pro tvorbu jiných jazyků ◦ podobná syntaxe jako HTML ◦ má jistá omezení  značky musí být malým písmem  značky nesmí začínat číslem, _,..  značky musí být ukončeny  parametry – malá písmena, hodnoty parametrů – v uvozovkách  začleněním těchto několika pravidel vznikl jazyk XHTML

 Prvek, element ◦ skládá se z počátečního tagu, obsahu a koncového tagu ◦ některé prvky nemají obsah ->prázdný prvek  Tag, značka ◦ př: - otevírací tag, - ukončovací tag  Parametr ◦ př: ◦ každý tag má jiné parametry  Hodnota ◦ př: ◦ některé hodnoty mohou být předdefinované

 blokové tagy ◦ vždy se zobrazí na novém řádku ◦ p, div,...  řádkové tagy ◦ vždy se zobrazí na aktuálním řádku ◦ img, b, span,...

 párové tagy: ◦ mají otevírací a ukončovací značku ◦,,...  nepárové tagy: ◦ mají jenom jednu značku ◦,, - v HTML ◦,, - v XHTML  správné vnoření: ◦... vnořený tag...  špatné vnoření: ◦... vnořený tag...

 aktuálně 3 typy – striktní (strict), přechodová (transitional) a s rámy (frameset)  striktní typ používá pouze tagy, které nebyly označeny za zavržené ◦ zavržené tagy –takové tagy, příp. parametry, které formátovaly výsledný dokument ◦ např:, parametr target u tagu  můžete deklarovat, jakou verzi použijete pomocí DOCTYPE ◦ př: ◦

 standardní režim – je použit DOCTYPE, u nestandardního (anglicky quirks) není  při načítání stránky si prohlížeč zkontroluje, zda je v dokumentu DOCTYPE. Pokud ano, přepne se do standardního režimu, v opačném případě se přepne do quirks módu  navržen kvůli zpětné kompatibilitě  př. (převzat z příkladů z knihy Castro, E.: HTML, XHTML a CSS. CPress, 2007)